Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@j.a.n.i1 píše:
Vidis, k nam ani to Tesco.
Ono to vyjde nastejno, když stejně nemají volné termíny pro dovoz ![]()
@qazzy Agresivne? Ja? Mas zvláštní predstavy o agresi. A na cerstvy vzduch si chodim, jak chci ja, nepotřebuju k tomu zadneho radila.
Ad pohyb-chodit děti, ani ty starší, sami venku nepůjdou. to je o rodičích.
@janickaII to neni o rodičích, to je o tom, že ty děti prostě už jsou pohodlné… A teda nepíšu to jenom tak jako, že něco plácnu, ale i tady je hormada diskusí, kamarádky říkají, ty děti se prostě mění…
Mění se k takové určité pohodlnosti..
Takže jak si uvedla, že škola nemá vychovávat děti, tak já bych ti odpověděla, rodiče nemají zaskakovat z školu a učit děti
Protože ne každý ročník on-line funguje, že si děti posedí před monitorem a umí a chápou..
Aspoň okolo sebe neznám rodiče, co by aspoň někdy neměl doma v kuchyni dítě, že něco neumí, a nebo potřebuje poradit.. spíš ty nižší ročníky, ale neni vyjímka i starší, že potřebují třeba s matematikou a nebo kamarádka pomáhala s chemii.
Prostě názor, že dětem vyhovuje být doma.. s tím se neshodnu
@negra píše:
Ad pohyb-chodit děti, ani ty starší, sami venku nepůjdou. to je o rodičích.
Ja si myslim, ze hodne deti prave chteji byt venku, protoze chteji videt vrstevniky napriklad..
Kdyz byly dobre zamrzle rybniky dalo se bruslit, da se chodit na prochazky, bezky.. blizi se pocasi na cyklo vylety.On ten pohyb jde, ale musi se chtit..
@Janasas píše: @janickaII to neni o rodičích, to je o tom, že ty děti prostě už jsou pohodlné… A teda nepíšu to jenom tak jako, že něco plácnu, ale i tady je hormada diskusí, kamarádky říkají, ty děti se prostě mění…
Mění se k takové určité pohodlnosti..
Takže jak si uvedla, že škola nemá vychovávat děti, tak já bych ti odpověděla, rodiče nemají zaskakovat z školu a učit dětiProtože ne každý ročník on-line funguje, že si děti posedí před monitorem a umí a chápou..
Aspoň okolo sebe neznám rodiče, co by aspoň někdy neměl doma v kuchyni dítě, že něco neumí, a nebo potřebuje poradit.. spíš ty nižší ročníky, ale neni vyjímka i starší, že potřebují třeba s matematikou a nebo kamarádka pomáhala s chemii.
Prostě názor, že dětem vyhovuje být doma.. s tím se neshodnu
Hele, já nemusím. Moje děti to zvládají se svými kantory. Mají to dobře zmáknuté. Gymplačce se musela pomoct trochu loni ze začátku toho března, než se zajeli učitelé a vymákli systém, teď od tohoto roku nepotřebuje nic. Malá třetí třída, tak tam se samozřejmě učíme, ale to bychom se učili i kdyby chodila do školy, to není nic nad rámec toho, co by člověk dělal, kdyby je měl dopoledne ve škole. Procvičujeme vyjmenovaná slova, počítání, dělám domácí úkoly, ale nemusíme vysvětlovat látku. Všechno si je učí učitelka sama a funguje to perfektně. My děláme jen to, co bychom dělali i při školní docházce. Pokud dítě potřebuje něco dovysvětlit nebo většinou sama učitelka hned pozná z odevzdávaných úkolů, co které dítě nechápe, tak hned řekne až skončíme s onlinem, tak tady Míšo zůstaň, vysvětlíme si spolu ještě jednou dělení se zbytkem… každé dítě může říct paní učitelko, prosím, potřebuju to a to a ona s nimi zůstane tak dlouho, jak je potřeba. Škola online jede bez problémů u obou dětí. Gympl nemá ani zpoždění. Základka má tak zhruba měsíc, jede to pomaleji, to je jasné, ale říká učitelka, že nic fatálního, co příští rok rychle nedoberou. Problém mají závěrečné ročníky, praxe… to chápu, ti ať jdou přednostně, to jsem ráda, že nemám děti v těchto ročnících.
Nepíšu o nějaké sociální izolaci a podobně, jen čistě o učení, fakt to běží a nejsou problémy ani u těch pomalejších dětí. Kopírují samotné, posílají samotné, umí všehno, dělá si všechno sama, jedou přes google clasroom, přes google meeting, přes zoom. Nedělám nic, vzbudím dítě a tím to končí, udělá si komplet všechno sama, včetně přihlášení, testů, úkolů, focení a posílání zpět. Ale máš pravdu, že jsou pohodlné, tohle je úplně nejvíc viditelné. Ta starší už nevylézá ráno ani z postele, jen se natáhne pro noťas a učí se z postele, vyprdelí se v poledne po konci školy. Jak byly obě v zápřahu, denně tréninky, denně něco, tak teď se jim nechce. Musím je honit, jakoby chybí to nadšení, už tři je nutím, ať se mnou jdou běhat, musí mít naběháno a posláno trenérům, no oběma ještě chybí tak 6km a je pátek a vidím, že se jim nechce prostě, zlenivěly, dá mi více práce je táhnout ke sportu. To je jako pravda. Naučily se, že ten život se strašně zpomalil a tak jako se nic nemusí, nemá to řád. Ale žijeme, jsme spolu, zdraví, zbytek se zase srovná.
@Arboretka To je strasne super, co popisujes. Ale obavam se, ze jste stastlivci a zdaleka to takhle nema kazda skola.
@sakota píše:
@Arboretka To je strasne super, co popisujes. Ale obavam se, ze jste stastlivci a zdaleka to takhle nema kazda skola.
fakt? Tak to koukám, moje dvě neteře jsou učitelky, první stupeň, sestra od švagrové učitelka druhý stupeň, manželka manželovo kamaráda první stupeň a moje kamarádka češtinářka na gymplu. Jsou z různých měst i krajů. A všichni jedou stejným systémem a tak nějak podobně jako my. A co tak spolu mluvíme, tak to ty jejich děti zvládají dobře. Problémem jsou u některých děti z těch, já nevím, jak to popsat, abych někoho nedotkla, napíšu z těch hůře spolupracujících rodin. Děti neplní úkoly, neposílají zpět, rodiče to nekontrolují. Ale to je stejné jako když chodí do školy, také nemají pomůcky, nejsou naučené, nemají úkoly, žádný rozdíl oproti prezenční formě. Prostě předpokládané problémy u dětí, se kterými jsou problémy i normálně. Ale je to dáno rodinou, ne jako školou nebo výukou. Jsem myslela, že to takhle je víceméně všude asi.
@sakota ta mladší už dostává i úkoly z výtvarky a pracovních činností, zrovna domalovala jakýsi obrázek a teď skládá nějakého pejska, dostanou zadání, na ty pracovní činnosti vždy nějaký návod na youtube, dostanou v pondělí zadání, odevzdávají do něděle, mají na to čas. Škoal hotová, teď se patlá s výtvarkou a výrobou pejsků z papíru. Nezasahuju, nijak, nechávám čistě na ní, však ona to dostane oznámkované. Až bude mít hotovo, sama nafotí a odevzdá ke kontrole na classroom. Dělají i čtenářské deníky, knihy jim tedy oproti škole nezadává přesně, mohou číst co chtějí, ale jednou za 14 dnů odevzdávají vypracovaný čtenářský deník ke kontrole. Vyfotí a pošlou. Tak u nás fakt asi super, učitelka jim dělá únikovky, moc hezké, z češtiny, matiky, angliny, dává jim různá videa z prvouky, prostě fakt to ty děti zvládají dobře samotné. Z počátku jsem měla tendence jí to jako kontrolovat, opravovat, nepustit to zpět s chybou. Učitelka nás prosila ať to neděláme, že potřebuje vidět, v čem dělají děti chyby, že když to dostane od všech správně, myslí si, že látka je zvládnutá a jede dál. Takže to nekontrolujeme, nijak. Ona tak lépe ví, co s nimi více opakovat. Tak já fakt bez práce, jak kdyby byly ve škole. Dřív jsem jí to ještě všechno skenovala, aby to jakože měla ta učitelka hezké, doostřené, říkala mi, že si zbytečně přidělávám práci ať to neřeším a nechám jí to normálně vyfotit telefonem v té mobilní aplikaci, ať si to dělá sama. Tak už nedělám vůbec nic ![]()
@Arboretka Nojo, ale to mas kliku v tom, ze mas zodpovedne dite, ktere to udela. Moje mnohdy ani nevi, co maji zadané…
@j.a.n.i1 píše:
@Arboretka Nojo, ale to mas kliku v tom, ze mas zodpovedne dite, ktere to udela. Moje mnohdy ani nevi, co maji zadané…
no zodpovědné, prostě musí, Jako neexistuje, že neví, co mají zadané. Já nevím jak jinde, jen my všichno jedeme přes google classroom, mají tam všechny předměty jako kurzy, všechno co mají, tak mají zadané v předmětech. Mají vypracovat třeba stránku z češtiny, mají to tam zadané s popisem, co a jak. Takže to otevře, vypracuje, zároveň to rovnou ukládá do toho úkolu vyfocené. Není možné, aby nevěděla, co má dělat, stačí otevřít google classroom, jakmile odevzdá, zmizí jí ten daný úkol z hlavní strany. Je to absolutně přehledné, na jednom místě, není možné říct, že nevěděla co kde. Jsou dokola děti, co nemají něco splněno, což tedy nevím, jak dělají. U rodiče stačí, když to jednou k večeru otevře a vidí přesně, jestli něco chybí nebo ne. Testy píší v edupage, i to ale mají zanesené v classroomu, jdi do edupage, máš tam test. Takže naši školu, obě školy, chválím, myslela jsem, že je to tak všude. A i ty nezodpovědné děti se v tom za týden orientují.
@Arboretka píše:
@sakota ta mladší už dostává i úkoly z výtvarky a pracovních činností, zrovna domalovala jakýsi obrázek a teď skládá nějakého pejska, dostanou zadání, na ty pracovní činnosti vždy nějaký návod na youtube, dostanou v pondělí zadání, odevzdávají do něděle, mají na to čas. Škoal hotová, teď se patlá s výtvarkou a výrobou pejsků z papíru. Nezasahuju, nijak, nechávám čistě na ní, však ona to dostane oznámkované. Až bude mít hotovo, sama nafotí a odevzdá ke kontrole na classroom. Dělají i čtenářské deníky, knihy jim tedy oproti škole nezadává přesně, mohou číst co chtějí, ale jednou za 14 dnů odevzdávají vypracovaný čtenářský deník ke kontrole. Vyfotí a pošlou. Tak u nás fakt asi super, učitelka jim dělá únikovky, moc hezké, z češtiny, matiky, angliny, dává jim různá videa z prvouky, prostě fakt to ty děti zvládají dobře samotné. Z počátku jsem měla tendence jí to jako kontrolovat, opravovat, nepustit to zpět s chybou. Učitelka nás prosila ať to neděláme, že potřebuje vidět, v čem dělají děti chyby, že když to dostane od všech správně, myslí si, že látka je zvládnutá a jede dál. Takže to nekontrolujeme, nijak. Ona tak lépe ví, co s nimi více opakovat. Tak já fakt bez práce, jak kdyby byly ve škole. Dřív jsem jí to ještě všechno skenovala, aby to jakože měla ta učitelka hezké, doostřené, říkala mi, že si zbytečně přidělávám práci ať to neřeším a nechám jí to normálně vyfotit telefonem v té mobilní aplikaci, ať si to dělá sama. Tak už nedělám vůbec nic
Jak riam, preju ti to. Mam v okoli ruzne priklady. U kamosky na gymplu to funguje super, jedou cely dopoledne a kus odpoledne, vsechny hlavni predmety, kluk samostate jede, skvely. (tercie). U tety - sestrenky trida (tretaci) ma dve hodiny denne, jen matiku a cestinu, a vetsinu casu si s pani ucitelkou povidaj a pak dostanou zadanou nejakou stranku co se maj naucit. well…
@Arboretka No máš štěstí na učitelku a na svědomité, chytré dítě a možná i třídu toho dítěte.
Jsou prvostupňářky, které se zmůžou na 2× 45 minut týdně onlinu (z toho půlku „hodiny“ řeší techniku, zbytek stylem učebnice stra, cvičení… Co myslíš, že se děti s takovou účou bez intenzivní asistence rodiče asi naučí? Velké kulové…
A pak jsou děti, které to prostě online jako excht nebaví, i když úča to má vymakané. Třeba moje děcko na podzim u onlinu po 3 týdnech začínalo dost trpět a doplácet na pomalejší a nechápavější spolužáky. To jsem ho pak pravidelně sbírala různé z postele a od lega a vracela k monitoru. Fakt voser. Kdyby měl být doma sám, tak by to asi vypadalo zajímavě.
A to je dítě premiant, doma se s ním nemusím učit, domácí příprava/úkol mu zabere asi 5 minut denně, nejsme nespolupracující rodina a třeba na rozdíl od dítěte @j.a.n.i1 si zadané úkoly a co má kdy donést do školy pamatuje a vzorně doma hlásí.
Já osobně si z různých webinářů taky odnesu míň, než při školení F2F. Prostě potřebuju osobní kontakt a prožitek, aby mi to do té hlavy lezlo lépe. ![]()
@Arboretka No, vzdyt to pisu, ze mas kliku na zodpovědné dite, jinak bys totiz pri tom vecernim pohledu zjistila, ze nema ani carku… Plus tedy ukoly maji v teamsech v chatu, takze to znamena projet chat, vypsat to a pakk odskrtavat.
@Svistice Koukam, ze mas podobnou denni činnost, ja musela odebrat druhy monitor, neb na jednom bezela skola a na druhem video…