Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj Terrad, kdyby ses rozhodla pro ten Firkon, tak veškeré druhy (sety) mají ted v Batolatku s 30% slevou, což dělá cca 3 tisíce. Původně jsem chtěla Xlander XA2010, stál kolem 13 tisíc (bez autosedačky - tu máme půjčenou) a pak jsem narazila na ten Firkon… rozdíl cenový obrovský (5 tisíc u koupi kočárku a sporťáku), což mě přesvědčilo. Jinak slevu mají jen v září.
Oba kočárky jsou polské, nicméně Firkon má o několik funkcí více, než Xlander (možnost korby po/proti směru jízdy, odpružení + možnost zaaretování odpružení, několik poloh hlavičky u hluboké korby a má mnohem mnohem větší prostornější hlubokou korbičku).
Firkon vyhrál v testech MF Dnes, sice je to dýl, ale jak vidět, ne vše co je polské a levné musí být špatné, zvítězil nad kočárky i za 20 tisíc…
Byla jsem se v Hostivicích na kočárky podívat a nenašla jsem nic, co by Xlander XA2010 měl a Firkon ne. Navíc ještě jsem si vzpomněla, že u Firkonu si lze vybrat ze 4 druhů koleček (nízkoprofilové, velké nafukovací, menší nafukovací a třetí nevím).
Crystal: moc moc prosím, vím, jaký je rozdíl mezi Firkon Verano a Firkon Vario (jediný rozdíl co mi byl řešen je v šířce osy kol - Vario stejně daleko od sebe, Verano má přední kolečka menší a blíže k sobě). Ale nevím nic o Firkon Quatro - když jsem si četla technický popis, tak funkce mají opět stejné, tak nevím, v čem je jiný?? Můžeš prosím napsat? Pak je ještě Swing - ten je tuším ještě více houpací…
Mafina: Mutsy (nevím jaký typ, myslím 4rider), mají kamarádi, je fakt úžasnej, asi jeden z nej co jsem kdy viděla.
Nicméně i přesto jak je skvělej, tak mě odradila ta cena - za set hluboký + sporťák dali přes 22 tisíc… a já 20 tisíc za kočárek fakt nedám. ![]()
S tou autosedačkou máš asi pravdu, ale my třeba ji na podvozku vůbec vozit nepotřebujeme, takže nepotřebuji ani nacvakávat na podvozek… takže to spíš kdo jak bude využívat. K těm testům jsem už psala - spousta věcí, jakýchkoliv, drahých, (ať už kočárky, pračky, žehličky) dopadlo v mnoha nezávislých testech mizerně. Neříkám, že všechny, ale myslím si, že i mezi cenově rozumnými lze najít dobré výrobky…
Ještě jsem popletla místo… Batolátko je v Tuchlovicích, v Hostivicích je Malvik ![]()
No ještě ty Firkony omrknem a domluvíme se s manželem. Ten je ze mě už na prášky, protože na každém se mi něco nelíbí a pořád srovnávám. Včera už mi řekl, že mi ho asi vyrobí, jinak nebudu spokojená nikdy. Ty chlapy, jsou hrozný. Je fakt, že já prostě pořád něco řešim a vymýšlím a nemá to se mnou jednoduchý, ale sám pak vždycky uzná, že tak jak jsem to vymyslela je to nej.
Terad: Obchod v Tuchlovicích (Batolátko) je výhradní dobvozce Firkonů. Paní, co ho provozuje, je super. Dá se tak nakoupit plno věcí levně a výhodně. Mají shop narvanej věcma. Stojí to za výlet, pokud jsi někde z okolí nebo z Prahy. Tuchlovice jsou asi 3 km za Kladnem.
Jinak já Firkon měla taky ve výběru, ale neprojede mi dveřma od výtahu. Přitom tady na sídlišti s ním skoro každej jezdí, tak fakt nevím.
Quatro je lépe odpružený podvozek než Verano. Má takovou pružinu na boku. Líbil se mi jako podvozek víc, než Verano právě kvůli tomu houpání, ale bohužel korby k němu dávají ošlivější. To Verano je takové elegantnější. Ale neptrala jsem se, zda lze kombinovat, neb po změření rozchodu, se ukázalo, že zkrátka pro náš výtah není ![]()
Simuk: Já se do Mutsy zamilovala a tak jsem hledala výhodné nabídky a jak píšu ten nejdražší podvozek a korbu se slunečníkem v barvě (kterej byl v ceně a asi ho nevyužiju) mám za 11 tisíc. Sporťák stojí 3990, tak když na jaře prodám korbu a koupím sporťák, tak jsem bohatě na 13 tisících a to je stejné jako X-lander a kvalita nesrovnatelná. Sehnala jsem urbanrider podvozek s koženou rukojetí za 8550 Kč - což je standardní cena v Babyparku - nejnižší na trhu pokud vím. Navíc mám obchod za rohem pro případnou reklamaci, záruka běží až od data narození dítěte a při reklamaci nebo záruční opravě mi dají náhradní podvozek. Korbu jsem koupila přes net novou v akci se slunečníkem za 2500 korun v barvě, kterou jsem sháněla. Takže fakt nemyslím, že za mutsy musíš dát 22 tisíc. Korbu navíc nemělo kvůli reklamaci smysl kupovat v Babyparku, protože ani v případě reklamační opravy ti náhradní nedají, půjčují jen podvozek. A navíc na korbě asi fakt není co reklamovat, pokud fakt nenarazíš na nějakej zmetek. A to se mi nestalo. Takže mám můj vysněnej kočárek a navíc se můžu utěšovat, že jsem udělala i dobrej obchod.
Pro nový Mutsy jsem se rozhodla poté, co jsem si spočítala, za kolik bych prodala po použití (za dva roky) set ojetý (který jsem původně koupila přes polské aukro) a za kolik snad za dva roky prodám ten nový. Rozdíl byl jen dva tisíce, které mi v tom novém zůstanou navíc (celkem to bude asi 5-7 tisíc korun, které by se mi po prodeji kočárku zřejmě neměly vrátit). Pokud se samozřejmě ceny nějak dramaticky nezmění. Takže proto jsem ten původně ojetý prodala a koupila nový.
Jo ještě k těm hodnotám - samozřejmě Mutsy nebo jiné značkové kočárky se po použití prodávají za daleko vyšší ceny než polské byť kvalitní kočárky jako je Firkon. Na něm sice ušetříš nyní při nákupu, ale většina zaplacené ceny ti v něm zůstane, protože takový kočárek se ojetý moc nevyplatí kupovat.
Tak přeju šťastnou ruku při výběru a spokojenost při ježdění a dobrý pocit z nákupu!!!
já vůbec netuším jaký je rozdíl mezi verano a quatro přijde mi že trochu vzhledově ale jinak netuším
a tady u nás ho nikdo nemá je to tu samý x lander kde mě odradila malá korbička a to že sedačka nejde otočit.Známá co čeká čtvrté dítko u nás okoukla firkona taky jí padl do oka kdo co má nebo nemá mě nikdy netankovalo:))A i kdyby u toho uatra je super výběr barev my máme takovou co jsem NIKDE neviděla ![]()
Ten danny sport se mi také líbil ale firkon to vyhrál:)
Mafi mně se právě líbila ta korba od quatra víc než od verana
záleží na každém jaký má vkus no:) a já jsem s firkonem spokojená krosíme s ním bez problémů ![]()
Dnes jsem zrovna potkala cestou ze cvičení v porodnici nějakou maminku s Firkonem čtyřkolkou (napevno) v takové vyblitě žluté nebo žluto zelené barvě a je to fakt moc pěkný kočárek.
souhlasím s Mafinou, co se autosedačky týká! rozhdoně koupit novou a kvalitní, tzn. takovou, kterou testoval ADAC (nezávislý německý automotoklub, který dlouhodobě testuje, má nejpřísnější kriteria a jejich testy simulují nárazy při 130na dálnici apod., ne jako homogace ECE, která je totálně naprd..). nacvaknutrí nepotřebuje asi každý, ..
dražší značkové věci velmi často jsou kvalitnější, hlavně co se týká bezpečnosti, použitých materiálů apod. pokud je naráženo na test stifung warentest, který uveřejnil vloni napodzim babyweb, jednalo se o prostou dezinformaci - kočárky tehdy testovali, ale pro limity použili normu na předměty v přímém kontaktu s ústy, jako jsou savičky dudlíky, kousátka - a zamlčeli to! teprve po protestech výrobců kápli božskou, omluvili se ale jen částěečně, každopádně, hodně lidem tohle zlstalo v povědomí a domnívají se, že některé kočárky z těch drahých nejsou kvalitní. no a ty levné, polské, ty nikdy nikdo netestoval. a když, jako třeba colleto, přišla COI na to, že opěrka zad může dítě skalpovat..
tím určitě nechci šířit paniku, ani brojit proti polákům,.. to ne, jen si myslím, že Mafina má pravdu v tom, že drahý kočár je prostě držák, prodá se za slušnou cenu a je testovaný odhora dolů. - prostě mám určité záruky kvality.. u levných je to trochu - co oči nevidí, srdce nebolí..
Kde se dá sehnat seznam autosedaček, které prošly testy ADAC??
simuk píše:
Kde se dá sehnat seznam autosedaček, které prošly testy ADAC??
jé, já nepřidala odkaz
, myslela jsem že ano, ale Petta byla rychlejší..
od r. 2007 se provádí podle přísnějších norem..
můžeš si vybrat v okénku testjahr „alle“ - pro všechny ročníky od 2007
a v kolonce"Gewichtsklasse auswählen" druhý řádek, bis 11/5 jahre - pro vajíčka..
dají se i vyfiltrovat pouze s isofixem..
a pak „aktualisieren“