Je moje výchova příliš tvrdá?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32028
21.7.16 11:54
@Nabot píše:
Máš pravdu, tahle interpretace zcestná je. Pokud by to totiž skutečně dopadlo tak, že by dcera dala nočnímu mobilování přednost před tancem, tak by jí na tom tancování očividně zas tak moc nezáleželo. Nikdo tu přece nepíše, že by se k tomu nesměla vrátit ani potom, co jí to dojde a sama uzná, že máma měla pravdu. To „sama“ je v tomhle případě zásadní.

Tak to ona by naprosto jistě dala, už jenom z trucu, protože jí bylo zakázáno to jediné, co jí bavilo, proč by se jakkoliv snažila? Naopak… pokud by to bylo podáno trochu jinak, tak možná, ale takhle vůbec nepochybuji o tom, jak by to skončilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.16 11:56
@lucenka píše:
Tak ji nech koníček, který ji evidentně vyčerpává. Je to snazší než hledat jinou vhodnou alternativu, kde by neměla víkendová soustředění a mohla si pořádně odpočinout :palec: :palec:

ale dej jí mobil, kde bude znuděně čumět na you tube :lol: protože to ji přeci nevyčerpá :roll:

@lucenka píše:
A proč ji nenecháš i ten telefon. To že ti včera řekla, že jí to nevadí, nemusí znamenat, že tomu tak skutečně je. Může mít jenom strach, že když ti bude odporovat, tak jí dáš nějaký další zákaz, bude doma napjatá atmosféra. Telefon je její a ty nemáš právo jí ho zabavovat jen tak. Nebo tobě manžel bere večer telefon, aby ses mohla vyspat?

toto já respektuji, mluvíme spolu normálně. nemá ze mě strach, proč by měla mít? z čeho usuzuješ, že je/bude u nás napjatá atmosféra?
Mojí dceři nevadí, že ji beru na noc telefon, proč Tobě ANO?

@Nabot tak mě tady většina ppředhazuje, jak bude dcera plná vzdoru, když ji nedovolím se do 15 líčit/nisit podpatky a barvit si vlasy a teď mi fakt radíte zakázat jí to, co má nejradši, ABY se na mě naštvala??? 8o

• Citovat
  • Upravit
10055
21.7.16 12:02

@Nimie mi je to celkem šumák, ať se učí třeba celou noc :mrgreen:
jen mi přijde divné, že takováto slečna klíďo píďo nejde do školy, protže zaspala 8o
Kamarádka pak se diví, že si jí volají do školy, fyzikářka oné dívky tvrdí, že se jí kamarádčina dcera vyhýbá… Sama holka si stěžuje na šikanu od spolužaček - dobře kamarádka vyřídila dceři individuální plán… tohle asi také není cesta :?
ale kdyby jí taky neomluvila ty hodiny, tak já nevím, vyhodili by jí z té střední?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
21.7.16 12:05
@Nabot tak mě tady většina ppředhazuje, jak bude dcera plná vzdoru, když ji nedovolím se do 15 líčit/nisit podpatky a barvit si vlasy a teď mi fakt radíte zakázat jí to, co má nejradši, ABY se na mě naštvala??? 8o

Zakazovat 14ti letý holce šminky, protože je na to malá, je z principu blbost, není to dítě, tak ať se klidně maluje, ať si obarví vlasy, proč ne.
Pokud jí koníček vyčerpává a nezvládá vstát do školy, pak jí ho zakaž - snad si uvědomí, že jestli chce tancovat, musí svůj ostatní režim utlumit tak, aby byla vyspalá, dělat včas ukoly a neponocovat, pokud pak nemá energii ráno ani vstát.
Nezakazuj jí tanec aby byla naštvaná, ale aby sama měla nějakou zodpovědnost. Půjde včas spát, bude mít ukoly - bude tanec. Nebude zodpovědná - konec tančení. Ale musí na to přijít sama a ne že matka jí v devět nažene pod peřinu jak malýho smrada :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.16 12:05
@Nimie píše:
Rozhodně větší než když jí všechno nalajnuješ :nevim: prostě ber to… nevím, jako v práci, jako na VŠ. Je stanovený pevný bod a co se děje do toho bodu a v jakém pořadí je jedno.

Ale já jí nic nelajnuji ;)Jak jsi na to přišla? Ono to ani nejde, když chodím do práce, to Tě nenapadlo?

• Citovat
  • Upravit
647
21.7.16 12:06
@Nimie píše:
Tak to ona by naprosto jistě dala, už jenom z trucu, protože jí bylo zakázáno to jediné, co jí bavilo, proč by se jakkoliv snažila? Naopak… pokud by to bylo podáno trochu jinak, tak možná, ale takhle vůbec nepochybuji o tom, jak by to skončilo.

Ale jo, i takhle to může dopadnout. Záleží i na povaze dcery a tu zná hlavně rodič, takže šance, že se mýlím, je hooodně vysoká.

Třeba by stačilo zakročit - a potom o to rázněji - ve chvíli, kdy skutečně dojde na to, že bude mít hodně neomluvených hodin (což by mohlo skončit i sníženou známkou z chování…). V tu chvíli bych (nejen) ten mobil zabavila úplně, ať se třeba staví na hlavu. Mně jde jen o ty preventivní zásahy. Ve chvíli kdy by dítě zklamalo moji důvěru, uměla bych být sama asi hodně nekompromisní. Musí mít ale zároveň možnost si ta ústa natlouct. Už jen proto, že na základce se to dá ještě pohodlně řešit, zato třeba na vejšce potom takový člověk může skončit už po prvním semestru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.16 12:09
@fashion_victim83 píše:
Na základě toho, ze ji neřekne, libi se mi decentní líčení, ale ze ma dcera zákaz se licit.To same mobil, podpatky atd.

ale mi se třeba líbí výrazné líčení :lol:
nech těch domněnek ;)
dcera ví, proč nechci, aby se líčila.

• Citovat
  • Upravit
32028
21.7.16 12:10
@21.6.2014 píše:
@Nimie mi je to celkem šumák, ať se učí třeba celou noc :mrgreen:
jen mi přijde divné, že takováto slečna klíďo píďo nejde do školy, protže zaspala 8o
Kamarádka pak se diví, že si jí volají do školy, fyzikářka oné dívky tvrdí, že se jí kamarádčina dcera vyhýbá… Sama holka si stěžuje na šikanu od spolužaček - dobře kamarádka vyřídila dceři individuální plán… tohle asi také není cesta :?
ale kdyby jí taky neomluvila ty hodiny, tak já nevím, vyhodili by jí z té střední?

Dost možná vyhodili. Však já netvrdím, že tohle je nejlepší řešení, na druhou stranu vzpomínám na sebe… koníček jsem nestíhala žádný, protože učiva bylo tolik, že jsem dělala každý den, ze školy jsem se nezřídka vracela až v 5, začínali jsme v 8, někdy před 8. Jsem noční člověk, s poruchou soustředění a další tunou potíží, se kterými se běžný člověk potýkat nemusel. A ano, stávalo se občas, že jsem nešla do školy, abych to dospala a dala se do kupy, nebylo to nijak zvlášť časté, jen prostě občas se stalo a jsem ráda, že se mnou máma spolupracovala a snažila se mi pomoct :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
21.7.16 12:13
@Anonymní píše:
ale mi se třeba líbí výrazné líčení :lol:
nech těch domněnek ;)
dcera ví, proč nechci, aby se líčila.

Protože nechceš, aby vypadala starší a protože je ve vývinu, takže si nesmí vzít podpatky ani výjimečně. Co se změní s tím 15 rokem? Proč to nebrat postupně místo „do 15 ne, od 15 jo“, ty děti nejsou hloupé a vidí ten nesmysl v tom. Ty si v podstatě protiřečíš tímhle, protože v 15 bude úplně stejně ve vývinu a bude úplně stejně mladá na starší kluky. Jenže tys dala ultimátum (založené na věku, což je nesmysl), takže je více než pravděpodobné, že dcera už tunu líčidel na sobě vyzkoušela, vyzkoušela si i ty podpatky a nahrne se do toho o to víc, jakmile splní tvé požadavky. Takže místo abys měla možnost to nějak smysluplně kontrolovat, tak tu možnost nemáš a dceři jsi tím akorát přidala další uměle vytvořený důvod pro omezování :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
21.7.16 12:15
@Nabot píše:
Ale jo, i takhle to může dopadnout. Záleží i na povaze dcery a tu zná hlavně rodič, takže šance, že se mýlím, je hooodně vysoká.Třeba by stačilo zakročit - a potom o to rázněji - ve chvíli, kdy skutečně dojde na to, že bude mít hodně neomluvených hodin (což by mohlo skončit i sníženou známkou z chování…). V tu chvíli bych (nejen) ten mobil zabavila úplně, ať se třeba staví na hlavu. Mně jde jen o ty preventivní zásahy. Ve chvíli kdy by dítě zklamalo moji důvěru, uměla bych být sama asi hodně nekompromisní. Musí mít ale zároveň možnost si ta ústa natlouct. Už jen proto, že na základce se to dá ještě pohodlně řešit, zato třeba na vejšce potom takový člověk může skončit už po prvním semestru.

Musí, ale není řešením zakázat vášeň a povolit mobil :zed: naopak, vášeň musí za každou cenu zůstat, byť v menší míře, protože jinak to dítě bude mít hodně velký problém. A není to o charakteru, je to o přirozené lidské reakci. Vím o čem mluvím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
21.7.16 12:16
@Anonymní píše:
Ale já jí nic nelajnuji ;)Jak jsi na to přišla? Ono to ani nejde, když chodím do práce, to Tě nenapadlo?

Má se ti pokaždé hlásit, psala jsi o večerce, stanovování kdy má dělat úkoly apod. to všechno je součástí nalajnovaného života ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10206
21.7.16 12:18

Nemyslím si, že je to tvrdá výchova.
Sama sem takhle vychovaná byla a jak vidíte-žiju a nic mi neuteklo :mrgreen: Nejvíc me pobavila fráze,,ostatní muzou a ja ne'',to si myslim je argument všech pubertaku kteří nedostanou co chtějí :lol:
Na druhou stránku, ta doba už jde opravdu hodně dopředu a ja bych asi co se týče malovaní apod byla benevolentnější, přece jen už je to,,velká''slečna. Ale všeho s mírou, například řasenka, jemný lesk na rty a kratké jednobarvné nehty jemnou barvičkou. Jinak s limitováním telefonu ve školním roce na noc a zakazem podpatků souhklasím, podpatky na 14 leté slečně pusobí vulgarně, pokud i zrovna nejde pro vysvědčení apod.Co třeba sandálky na menším klínku? kompromis :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
21.7.16 12:21

Anonymko mi nedošla odpověď, kolik pozdních průchodu už si za dceru hasila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
21.7.16 12:22
@Jitusee píše:
Nemyslím si, že je to tvrdá výchova.
Sama sem takhle vychovaná byla a jak vidíte-žiju a nic mi neuteklo :mrgreen: Nejvíc me pobavila fráze,,ostatní muzou a ja ne'',to si myslim je argument všech pubertaku kteří nedostanou co chtějí :lol:
Na druhou stránku, ta doba už jde opravdu hodně dopředu a ja bych asi co se týče malovaní apod byla benevolentnější, přece jen už je to,,velká''slečna. Ale všeho s mírou, například řasenka, jemný lesk na rty a kratké jednobarvné nehty jemnou barvičkou. Jinak s limitováním telefonu ve školním roce na noc a zakazem podpatků souhklasím, podpatky na 14 leté slečně pusobí vulgarně, pokud i zrovna nejde pro vysvědčení apod.Co třeba sandálky na menším klínku? kompromis :)

I to je podpatek ale… že má holka podpatky fakt neznamená, že má vypadat jako cou*a, tím spíš ve 14, to je rok od toho začít chodit legálně pracovat, kde spousta slečen běžně nižší podpatky nosí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10206
21.7.16 12:23
@Nimie píše:
Má se ti pokaždé hlásit, psala jsi o večerce, stanovování kdy má dělat úkoly apod. to všechno je součástí nalajnovaného života ;)

to je snad v pořádku, že 14 leté dítě ma doma jasně stanovené hranice ne? :nevim:
co se týče toho hlášení ok-pokud není duvod podezdřívat tak bych taky neviděla duvod.Ale na večerce a dělaním ukolu do určitého časového horizontu(ne v 9 večer)nevidím nic špatného a jako sankce na vojáka mi to nepřijde. Nemyslím, že 14 letá kočka by měla mit doma totalní anarchii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí