Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Klopotkova může a nemusí
, nás ani na genetiku neposílali ale často jsem jde na genetiku a zkoumá. Ale na jiné diskuzi je holek víc co má víc dětí s autismem. jedna má manžela s aspergerm a syn ho má taky
Mít všechny děti autisty tak to je na provaz ![]()
@Klopotkova rozhodně je
muj strýc je autista, jeho syn je autista… u meho syna se neco take projevuje ale doufám že neeee
@Markéta80 píše:
@Klopotkova může a nemusí, nás ani na genetiku neposílali ale často jsem jde na genetiku a zkoumá. Ale na jiné diskuzi je holek víc co má víc dětí s autismem. jedna má manžela s aspergerm a syn ho má taky
Mít všechny děti autisty tak to je na provaz
No to musí být strašný, v pondělí jsem viděla v supermarketu chlapečka, který měl autistický záchvat, je mi líto těch rodičů a taky jsem slyšela, že na genetice se tohle nepozná, ale Ty o tom víš určitě daleko víc než já. ![]()
@Klopotkova píše:
Autismus je dědičný? Já jsem právě slyšela, že ne.
Mám kamarádku co má všechny tři děti s poruchou autistickýho spektra. první syn má dyspraxii a další věci k tomu, druhý je asperger a třetí ještě 100% neví, ale je podezření na autismus. Takže dědičnost v tom hraje bohužel dost roli. I se stává, že třeba jedno dítě má vývojovou dysfázii a další už může být třeba asperger nebo rovnou autista. Mám dceru s VD a bohužel z u obou mojích rodičů jsou v jejich rodinách určitý dispozice.
@Klopotkova každý autista je jiný
, je to náročné no i když ted náš je docela ok. A já právě z toho měla celé těhotenství strach že se to nedá zjistit včas
, malej byl i na magnetické rezonanci mozku a to i neurolog řekl at nečekám že se tam na něco přijde
. v té době měl šílené období ted můžu říct že oproti sourozencům je nejhodnější
, pokud mu malá nebere hračky což dělá se záměrem aby ječel
Vědět že malej je autista už y další dítě nebylo, no vali si našla cestu sama a dřív než bylo původně v plánu. chtěli jsme až malej bude samostatnější což by prostě nebyl. otěhotněla jsem v době kdy jsme vůbec nic netušili
. Vlastně ani celé těhotenství s malou jsme nic netušili jinak by to byly ještě větší nervy
první podezření na něco bylo když jsme přinesli malou a on j vůbec neregistroval a jak malá rostla viděla jsme ten mega rozdíl ve všem, měla sotva 9m a už byla dál než on skoro ve 3 letech ![]()
@Markéta80 přiznám se, moc o tom nevím, takže ráda počtu příběhy a informace jiných. Můžu se zeptat? už se aspoň tuší s čím to má souvislost? proč je toho tolik. Dříve nebylo takové procento dětí s „poruchami“nebo ano, jen se to neřešilo?
Kamarádka má dceru s několika diagnozami, ale nedá se s ní o tom moc bavit. I ona je totiž „zvláštní“,mám jí ráda, ale od mala byla jiná sice né hloupá nebo postižená, ale „zvláštní“
takže vždycky když se potkáme tak se jen dozvím, podle čeho se malá učí, kdy měla záchvat, sebepoškozování atd.,ale více se od ní nedozvím.
@axlpol píše:
@Markéta80 přiznám se, moc o tom nevím, takže ráda počtu příběhy a informace jiných. Můžu se zeptat? už se aspoň tuší s čím to má souvislost? proč je toho tolik. Dříve nebylo takové procento dětí s „poruchami“nebo ano, jen se to neřešilo?
Kamarádka má dceru s několika diagnozami, ale nedá se s ní o tom moc bavit. I ona je totiž „zvláštní“,mám jí ráda, ale od mala byla jiná sice né hloupá nebo postižená, ale „zvláštní“takže vždycky když se potkáme tak se jen dozvím, podle čeho se malá učí, kdy měla záchvat, sebepoškozování atd.,ale více se od ní nedozvím.
Dříve takové děti zavíraly rovnou do ústavu a nebylo na ně vidět, dnes s nimi naštěstí už umí pracovat. Četla jsem,´že dost autistů je proto, protože např. 60tník má dítě…
@Klopotkova Dneska už se ví o několika genech spojených s autistickým chováním, ale to je z celkového počtu autistů jen hrstka. Takže by to testování nebylo moc efektivní. Taky autismus sám o sobě je prostě jen popis vnějšího chování (zjednodušeně když splníš určitý počet odchylek v chování, jsi autista) a k nim se dá dojít i po zánětu mozku.
@Inaris Děti s autistickým chováním mívají k tabletům a spol mnohem lepší vztah než ke hře nebo knížce. A třeba náš autík by knížku sežral, hru vztekle rozmetal a v cizím prostředí nejspíš dostal psotník, že se s ním chceš družit ![]()
@axlpol Věk rodičů, stále víc zasviněný životní prostředí a taky lepší diagnostika. Dřív byl asperg prostě divnej, ale nikdo to neřešil. Horší případy většinou končily jako retardace.
@Inaris to jo ale u něj tam byl obrat ze dne na den
a já si to uvědomila když jsem koukala na fotky. na jedné fotce se směje, sedí ve vaně, v té době nosil jantarové korále a pak fotka po pár dnech a všude kolem něj kruhové hračky a najednou řev jen viděl vanu
. obrat přes noc. Možná by byl jiný ale ne až tak
@axlpol no moc se neví, já přesně vím po čem se změnil, nejeden doktor pokýval a řekli mě že neni jediný
a jediné co pro mě můžou uděla že dobře napíší lékařskou zprávu aby alespoň dosáhnul na co nejvyšší PnP ale jediný lékař kam chodí je psychiatr, no 2× ročně, jen pro léky
ale to co říká raději neposlouchám. ani se nesnaží s ním něco dělat
. prý at nečekám sebemenší zlepšení, bude to čím dál horší což od té první návštěvy ted lepší je
i kdy je to prostě špatně, nemluví, je na plenách ale něčemu rozumí a ve speciální školce se dost posunul. agresivní není vůbec
ale chce to celý den dohled.
@kotyk jo Tom knihy miluje, nenápadně vždy si odnese nějakou dětskou knihu do své postele a miluje je tak že sice rád listuje ale ráno najdu jen listy a těch knih už bylo. taky miluje letáky, vše si nanosí do postele
. Tablet taky máme v plánu, vždy stojí u vali a kouká na to ale ona by ho nenechala něco zkusit tak dostane svůj, ale musí být pod dohledem. ted si hraje s kostkama sensory block jenže do pokoje mu je nedám, nejvíc se mu líbí ty co mají uvnitř tekutinu
ale zaujalo ho to a sedí u nich už půl hodiny
![]()
@Markéta80 A mohla bych vědět, po čem si myslíte, že se to změnilo? Klidně do zprávy. Já mám u Elči taky jistý podezření, jenomže důkazy chybí. U nás to naštěstí skončilo jen tou lehčí dysfázií a už je z toho víceméně venku. Tak by mně zajímalo, jestli to u vás nemělo podobný průběh.
@MarketaJ už jsem to psa do různých diskuzí. Po očkování v 19m priorixem, do té doby byl kontaktní, nechal se chovat i říkal pár slov a pak zlom a šílený propad a kamkoliv jsme došli tak první otázka co se doktoři ptali jestli byla změna po očkování
. Když měl skoro 4 r měnili jsme dětskou ta na mě že autista není jen to chce mu dát pár facek
. U nové vše ok, naopak se mu tam líbí no a sama řekla že přeočkování v 5ti řešit nebudeme do 6ti let času dost no a je mu 7 let a řekla že se bojí jak mozek zareaguje a to by mu dala jen tetanovku.Plus má astma a sníženou imunitu
Do té doby i cestování mhd bylo ok, nikdy nic a potom řev, necestoval přes 2 roky, vlastně přes rok nechodil ven, stačilo otevřít vchodové dveře začal šíleně řvát a utekl se schovat pod postýlku
A ed ven chodí bez problémů a i cestování zase zlom a jezdí do školky v tramvaji spokojeně ![]()
@Markéta80 U nás se taky líbí, ale teda jako zábavu při čekání bych se jim raději vyhla. Ona je jak skartovačka a ty pidikousky jsou občas stejně ukliditelné jako polystyrenové kuličky
A zase nejsem tak naivní, abych si myslela, že se jí to nepodaří alespoň na chvilku znárodnit.
@kotyk
on vždycky tak nenápadně nebo udělá že vezme naší ruku a když mu jako knihu dáme tak je přece jeho
. On nenápadně odnese a schová pod peřinu
. u knížek co fakt nechci aby se jim něco stalo tak ty jsou vysoko
ale z těch kostek s stavěl hezky a i v klidu seděl ![]()
@Markéta80 Priorix, tak to jsme na tom podobně. Ela byla do roka a půl normální dítě, sice uřvaný
, ale normální. Byla hrozně šikovná, hlavně motoricky, kontaktní, na hřišti objímala děti. A pak se najednou všeho a všech začala bát. Stačilo, aby se k ní přiblížilo dítě a už prchala nebo na něj byla agresivní.
Pořád se vztekala, pak mi ve dvou letech došlo, že se něco děje. Rozumněla základním pokynům a víc ani ťuk a přestala mluvit, měla asi 10 slov a tím to haslo. Čekalo se do třech let, jestli se to rozběhne nebo ne. Pak jsme začaly obíhat doktory. Já jsem náhodně už asi rok a půl narazila na modrým koníkovi na jednu diskuzi, kterou založila maminka chlapečka s dysfázií a začala jsem si tam číst.
A byla jsem čím dál víc přesvědčená, že to je problém i Ely a psycholožka nám to pak ve čteřech letech potvrdila. Takže u nás to skončilo jen tou dysfázií a ještě lehkou. Ale těch auti rysů měla strašně moc. Když byla miminko, tak se hrozně ráda koupala a pak najednou řev a řev, to samý čištění zubů, návštěva doktorů. Zuby jí museli spravovat v narkoze, protože to jinak nešlo. Fuj hrozný období, zlepšovat se to začalo až v těch 4 letech. A do teď jí nedostanu do bazénu, prostě se bojí. Ale jinak už se těch svých strachů a fobií už celkem zbavila. Mluví už taky celkem normálně, v září už půjde do školy. Tak uvidíme, co se objeví.