Je moje výchova příliš tvrdá?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
21.7.16 11:00
@lucenka píše:
no ale když jí to tak vyčerpává, že pak nemůže jít do školy, tak není moc vhodný koníček :nevim: a teda jinak vyčerpá náročný víkend a jinak to, že si jednou za čas bude v klidu v posteli čučet do mobilu.

Pokud jí zaženu do postele včas a vyspí se, je to OK. nesmím ji nechat řádit ještě v neděli ;)

a budeš se možná divit, ale pokud jí dám na výběr, jsem si na 80% jistá, že mi ten telefon radši sama dá, aby mohla tančit ;)

• Citovat
  • Upravit
lucenka
21.7.16 11:01
@Anonymní píše:
Jádro pudla bylo, jestli jsem tvrdá a případně jak zvolnit.
ostatní vyplynulo z diskuze.

většina psala, že úkoly si má dělat, kdy sama ona chce. ale nikdo, kromě Tebe už neodepsal na to, jak řešit opakovaný problém s nepsáním si úkolů. :think:

vetšina se shodla, že jsem opravdu tvrdá a vše zakazuji. a ty radíš zakázat jí tanec? to se teda na zadní opravdu postaví a pak teprve začne VZDOR…

no, aby nebyla vyčerpaná, nemá u sebe telefon, aby neřešila blbiny po telefonu. Proto má prostě večerku. tohle funguje jako prevence před excesy z nevyspání :nevim: a to dle většiny je úplně blbě, od včera vím, že to, že nemá telef jí je buřt. takže to už třeba řešit nemusím.

ale jinak těch řešení tady moc nepadlo…

Tak ji nech koníček, který ji evidentně vyčerpává. Je to snazší než hledat jinou vhodnou alternativu, kde by neměla víkendová soustředění a mohla si pořádně odpočinout :palec: :palec:

• Citovat
  • Upravit
lucenka
21.7.16 11:03
@Anonymní píše:
Pokud jí zaženu do postele včas a vyspí se, je to OK. nesmím ji nechat řádit ještě v neděli ;)a budeš se možná divit, ale pokud jí dám na výběr, jsem si na 80% jistá, že mi ten telefon radši sama dá, aby mohla tančit ;)

A proč ji nenecháš i ten telefon. To že ti včera řekla, že jí to nevadí, nemusí znamenat, že tomu tak skutečně je. Může mít jenom strach, že když ti bude odporovat, tak jí dáš nějaký další zákaz, bude doma napjatá atmosféra. Telefon je její a ty nemáš právo jí ho zabavovat jen tak. Nebo tobě manžel bere večer telefon, aby ses mohla vyspat?

• Citovat
  • Upravit
17221
21.7.16 11:17
@Anonymní píše:
Mám otázku: Holky, které píšete, že úkoly jsou její zodpovědnost…

co uděláte v okamžiku, kdy zjistíte, že píše úkol v době, kdy má jit spát(a neřeším „večerku“, ani přesnou hodinu). Když víte, že celé odpo byla venku nebo seděla u pc, noťasu nebo tv?

zakl.

Pošlu do postele a úkol se píše ráno. (Mám jen kluky, mladší školáky.)
Tvoje „přísnost“ mi připadá rozumná. Povolila bych barevné laky a tužidla. Kdyby syn chtěl jít do školy se zelenou hlavou, tak ho nechám. Nicméně věřím, že šminky znemožňují kůži dýchat/poškozují kůži, takže ty bych povolovala taky jen při některých příležitostech. Co se týká zabavení mobilu na noc - znáš svou dceru a zřejmě dokážeš odhadnout, v čem se jí dá věřit. My od 20:00 do 6:00 zabavujeme tablet od té doby, co manžel „již vyspaného syna“ přistihl ve tři ráno s tabletem. Telefon kluci zatím nemají, ale po našich zkušenostech s tabletem bych ho zabavovala taky. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
647
21.7.16 11:26
@Anonymní píše:
ostatní vyplynulo z diskuze.

většina psala, že úkoly si má dělat, kdy sama ona chce. ale nikdo, kromě Tebe už neodepsal na to, jak řešit opakovaný problém s nepsáním si úkolů. :think:

vetšina se shodla, že jsem opravdu tvrdá a vše zakazuji. a ty radíš zakázat jí tanec? to se teda na zadní opravdu postaví a pak teprve začne VZDOR…

no, aby nebyla vyčerpaná, nemá u sebe telefon, aby neřešila blbiny po telefonu. Proto má prostě večerku. tohle funguje jako prevence před excesy z nevyspání :nevim: a to dle většiny je úplně blbě, od včera vím, že to, že nemá telef jí je buřt. takže to už třeba řešit nemusím.

Hele, v tomhle případě souhlasím s LucianS. To řešení je sice na první pohled ještě mnohem drsnější, ale jde hlavně o to, že zatímco tvoje výchova je čistě preventivní (= ona nad tím nemusí moc přemýšlet, stačí jen dodržovat tebou předepsaná pravidla), tohle by jí naopak dalo skutečně pocítit následky jejího chování. Vzhledem k jejímu věku mi to přijde mnohem vhodnější. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
21.7.16 11:35
@Anonymní píše:
a je to opravdu ta odpovědnost za své skutky, když ji
a) budíš telefonem
b)budíš hlukem :think:

Rozhodně větší než když jí všechno nalajnuješ :nevim: prostě ber to… nevím, jako v práci, jako na VŠ. Je stanovený pevný bod a co se děje do toho bodu a v jakém pořadí je jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
21.7.16 11:38
@Nabot píše:
Hele, v tomhle případě souhlasím s LucianS. To řešení je sice na první pohled ještě mnohem drsnější, ale jde hlavně o to, že zatímco tvoje výchova je čistě preventivní (= ona nad tím nemusí moc přemýšlet, stačí jen dodržovat tebou předepsaná pravidla), tohle by jí naopak dalo skutečně pocítit následky jejího chování. Vzhledem k jejímu věku mi to přijde mnohem vhodnější. :think:

Zakázat dítěti aktivní pohyb a raději umožnit noční „mobilování“, které je jednoznačně nezdravé? Z mého pohledu naprosto zcestné řešení. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
21.7.16 11:39
@21.6.2014 píše:
Já teda mám kamarádku, jejíž dcera chodí na střední… a ta funguje v režimu: buď se mi ráno podaří vstanout, tak vstanu… a jak ne, volám mamce, že je 10:30 a dneska máme jen do 12, tak to asi nemá ani smysl tam jít :lol:

a pokud se jí povede vstanout, tak jak přijde ze školy, spí do 8 a pak se učí třeba do 2 do rána. okno jejího pokoje je naproti mojí ložnice, tak vidím, že svítí… to asi nebude ideální.

moc neví, co s ní, ona teda stále omlouvá :?

Já to noční učení se chápu, vy co fungujete v běžném režimu bez problémů nemusíte řešit únavové syndromy, neschopnost se soustředit, totální neefektivitu práce… a pak to dělání úkolů pozdě berete jako katastrofu, jenže dost často je to o tom, že ten člověk je prostě jiný a běžný režim mu neyvhovuje. Koneckonců už i školy přišly na to, že to ranní vstávání je paušálně nesmysl a mnohé před několika lety posouvali svůj začátek aspoň o půlhodiny, protože se výzkumem zjistilo, že to není tak úplně ideální.

Stále do kolečka omlouvat a nic s tím nedělat je taky špatně, ale jenom peskovat a snažit se vnutit svůj pohled na věc je možná ještě horší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
21.7.16 11:41
@Anonymní píše:
Tanec je jediné, co jí baví - tohle jí brát opravdu nechci :nevim: jsem ráda, že tráví čas takto, než aby vykuřovala u místní zastávky nebo se poflakovala po obchoďácích(nic proti tomu nemám, jen si myslím, že je to smysluplnější)právě, že tady zodpovědná je a hodně…

S tímhle bych souhlasila, pokud má nějakou vášeň, je to pravděpodobně aktuálně to jediné, co jí motivuje fungovat použitelně i v ostatních věcech, to bych jí zrovna nebrala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5420
21.7.16 11:44

@alifie Tvé názory jsou mi sympatické. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
21.7.16 11:45
@Nimie píše:
Já to noční učení se chápu, vy co fungujete v běžném režimu bez problémů nemusíte řešit únavové syndromy, neschopnost se soustředit, totální neefektivitu práce… a pak to dělání úkolů pozdě berete jako katastrofu, jenže dost často je to o tom, že ten člověk je prostě jiný a běžný režim mu neyvhovuje. Koneckonců už i školy přišly na to, že to ranní vstávání je paušálně nesmysl a mnohé před několika lety posouvali svůj začátek aspoň o půlhodiny, protože se výzkumem zjistilo, že to není tak úplně ideální.Stále do kolečka omlouvat a nic s tím nedělat je taky špatně, ale jenom peskovat a snažit se vnutit svůj pohled na věc je možná ještě horší.

A někomu víc vyhovuje spát v noci a pracovat ve dne. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
21.7.16 11:49
@Anonymní píše:
ostatní vyplynulo z diskuze.většina psala, že úkoly si má dělat, kdy sama ona chce. ale nikdo, kromě Tebe už neodepsal na to, jak řešit opakovaný problém s nepsáním si úkolů. :think:

Pokud je to takový problém, že jí nevadí přinést domů několik pětek (? to musíš vědět sama), tak stanovit termín do a pokud není hotovo, tak dostatečně vysoký trest - třeba že nikam nejde, že si sedne ve svém pokoji a do školy jí pustíš až když úkol dodělá s tím, že nic neomlouváš. Kolik těch hodin prošvihne je její věc. Jestli to bude dělat v poledne, večer nebo přes noc, je taky její věc. I jako dospělá má deadliny a nikdo neřeší průběh, tak jí postupně k tomuto veď, je to nejlepší cesta k tomu, aby se na VŠ nezbláznila.

@Anonymní píše:

A další věc - řešila jsi, jestli nemá problémy se spánkem? Pokud má čas na 8 - 9 hodin spánku, mělo by jí to stačit, pokud ne, je velmi pravděpodobné, že má nějaké zdravotní potíže. Spousta rodičů to radši neřeší, ale ty vypadáš, že bys s tím chtěla nějak pohnout, tak zkus promyslet i tuhle variantu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
647
21.7.16 11:49
@alifie píše:
Zakázat dítěti aktivní pohyb a raději umožnit noční „mobilování“, které je jednoznačně nezdravé? Z mého pohledu naprosto zcestné řešení. 8o

Máš pravdu, tahle interpretace zcestná je. Pokud by to totiž skutečně dopadlo tak, že by dcera dala nočnímu mobilování přednost před tancem, tak by jí na tom tancování očividně zas tak moc nezáleželo. Nikdo tu přece nepíše, že by se k tomu nesměla vrátit ani potom, co jí to dojde a sama uzná, že máma měla pravdu. To „sama“ je v tomhle případě zásadní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
21.7.16 11:50
@alifie píše:
A někomu víc vyhovuje spát v noci a pracovat ve dne. :nevim:

Právě… dneska už se o tom ví trochu víc, ale stejně to spousta rodičů tak nějak ignoruje a snaží se vnucovat jiný životní styl místo aby s dítkem pracovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
21.7.16 11:52
@Nabot píše:
Hele, v tomhle případě souhlasím s LucianS. To řešení je sice na první pohled ještě mnohem drsnější, ale jde hlavně o to, že zatímco tvoje výchova je čistě preventivní (= ona nad tím nemusí moc přemýšlet, stačí jen dodržovat tebou předepsaná pravidla), tohle by jí naopak dalo skutečně pocítit následky jejího chování. Vzhledem k jejímu věku mi to přijde mnohem vhodnější. :think:

Souhlasím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect