Jan nebo Benedikt?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
959
29.10.15 22:05

Benedikt mi k českému přijímení přijde v pohodě :-) Já slyšela, že se teď dává i Bernard a říká se mu Bene, ale to teda Benedikt mi přijde o doooost lepší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3753
29.10.15 22:08

Bernard - si představím to pivo :mrgreen:, ještě se dává Benjamin, ale to mi už na můj vkus přijde moc cizokrajné, prostě Benedikt je nejlepší :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.10.15 22:15
@Conulka píše:
Obě jména jsou super a i k českému příjmení, ale stejně záleží jaké máte příjmeníBenedikt Pokorný je ok, ale Benedikt Koláček už zas až tak ne..

Tak příjmení je opravdu víc Pokorný než Koláček :lol: ;).

• Citovat
  • Upravit
25179
29.10.15 22:26

Benedikt je v pohodě, lepší než Josef. Říkala bych mu Bene, Beny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Cocka nasladko
30.10.15 03:14

Benedikt je hezke jmeno :) neobvykle, ale pritom neni ani k ceskemu jmenu jak pest na oko.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.10.15 03:46

Bože, proč lidi blbnete s netradičními jmény? Mě kdysi dali rodiče jméno ve „zpotvořené“ podobě, protože táta byl cizinec a mám z toho mindrák dodneška, protože lidi si pletou moje jméno s jiným… a já vždycky jen ucedím mezi zuby že se tak opravdu nejmenuji.

Benedikt - zakladatel Benediktinů…

Ben je náš psík.

Mějte rozum - nakonec si to vždycky vyžerou akorát děti.

Benedikt je jméno silně spojené s katolickou církví a Benediktíny. Když tak přemýšlím, neznám žádného nositele toho jména.

Ben je na „západě“ často zkratka od Benjamina. Nikoliv Benedikta.

A Bernard? To bych svému dítku fakt nedal.

Mít dvě jména není v ČR obvyklé… Ale opět na západě kde se to praktikuje jsou jména zkrácena buď na iniciály nebo jen to druhé… takže třeba Adam O.(takar) Novák…nebo obě - F. X. Šalda například…

Pokaždé myslete proto na to jak se se jménem budou cítit děti, ty ho budou potom nosit celý život. Já to znám.

• Citovat
  • Upravit
Cocka nasladko
30.10.15 03:59

Souhlas s tim, cos napsal/a, ale Benedikt mi neprijde jako pomsta pro dite nebo nejak silene cizokrajne/starodavne jmeno. Naopak, aspon v mem vnimani je to docela dobry kompromis neobvykleho, a pritom neprilis extravagantniho jmena. Ale kazdy to muzem citit jinak :)

@Anonymní píše:
Bože, proč lidi blbnete s netradičními jmény? Mě kdysi dali rodiče jméno ve „zpotvořené“ podobě, protože táta byl cizinec a mám z toho mindrák dodneška, protože lidi si pletou moje jméno s jiným… a já vždycky jen ucedím mezi zuby že se tak opravdu nejmenuji.

Ben je náš psík.

Benedikt je jméno silně spojené s katolickou církví a Benediktíny. Když tak přemýšlím, neznám žádného nositele toho jména.

Mít dvě jména není v ČR obvyklé… Ale opět na západě kde se to praktikuje jsou jména zkrácena buď na iniciály nebo jen to druhé… takže třeba Adam O.(takar) Novák…nebo obě - F. X. Šalda například…

Pokaždé myslete proto na to jak se se jménem budou cítit děti, ty ho budou potom nosit celý život. Já to znám.
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.10.15 08:53

Mame doma Benedikta, rikame mu Bene, Beny a doma mazlive Benulko, Benynku. Inspirovali jsme se jmenem manzelova byvaleho spoluzaka, ted cca 30lety muz. Nedaleko nas bydli dalsi Benedikt, znamy svou praci mnoha lidem jak z oboru, tak i verejnosti. Zase tak prehistoricke a nemozne jmeno to neni. Neobvykle to je, nicmene neni to zadna divocina, zatim jsme se nesetkali s negativni reakci, spis naopak. Jo a verici nejsme. To, ze Benedikt je historicky spjato s papezi a katolickou cirkvi, vnimame jen jako zajimavost, ktera s nami nema nic spolecneho. S krestanstvim je spojeno velke mnozstvi jmen a treba u Honziku, Pavliku a Pepiku nikdo nad historii jmena nemudruje. Je to jen tim, na co jsme zvykli, jmeno jako takove je porad jen jmeno. Prosim o zachovani anonymu. Diky :-)

• Citovat
  • Upravit
20296
30.10.15 08:59

Benedikt je krásné jméno. Komentáře jako - chudák dítě, budou se mu smát apod. jsou úplně zcestné.

Děti se mohou smát navzájem kvůli čemukoliv. Pokud to prostě bude typ na „šikanu“, tak si najdou cokoliv. Pokud to mají z domu, tak by se rodiče měli zamyslet, co před svým dítětem vykládají a jak se sami chovají.

Vždycky se najdou lidi, které ze jména budou nadšeni a lidé, kteří budou (ač jim to může být u zádele) strašně pohoršeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3552
30.10.15 09:11

Ahoj, mame syna ktery se jmenuje Benedikt Jan, rikame mu Benedikte a opravdu se mu nikdy nikdo kvuli jmenu nesmal, jen tim ze mame prijmeni tez krestni jmeno, tak akorat cizi nevedi co pouzit :-) pouzivame Ben, Benasek, Benino, hodne I Benedikt… :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
30.10.15 11:10
@Anonymní píše:

Ben je náš psík.

Pokaždé myslete proto na to jak se se jménem budou cítit děti, ty ho budou potom nosit celý život. Já to znám.

Tohle je strašně legrační. V KAŽDÉ generaci je to stejné. Starší generace chce, aby se dávala jména taková, jaká dávali oni (Lenka, Olga, Tomáš), ale mladá generace nechce, protože se chce „lišit“, přeci „Lenka“ byla půlka třídy atd.

Teď frčí Sofie, Ema, Ela, Natálka a to se vsaďte, že generaci Natáek a Emiček budou jejich ména připadat strašně obyčejná a budou dávat taková, že se jejic rodičům zježí vlasy.

Ostatně ona i ta starší generace už zapomněla, že ta Lenka a Olga byly „rebelie“ proti třeba Vincencii a Cyrilovi, které nosili oni :lol:

Když si otevřete Hříchy pro pátera Knoxe, napsané někdy v šedesátých letech (?), tak si tam v jedné povídce Eva Adamová stěžuje, že její mladá rivalka je zajímavá jen svým jménem, že se její rodiče asi zbláznili (dotyčná se jmenuje Petra). :lol: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.10.15 17:50

Jakožto nositel mezinárodního jméma bych s tím neměl problém - kdyby nebylo ve zpotvořené místní variantě. Tím pádem se mě neustále někdo, ukážu li občanku, ptá li jsem li vůbec Čech, potažmo se začnou lidé plést a namísto skutečného jména mě oslovují jmény podobnými. Proto jsem, jak jsem psal výše, kategoricky proti dávání neobvyklých, nevhodných, snadno parodovaných, prastarých a dnes neužívaných nebo komolitelných jmen. Opravdu je to cesta ke zbytečnému traumatu…

• Citovat
  • Upravit
424
30.10.15 18:02

Benedikt se mi líbí, je sice staré, ale zase se tak nejmenuje každé druhé dítě (zatím). Dívala jsem se na původ jména , je sice opravdu čistě křesťanské, ale komu to dnes v té naší multikulti vadí? Lepší než Blahoslav - česká varianta Benedikta… Líbí se mi i Jan, ale tam mi vadí, že je tak časté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
30.10.15 19:21
@Anonymní píše:

Ben je náš psík.

To je zase blábol, ty hrdinný anonyme. Proč by nemohla mít dvě jména s podobným základem stejnou zkratku, v tomto případě Ben? A proč by jméno Benedikt měla být pomsta rodičů? Uvědom si, že v každé epoše byla nová nebo oprášená jména, která se předchozí generaci nepozdávala. A mě Benedikt přijde jako neotřelé, ale nijak exoticky znějící jméno.
A co je špatného na křesťanském základě jména? Co taková Kristýna, významem křesťanka, tu rozchodíš?
A dvě jména? Ano, v posledním století tu nebyla, ale jinak bych neřekla, že jsou zcela mimo naše tradice. Podívej na K. H. Máchu, M. D. Rettigovou, K. H. Borovského atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3753
30.10.15 20:11
@Anonymní píše:

Ben je náš psík.

A jméno máš tak hrozný - proto píšeš jako anonym, hrdino :mrgreen:

prosím tě zas až tak cizokrajný to teda není - to mi cizokrajnější přijde Samuel a Sebastián a stejně to lidi dávají, ty nebo my s tím nic neuděláme

podívej já jsem Tereza a narážek a nevhodných rýmovaček jsem slyšela fůru

Tereza má prd.l z železa, Terezo mám ho jak železo, Terka - herka a já to nesnášela

děti jsou vynalézavý a když chtějí tak vymyslí něco hnusnýho na cokoli kdykoli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze