Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@j.a.n.i1 píše:
To, ze tebe bavi hybat se samotnou v přírodě jeste neznamena, ze to bavi i ty deti, pripadne, ze jsou tak uvedomele a pujdou se hybat aby se hybaly. Houby, spousta z nich delala kolektivni sporty klidně 3× tydne a ted nedelaji nic.
To máš pravdu, je to i o motivaci, někdy se taky spíš dokopu, když vím, že mám dopředu nahlášenou a zaplacenou lekci a makají tam všichni.
U mě je ale třeba problém hodně o absenci sociálních kontaktů. Doma máme všichni pohybu dost, děti lítají po baráku
nebo na zahradě, skáčou na gymballech, mladší dvě se mnou občas cvičí aerobic, když jim přizpůsobím sestavu. Venku toho nachodíme dost, sáňkujeme, venčíme psa. V garáži veslařský trenažér, tam se chodíme s drahým na střídačku zašít.
Ale sport přece není jen to hýbání se. Na těch organizovaných sportech jsme vždycky poklábosili před hodinou, zasmáli se. Byla jsem ráda, že vidím své známé, ve většině maminky spolužáků mých dětí třeba. Vždycky jsem pokecala s ostatními rodiči třeba na lavičce u bazénu, když měly děti lekci. Já si tam šla odpočinout a pokecat a děti byly rády, že jsem tam.
Nebo na józe jsem měla nejradši, že jsem mohla vypadnout z domu bez dětí, změnila jsem prostředí, kde jsem se mohla plně soustředit na svoje nitro a věnovat se sobě. Nebo jsme jely s kámoškou na víkend na wellness, nechali jsme chlapy a děti doma a pořádně si to užily.
To teď nejde. Jsem po osmi letech na mateřský a prvním roce v práci pro změnu už zase rok zavřená doma na HO a nejsem bohužel samotářský typ. Ani mé děti nejsou. Jsme extroverti a společenský tvorové. Takže asi tak.
@Moise Já letos vyhodila 4 litry za půjčovné lyží pro děti. S bruslema jsem teda čekala, protože přes zimu chodíme cca 2× týdně tady na takové to dočasné kluziště na náměstí, kde bývá dost plno. Takže tam mi bylo jasné, že epidemiologicky je to málo průchozí. Což se potvrdilo, letos ho ani nepostavili, zimák samozřejmě zavřený.
Nám teda dost chybí takové to střídání aktivit. Stereotyp nás ubíjí. Já na to z rodiny asi trpím nejvíc. Už my chybí i ta restaurace. A to nejsem žádný kavárenský typ. Tudle jsem dostala šílenou chuť na tatarák, který si doma prostě neudělám. I to dobré kafe z kavárny mi chybí (take away v plastovém kelímku mi prostě ten zážitek vypití si kafe v klidu kulturně z hrnku při pokecu opravdu nenahradí), i když za normálních okolností my stačí takhle někam vyrazit jednou za půl roku.
Nehledě na to, že už tu mám přes čtvrt roku nějaké nedodělky v bytě, protože potřebujeme nějaký nový nábytek a doplňky, které prostě potřebuju vidět na vlastní oči a přemeřit, než to koupím.
Je toho prostě moc a trvá to už dlouho. Takové to stokrát nic umořilo osla. ![]()
@Svistice to jsme na tom velmi podobně, taky to tak vnímám. My se chtěli po vánocích pustit do předělání jednoho dětského pokoje, je třeba akutně vyměnit jednu postel i s matrací. Všechno ostatní po netu koupím, ale matraci pro dítě potřebuju osahat. Takže nic ![]()
Lyže dětem kupujeme, takže toto mne ani tak netrápí, holt se před příští sezonou nepoužité prodají a koupí nové ![]()
@Arboretka píše:
Jo, hejtman uz to rekl, Karlovarsky kraj zustane ve stavu nouze, vcetne zavreneho Chebu a Sokolova. Ale hele, na to Klinovci to neni zle, rizsirili Damskou, je tam dalsi nova bublinova lanovka, propojili to s Neklidem, letos by byla skvela zima. Jasne te to nejsou Alpy, ale muzes tam zajet kdykoliv jen den. Tam jsou problemem Nemci, tech jsou tam 2/3, ti ty hory preplnuji. To by letos nebylo. Ale mas pravdu, neotevre se to. Ty nemocnice jsou opravdu preplnene, opravdu selektuji lidi, nemaji jinou moznost, navzdory tlachani vlady, ze to tak neni.
Otevrou krkonose a jizerky a to bude cele terno tohohle cirkusu. Tam se nahrnou lidi a budou cumet ve fronte.
Ja za celou dobu nepochopil proc tak bojuji za to aby nebyl nouzovy stav. Stejne to nic na situaci nemeni. Ta saskarna ve snemovne uz me leze krkem. Blbci ve vlade a proti nic blbci v opozici a meri si pera kdo je vetsi vul.
@Moise píše:
@qazzy už jsem tady psala, žijeme téměř na horách, na sjezdovce jsme cca za 20 min. Mrzne tady silně od začátku týdne a už je to druhá vlna, první byla někdy na začátku února. A ano, procházky už nás vesměs nebaví. Což neznamená (a ani jsem tady nenapsala, nevím kdes to vzala), že sedíme u televize. Jen už jsme otrávení z toho, že se toho nedá dělat víc než obligátní procházky na střídačku se sáňkami
Ehm… a tohle jsi zase vzala kde ty? Ja neco takoveho napsala? Evidentne mas schopnost cist nenapsane ![]()
@zimni.bludiste píše:
Nemluvím o objednávání hotovek, ale normálního nákupu. Někteří lidé zase mají možnost pracovat trvale z domova. A ti, kteří tu možnost nemají, nemusí nutně chodit neustále nakupovat fyzicky do obchodu. Zodpovědní lidé pracují z domova, pokud tu možnost mají. Goodbye
Ty jsi ale vtipálek
K nám jezdí jen Tesco, ale když se podívám na termín dovozu, tak bych asi dřív umřela hlady než by na mě došla řada. Zodpovědní lidé pracují z domova, ahaaaa, tak to jo. A kdo ti vozí to jídlo ty zodpovědná osobo ![]()
@zimni.bludiste píše:
Tak já konkrétně učím z domova a problém v tom není.
Hmmm tak to asi nemas prvňáčky a druhaky. Jen doufam, ze s takovym omezeným pohledem na nákupy a homeoffice neucis moje deti… ![]()
@dedrichov Děkuji
. Já už vážně potřebuju dočerpat energii, jinak padnu, psychicky je to děsně náročné.
@Janasas Tak doma se všemi dětmi bych taky být nechtěla, asi nejsem ani úplně stavěná na home office, potřebuju kontakt s lidmi. A souhlasím, že mít dům se zahradou je určitě výhoda
.
@qazzy Já to napíšu tak - prostě už někdy není síla dětem vymýšlet pořád další program
. To není výmluva, to je fakt. My se snažíme, ať aspoň něco dělají, ale upřímně, já už se kolikrát nedokopu ani na tu procházku a jde s dětmi manžel.
@Janasas díky za příspěvek. Chápu Tvůj úhel pohledu. Zavřený doma nikdo být nemusí. Ale chápu, jak to myslíš. Neodpustim si ale jednu oblíbenou větu naší zastupitelky za školství - škola je vzdělávací instituce a nemá suplovat rodiče. Tzn. že například to, že se dítě neprevlekne z pyžama, neumyje zuby apod. není problém zavřených škol, ale rodičů. A vzdělávací funkci školy plní online. ![]()
@qazzy píše:
@j.a.n.i1 klidek. A jo, trvam na tom, ze pokud je dite zvykle se hybat, tak je casto problem rodicu, ze ho k tomu nevedou i nadale. Ono se to blbe posloucha, ale vymluvy typu uz nas nebavi prochazky, protoze na ne chodime od podzimu, jsou mimo. Stejne jako dotaz, co delat v -10. Ono uz je totiz -10 cele TRI DNY!!!
Ty evidentně mas problem s pochopenim psaneho textu, co… Tys byla ta, co tu zacala tvrdit to, ze ten kdo se nehybe ted se urcite nehybal ani predtim, tak to ted neprekrucuj.
@arinecka píše:
Ty jsi ale vtipálekK nám jezdí jen Tesco, ale když se podívám na termín dovozu, tak bych asi dřív umřela hlady než by na mě došla řada. Zodpovědní lidé pracují z domova, ahaaaa, tak to jo. A kdo ti vozí to jídlo ty zodpovědná osobo
Vidis, k nam ani to Tesco.
@Pavlik Morozov píše:
Otevrou krkonose a jizerky a to bude cele terno tohohle cirkusu. Tam se nahrnou lidi a budou cumet ve fronte.Ja za celou dobu nepochopil proc tak bojuji za to aby nebyl nouzovy stav. Stejne to nic na situaci nemeni. Ta saskarna ve snemovne uz me leze krkem.Blbci ve vlade a proti nic blbci v opozici a meri si pera kdo je vetsi vul.
výstižně shrnuto
@j.a.n.i1 a ty se sebeovladanim, ze? A s tim chapanim to asi taky nebude uplne slavne. V prispevku pisu, ze na sve domnence trvam a ty mi pises, ze mam problem pochopit psany text a pritom argumentujes tim, o cem pisu, ze si to vazne myslim… tak na kterem prijimaci bude chyba? 🤔 🙈
@qazzy O moje chapani nemej strach ovsem tvoje konstrukce kruhem, ze ten, kdo nic nedela ted, nedelal ani predtim a když ti x lidi napise, ze to tak neni a naopak je dost deti, ktere toho delali dost a ten nic, tak tu zacnes tvrdit, jak je to chyba rodicu a maji jim neco naplanovat, je vazne v pobaveni ![]()
@j.a.n.i1 neboj, tvoje chapani me v podstate nezajima, natoz abych o nej mela obavy. Zijeme ve svobodne zemi, tak snad jeste muzu mit nazor, mimochodem podporeny realitou okolo me, ktery jde i proti udajne vetsine ne? A narozdil od tebe neutocim agresivne. Takze zkus jit na ten cerstvy vzduch, jak uz jsem psala driv, ono to pomaha i procistit hlavu.
Btw., taky jsem psala, ze chapu, ze je to pro radu lidi tezke, kazdy ma trochu jine podminky, a i mne tady ten omezeny rezim, ktery trva uz prilis dlouho, vadi, ale nenadelam s tim nic a je treba ho prezit s co nejmensimi nasledky. Na sobe, detech i vztazich…