Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak pokuď je mamka s taťkou v pohodě. Tak se dají výstřelky dítka ustát v pohodě.
@rea.sk No, tak me teda v tom veku nevadilo, ze spoluzacky byly v tomto napred. 14-15 let je na vecerni zabavu fakt brzy. Z vetsiny z nich jsou dnes lehke divk nebo fetky. Ja ale nemohla ani nikam jinam ven nez na zahradu. Me to vadilo na gymplu, kdZ jsem treba v 16, 17ti chtela po tanecnich na diskoteku a nemohla jsem. Jednou se mi povedlo presvedcit rodice, s pomoci kamaradciny mamky, ze u nich prespim. To mi bylo tak 17, vecer jsme sly s pozehnanim jeji mamky do baru, kde jsem cely vecer sedela o kohoutkove vode, pac nebyly penize
No a v 10 mi volal otec, jakoze kde jsem, at valim na vlak domu. No. Odvezla me domu ta kamaradcina mamka, ta z toho byla uplne v soku, jak to se mnou tata mluvi(slysela, kdyz jeste asi dvakrat volal, kde furt jsem). Porad jsem doma slychavala:,,az ti bude 18, delej si co chces" Po 18tce jsem slychavala:,,dokud u me bydlis…"
@LucianS píše:
1.) Hérečka je to. Pokud ma teplotu a je ji zle, jeji problem. Z toho, ze nekdo spi o neco kratsi dobu nez obvykle fakt mdloby mit nemuze. Jako kdyby nespala celou noc, tak mozna. Pockej par dnu a ji to prejde samo, vyspavani o vikendu bych pak ale netolerovala a zaprahla bych ji i do domacich praci. To spis z hladu nebo z psychickych problemu. Anebo ma jen nizky tlak jako ja
2.) jak uz jsem psala, bud mezi vami vazne dialog a ona z nejakeho duvodu nechce chodit do skoly a proto ten cirkus (sikana od spoluzaku, pomluvy, zasedla ucitelka, anebo je toho na ni proste moc) Pamatuji si spravne, ze je na viceletem gymnazium?
Nebo vazne dialog a ty jsi ji nevysvetlila dostatecne presvedcive, ze si timto pristupem znici zivot a ze v praci by ji nikdo pozdni prichody netoleroval. A ookud chce mit kde bydlet, mit na sminky, podpatky a provoz fejsbuku, tak svuj odpor holt hude muset prekonat
ne, není hérečka. Je to fakt z nevyspání a přetažení. Vždy to bylo v pondělí, kdy byla po nějaké vícedenní akci, kde měli fyzický záhul (speciální tréning). Učitelka volala sama, že je jí opravdu zle, ať si pro ni přijedu, zelenou barvu fakt nenasimuluješ.
Jinak nebývá vůbec nemocná, sem tam rýma, jinak nic. na preventivce, tlak váha, vše ok, ani psych změny dr nezaznamenala.
skutečně spolu mluvíme, opakuji ji to(už několik let), že nejřív práce a pak zábava, že já taky v práci nemohu čumět do netu a svou práci neudělat ![]()
včera jsem se jí ptala, jestli jí vadí ten telef v kuchyni. řekla, že je to lepší, aspoň ji to neruší ![]()
Aha, tak poprvé se mi to nenačetlo, takže ještě jednou, trochu jinak ![]()
@Anonymní píše:
ne, není hérečka. Je to fakt z nevyspání a přetažení. Vždy to bylo v pondělí, kdy byla po nějaké vícedenní akci, kde měli fyzický záhul (speciální tréning). Učitelka volala sama, že je jí opravdu zle, ať si pro ni přijedu, zelenou barvu fakt nenasimuluješ.Jinak nebývá vůbec nemocná, sem tam rýma, jinak nic. na preventivce, tlak váha, vše ok, ani psych změny dr nezaznamenala.
skutečně spolu mluvíme, opakuji ji to(už několik let), že nejřív práce a pak zábava, že já taky v práci nemohu čumět do netu a svou práci neudělat
včera jsem se jí ptala, jestli jí vadí ten telef v kuchyni. řekla, že je to lepší, aspoň ji to neruší
Tomuhle se dá říkat dialog s dcerou. ![]()
A tak ma tu unavu rano proto, ze je nevyspana po soustredeni anebo protoze si smskuje doma z loznice, protoze si ji nechala mobil ![]()
Nejak se v tom ztracim. A kolik ze ma tech ne/omluvenych hodin?
Zkousela si ji zatrknout soustredeni? Respektive tanceni, nebo co to dela? Zaklad je, choditdo skoly a ne zabava(a to sport a tanec je). Js mela spoluzacku herecku, co po vecernich predstavenich nechodila do skoly. Bolelaji pak pry hlava. Hadej, cim se slecna zivi dnes? Napovim, ze nemusi vstavat brzy do prace, ma klouzavou pracovni dobu. Zustala v oboru, ale zmenila zanr.
Edit: no co na ten telefon rici? Kup ji budik. Hodne hlasity. Jak bys sama chtela tu situci resit?
@LucianS píše:
A tak ma tu unavu rano proto, ze je nevyspana po soustredeni anebo protoze si smskuje doma z loznice, protoze si ji nechala mobil
Nejak se v tom ztracim. A kolik ze ma tech ne/omluvenych hodin?Zkousela si ji zatrknout soustredeni? Respektive tanceni, nebo co to dela? Zaklad je, choditdo skoly a ne zabava(a to sport a tanec je). Js mela spoluzacku herecku, co po vecernich predstavenich nechodila do skoly. Bolelaji pak pry hlava. Hadej, cim se slecna zivi dnes? Napovim, ze nemusi vstavat brzy do prace, ma klouzavou pracovni dobu. Zustala v oboru, ale zmenila zanr.
Edit: no co na ten telefon rici? Kup ji budik. Hodne hlasity. Jak bys sama chtela tu situci resit?
nebylo to jednou, bylo to víckrát a my jsme taky celkem aktivní, tudíž výšlapy míváme celkem dost. takže i po soustředění i po probděné noci(nebo skoroporbděné)
budík v pokoji má. hlasitost si může nastavit.
to je právě to, co jsem si myslela, že když ty úkoly „jí diktuji a nemůže si je udělat kdy ona uzná za vhodné“, že mi někdo poradí, ale zatím reaguješ jen Ty.
takže netuším…
Tanec je jediné, co jí baví - tohle jí brát opravdu nechci
jsem ráda, že tráví čas takto, než aby vykuřovala u místní zastávky nebo se poflakovala po obchoďácích(nic proti tomu nemám, jen si myslím, že je to smysluplnější)právě, že tady zodpovědná je a hodně…
No tak podle toho cos tady uz vsecko napsala, a ze se teprv ted konecne dostavame k jadru pudla, tak je tva dcera, bud vycerpana anebo ignorant. Obe dve varianty maji reseni, i kdyz u cisla dve bych vahala, zda ji nedat poradnyho facana anebo ji nechat vyzrat si to. Mozna obe dve veci. J na tobe abys posoudila, co to teda je a nasla vhodny zpusob napravy. Diskuze ti mela jen ukazat jine cesty. Napadu tady, myslim, padlo dost.
@Anonymní píše:
Tanec je jediné, co jí baví - tohle jí brát opravdu nechcijsem ráda, že tráví čas takto, než aby vykuřovala u místní zastávky nebo se poflakovala po obchoďácích(nic proti tomu nemám, jen si myslím, že je to smysluplnější)právě, že tady zodpovědná je a hodně…
To je takovy problem ji rict, ze pokud je tak unavena, ze nezvlada sve zakladni povinosti, budes muset pristoupit k upravam jejiho volneho casu a teda zrusit tanec. Bud anebo. Jine reseni to proste nema.
Nečetla jsem celou diskuzi, takže už možná budu OT, ale mě osobně připadá Tvoje výchova dost drsná
Já mám zatím holky malé, takže zkušenost moje osobní - ve 14ti jsem už bydlela na intru - víceletý gympl, co jsem nosila na hlavě, na obličeji a na nehtech bylo našim úplně jedno, naznali, že je můj problém, když budu vypadat jako blbec. A taky, že jsem někdy vypadala
Mobily ještě nebyly, takže to jsme nemuseli řešit, ale ani později, když už byly, mi ho nikdy nikdo nesebral. Když jsem byla doma - prázdniny, víkendy, hlásila jsem, kam jdu a s kým jdu a domluvené časy příchodu snažila dodržovat. Asi bych nechala holku volněji dýchat a zákazy omezila na nejnutnější - ať se netoulá, nepije, nekouří…
Teda v tomhle věku jsem se opravdu nemusela hlásit, když dojdu do školy. Nemusela jsem to dělat nikdy a to jsem mobil měla od 3 třídy. Na nehty ani malování nemám názor, já to nemám ráda a nemaluji se ani teď, takže neporadím. To odevzdávání mobilu večer mi přijde jako blbost-však ať si klidně chatuje celou noc, ona pak bude nevyspalá a přetažená. Brzo pochopí, že to nemá dělat. Rodiče u mě aplikovali přísloví „Řekni mi a já zapomenu, ukaž mi a já si zapamatuji, nech mne to udělat a já pochopím.“ Nechali mě udělat prakticky všechno, nic mi nezakazovali a u většiny jsem pochopila, že je to blbost. ![]()
@Anonymní píše:
Tanec je jediné, co jí baví - tohle jí brát opravdu nechcijsem ráda, že tráví čas takto, než aby vykuřovala u místní zastávky nebo se poflakovala po obchoďácích(nic proti tomu nemám, jen si myslím, že je to smysluplnější)právě, že tady zodpovědná je a hodně…
no ale když jí to tak vyčerpává, že pak nemůže jít do školy, tak není moc vhodný koníček
a teda jinak vyčerpá náročný víkend a jinak to, že si jednou za čas bude v klidu v posteli čučet do mobilu.
Jádro pudla bylo, jestli jsem tvrdá a případně jak zvolnit.
ostatní vyplynulo z diskuze.
většina psala, že úkoly si má dělat, kdy sama ona chce. ale nikdo, kromě Tebe už neodepsal na to, jak řešit opakovaný problém s nepsáním si úkolů. ![]()
vetšina se shodla, že jsem opravdu tvrdá a vše zakazuji. a ty radíš zakázat jí tanec? to se teda na zadní opravdu postaví a pak teprve začne VZDOR…
no, aby nebyla vyčerpaná, nemá u sebe telefon, aby neřešila blbiny po telefonu. Proto má prostě večerku. tohle funguje jako prevence před excesy z nevyspání
a to dle většiny je úplně blbě, od včera vím, že to, že nemá telef jí je buřt. takže to už třeba řešit nemusím.
ale jinak těch řešení tady moc nepadlo…
Zakladatelko jo, podle mého jsi dost tvrdá. Teda rozhodně ne v tom, že máš jisté pravidla a trváš na jejich dodržování, jen třeba s tím líčením mi to přijde přehnané. Starší dceři bude 14 teď v srpnu. Taky jsem nechtěla aby se líčila atd…jenže mi říkala, jak je za hňupku ve škole, že je vesměs jedinná bez lesku na rty. Je fakt, že když jsem viděla ty holky tak některé jsou teda jak omalovánky, ale chápu, že v takovém kolektivu je pak dost výrazná a že se ji to nelíbí. Takže jsem líčení povolila, ale pokud je vkusné a vhodné (naštěstí Adina není nijak extravagantní), šminky ji seberu třeba na týden když mě fakt „nakrkne“. Večerku Adi nemá, je teda fakt, že nemá problém vztát třeba v pět i když je do půlnoci na facebooku, i když vím, že to taky není dobře. Telefon a přístup k internetu ji odebírám pouze za trest.