Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Alušáček píše:
@StudnetkaB01 Na plemeni asi nezáleží, pokud obyčejnou kočku tak jedině kotě narozene v bytě aby nebylo zvyklá lítat venku.. Jak tu někdo psal, že obyčejné kočky jsou zdravější, tak něco na tom asi bude, podložené vědecky to nemám, ale zkušenost vlastní i z okolí. Persky kocour se nám dožil 8let, nemocne ledviny, obyčejnému už je 18 a pořád se má k světu
Mně se jedná persanka dozila 8.a druhá skoro 18.
To opravdu o ničem nevypovídá
Venkovni obycejne kote urcite ne, to je kocka na ven. Ale dospela, u ktere se uz vi povaha, proc ne. Jsou i klidne kocky do bytu.
Jinak chov plemen, at uz s PP nebo bez, je podle me mnozarna a vejvar, to bych moc nepodporovala. I kdyz uznavam, ze treba ragdoll je do bytu super (az na ty chlupy teda).
Máme doma venkovní kočku (chodila k nám jako malé koťátko mňoukat na zahradu, byla vyhladovělá, podvyživená a začervená). Strašně se bála, takže do domu vešla až asi po 3 měsících krmení venku. A myslím, že je tu spokojená, spí s námi v posteli, nic neničí, je klidná už od toho kotěte. Je krásně vybarvená, i když je to „obyčejná“ kočička. Pokud bys vysloveně chtěla nějakou šlechtěnou, tak se mi nejvíc líbí mainská mývalí, mám jednu takovou oblíbenou v kočičí kavárně. Jinak bych si ale vzala kočku z útulku. Já jsem do koček blázen, bohužel ale na ně mám alergii, takže musím brát antihistaminka, protože to raději půjdu z domu já, než naše kočka. Ale ráda bych dělala dobrovolníka v útulku, což ale asi není nejlepší nápad. Tak ať si dobře vyberete, za mě je krásná každá kočka.
@Lucie_Sx píše:
Jinak chov plemen, at uz s PP nebo bez, je podle me mnozarna a vejvar, to bych moc nepodporovala. I kdyz uznavam, ze treba ragdoll je do bytu super (az na ty chlupy teda).
A co plemena u psů? Taky vejvar? ![]()
@Anonymní píše:
Souhlasím s většinou, co tu padlo. Na doplnění postřeh z praxe. Čistokrevná kočka s velkou pravděpodobností nepodleze do jídla na stole a nebude žebrat.
A to svědčí o čem, že je ta kočka inteligentní, nebo naopak? Myslím, že pokud si pořizuju kočku, tak očekávám, že se bude chovat jako kočka, protože mám ráda kočičí povahu, ne jako cvicena opice. Neumím si představit kočku která neukradne kus masa nebo šunky, když bude mít prilezitost, že bude tak vychovaná a nevezme si to.. Vždyť to je proti přírodě.
Mě se líbí Radgoll a Mainska myvalí, ale neporidil bych si ji, protože všude jsou opuštěné kočky. Není pravda, že obyčejná kočka se proti slechtěným kočkám nehodí do bytu.To je blbost. Každá kočka je sva a má svou povahu, dobře plemeno může mít slechtěným potlačení temperament, jako třeba perska kočka a nebo naopak třeba bengálka ta je z pravidla mnohem temperamentnejsi, než kterákoliv jiná kočka, ale pořád platí, že je to kočka od kočky. Plemeno je spíš o vzhledu; někomu se líbí velké chlupaté kočky, jinému plešaté, dalšímu s rozpáclým čumákem, je tam jistý předpoklad povahy, ale i tak to nelze zaručit a klasická mourovaná micka se do bytu hodí úplně stejně jako všechna plemena. Neznamená to, ze nemůže být divoška, ale není to pravidlo. Tisíce lidí má doma obyčejné kočky v bytech a pohoda. Moje babička má tři kočky z ulice a žádný problém i když je každá jiná povahove. Akorát pozor na útulky, bohužel kočky z tams bývají často vážně nemocné, takže pokud se rozhodnete pro tuto moznost, chce to dobře vybírat depozitum. Naštěstí jsou taková, kde ockuji, testují nemoci a má to úroveň. Špatně jsou takové velkoutulky s 200 kočkami v klecich apod. To je fakt o to si přinést nemocné zvíře. Tohle u dobré chovatelé stanice odpadá, v tom rozdíl vidím, ale ne v tom, jakou bude mít povahu a jak se bude chovat v bytě.
@Alušáček Taky si myslím, že tohle zrovna ovlivnit úplně nejde. Náš kocour je inteligentní a ví co smí/nesmí, ale pokud nechám pár minut na stole bez dozoru třeba piškoty, šunku, cokoliv co mu chutná, tak si to mile rád vezme
Je to normální ![]()
@Kakika píše:
A co plemena u psů? Taky vejvar?
Zase jedna pejskařka, která povídá bludy.
@Karolinaaaaaa píše:
@Alušáček Taky si myslím, že tohle zrovna ovlivnit úplně nejde. Náš kocour je inteligentní a ví co smí/nesmí, ale pokud nechám pár minut na stole bez dozoru třeba piškoty, šunku, cokoliv co mu chutná, tak si to mile rád vezmeJe to normální
To si taky myslím, že je to normální, proto mě překvapil příspěvek od tulipána, že kočky čistokrevné, nevezmou jídlo ze stolu. Coz je nesmysl.
@Karolinaaaaaa píše:
@Alušáček Taky si myslím, že tohle zrovna ovlivnit úplně nejde. Náš kocour je inteligentní a ví co smí/nesmí, ale pokud nechám pár minut na stole bez dozoru třeba piškoty, šunku, cokoliv co mu chutná, tak si to mile rád vezmeJe to normální
Naše kočka to samé, když jsme u toho my, tak jen žebrá šunku a skáče nám na nohy, ale jakmile někde něco necháme, co jí chutná, tak po tom jde. Jednou jsem takhle nechala stát na plotně pánev s halušky a na chvilku jsem odešla a samozřejmě naše kočka okamžitě čumák v haluškách. Ale já se na ni nezlobím, spíš mi to přijde vtipné. Naši kočku zbožňuji za každých okolností. Jinak je taky hodně inteligentní, třeba nás chodí vítat ke dveřím, jako pes.
@Janli To není pravda. Máme dva mainské kocoury a obyčejnou kočku od divoké kočky. Prvního Maiňáka jsme pořizovali kvůli kočce, aby nebyla sama, když odejdeme pryč. Máme psy a jakmile jsme s nima odjeli a kočka tu zůstala úplně sama, špatně to nesla. Účel to splnilo, ale absolutně kocourovi nestačila temperamentem. Tak jsme mu pořídili ještě kámoše stejného plemene, spolu si vyhrají a kočka má trochu klid. Kočka i když by podle tvoji teorie měla lítat venku a lovit myší je absolutně klidné stvoření, v životě nám nic neshodila, nevlezla na linku ani nic neposkrábala a to ani jako kotě a venku by se asi zbláznila. Nejde ani na rohozku. To oba kocouří, to je jiná liga, ale alespoň se nenudíme
.
Taky nesouhlasím, že obyčejná kočka domů nepatří. Netřeba je podceňovat. Vždy je to pouze o majiteli (u každého zvířete). Vidím, jak se to naše malé princátko nalezené trápí
.
Kdyby se každá obyčejná kočka měla takhle krásně, tak si může pískat. Svět by byl hezčí.
Rozdíl byl, že Briťák uměl na kočičí WC, když se dovezl domů. Nalezené jsme museli učit, aby měl taky návyk. Pochopil to velmi rychle.
@topazio píše:
Vždyť lidé mají doma i obyčejné čičinky. ❤️️
Přesně a naprostá většina je v úplně pohodě, na byt si zvyknou. Stokrát lepší je mít milující domov, dobré jídlo a teplo a žít v bytě, než se toulat venku, kde hrozí úrazy atd. A to nejen od aut a jiných zvířat, ale i od lidí, plno lidí bohužel kočky nesnáší. Mít kočku rozhodně by ven nešla, max na zabezpeceny výběh nebo balkon, ale určitě ne sama na ulici, je to strašně nebezpečný. A když to ta kočka nezná a je pouze v bytě od kotete, tak nijak netrpí a vůbec nic ji nechybí.