Poradna duly
Jana Čurdová
Medu ,ty blázne! okamžitě dej kočku pryč! Moje mamka kvůli toxoplazmose potratila! Normálně tuhle nemoc člověk moc nechytí,ale v těhotenství je to obzvlášt náchylné.
Ale pozor bleska semtam muze cloveka kousnout, jo a stou toxoplazmozou hlavne je nelibej a poradne si umyvej ruce a nesahej na jejich vykaly to at udela nekdo jiny, jinak by nemelo nic hrozit, ptala sem se na to veterinare. Jo a toxoplazmoza neni jen kocici nemoc, holky bacha na to az budete delat nejak syrovy maso, treba sekanou nebo karbanatky, neochutnavejte to dokud to neni upeceny nebo jinak tepelne upraveny, kamoska mela toxo z toho.
Medu: Tak těch blech se neboj. To by jsi jí musela mít doma. Blechy by se dostali do koberce. A když by tam pak třeba pár dní ta kočka nebyla tak by šli i na tebe. jinak ne. A Toxoplazmózu na tebe už nepřenese, protože už ty vajíčka nevilučuje. To to spíš chytneš na zahrádce nez od tvé kočky…
bef: Toxoplazmózu můžeš dostat i ze sirového masa nebo neumitého ovoce či zeleniny. Kočka je minimální riziko. Navíc to můžeš chytit i od psa. To by pak člověk nemoh nic… A navíc taky stačí pravidelné odčervování…
Holky, to js netušila, že tu spustím takové reakce!
Díky za starostlivost, ale nebojte, o toxoplazmóze toho mám hodně načteného, jelikož máme kočičku už 5 let a těhu js plánovala přes rok
Občas jí jen pohladím, přeci jen jsme na sebe zvyklé, ale pak hned drhnu ruce mýdlem
jen ty blechy js nečekala, ..no ale není divu, když je teď venku, že je někde chytla.
Daisy, tak to nesouhlasím.
Já jsem toxopl. prodělala v dětství a teď, v těhu při krevních testech mi vyskočily hodnoty výš, než by měly být, takže musím znovu na odběry a pokud hodnoty neklesly, musíme začít léčit a na všechno jsem se vyptala dr.
Kočky nehladit, nemuchlat se s nima. Toxoplazoza je virové onemocnění, takže když se muchláš s kožíškem a kočka v sobě vir má, může se ti dostat přes nosní sliznici…
Na výkaly vůbec nesahat, ruce si umýt i po tom, pokud kočka po něčem přešla a ty jsi to brala do ruk a nejlepší doporučení je se kočkám v těhotenství úplně vyhýbat.
Toxoplazma útočí na mozek plodu, takže způsobuje jak mentální, tak tělesné postižení.
Befi má pravdu. Od kolegy žena kvůli domácí!! kočce potratila dvojčata a sestřenice musela na potrat kvůli těžkému poškození plodu ve 20 tt!!
A s masem je to pravda. Tox. se objevuje v syrovém masu a přenáší ho hlavně kočky, myši, králík, ovce…
Sammy , … i v hlíně, proto se nemá na zahrádce pracovat bez rukavic. Mě zase dr. říkal, že hlazení nevadí, když si pak umyju ruce mýdlem. …to mě mrzí, že s tím máš takové zkušenosti
moc držím pěsti, aby js te byli s mimčem v pořádku!!!
No já bych to tak nedramatizovala. spousta kamarádek kočky má a pusinkuje je. A mají zdravé donošené děti. nebo budou během měsíce rodit.
Já bych se spíš bála toulavejch cizích koček. ale těch svejch. ne. No ikdyž Mé´da te´d zakous dvě myši.Ale nesežral, jen si stou jednou asi půl hodiny hrál. Takže ve stredu odčervuji. Klotylda nevystrčila paty z baráku. posera. Jinak jsou doma.Jinak já mám nastudováno o tě Toxoplazmóze taky dost.
TO JSEM NAŠLA NA TOM NETU, JE TAM I O TOM VYLUČOVÁNÍ..TO PŘESNĚ MI ŘEKL VETERINÁŘ..TAKŽE MEDU NEBOJ. Člověk se může nakazit zpravidla perorálně (ústy), pozřením vysporulovaných oocyst (pocházejí z trusu koček) nebo tkáňových cyst (z masa všech druhů zvířat). Vylučování oocyst T. gondii ve výkalech bylo prokázáno u všech kočkovitých šelem. K vylučování oocyst dochází většinou při primární infekci mladých koček ve věku 3-8 měsíců. Mladé kočky vylučují výkaly oocysty pouze po dobu 1-3 týdnů, nicméně za tuto dobu může vyloučit až 150 miliónů oocyst. K opakovanému vylučování oocyst během dalšího života kočky dochází zcela výjimečně a probíhá ve velmi nízké intenzitě. Zdrojem infekce člověka mohou být potraviny (ovoce a zelenina) nebo voda kontaminovaná trusem kočky vylučující oocysty, ale také nedostatečně tepelně upravené maso obsahující tkáňové cysty T. gondii. Právě nákaza člověka masem z tkáňovými cystami je mnohdy podceňovaná.
Tachyzoiti se jako zdroj infekce uplatňují prakticky jen při transplacentárním přenosu, který se vyskytuje jen u člověka, ovcí a koz. U ostatních druhů je transplacentární přenos na plod vzácný. U ovcí a koz je toxoplasmóza společně s chlamydií Chlamydophila abortus nejčastější infekční příčinou potratů.
Mám s tím opravdu špatné zkušenösti, takže jsem asi zaujatá.
A taky vysazená na všechny kočky.
Ale snad teď krev dopadne v pořádku. Vlastně ještě ten Rh faktor negativní.. Mám nějakou celou podupanou krev
.
Hlavně holčiny, které máte kočky buďte opatrné ![]()
ČLOVĚK TU TOXOPLAZMÓZU SPÍŠ NEŽ PŘÍMO OD KOČKY DOSTANE Z JINECH ZDROJŮ.
mYSLÍM OD VLASTNÍ. NA CIZÍ VENKU RADŠI NEŠAHAT. a HLAVNĚ NA MALÁ KOŤATA.
Sammy, chápu tě. a držím pacinky aby vše u tebe probíhalo jak má… ![]()
Medu ..dnes už je to lepší ..ale i tak toho moc nesním .jím častšji a míň ..
mam mamatesty - kamarádka mi je včera koupila …tak možná testnu …