Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@neznamnick píše:
U těch bank je to dost limitované, nemáte grafy, nemůžete s těmi daty dělat další věci.U dobře oskriptovaný Excelový dokument je bomba a taky to postačí.
Delam v praci s daty jako analytik, excel a grafy denni rutina a doma me to uz nebavi. V bankovnictvi jsem to osekala na 10 kategorii. Sleduju to jen orientacne na tisicovky. Nemusime setrit, tak preziju i to, ze penize z kategorie vyber hotovosti mizi do cerne diry, jsou to ruzne noviny, sladkosti, kafe a pecivo ze stanku.
Psala jsem to jako tip pro ostatni, kdy se polozky v bankovnictvi samy tridi podle nazvu obchodu, plus se daji prerazovat dle potreby. Je to prace treba na 15 minut mesicne.
@markytka3 píše:
to, ze si piseme kazdy nakup preci neznamena, ze musime skudlit? me treba celkove naklady na domacnost prumerne mesicne vychazi +/- 60-70tis., detem i sobe dopravam vse, co chteji. donedavna jsem byla par let sama, tak o to vice jsem potrebovala mit prehled o svych vydajich. absolutne nechapes smysl, tak nechapu tvuj arogantni prispevek. by me zajimalo, jak na tom financne jsi ty. zda dokazes neco nasetrit, nebo vse rozfrcas… samozrejme, ne kazdy ma tu potrebu si neco evidovat, o tom zadna, ale urcite bych ja se nepohorsovala nad nekym, kdo umi s penezi vychazet a nedela si tabulky
S penězi umím hospodařit a mám i našetřeno. Nejsem žádná finanční negramota jen proto, že si nezapisuju každou utracenou korunu. O výdajích mám přehled i bez tabulek. Každopádně neutratím 60000 - 70000 za měsíc. Za jídlo tu částku utratím tak za rok i bez zapisování.
@arada píše:
S penězi umím hospodařit a mám i našetřeno. Nejsem žádná finanční negramota jen proto, že si nezapisuju každou utracenou korunu. O výdajích mám přehled i bez tabulek. Každopádně neutratím 60000 - 70000 za měsíc. Za jídlo tu částku utratím tak za rok i bez zapisování.
ja pisi za domacnost, ne za jidlo. mam 2 deti, jezdime na dovolene, vylety, hory, porizuji sportovni aj. vybaveni… ja taky nepisi, ze jste financni negramota, jen se podivuji vasemu arogantnimu prispevku na zaklade toho, ze to ma nekdo jinak. ostane, za jidlo vami uvedenou castu rovnez utratime ve 4 lidech/rok, na tom neni nic svetoborneho. ![]()
@arada píše:
Máte zajímavý přístup. Na jednu stranu jste arogantní vůči všemu co má někdo jinak jako vy a zároveň hnedka šíleně vztahovačná, pokud vám někdo rozumně a slušně oponuje. (jelikož nikdo nepsal, že jste finanční negramota, to jste si sama vymyslela a tady podsunula)
@neznamnick píše:
Argumentujete trošku „šikmou plochou“. Jasně, že si dám dvě piva, dám to do přehledu a je to, žádnej problém. Až za pět let budeme řešit, že nám zbývá málo peněz po měsíci, tak budeme relativně dobře vědět, kde se máme uskromnit, protože to bude jasně vidět. Jenže v situaci, kdy ten druhý ví, že má třeba velké výdaje v nějaké oblasti, kde by je mít nemusel nebo neměl a dotýká se to jeho ega, tak vám třeba ani neřekne, že ty výdaje má - začátek konce.Samozřejmě je to o tom, že oba dva to tak evidovat chtějí a u nás je to spíš žena, která to chce, já na to občas dlabu a pak to doháním.
Já se nesnažím argumentovat, naopak velice dobře chápu, k čemu je přehled ve financích důležitý. Jen se snažím nabídnout i důvody pro to, proč to nemusí sedět každému (včetně mě). Ale faktem je, že zásadní rozpor ohledně financí jsem ve vztahu nikdy řešit nemusela, dílem i proto, že aspoň po nějakou dobu jsem si taky vše evidovala (i za partnera). S manželem známe příjmy toho druhého, víme, co kdo z nás platí a kolik to zhruba stojí, a na konci měsíce si kolikrát úplně spontánně řekneme, jak na tom jsme, jestli se podařilo ušetřit a kolik - a ono z toho jde i poznat, jestli jeden z nás měl nějaké mimořádné vysoké výdaje, takže kdyby jeden začal za něco najednou hodně utrácet, ten druhý by to prostě poznal
u vás jde v podstatě o to stejné, jen to máte mnohem lépe zmapované, a mně by asi v takovém soužití chybělo jen jediné - možnost koupit manželovi třeba nějaký dárek tak, aby to nemohl hned zjistit přes nějakou aplikaci
Jinak spíš chápu vás a vedení financí než ty, kteří jakýkoli podrobnější přehled berou jako něco extra svazujícího či dokonce hrozného. Jen rozumím i tomu, proč to někdo dělat nechce (i když vyjádření o tom, jak to je strašný systém, mi zas připadají fakt přehnaná) ![]()