Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já měla děti ve 20 a 23 letech a i když už je to nějaká doba, i tehdy to bylo hodně brzy. Dost mých kamarádek si pořídily děti až ve věku kolem 35-40ti let ![]()
Takže i tehdy se na mě lidi dívali divně, proč tak brzy a že jsme si nic neužili, necestovali. Většina si nejspíš myslela, že to byl omyl, to první těhotenství. Ale my ho plánovali (a vyšlo na první pokus, i to druhé těhotenství).
Já bych dnes asi taky volila těhotenství v pozdějším věku, tedy spíš mateřství, protože mít dítě je opravdu obrovská zátěž, na finance, zodpovědost, zázemí atd. Ale to bych neměla ty děti, které mám, takže samozřejmě bych neměnila a jsem ráda, že to bylo jak to je.
Ale opravdu, dnes, když vidím dvacetiletou holčinu s bříškem, říkám si, že mohla trošku počkat, že by jí nic neuteklo a že si mohli ještě užívat jen ve dvou ![]()
Na druhou stranu, zvládala jsem těhotenství a mateřství levou zadní a je moc moc moc moc moc prima mít v mém věku už velké děti, naprosto soběstačné děti a TEĎ si dělat to co chceme
![]()
Ale vím přesně, co budeš zažívat, jak se bude dívat okolí a ty poznámky co uslyšíš. Jen věř, že já je slýchávala už tehdy. Přenes se přes to ![]()
@Kelsey píše:
Jo, pardon. Jsem chtěla použít výraz starší matka, jak jsi se označila sama a ne stará.
To jo, protože proti dvacetiletým maminkám si připadám jako starší maminka, ale necítím se být stará
a já proti nim nic nemám, závidím tomu, kdo může mít dítě třeba okolo dvaceti, já sama bych do toho jít nemohla, protože právě bych nemohla žít s pocitem, že jsem plně závislá na chlapovi. Kdybych pocházela z bohaté rodiny, kde bych všechno dostala a nemusela si za ničím jít, ničeho docílit, dostala bych třeba byt nebo dům, tak bych měla dítě klidně v 18 ![]()
Jaký to je poznáš s odstupem pár let, moji vrstevníci mají malé prcky co jí kamínky a já desetiletou slečnu co je samostatná…občas mi závidí, že nemám večerku na koupání, uspávání, nemusím za ní pořád běhat… ![]()
Jinak já si mladou maminku představuju třeba v 17, od 20 je to věk tak akorát na první dítě a vůbec bych nebrala ohled na řeči „ještě sis nic neužila“ naopak, až děti vyrostou, budeš ještě ve věku kdy si můžeš zase užívat a i s nima, posunou to na úplně jiný level
@Nickjmeno píše:
Jaký to je poznáš s odstupem pár let, moji vrstevníci mají malé prcky co jí kamínky a já desetiletou slečnu co je samostatná…občas mi závidí, že nemám večerku na koupání, uspávání, nemusím za ní pořád běhat…
Jinak já si mladou maminku představuju třeba v 17, od 20 je to věk tak akorát na první dítě a vůbec bych nebrala ohled na řeči „ještě sis nic neužila“ naopak, až děti vyrostou, budeš ještě ve věku kdy si můžeš zase užívat a i s nima, posunou to na úplně jiný level
Ty máš klid teď s 10letou slečnou, tvoji vrstevníci měli klid před 10lety..Myslim, ze je úplně jedno jestli má člověk dítě ve 20 nebo ve 30,zažije s ním ta samá období, náročná i nenáročná a utečou stejně rychle. Za mě ten čas kdy je člověk už dospělý ale ještě mladý a může se zabývat jen sám sebou nenahraditelný.
@Alušáček nemůžu nic než souhlasit ![]()
Moje příbuzná má teď 11 letou dcerku, jo, říkám si, že má už teď pohodu, jenže ona si zas ve 35 letech vzpomněla, že chce ještě druhé, takže v červenci bude mít druhé a celý ten kolotoč znovu, já si pamatuji na tu dobu, kdy měli tu dcerku ještě malinkou, hodně jsem cestovala a opravdu mám na co vzpomínat a taky vzpomínám
ty zážitky mi nikdo nevezme
@Alušáček já neříkám že je špatně mít dítě dýl, to je na každym kdy se na to kdo cítí, zakladatelka se ptala na zkušenosti tak pouze popisuji svoje zkušenosti, rozhodně nebyl problém s doděláním školy ani s lítáním s partou po barech, dokonce si myslím, že v těch 20 sem jak stres kolem dítěte tak i kocovinu zvládala podstatně líp než teď
Takže se zakladatelka nemá čeho bát, za mě je to naopak čím dřív, tím líp, mít dítě neznamená že se o něco přijde, jen u těch věcí člověk trochu víc/jinak přemýšlí,…
Já měla první dítko ve 20, druhé ve 24. A je to super. Neměnila bych. Někdo koukal skrz prsty, někdo to bral, že je to v pořádku. Ale mně je vlastně jedno, co si kdo myslí
Rodina to brala samozřejmě pozitivně.
osobně si nedovedu představit mít dítě po 30.
@Žirafka D. Souhlas
ja teda musim rict, ze nikdy se nikdo neotacel a nebo nemel nejake hnusne pripominky.. Dokonce mi jedma maminka rekla, co by za tak mlady vek s ditetem dala. Protoze ona sama mela prvni ve 37. Nechapu, ze furt musi nekdo nekoho soudit ![]()
Prvni dceru jsem mela ve 20, bylo to vse hrozne lehke. Jedina tezkost snad byla maturita jako tehotna, ale pak uz bylo vse v pohode, do 34tt jsem chodila normalne do prace, zadne zdravotni problemy, celkove jsem to materstvi brala nejak tak automaticky, bez hysterie a uzkosti. Na druhou stranu sestinedeli bylo naprosto priserne a vubec cely ten prvni rok jsem se s roli matky dost srovnavala, asi jsem nebyla pripravena na tu nesobeckost, co je k materstvi treba.
Druhou dceru jsem rodila o 10let pozdeji. A je to cele presne naopak
tehotenstvi hruza co se tyce meho fyzicna, zada na odstrel, hrozna unava, nevolnosti a tak. Ale jinak zatim uplne jiny zazitek, mnohem vic to prozivam a to jak pozitivne, tak negativne, jsem vic uzkostliva, ale zase si ji uzivam naplno, protoze vim, jak rychle to uplyne a vlastne je mi trochu i smutno, ze by tohle melo byt posledni dite. Jsem mnohem lip srovnana s nocnim bdenim, kojenim, placem, celodennim kolotocem.
Ja tedy asi potrebovala k materstvi prostarnout, ale myslim, ze to bude dost individualni ![]()
Patřím ke staroušům první dítě v 38.
Jaké je to být mladá maminka ti nepovím, ale jsem si jistá že to má mnohem víc výhod. Více fyzických sil, méně vyšetření a stresu ohledně potencionálních vývojových vad a komplikací. Určitě lepší a rychlejší rekonvalescence po porodu. Máš více kolagenu, takže je možné, že nebudeš mít ani strie. Břicho se zatáhne také lépe. Fyziologicky je to nejlepší věk.
Nikdo nebude přemýšlet jestli nejsi náhodou babička. ![]()
Na blbnutí s děckem je taky lepší mladší věk. Mě z toho ohýbání fakt rychle bolí záda. ![]()
25, 27 a 31. Je tak trochu smutné, že jsem se ve všech třech případech kvalifikovala jako „mladá matka“
Pro mě jsou mladé maminky kolem dvaceti, pro doktory a společnost vše pod třicet.
Je fajn mít dost energie, na těle se pozná fyzička i schopnost regenerace. Já mám ale hlavně radost, že mám hotovo a nemusím si lámat hlavu statisticky klesající plodností po třicítce…
Jo manželce je 24 a vypadá na 12-13. To budou zajímavé reakce okolí, až bude mít břicho. Teď má dceru 6 let a lidé si jí pletou se sestrou. A chudák přijde o dětské jízdné, když jede někam autobusem ![]()
Mela jsem dceru v 21letech, asi jako ted ty.Vse jsem zvladla, ale da se rict ze vsude jsem musela jednat jako dospela. U doktorky, skolky apod.Dost me nebavilo tlachani na piskovisti s ostatnimi maminky, protoze resily veci mimo moji realitu.Bylo mi lito ze jsem musela upustit od svych konicku a uplne si preorganizovat zivot.Bylo mi to jen lito, ale ne ze bych byla z toho nejak nestastna. Dceru mam slusne vychovanou, klidnou, byla moc hodne dite..Vztah s otcem skoncil po 10ti letech.Ted cekam dalsi dite po 16ti letech a muzu rict ze ted jsem vyzralejsi zivotem, dokazu jednat, organizovat, jsem financne gramotna a uzivam si to vic.To prvni tehotenstvi a porod, vychova byla hrc, prc v rychlosti a ted si opravdu uziji kazdicky den.
@Andrise píše:
Mela jsem dceru v 21letech, asi jako ted ty.Vse jsem zvladla, ale da se rict ze vsude jsem musela jednat jako dospela. U doktorky, skolky apod.Dost me nebavilo tlachani na piskovisti s ostatnimi maminky, protoze resily veci mimo moji realitu.Bylo mi lito ze jsem musela upustit od svych konicku a uplne si preorganizovat zivot.Bylo mi to jen lito, ale ne ze bych byla z toho nejak nestastna. Dceru mam slusne vychovanou, klidnou, byla moc hodne dite..Vztah s otcem skoncil po 10ti letech.Ted cekam dalsi dite po 16ti letech a muzu rict ze ted jsem vyzralejsi zivotem, dokazu jednat, organizovat, jsem financne gramotna a uzivam si to vic.To prvni tehotenstvi a porod, vychova byla hrc, prc v rychlosti a ted si opravdu uziji kazdicky den.
Když budete mít bezproblémové miminko, tak určitě. Já jsem si s dcerkou dost užila a rozhodně na to miminkovské období nevzpomínám pozitivně a nikomu tomu nepřeju, protože to bylo doslova peklo, takže jsem ráda za to, že už ji budou 3. Zajímalo by mě, jestli bych to zvládala jinak, kdyby mi bylo 22, tedy bych byla o 10 let mladší, ale myslím, že by to bylo podobný z hlediska psychiky.