Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zakladatelko: tvuj posledni prispevek zde ukazal, ze diskuze mela smyls a mozna neco zmenis.
Libi se mi, ze pripoustis i jine moznosti a alepson o tom premyslis. O tom totiz diskuze tady jsou, ale bohuzel v mnoha pripadech chteji zakladatelky jen pritakavat.
Jeste se vratim k tomu, ze ti tady radi i mladsi rocniky, co maji o mnoho mensi deti nez ty. Vcetne me. Je jasne, ze teprve cas ukaze…nicmene rady byly myslen v dobrem(alespon me). Me samotne je lito, kdyz vidim, ze nekdo vychovava deti podobne jako mi rodice a proto ten nazor. Kdysi se k detem pristupovalo tak, ze jsou apriori spatne a je treba je drilem a tvrdou vychovou predelat k lepsimu. Nastesti, dnes, v dobe internetu, knih a rychlemu sdileni osobnich prozitku a zkusenosti, se to postupne meni.
Vychova je tezka vec, uspechy a chyby v ni ovlivni vztahy az do smrti. Preji hodne stesti ![]()
@toooja píše:
Nejak jsem nepochopila, kde mate v rodine mantinely VY? Vysku podpatku???Ano, v 14 jsem se nemalovala.Ani nehty, ani pusu, a nenosila podpatky. Zakazovala to skola, coz je spravne. A vubec se to nenosilo, bo LIDI MELI ROZUM! A nenabizeli takto sve nezletile dcery…Libit se klukum muze i bez podpatku a zbarvenych pacesu.
Deti v dnesni dobe musime vest take k tomu, ze prece lepsi je osobni kontakt s prateli, a ne datovani po telefonu a vysedavani na chatu.
Koukam, evidentne takove maticky, jako Vy, posilaji deti na cely den buh vi kam. A ty deticky pak otravuji CELY DEN mne, bo maticka nema zajem o dcwru, ale je KAKMARADKA vse dovoli.Ale dite pak cumi jak pako na knizku, pismenka, plastelinu…Co s tim jako se dela, teto, ukaz…
Mejte poradek ve vychove. Napred ma dite mit znalosti, a pak nalakovane cokoli a libit se klukum.
Tak já mám ještě děti školkou povinné… A kupodivu písmenka už znají, s modelínou si hrají a mobil jim zatím nemusím zakazovat, bo žádný nemají. Pohádky čteme, tvoříme. Jak s tím souvisí nalakované nehty? Mám pocit že mícháš jabka a hrušky? Ano, určitě jsou matky, které netuší, kde se jejich dítě zrovna potuluje, ale režim zakladatelky je opačný extrém (a tvůj asi taky)…
A to že tě otravují cizí děti je čistě tvůj problém ![]()
@Anonymní píše:
Ahojte všichni.Mám 2 dcery. Jedna je v pubertálním věku a toto téma se týká jí.
Je jí 14let, normální puboš, co jí zajímají hlavně hadry, FB, instagram…Má jasně stanovená pravidla, přes školní rok budíček, večerka, v kolik hodin bude telefon v obýváku(nechci, aby celou noc chatovala). Teď o prázdninách je to volnější, ale jelikož je to puboš, dokáže spát do oběda, což mi nevadí. Máme-li však nějaký program, normálně vstává. Ale je fakt, že pokud spí málo, je pak unavená, mívá teploty, když je přetažená.
Ve školní rok se mi musí telefonem hlásit, že je ve škole. Nedovolím jí lakovat nehty a malovat se. Ano, dělám výjimky, třeba na vízo se namalovala. Nedovolím jí melír, barevné laky na vlasy, podpatky. Prostě si myslím, že na tyhle věci má ještě čas. Pokud má nehty upravené(její spolužačky sem chodí, každý nehet jiný, ale nehty mají špinavé, olámané…), nemám problém s bezbarvým lakem a třeba nalepovací kytičkou. Podpatky jí prostě dovolit nechci vzhledem k tomu, že roste. Taky mi dost vadí, když je stále nalepená právě na telefonu, ona říká, že poslouchá písničky, ale když se podívám, vidím, že datluje a usmívá se do telef
.
Pokud poruší večerku, telefon dodá pozdě do kuchyně, neohlásí se ze školy, či z kroužku nebo ji načapám, že ve 21:00 dělá úkoly, které má mít dávno hotové, zuřím. A přichází trest. Obyčejně je to sebrání telefonu, zákaz PC, apod.
A teď tedy dotaz. jsem tak tvrdá, když důsledně vyžaduji, aby těch pár „blbostí“(tak to nazvala ona sama) dodržovala? Aby m nechodila domů namalovaná, volala, kdy volat má, vzala mi telefon(to je taky celkem problém
její argument: VŠECHNY spolužačky se mohou malovat, mohou si barvit vlasy, lakovat nehty, žádná nemusí volat, nebo se snad hlásit, kde je… tak jak to holky, maminy starších holek vlastně máte?)a dělala úkoly v době, kdy je dělat má?
Nejai uplne prisna, ale trosku pole it by jsi mohla. Ja mam ceratvou 15tku tedka a fakt je ze to ze holky chodej zmalovany a nehty barevny, podpatky maji je fakt pravda nechtela jsem verit ale maji. Takze ja mam stejna pravidla jako ty (az na ten telefon, ten ji nechavam neomezene, protoze pres tyden na nej stejne nema cas) ale malovat se muze lehounce, (rasy), nehty ne tak kriklavyma barvama, podpatky jsem ji dovolila az letos a stejne je nosi minimalne, vetsinou si bere twnisky. Ale obcas chce bejt za kocku tak proc ne. Tel mi zvedne vzdy, kdyz nekam chce nebo jde tak zavola a zepta se. Ukoly si dela ve skole jeste ten den kdy je dostali aby je mela z krku. Je jednickarka takze i za to ji hodne dovolim. Zavodne tancuje a volneho casu ma uplne minimum. V tydnu vubec a o vikendu vetsinou jen nedeli.
@Anonymní píše:
Je jí 14let, normální puboš, co jí zajímají hlavně hadry, FB, instagram…Má jasně stanovená pravidla, přes školní rok budíček, večerka, v kolik hodin bude telefon v obýváku(nechci, aby celou noc chatovala). Teď o prázdninách je to volnější, ale jelikož je to puboš, dokáže spát do oběda, což mi nevadí. Máme-li však nějaký program, normálně vstává. Ale je fakt, že pokud spí málo, je pak unavená, mívá teploty, když je přetažená.
Ve školní rok se mi musí telefonem hlásit, že je ve škole. Nedovolím jí lakovat nehty a malovat se. Ano, dělám výjimky, třeba na vízo se namalovala. Nedovolím jí melír, barevné laky na vlasy, podpatky. Prostě si myslím, že na tyhle věci má ještě čas. Pokud má nehty upravené(její spolužačky sem chodí, každý nehet jiný, ale nehty mají špinavé, olámané…), nemám problém s bezbarvým lakem a třeba nalepovací kytičkou. Podpatky jí prostě dovolit nechci vzhledem k tomu, že roste. Taky mi dost vadí, když je stále nalepená právě na telefonu, ona říká, že poslouchá písničky, ale když se podívám, vidím, že datluje a usmívá se do telef
.
Pokud poruší večerku, telefon dodá pozdě do kuchyně, neohlásí se ze školy, či z kroužku nebo ji načapám, že ve 21:00 dělá úkoly, které má mít dávno hotové, zuřím. A přichází trest. Obyčejně je to sebrání telefonu, zákaz PC, apod.
A teď tedy dotaz. jsem tak tvrdá, když důsledně vyžaduji, aby těch pár „blbostí“(tak to nazvala ona sama) dodržovala? Aby m nechodila domů namalovaná, volala, kdy volat má, vzala mi telefon(to je taky celkem problém
její argument: VŠECHNY spolužačky se mohou malovat, mohou si barvit vlasy, lakovat nehty, žádná nemusí volat, nebo se snad hlásit, kde je… tak jak to holky, maminy starších holek vlastně máte?)a dělala úkoly v době, kdy je dělat má?
Jo jsi tvrdá…moje 12-letá dcera smí vše co ty té svojí zakazuješ..se svojí dcerou jednám jako se svým parťákem a máme skvělé vztahy..
![]()
@Anonymní píše:
.
Upřímně, je to trochu masakr. Mě to tolik nepřipadá, protože jsem si prošla něčím podobným jen s tím rozdílem, že mamka měla rozum a místo aby zakazovala za každou cenu úplně všechno, tak mě i sestře radši poskytla příležitost se to postupně naučit všechno dělat kvalitně. Ve 14 už jsem určitě podpadky nosila - ne běžně, ale na akce, ale předtím jsem se to prostě musela naučit. Výsledkem bylo, že problémů z toho mám rozhodně mnohem méně než holčiny, kterým to sice maminy zakazovaly do bůh ví kolika, ale pak už bylo relativně pozdě na nějaké učení se a ani tomu moc nedaly. S malováním úplně to samé, decentně, čas od času, ale správně, kvalitními líčidly. Péče o nehty, úplně to samé. Přicházelo to postupně, ale relativně s nějakou volností ve vývoji ![]()
@fashion_victim83 píše:
Nechapu, co je za problem mit nalakovane nehty? Ja se taky ve 14 nemalovala, ale spousta holek ano, je to doba, kdy každá druha rada zakryje vyrážky nebo si zvyrazni rasy.Boty na podpatku nemusi byt jen lodičky, ze. Nekdo treba baleriny a mokasiny nosit nechce a podpatek nemusi byt nijak obrovsky. A tak by se dalo pokračovat. Zajimalo by me, jestli ji zakladatelka i vybírá a chystá obleceni, aby nechodila nevhodné oblečená.
Tak to jí snad nevybírá…Ale jako máma bych měla právo říct, co se mi nelíbí a že bych byla ráda, kdyby se ještě nemalovala atp. Nebo že si má dělat úkoly dřív.
A všem, co tady píšete, že jste s vaším dítětem kamarádi a parťáci, bych ve vší skromnosti řekla, že vaší úlohou je být rodič, ne kámoš. Ty má kolem sebe ve své věkové kategorii.
@Russet píše:
A všem, co tady píšete, že jste s vaším dítětem kamarádi a parťáci, bych ve vší skromnosti řekla, že vaší úlohou je být rodič, ne kámoš. Ty má kolem sebe ve své věkové kategorii.
My všichni Ti velmi děkujeme za poučení.
@toooja píše:
Nejak jsem nepochopila, kde mate v rodine mantinely VY? Vysku podpatku???Ano, v 14 jsem se nemalovala.Ani nehty, ani pusu, a nenosila podpatky. Zakazovala to skola, coz je spravne. A vubec se to nenosilo, bo LIDI MELI ROZUM! A nenabizeli takto sve nezletile dcery…Libit se klukum muze i bez podpatku a zbarvenych pacesu.
Deti v dnesni dobe musime vest take k tomu, ze prece lepsi je osobni kontakt s prateli, a ne datovani po telefonu a vysedavani na chatu.
Koukam, evidentne takove maticky, jako Vy, posilaji deti na cely den buh vi kam. A ty deticky pak otravuji CELY DEN mne, bo maticka nema zajem o dcwru, ale je KAKMARADKA vse dovoli.Ale dite pak cumi jak pako na knizku, pismenka, plastelinu…Co s tim jako se dela, teto, ukaz…
Mejte poradek ve vychove. Napred ma dite mit znalosti, a pak nalakovane cokoli a libit se klukum.
No, myslím, že výsledky takové výchovy jsou vidět dnes a denně na ulici. Mladé slečny, které se neumí ani obléknout ani chodit rovně ani namalovat. To, že má holčina podpatky, je namalovaná a hezky oblečená, neznamená, že má vypadat jako 25 letá cou*a, že je to tak zvykem v poslední době není tak úplně problém těch slečen, ale problém toho, že jim nikdy nikdo pořádně nevysvětlil jak na to, akorát samé zákazy a omezování
a když se pak člověk podívá na modelky, tak neví, jestli se mu chce smát nebo brečet, protože na podpatcích se pohybují jak stařenky o holi, jedna prohnutá do luku, druhá s hrbem jak ježibaba, ani jedna z nich vůbec netuší co je to přirozený rovný postoj a uvolněná chůze.
A teda nevím no, asi máš zvláštní děti, ale rozhodně neznám moc takových, kteří by ve 14 se museli učit s modelínou nebo číst
ve 14 jsem uměla mluvit třema jazyky, další jsem se učila, byla jsem schopna být sama několik týdnů v zahraničí ve škole přes letní prázdniny a postarat se tam o sebe, závodně jsem sportovala a přečtenou jsem měla naší téměř kompletní knihovnu + tak čtvrtinu knih v knihovně poblíž školy (od běžné beletrie až po knihy o chovu různých druhů zvířat) a další knihy už jsem si tahala převážně v originálech. A nikdo mě nikam nenabízel, že jsem uměla chodit na podpatcích, obléct se a decentně se namalovat pokud jsem zrovna chtěla na nějakou akci neznamenalo, že jsem oblejzala jednoho chlapa za druhým.
@Nimie, Tys nepochopila kontext, ona diskutuje o šestiletých dětech.. ![]()
@BohunkaP píše:
@Nimie, Tys nepochopila kontext, ona diskutuje o šestiletých dětech..
Ah, tak to mi asi uniklo
a proč diskutuje o 6ti letých, když zakladatelka řeší 14ti letou? ![]()
Ale ok no, tak já to upřesním @toooja v 6ti letech jsem uměla číst ve dvou jazycích, psát taktéž, přečtené jsem měla všechny dětské knihy doma a některé encyklopedie, modelovala jsem a stavěla jsem všechno možné, samostatně jsem se starala o prvního vlastního domácího mazlíčka, uměla vylézt na strom, sportovala a učila se hrát na klavír (a chvilku nějakým omylem i na flétnu)
co tam máš dál?
Mám otázku: Holky, které píšete, že úkoly jsou její zodpovědnost…
co uděláte v okamžiku, kdy zjistíte, že píše úkol v době, kdy má jit spát(a neřeším „večerku“, ani přesnou hodinu). Když víte, že celé odpo byla venku nebo seděla u pc, noťasu nebo tv?
zakl.
@Anonymní píše:
Mám otázku: Holky, které píšete, že úkoly jsou její zodpovědnost…co uděláte v okamžiku, kdy zjistíte, že píše úkol v době, kdy má jit spát(a neřeším „večerku“, ani přesnou hodinu). Když víte, že celé odpo byla venku nebo seděla u pc, noťasu nebo tv?
zakl.
Ty jo, napadlo me, ze pokud ma ukoly mit podepsane, tak bych zavedla, ze ukoly podepisuju jen do urcite hodiny a to taky dodrzela. Takze to uz je pak na ni, jestli si zvladne ty ukoly do dane doby udelat. A klidne bych dala limit, ze treba podepisuji ukoly do deviti hodin vecer a pak ma smolika. Ja osobne si myslim, ze je to i dost kamaradske. Kamaradum prece taky nedovolujeme uplne vsechno ![]()