Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LucianS píše:
@rea.sk Domu jsem ze skoly chodila sama od treti tridy spolu s mladsim sourozencem. Autobusem a pesky dvacetminut. Dva tri roky jsem se po prichodu domu musela hlasit. Musela jsem zavolat rodicum do prace. Doma me cekal vzkaz, co a jak mam uvarit. Pak jsem uklizela kuchyn, sla si ven hrat a pak jsem delala ukoly. Vecerka byla do mych 16ti let ve 20:00 a pak az do mych cca 18ti let ve 21:00. O vikendech byla NEKDY vyjimka, mohla jsem se divat i na nejaky mladezi pristupny film, ktery zacinal ve 20 a koncil ve 21:30
Je to dost dobry popis samostatnosti?
No měla si to podobné jako já…Měla jsem zakáz chodit po večerech ven
V tom byli naši docela hrozní…Moje kámošky v 15 uz měli diskotéky za sebou a ja nic..Pak jsem jim samo zdrhla na výšku a pak pryč a daleko od domova..Myslím si že taková ta drezura je jenom o tom že dítě rychleji zdrhne z baráku od rodiču protože potřebuji volnost a nemuže se dočkat až bude mít 18 aby svým rodičům mohl zamávat z prvního vlaku co pojede někam pryč…a tohle moc nechci..
@Anonymní píše:
předpokládáš, že by to měla vědět… no a asi to neví…
takže co bys dělal ty?
No nemohl bych dělat stejně jako každej nic. Protože v tomhle věku, už za sebe ten člověk rozhoduje sám. A stejně ho nikam nedotlačím. A čím víc budu tlačit. Tím víc si to on, ona bude dělat po svém. A pak se vzbouří a může to být katastrofa. Nezbude mě než doufat, že to co jsem do něj do teď vložil, má nějakej smysl.. ![]()
@Anonymní píše:
opravdu to tak má, mívá prostě tepoloty a mdloby, když je přetaženákdyž málo spí a má hodně pohybu. nejsou to „střevní chřipky“ - potřebuje to dospatjestli něco změnit chci jsem již uvedla. ale mě zajímají konkrétní řešení. ono je jedna věc je říct děláš to blbě a druhá třeba pomoci s řešením onoho problému.
1.) Hérečka je to. Pokud ma teplotu a je ji zle, jeji problem. Z toho, ze nekdo spi o neco kratsi dobu nez obvykle fakt mdloby mit nemuze. Jako kdyby nespala celou noc, tak mozna. Pockej par dnu a ji to prejde samo, vyspavani o vikendu bych pak ale netolerovala a zaprahla bych ji i do domacich praci. To spis z hladu nebo z psychickych problemu. Anebo ma jen nizky tlak jako ja ![]()
2.) jak uz jsem psala, bud mezi vami vazne dialog a ona z nejakeho duvodu nechce chodit do skoly a proto ten cirkus (sikana od spoluzaku, pomluvy, zasedla ucitelka, anebo je toho na ni proste moc) Pamatuji si spravne, ze je na viceletem gymnazium?
Nebo vazne dialog a ty jsi ji nevysvetlila dostatecne presvedcive, ze si timto pristupem znici zivot a ze v praci by ji nikdo pozdni prichody netoleroval. A ookud chce mit kde bydlet, mit na sminky, podpatky a provoz fejsbuku, tak svuj odpor holt hude muset prekonat
@rea.sk
Poradek musi byt, ale drezura nicemu nepomuze. Muj bratricek se vzpamatoval, az kdyz ho privedli domu policajti.
I co vidim u byvalych spoluzaku, ti, co meli uplne volnou vychovu jsou kriminalnici nebo slapaji. Ti, co meli drezuru, ac k tomu nebL duvod, utikali brzy z domu a par z nich se s rodinou vubec nestyka. Chronickych zaskolaku u nas bylo dost. Kourili, chlastali…byly to decka z rozvracenych rodin, ktere mely otcima/macechu despotu, nebo to byla rodina velice socialne slaba. Vzdycky za to mohly problemy v rodine.
@LucianS píše:
1.) Hérečka je to. Pokud ma teplotu a je ji zle, jeji problem. Z toho, ze nekdo spi o neco kratsi dobu nez obvykle fakt mdloby mit nemuze. Jako kdyby nespala celou noc, tak mozna. Pockej par dnu a ji to prejde samo, vyspavani o vikendu bych pak ale netolerovala a zaprahla bych ji i do domacich praci. To spis z hladu nebo z psychickych problemu. Anebo ma jen nizky tlak jako ja
2.) jak uz jsem psala, bud mezi vami vazne dialog a ona z nejakeho duvodu nechce chodit do skoly a proto ten cirkus (sikana od spoluzaku, pomluvy, zasedla ucitelka, anebo je toho na ni proste moc) Pamatuji si spravne, ze je na viceletem gymnazium?
Nebo vazne dialog a ty jsi ji nevysvetlila dostatecne presvedcive, ze si timto pristupem znici zivot a ze v praci by ji nikdo pozdni prichody netoleroval. A ookud chce mit kde bydlet, mit na sminky, podpatky a provoz fejsbuku, tak svuj odpor holt hude muset prekonat
ne, zatím je na zš.
nízký tlak nemá, loni byla na preventivce, vše ok. váha, tlak… normálka.
není hérečka, rozhodně nesimuluje. nebývá vůbec nemocná, jen tyto excesy, které jsou třeba po 2denním soustředění(kde mají záhul a prokecají noc), prostě to má z nevyspání. a nesovisí to ani s MS. fakt vyspí se a OK. vím, že to je srandovní, ale je to tak. a tím, že jsem pro ni jela, tak vím, že zelenou barvu obličeje fakt nenasimuluješ
z hladu možná, pokaždé jí dám suchý rohlík… tak možná rohlík pomáhá ![]()
psych problémy… poznám, když jí něco je - znám ji, vím, jak reaguje, samo, nemohu vědět vše, do hlavy jí nevidím.
vyspávat o víkendu ji vzhledem k pozdější večerce směle nechám, ať se vyspí, puboši to potřebujou. do domácích prácí je zapojena…
Tak pokuď je mamka s taťkou v pohodě. Tak se dají výstřelky dítka ustát v pohodě.
@rea.sk No, tak me teda v tom veku nevadilo, ze spoluzacky byly v tomto napred. 14-15 let je na vecerni zabavu fakt brzy. Z vetsiny z nich jsou dnes lehke divk nebo fetky. Ja ale nemohla ani nikam jinam ven nez na zahradu. Me to vadilo na gymplu, kdZ jsem treba v 16, 17ti chtela po tanecnich na diskoteku a nemohla jsem. Jednou se mi povedlo presvedcit rodice, s pomoci kamaradciny mamky, ze u nich prespim. To mi bylo tak 17, vecer jsme sly s pozehnanim jeji mamky do baru, kde jsem cely vecer sedela o kohoutkove vode, pac nebyly penize
No a v 10 mi volal otec, jakoze kde jsem, at valim na vlak domu. No. Odvezla me domu ta kamaradcina mamka, ta z toho byla uplne v soku, jak to se mnou tata mluvi(slysela, kdyz jeste asi dvakrat volal, kde furt jsem). Porad jsem doma slychavala:,,az ti bude 18, delej si co chces" Po 18tce jsem slychavala:,,dokud u me bydlis…"
@LucianS píše:
1.) Hérečka je to. Pokud ma teplotu a je ji zle, jeji problem. Z toho, ze nekdo spi o neco kratsi dobu nez obvykle fakt mdloby mit nemuze. Jako kdyby nespala celou noc, tak mozna. Pockej par dnu a ji to prejde samo, vyspavani o vikendu bych pak ale netolerovala a zaprahla bych ji i do domacich praci. To spis z hladu nebo z psychickych problemu. Anebo ma jen nizky tlak jako ja
ne, není hérečka. Je to fakt z nevyspání a přetažení. Vždy to bylo v pondělí, kdy byla po nějaké vícedenní akci, kde měli fyzický záhul (speciální tréning). Učitelka volala sama, že je jí opravdu zle, ať si pro ni přijedu, zelenou barvu fakt nenasimuluješ.
Jinak nebývá vůbec nemocná, sem tam rýma, jinak nic. na preventivce, tlak váha, vše ok, ani psych změny dr nezaznamenala.
skutečně spolu mluvíme, opakuji ji to(už několik let), že nejřív práce a pak zábava, že já taky v práci nemohu čumět do netu a svou práci neudělat ![]()
včera jsem se jí ptala, jestli jí vadí ten telef v kuchyni. řekla, že je to lepší, aspoň ji to neruší ![]()
Aha, tak poprvé se mi to nenačetlo, takže ještě jednou, trochu jinak ![]()
@Anonymní píše:
ne, není hérečka. Je to fakt z nevyspání a přetažení. Vždy to bylo v pondělí, kdy byla po nějaké vícedenní akci, kde měli fyzický záhul (speciální tréning). Učitelka volala sama, že je jí opravdu zle, ať si pro ni přijedu, zelenou barvu fakt nenasimuluješ.Jinak nebývá vůbec nemocná, sem tam rýma, jinak nic. na preventivce, tlak váha, vše ok, ani psych změny dr nezaznamenala.
skutečně spolu mluvíme, opakuji ji to(už několik let), že nejřív práce a pak zábava, že já taky v práci nemohu čumět do netu a svou práci neudělat
včera jsem se jí ptala, jestli jí vadí ten telef v kuchyni. řekla, že je to lepší, aspoň ji to neruší
Tomuhle se dá říkat dialog s dcerou. ![]()
A tak ma tu unavu rano proto, ze je nevyspana po soustredeni anebo protoze si smskuje doma z loznice, protoze si ji nechala mobil ![]()
Nejak se v tom ztracim. A kolik ze ma tech ne/omluvenych hodin?
Zkousela si ji zatrknout soustredeni? Respektive tanceni, nebo co to dela? Zaklad je, choditdo skoly a ne zabava(a to sport a tanec je). Js mela spoluzacku herecku, co po vecernich predstavenich nechodila do skoly. Bolelaji pak pry hlava. Hadej, cim se slecna zivi dnes? Napovim, ze nemusi vstavat brzy do prace, ma klouzavou pracovni dobu. Zustala v oboru, ale zmenila zanr.
Edit: no co na ten telefon rici? Kup ji budik. Hodne hlasity. Jak bys sama chtela tu situci resit?
@LucianS píše:
A tak ma tu unavu rano proto, ze je nevyspana po soustredeni anebo protoze si smskuje doma z loznice, protoze si ji nechala mobil
Nejak se v tom ztracim. A kolik ze ma tech ne/omluvenych hodin?Zkousela si ji zatrknout soustredeni? Respektive tanceni, nebo co to dela? Zaklad je, choditdo skoly a ne zabava(a to sport a tanec je). Js mela spoluzacku herecku, co po vecernich predstavenich nechodila do skoly. Bolelaji pak pry hlava. Hadej, cim se slecna zivi dnes? Napovim, ze nemusi vstavat brzy do prace, ma klouzavou pracovni dobu. Zustala v oboru, ale zmenila zanr.
Edit: no co na ten telefon rici? Kup ji budik. Hodne hlasity. Jak bys sama chtela tu situci resit?
nebylo to jednou, bylo to víckrát a my jsme taky celkem aktivní, tudíž výšlapy míváme celkem dost. takže i po soustředění i po probděné noci(nebo skoroporbděné)
budík v pokoji má. hlasitost si může nastavit.
to je právě to, co jsem si myslela, že když ty úkoly „jí diktuji a nemůže si je udělat kdy ona uzná za vhodné“, že mi někdo poradí, ale zatím reaguješ jen Ty.
takže netuším…
Tanec je jediné, co jí baví - tohle jí brát opravdu nechci
jsem ráda, že tráví čas takto, než aby vykuřovala u místní zastávky nebo se poflakovala po obchoďácích(nic proti tomu nemám, jen si myslím, že je to smysluplnější)právě, že tady zodpovědná je a hodně…
No tak podle toho cos tady uz vsecko napsala, a ze se teprv ted konecne dostavame k jadru pudla, tak je tva dcera, bud vycerpana anebo ignorant. Obe dve varianty maji reseni, i kdyz u cisla dve bych vahala, zda ji nedat poradnyho facana anebo ji nechat vyzrat si to. Mozna obe dve veci. J na tobe abys posoudila, co to teda je a nasla vhodny zpusob napravy. Diskuze ti mela jen ukazat jine cesty. Napadu tady, myslim, padlo dost.
@Anonymní píše:
Tanec je jediné, co jí baví - tohle jí brát opravdu nechcijsem ráda, že tráví čas takto, než aby vykuřovala u místní zastávky nebo se poflakovala po obchoďácích(nic proti tomu nemám, jen si myslím, že je to smysluplnější)právě, že tady zodpovědná je a hodně…
To je takovy problem ji rict, ze pokud je tak unavena, ze nezvlada sve zakladni povinosti, budes muset pristoupit k upravam jejiho volneho casu a teda zrusit tanec. Bud anebo. Jine reseni to proste nema.