Jaký máte systém v nakupování jídla?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Uslava
21.7.20 12:36
@markytka3 píše:
to si dovolim oponovat, jsem zamestnana a donedavna temer 8 let samozivitelka… a uctu se venuji tak 1,5 hodky na konci kazdeho mesice. ono to fakt casu moc nezabere…

To jsi dobrá. :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
1754
21.7.20 12:36

Zvyklá jsem si vařit obědy v neděli na 4 dny dopredu. Většinou 4 různá jídla a každý si to nakombinuje na talíř, jak chce. Např. Když je špenát, někdo chce brambory, jiný palačinky, někdo maso, jiný vejce apod.
Někdy toho udělám schvalne víc a zamrazim. Za ty 4 dny to +- sníme, někdy je třeba něco dodělat, jindy zbyde. V pátek jsou většinou rychlovky a o víkendu podle toho, zda jsme doma nebo ne.
K tomu sobě chystám snídaně a svačiny na 2 dny předem (jogurt, tvaroh, ovoce, puding,…).
Někdy jídlo chybí, jindy něco vyhazujeme, jak kdy, ale většinou to tak nejak trefim.
S manželem máme oba home office, menicka v restauraci jist nechceme, k tomu 2 školní děti, které se stravuji doma (ačkoliv by klidně mohli jist ve škole, ale když je doma navareno, tak nechtějí). Takže spotřeba jídla je velká a přes týden se kvůli práci snažím v kuchyni strávit minimum času. Tu hodinu, kterou bych tam strávila v poledne, bych musela naddělat odpoledne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makca87
21.7.20 12:39

Jednou týdně velký nákup (kolem 3 tisíc), pečivo a drobnosti ve zdejším obchodě. Vařím spontánně! Prostě večer vytáhnu z mrazáku nějaké maso a ráno se podívám na toprecepty.cz, nebo podle sebe něco uvařím… Prostě No stress! ;)

• Citovat
  • Upravit
1086
21.7.20 12:45
@danyk píše:
Nechápu, jak někdo může vařit stylem, že ještě v 10 dopoledne neví, co bude k obědu. To bych v 90 % případů z lednice nevylovila nic kombinovatelného a vařila špagety s kečupem.

Tak presne takhle se u nas varilo cely moje detstvi :roll: nekdy se to vymyslelo az ve 12 a teprve se zacal prohrabovat mrazak… des bes. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
21.7.20 12:53
@PupuP píše:
Tak presne takhle se u nas varilo cely moje detstvi :roll: nekdy se to vymyslelo az ve 12 a teprve se zacal prohrabovat mrazak… des bes. :mrgreen:

u nas to tak funguje, hlavne o vikendech. clovek ma naplanovany nejaky vylet a ouha, rano se probudi a pocasi si mysli o vyletovani jinou vec… vytahnu zamrazene jidlo a je po starostech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kettlery
21.7.20 13:41
@Cenarius píše:
Já mám taky docela přesný přehled co se kupuje, kolik se kde utrácí apod. Kupodivu to nezabere tolik času a pak člověk krásně vidí, že měsíčně v průměru za rok dá 8tis za jidlo apod. Víme přesně kdy a co můžeme koupit nebo si dovolit. A za CELOU tu dobu jsme neměli jedinej problém s penězma nebo doma nějakou hádku ohledně peněz.Já si zase nedokážu představit, že si to účetnictví nevedu a nakupuju jen podle toho co mám na účtě a jedu od výplaty k výplatě, jak spousta lidí okolo mě, kteří se na mě taky dívají divně.

Já mám o penězích v rodině poměrně dost přehled. Mám rozpočet, ukládám stranou, také chodím nakupovat se seznamem podle jednotivých uliček v obchodě, jídla plánuji podle potravin v akci…Chovám se finančně zodpovědně

Ale odmítám počítat do koruny, kolik utratí jednotliví členové rodiny. A už vůbec bych nestrpěla, aby to mně vyčísloval někdo jiný. Taková prostě nejsem a nechci ani takového partnera. Za mě je to extrém.

• Citovat
  • Upravit
Kettlery
21.7.20 13:47
@Bebeluska8 píše:
Nechápu, proč sevřený žaludek? Vždyť jde o přehled. Já si kdysi nákupy rozepisovala ručně úplně do detailu, několik týdnů. Prostě podle účtenku kolik nás stojí maso, zelenina, kolik pití atd. Zdálo se mi, že utracime příliš, tak mě to zajímalo. A může to odhalit docela nečekané věci. Já na to dlouhodobě nemám vůli, ale vůbec by mi nevadilo mít takový podrobný přehled, člověk pak hned vidí, kam se to kutálí a kde by se v případě krize dalo šetřit. To je docela dobrý pocit.

Já to nemyslela špatně. Prostě se mi příčí, aby měl někdo do koruny přehled o tom, co kde utratím.

A pokud někde něco zaplatím cash, musím to večer poznamenávat do sytému. A v platbách kartou by se mi pravidelně „prohraboval“ parner. To není nic pro mě.

Jinak ale taky máme rozpočet a poměrně přesný přehled o financích. Jen tohle už je na mě moc…

• Citovat
  • Upravit
5185
21.7.20 13:49

Obdivuju všechny, kteří dokáží organizovat seznam nákupu (pěkně postupně podle uliček), kteří ví co budou celý týden vařit a ještě mají kompletní přehled o všech financích. :potlesk: Já jsem v tomto bordelářka a strašně bych si přála si to zorganizovat. Nakupuju většinou spontánně podle toho co vidím pěkného v masně a nedej bože když jdu do obchodu hladová. Snažíme se tedy potraviny nevyhazovat a vždy zužitkovat, ale i tak utrácím zbytečně moc a nesystémově. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
21.7.20 14:00
@Kettlery píše:
Ale odmítám počítat do koruny, kolik utratí jednotliví členové rodiny. A už vůbec bych nestrpěla, aby to mně vyčísloval někdo jiný. Taková prostě nejsem a nechci ani takového partnera. Za mě je to extrém.
… kazdy clovek je jiny, ja zas nechapu pary zijici od vyplaty k vyplate, utracejici kdyz maji a ouha, kdyz neni, idealne si do nuzoty poridit mimiska… ted se krasne ukazalo v dobe corony., jak na tom kdo je - plno rodin se hroutilo po nedostani prvni vyplaty… kdyz jsem poznala pritele, sam me o to, abych mu dohledla na finance, pozadal. no a tak jsem mu zoptimalizovala kde co a ejhle, najednou zas bylo co ukladat na sporici ucet. chapu, ze nekteri by to brali za lezeni do soukromi, ale nekteri ne. dulezite je, aby v paru meli stejne smysleni (kazdou chvili je tu diskuse kdy je jeden setrilek a druhy rozhazovacny a jak v takovych parech vznikaji treci plochy)… je pravda, jsem hodne systematik v urcitych vecech a finance mezi ne patri… treba ja bych zase neumela planovat jidlo na tyden a asi by me j. e. b. l. o, kdyby to partner po me vyzadoval. sama nevim, co ktery den budu delat, kde s detma budeme, natoz nejake plany s jidlem… pro me zas toto je extrem :mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kettlery
21.7.20 14:18

@markytka3 Psala jsi, že jsi byla s dětmi sama. Já to mám teď stejně a v takové situaci je finanční zodpovědnost určitě na místě. Já třeba funguji tak, že dělám po každé výplatě rozpočet na daný měsíc a zpětně už nic nedopočítávám, tj. absolutně nedokážu říct, kolik už mne stál syn nebo jiná konkrétní položka. Chápu ale, že každý jsem nastavený jinak. Mě prostě jen ty cifry do koruny vyděsily. ;)

• Citovat
  • Upravit
455
21.7.20 14:48
@pionyrka píše:
@neznamnick Zaujalo me to oblečení, kolik máte děti? a v této částce jsou započítáme i boty, sportovní oblečení? U nás za rok 2 dospělí a 2 děti v průměru za tyto věci ztratíme 21 tisíc.

2 děti. No, já osobně si nekoupím skoro nic. Boty používám celoročně kvalitní Prestige, které měním jednou za 5 let (což vydržej), max nějaký trička, občas bundu. Žena hodně nakupuje Barefooty na Aliexpressu, je to za pár kaček. Hodně oblečení se předá po rodině a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
455
21.7.20 14:49
@markytka3 píše:
@neznamnick prosim te, jak se jmenuje to domaci ucto. ja jedu 20 let v excelu a rada bych nejaky upgrade :-)…ad vydaje deti:
prvorozeny 10ti lety uz me stal 613 960 Kč
druhorozeny 8mi lety to ma za 408 794 Kč (plno veci zdedil po prvorozenem)… :lol: :lol:

Teď používáme MoneyManagerEx, ale uvažuji, že naprogramuji vlastní program (jsem programátor), protože tento má nějaké chyby a nedostatky, ale není moc čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2602
21.7.20 15:02

@markytka3 tak já sice píšu jídelníček, ale samozřejmě to není striktní, že když je na středu napsané kuře, tak musí být kuře. Nejsem magor :D ale prostě se něco nakoupí, dohodneme se na jidlech, co máme rádi a to uvaříme. Prostě v tom tydnu, jedno kdy přesně. Ale píšu to proto, že vždycky něco vymyslim a pak to zapomenu. A když se jde ven, na výlet, atd. tak si koupíme něco venku a to jídlo naplánované se přesune na jindy.

Edit: chyba

Příspěvek upraven 21.07.20 v 15:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
915
21.7.20 15:02

Chodím denně a nakupuji podle momentální chuti a spíš tak intuitivně. Velké nákupy mě ničí, raději denně a málo. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
21.7.20 15:08
@Kettlery píše:
Mě prostě jen ty cifry do koruny vyděsily. ;)

no vsak me ty cifry taky desi - za deset let pres mega vrazeno do deti :zed: :lol:… jednou jim ty cifry ukazi, aby vedely, co mne stalo „usili“ je vychovat :-))))) nebo jim budu moci ukazat co ditka stoji, kdyz budou mit napr. napad si poridit „mimiska“ nezajisteni :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí