Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kelsey píše:
Flegmatik, nechává věci na poslední chvíli, ale termín splní viz. dřevo. Tak to není tak strašne ne. Hlavní je, že termín dodrží.
Můžeš se stavit na zadní, trestat ji jak chceš, takovou povahu asi nepredelas.
A jestli najdeš návod na preďelani, tak vydej knihu usnadní život spoustě lidem.
@Anonymní píše:
Naše pravidla jsou nastavená ve spolupráci s dcerou, o všech pravidlech ví, proč jsou nastaveny tak a tak. Ano, má domácí práce, kterých se účastní, sama si je organizuje, jen ji upozorním, že moje práce navazuje na její, tak ať to já nemusím dělat v 8 večer - domluvíme se sama si to organizujekontrola namátkou nefunguje, vše nechává na poslední chvíli, je orientována na výsledek. takže pokud jí řeknu za tento týden přeneseš hromadu dřeva do neděle, v neděli po obědě se začne starat, jakože kam to má přenést. je taková
Tak to bude povaha jak ja
Ale taky jsem se naucila lip si cas planovat, nebylo.mi jeste ani 40
![]()
@robínek píše:
Tak to bude povaha jak jaAle taky jsem se naucila lip si cas planovat, nebylo.mi jeste ani 40
![]()
Chudák holka, to má ještě hodně času.
@Jitusee píše:
@Nimie Já sem ale nepsala, že podpatky nikdy žadné přecevolila bych cestu kompromisu, ale upozornuji tě že sem měla tu čest potkat mladé kotata jak se klatí na šteklích jako radoby dospělačky a hezký pohled ala,,slečna zjištuje jaké to je fungovat jako dospělá'' to nebyl.
Každá z nás vychovává podle svého nejlepšího svědomí, pro mě 14 letá holka je ještě dítě školou povinné a času na osahavání dospelosti má dost. Samozřejme té zodpovědnosti bych ji postupně přidávala, s ohledem na to zda je schopná racionálně přemýšlet. Není 14 lete díte jako 14 leté dítě. Zakladatelka se ptala na názor, já ji ho dala. Abychom se tady my dvě navzájem konfrontovaly s názory nemá valný smysl, ja vidíš každý to ma postavené jinak
Ano, toto mi mluví z duše.
Toto jsem měla a mám v plánu. ale nejde to udělat z 0-100 okamžitě. teď máme čas na diskuzi s dcerou, jsou prázdniny, vše je volnější. něco jsme už probraly, naťukla jsem i to líčení, když teda většině TOTO přijde jako dost podstatné. ![]()
@Anonymní píše:Ve školní rok se mi musí telefonem hlásit, že je ve škole. Nedovolím jí lakovat nehty a malovat se. Nedovolím jí melír, barevné laky na vlasy, podpatky.
já si neprotiřečím, to vy mi vládáte do „úst“ slova jako NIKDY, VŽDYCKY, ZAKAZUJI vše
já jsem nenapsala, že nikdy jí podpatky nedovolímjá nemám problém s tím brát to postupně, ale nevím, jestli zrovna ty jsi ten správný etalon a řekneš JÁ VE 14 UŽ JSEM SE UČILA chodit - a to jediné bylo správně:mrgreen:
A ne, netvrdím, že jsem jediný správný etalon, tvrdím, že považuju za normální, aby člověk ve 14 byl relativně samostatnou bytostí, ani většina mých vrstevníků neřešila ve 14 panenky nebo modelínu, vlastně velké procento z nich se občas vracelo domů po půlnoci a za mnohé své činy nesly odpovědnost sami.
A přesně jak ty píšeš - tobě vadí, že dcera nefunguje podle tvých představ, jenže se pak ztrácíš v tom, kde je hranice mezi nevychovaností a povahou a to je problém.
@robínek píše:
Tak to bude povaha jak jaAle taky jsem se naucila lip si cas planovat, nebylo.mi jeste ani 40
![]()
Jop, přesně to o čem mluvím…
V něčem bych jí malinko povolila (pár proužků melíru, třeba), ale jinak si myslím, že v dnešní době (kdy vládne kult nevychovaných dětí, kterým se vše dovolí) přísná nejsi. Prostě jenom důslednější než jiní rodiče. Já měla mnohem přísnější výchovu, nelíbilo se mi to a dneska jsem za ni ráda.
Tož to jsme se to dostali do slepé uličky? to už ráno psal ten Honza12, že ji nepředělám.
já ji nechci předělávat. mě zajímal názor většiny lidí, jestli to, co dělám je tak přísné a tvrdé ![]()
já svou dceru znám dobře, mám ji ráda, nezakážu jí tanec, protože tím bych ji ranila opravdu hodně.
od mala jezdí sama budem do školy. je schopná si ohřát jídlo… není nesamostaná osoba neschopná si naplánovat čas ![]()
@Anonymní píše:
Toto jsem měla a mám v plánu. ale nejde to udělat z 0-100 okamžitě. teď máme čas na diskuzi s dcerou, jsou prázdniny, vše je volnější. něco jsme už probraly, naťukla jsem i to líčení, když teda většině TOTO přijde jako dost podstatné.
Ono je to trošku jako se sexem. Rodič furt tvrdí jak je na to dost času a pak je dítě předžene. Ano, i na sex má ještě dost času, ale i ve škole se to vyučuje už někdy v 6. - 7. třídě a s rodiči jsme o tom mluvili o hodně dříve než v 15 letech. A o to jde, je lepší dítě na všechno připravovat s dostatečným odstupem, v klidu, s rezervou, ale neznamená to nutně, že teď hned se všechno musí sesypat ![]()
@Anonymní píše:
Toto jsem měla a mám v plánu. ale nejde to udělat z 0-100 okamžitě. teď máme čas na diskuzi s dcerou, jsou prázdniny, vše je volnější. něco jsme už probraly, naťukla jsem i to líčení, když teda většině TOTO přijde jako dost podstatné.
Nejde o to, že nám to líčení přijde podstatne, ale je ve věku. Kdy stále ještě ty si její vzor. Tak toho využij ve prospěch, že spolu vyberete sminky, laky a naucis ji jak je vhodne používat, co jo co je k ničemu, dokud se nechá, aby to podtrhlo, že je sikovna holka, ale nezosklivi se na zmalovany plakát. Navíc máte novou společnou řeč. Že s tatkou si o pekne rasence a takové suprove barvě laku, asi těžko popovída.
Za mě raději, když si vybereme s dcerama pekne sminky, naučí se decentně je používat, jak kdybych jim to zakazovala, povolim a pak budou chodit v té Emo mode, i když aj to se může stat jednou.
@Nimie píše:
Ve školní rok se mi musí telefonem hlásit, že je ve škole. Nedovolím jí lakovat nehty a malovat se. Nedovolím jí melír, barevné laky na vlasy, podpatky.
A tohle nejsou tvá slova? Jsou. A o tom mluvím. Přečti si prosím to, co píšu, ještě jednou, pointa je totiž někde úplně jinde![]()
A ne, netvrdím, že jsem jediný správný etalon, tvrdím, že považuju za normální, aby člověk ve 14 byl relativně samostatnou bytostí, ani většina mých vrstevníků neřešila ve 14 panenky nebo modelínu, vlastně velké procento z nich se občas vracelo domů po půlnoci a za mnohé své činy nesly odpovědnost sami.
A přesně jak ty píšeš - tobě vadí, že dcera nefunguje podle tvých představ, jenže se pak ztrácíš v tom, kde je hranice mezi nevychovaností a povahou a to je problém.
a kde je napsáno, že to tak bude po dalších x let?
nikdo nefunguje dle mých představ, to mi přijde naprosto normální.
nesouhlasím s tím, aby 14 dítě bez trestní odpovědnosti camralo někde o půlnoci. i ona má takové kamarádky. přesto je ve 14 dle zákona dítě. a to nemá s tím, jak je zodpovědná nebo flegmatická co dělat.
@Anonymní píše:
Tož to jsme se to dostali do slepé uličky? to už ráno psal ten Honza12, že ji nepředělám.já ji nechci předělávat. mě zajímal názor většiny lidí, jestli to, co dělám je tak přísné a tvrdé
já svou dceru znám dobře, mám ji ráda, nezakážu jí tanec, protože tím bych ji ranila opravdu hodně.
od mala jezdí sama budem do školy. je schopná si ohřát jídlo… není nesamostaná osoba neschopná si naplánovat čas
Tohle jsi ale psala také ty ![]()
@Anonymní píše:
kontrola namátkou nefunguje, vše nechává na poslední chvíli, je orientována na výsledek. takže pokud jí řeknu za tento týden přeneseš hromadu dřeva do neděle, v neděli po obědě se začne starat, jakože kam to má přenést. je taková
Pokud tvrdíš, že je tedy samostatná, pak jí nech víc volnosti a dělej kontrolu namátkou a nebuď naštvaná, že to dělá po svém. TO je součástí vývoje toho člověka a součástí toho, že se stane dospělá - to že najde sebe a naučí se s tím pracovat. Nenech jí spadnout z útesu pokud vidíš, že tam míří, ale nezastavuj jí hned na začátku cesty, když víš, že je jich několik a k útesu vedou jen některé ![]()
@Anonymní píše:
a kde je napsáno, že to tak bude po dalších x let?
nikdo nefunguje dle mých představ, to mi přijde naprosto normální.
nesouhlasím s tím, aby 14 dítě bez trestní odpovědnosti camralo někde o půlnoci. i ona má takové kamarádky. přesto je ve 14 dle zákona dítě. a to nemá s tím, jak je zodpovědná nebo flegmatická co dělat.
Mám za to, že jsi zmiňovala hranici 15 let, když jí zmiňuju, tak je logické, že TO NIKDE NEPÍŠEŠ. Nebo z čeho jsi to teda vyčetla? Promiň, ale fakt se ptáš na věci, které jsou úplně zcestné. Buď ten příspěvek přečti znovu nebo to nech být, protože takhle z toho bude zbytečný konflikt.
A proč najednou pleteš páté přes deváté? Vždyť ti nikde necamrá o půlnoci, když jí dáváš večerku, tak v čem je problém? Ale jsi naštvaná, že si věci dělá po svém a to MÁ co dělat s její povahou.
@Kelsey píše:
Nejde o to, že nám to líčení přijde podstatne, ale je ve věku. Kdy stále ještě ty si její vzor. Tak toho využij ve prospěch, že spolu vyberete sminky, laky a naucis ji jak je vhodne používat, co jo co je k ničemu, dokud se nechá, aby to podtrhlo, že je sikovna holka, ale nezosklivi se na zmalovany plakát. Navíc máte novou společnou řeč. Že s tatkou si o pekne rasence a takové suprove barvě laku, asi těžko popovída.
Za mě raději, když si vybereme s dcerama pekne sminky, naučí se decentně je používat, jak kdybych jim to zakazovala, povolim a pak budou chodit v té Emo mode, i když aj to se může stat jednou.
ale my spolu tyhle věci řešíme, občas se namalovat smí. tím, že tančí, používá opravdu divoké líčení, takže to si to decentní užívá. malovátka mi kupuje ona. k svátku mi dala laky na nehty, protože jsem jí prosila ať mi půjčí svůj jemný lak. ale s mírou, prostě ne ve školní rok a jak tu někdo psal, jooo, pokud budou úkoly hotové, tak jo… o no tak i je. teď jsme byly na svatbě a byla nalíčená a měla nalakované nehty. fakt nejsem žádná nacistka ![]()
@Kelsey píše: