Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@pelikan21 píše:
@zdendik ano, souhlasim s @Slečna Ferka, je to i o tom, ze treba nas matky posazovali na nocnik okamzite, jakmile jsme sedeli, hnali to HODNE dopredu a dnesni trend je nechat deti, aby jeli vlastnim tempem… Take se dneska neuci chodit (nas ucili), nevodi se za ruce (nas vodili) a nedavaji se detem kureci polevky uz v miminkovskem veku (nam davali kde co)…![]()
![]()
Je to proste jina doba…
My si nesedli, nás posazovali od 4 měsíců a když jsme padali, tak nás přivazovali k postýlce, podkládali polštáři nebo podobné věci. ![]()
@Billi no ja sem narozena v roce 1993 a mama uz na me pouzivala i papirovky:-) ja nevim, prijde mi ze matkam se proste nechce, ale neodsuzuju, kdo vi jak to bude u nas:-) kdyz to nejde tak to nejde, taky to nebudu lamat pres koleno, me prave jenom iritujou ty vymluvy typu: je jeste maly, nemuze to vubec chapat, jeho mozek na to neni pripraveny minimalne do dvou let, nechce se mi porad prat obleceni, nezvladne to ovladat, nepozna ze cura atd…:-)
@zdendik no právě, počkej, až jak to bude u vás
Nakonec zjistíš, že než bys šla do zbytečných vzdorů s dítětem, raději budeš říkat, že na to ještě není zralý ![]()
Kluk se mi odplenkoval sám od sebe na dvou letech, holka je o něco pomalejší, ale nemám nerv na to jí hlídat a včas posazovat, aby byla bez nehody. A o tom to dřív bylo, že to nehlídalo dítě samo, ale že za něj hlídali maminky. Měli k tomu tedy fakt větší motivaci. Mě k tomu chybí morálka ![]()
@zdendik odplínování u tak malých dětí je opravdu jen o tom, že to hlídáš ty. Pak se víc napije a musíš vědět, že bude čůrat za 10 minut, neřekne si a musíš ho posadit.
Přiznejme si, že naše mámy měly víc motivace než máme my (i když jsem taky látkovala a moje máma měla částečně papírovky z Tuzexu) a hlavně tehdy byl asi větší tlak okolí.
Upřímně po zkušenostech se synem si taky myslím, že k tomu dítě dospěje až ve 2 letech, protože už půl roku jen odplínovávám a je to fakt únavné. Kdyby mi nebylo líto úspěchů, tak už měl plínu zpátky dávno.
@Billi píše:
My si nesedli, nás posazovali od 4 měsíců a když jsme padali, tak nás přivazovali k postýlce, podkládali polštáři nebo podobné věci.
ano, tak jsem to v podstate myslela, ale nenapsala… ![]()
@zdendik aha, ted jsem si vsimla, ze jsi teprve tehotna…
Napis, prosim, az dite bude mit cas na odplenkovani, jak vam to jde…
Fakt me to zajima…
Ja jsem si v tehotenstvi rikala taky (s prvnim), ze budu odplenkovavat hned, jak bude sedet apod. Hmmm a pak jsem se setkala s realitou a bylo to uplne jinak… maly byl pres den odplenkovany v 26 mesicich (2 roky a 2 mesice), spani po obede a spani v noci trvalo o trochu dele. Na spani mame znova plenku (pocuraval se, co chodi do skolky, ucitelka rikala, ze je to normalni, ze to za chvili prejde), pres den nebo po obede v pohode… ![]()
@pelikan21 no to zas je hned jak bude sedet, ale treba ten rok a pul mi prijde v pohode to zkouset:-) no uvieime:-)
@zdendik píše:
@pelikan21 no to zas je hned jak bude sedet, ale treba ten rok a pul mi prijde v pohode to zkouset:-) no uvieime:-)
drzim palce, aby Ti tento entuziasmus vydrzel…
A koukam, ze uz to mas za par…
Tak preji hezky a rychly porod…
![]()
Moc dekuju, snad bude vse v poradku, rychle a bezbolestne:-D jeee ja jsem dneska vtipnaa:-D @pelikan21
@zdendik píše:
Moc dekuju, snad bude vse v poradku, rychle a bezbolestne:-D jeee ja jsem dneska vtipnaa:-D @pelikan21
Z toho, co jsi psala jsem pochopila, že mluvíš o čůrání přes den. Nepředpokládám, že bys byla v noci vzhůru a dělala si čárky, jak často čůrá.
@zdendik jak psaly holky…
Driv nam matky sebraly pliny a co pul hodiny davaly na nocnik, abychom se nahodou nepocurali. Ale dite si samo v roce nerekne ![]()
Dcera je bez plin od 21 mesicu. Zkousela jsem to mesic pred tim a to ani nevedela, ze cura. V klidu si hrala. Behem dvou hodin jsem vytirala snad 10 louzicek. Tehdy na to zrala nebyla. O mesic pozdeji si SAMA zacala rikat a ne ze dne na den, ale primo z hodiny na hodinu byla odplenkovana pres den
takze proc dite drilovat a nicit di nervy, kdyz k tomu dospeje tak jednoduse? ![]()
Ale uvidis sama. Za dva roky muzes napsat poznatky ![]()
Pohodovej porod ![]()
@Novire Přes den na to nemám čas, narodilo se mi další miminko, ma 14 dní. Hlavně o víkendech s ní manžel trpělivě trénuje a já pak vytiram… Každopádně já nepoznam, kdy ona cura. Kakání poznam, ale curani ona snad ani nevnímá, nehlásí.. prebaluje se snad každou hodinu, dvě, podle pití.
V tescu měli slevu na ty 6 pampersky, tak testujeme a uvidí se. Držte palce:-)
@zdendik naše mámy měly větší motivaci než máme my. Ony měly látkové plíny a ono takové denní praní x plen není žádná slast (mně to teda nevadilo, ale současné látkovky jsou pohoda), takže to chtěly mít co nejdřív za sebou. Nebyly „líné“ dítě od 6 měsíců posazovat třeba co 30 minut na nočník. Do toho potřebovaly dítě co nejdřív do jeslí. Plus my jsme zvyklé mít s dětmi od miminek velké množství aktivit a ty moc nepodporují pravidelné vysazování. Navíc teď mají všechny děti citlivou dušičku, tak se jim jí snažíme nepoškodit, kdežto naše mámy to nijak zvlášť neřešily, prostě cíl byl odplínovat a snažily se toho dosáhnout všemi možnými prostředky.
Ještě mě napadá obvyklá rada současnosti: odplínování před 2. narozeninami nemá cenu, protože to dítě dřív nepochopí, kterou si matky předávají, tak to ani dřív nezkouší.
Ale taky nechápu, co bylo na nás jiného, syna jsem odplínovala v 18 měsících, ale od té doby má pořád hodně nehod. Týden třeba nic a pak 1-2 dny, kdy prostě na nočník nesedne, nebo sedne, vstane a vyčůrá vedle.