Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím, potřebovala bych radu od přítomných pánu. Píšu nějaký reklamní text a potřebovala bych vědět, zda každý router na trhu je s Wi-Fi. Omlouvám se, ale jsem naprostý laik a tohle fakt nevím. Moc diky
Co takhle trochu zagooglit… samozrejme ze ne vsechny routery jsou wifi
Umi preposilat wifi signal, ale muzou i cokoliv jineho, routrovani je rekneme zjednodusene preposilani sitovich informaci z bodu A do bodu B. Nemusi byt jen delane na wifi signal. Stci zadat do guglu router > zbozi/nakupy a uz uvidis:)
Ne, router může být i jenom drátový. Pokud chcete wi-fi, musí být označený jako bezdrátový nebo wireless. Taky doporučuji si ohlídat sílu vysílání. Na pokrytí bytu 1+1 bude potřeba menší výkon, než na rodinný dům. Ale pokud jste v paneláku, kde je hodně wifin, doporučuji koupit co nejsilnější
Přísně technicky vzato, tyto dvě funkce spolu vůbec nesouvisí.
U levných zařízení je klasické, že router a wifi jsou v jedné krabičce a je to Wifi router.
U profesionálních jsou to vždy dvě - router a Access Point
@rvhp píše:
Zdravím, potřebovala bych radu od přítomných pánu. Píšu nějaký reklamní text a potřebovala bych vědět, zda každý router na trhu je s Wi-Fi. Omlouvám se, ale jsem naprostý laik a tohle fakt nevím. Moc diky
Jestliže nevíte co je to router, nepište o tom nic, díky.
@Heivka píše:
Ne, router může být i jenom drátový. Pokud chcete wi-fi, musí být označený jako bezdrátový nebo wireless. Taky doporučuji si ohlídat sílu vysílání. Na pokrytí bytu 1+1 bude potřeba menší výkon, než na rodinný dům. Ale pokud jste v paneláku, kde je hodně wifin, doporučuji koupit co nejsilnější
Tím se situace v paneláku o hodně zlepší. ![]()
@PetrVesely píše:
Tím se situace v paneláku o hodně zlepší.
Když budou ty vánoce, ať celej panelák svítí ![]()
@Heivka píše:Taky doporučuji si ohlídat sílu vysílání. Na pokrytí bytu 1+1 bude potřeba menší výkon, než na rodinný dům. Ale pokud jste v paneláku, kde je hodně wifin, doporučuji koupit co nejsilnějšíČtete ty příspěvky? @rvhp nic nekupuje, tak nepotřebuje hlídat signál. Jinak vaše rada z technického hlediska na první pohled možná vypadá OK, ale v konečném důsledku to nedopadne dobře. Ale asi nemá smysl tu psát o 2,4 a 5 GHz…
@Ivan PPZ Já to řešit musela, protože u nás v paneláku se wi-fi přemnožily a na 2,5Ghz už není ani možná mezera mezi kanály a opravdu levnější je koupit router s AP se silnějším vysíláním na 2,5GHz za cca 2k než notebook za cca 35k s 5GHz přijímačem, třeba mobil se mi připojuje na 5GHz. A když se tu najdou ignoranti, co se ani neobtěžují wi-fi vypnout když jsou v práci a sajrajtí tu ovzduší signálem (ještě ke všemu nekotveným na kanál, takže to furt skáče) nezbývá nic než je překřičet.
@Heivka píše:
@Ivan PPZ Já to řešit musela, protože u nás v paneláku se wi-fi přemnožily a na 2,5Ghz už není ani možná mezera mezi kanály a opravdu levnější je koupit router s AP se silnějším vysíláním na 2,5GHz za cca 2k než notebook za cca 35k s 5GHz přijímačem, třeba mobil se mi připojuje na 5GHz. A když se tu najdou ignoranti, co se ani neobtěžují wi-fi vypnout když jsou v práci a sajrajtí tu ovzduší signálem (ještě ke všemu nekotveným na kanál, takže to furt skáče) nezbývá nic než je překřičet.
Když tomu nerozumíte, nepiště. Prosím. Co věta to nesmysl. Nedá se to číst.
@Heivka NTB nemusí být zase tak nový a už vůbec ne za 35.000,–, aby uměl Wi-Fi na 5 GHz. Možná zkusit novější ovladače Wlan.
V paneláku po někom chtít, aby vypínal bezdrátovou část routeru při nepoužívání je Sci-Fi. A možná to třeba ani každý router neumí…
Jestli vy řešíte problém zesílením signálu, co asi udělají ti ostatní. Každý přidá a ooops, problém bude stejně, jen už nebude jak zvyšovat výkon. Tak se koupí „něco“, co je známé lehkým překračováním EIRP a šup, bude tady výrazně větší problém (a možná i dost drahý).
Nejlepší cestou by bylo domluvit se na kanálech, aby se ovlivňovaly co nejméně.
Jestli hodně používáte NTB, tak popřemýšlejte o LAN. Že má router většinou stovkové porty asi vadit nebude. Nebo se podívejte na routery (RouterBoardy) Mikrotik.
@AlphaOmega Za chvíli tu budeme NATit, konfigurovat OpenWrt a další… ![]()
@Ivan PPZ To chce přejít na LiFi ![]()
BTW, při reálných 3 použitelných kanálech v ISM 2.4 GHz je funkční síť v paneláku prostě scifi.
To už raději 5GHz dongle do USB a člověk má klid, a nemusí se bát, že dětem vyroste třetí ruka s EM smogu speciálně na 2.4.
@AlphaOmega píše:
Jestliže nevíte co je to router, nepište o tom nic, díky.
to je taky rada
Pokud pracuje třeba v reklamce, zákonitě se nemůže orientovat ve všech oborech, pro které má třeba zakázku. Aby nevytvářela nesmysly, musí se individuálně informovat, což ted taky dělá ![]()