Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Nimie no počkej, menší podpatek či klínek k určité příležitosti ano. Ale pokud bych potkala 14 letou holčinu v 15cm šteklích jak se prochazí po venku s přáteli, tak se mi to nezdá vhodné.
@Jitusee píše:
@Nimie no počkej, menší podpatek či klínek k určité příležitosti ano. Ale pokud bych potkala 14 letou holčinu v 15cm šteklích jak se prochazí po venku s přáteli, tak se mi to nezdá vhodné.
No ale to si protiřečí se slovy „podpatky nikdy žádné“
na 15cm jsem chodila ve 14 kvůli tréninku doma, běžný taneční podpatek jsem měla už v někdy od 12 kvůli tanci. Je fajn začít na těhle nízkých - vypadá to decentně a slečna má možnost se postupně naučit na tom chodit (ne, velké procento slečen a žen u nás fakt NEUMÍ chodit na podpatcích)
@Jitusee píše:
to je snad v pořádku, že 14 leté dítě ma doma jasně stanovené hranice ne?
co se týče toho hlášení ok-pokud není duvod podezdřívat tak bych taky neviděla duvod.Ale na večerce a dělaním ukolu do určitého časového horizontu(ne v 9 večer)nevidím nic špatného a jako sankce na vojáka mi to nepřijde. Nemyslím, že 14 letá kočka by měla mit doma totalní anarchii.
Takový režim je fajn pro malé dítě, ne pro 14 letou, která už by měla začít zjišťovat jaké to je fungovat jako dospělá…
Já si tedy dovolím přece jen ještě reagovat, i když zatím nemůžu ze zkušenosti. Momentálně jsem se úplně ztratila v tom, proč poslední stránky sklouzly k řešení toho, že by měla mít v noci k dispozici telefon… když dotyčná slečna je dokonce ráda za to, že ho nemá.
…
Zakladatelko, ptala ses na ty úkoly - osobně tyto situace se svou třeťačkou řeším tak, že odchod do postele se neposouvá, ale (chce-li dcera úkol do školy mít) ráno se dříve vstává. Nebo holt, „jdi bez úkolu a ve škole si to vyřiď sama. Večerka se neposouvá“.
Myslím, že je potřeba mít pár skutečně zásadních pravidel, přes která nejede vlak - u nás třeba večerka je jedním z nich. Ve školním roce se u nás v osm hodin zhasíná - nenapsání úkolu není důvod k tomu, aby se to protáhlo.
Nevidím v tuto chvíli důvod, proč by to ve čtrnácti letech mělo být jiné - posune se jen hodina večerky, princip je stejný - ale samozřejmě se můžu mýlit.
@Nimie Já sem ale nepsala, že podpatky nikdy žadné přece
volila bych cestu kompromisu, ale upozornuji tě že sem měla tu čest potkat mladé kotata jak se klatí na šteklích jako radoby dospělačky a hezký pohled ala,,slečna zjištuje jaké to je fungovat jako dospělá'' to nebyl.
Každá z nás vychovává podle svého nejlepšího svědomí, pro mě 14 letá holka je ještě dítě školou povinné a času na osahavání dospelosti má dost. Samozřejme té zodpovědnosti bych ji postupně přidávala, s ohledem na to zda je schopná racionálně přemýšlet. Není 14 lete díte jako 14 leté dítě. Zakladatelka se ptala na názor, já ji ho dala. Abychom se tady my dvě navzájem konfrontovaly s názory nemá valný smysl, ja vidíš každý to ma postavené jinak ![]()
@Jitusee píše:
@Nimie Já sem ale nepsala, že podpatky nikdy žadné přecevolila bych cestu kompromisu, ale upozornuji tě že sem měla tu čest potkat mladé kotata jak se klatí na šteklích jako radoby dospělačky a hezký pohled ala,,slečna zjištuje jaké to je fungovat jako dospělá'' to nebyl.
Jasně, v tomhle s tebou souhlasím, navazovala jsem na to, že zakladatelka to zakázala úplně
a přesně jak píšeš - slečinky pak nezávisle v kterém věku pobíhají na podpatcích jak nemehla místo aby se postupně na nich naučily smysluplně chodit.
@Jitusee píše:
Každá z nás vychovává podle svého nejlepšího svědomí, pro mě 14 letá holka je ještě dítě školou povinné a času na osahavání dospelosti má dost. Samozřejme té zodpovědnosti bych ji postupně přidávala, s ohledem na to zda je schopná racionálně přemýšlet. Není 14 lete díte jako 14 leté dítě. Zakladatelka se ptala na názor, já ji ho dala. Abychom se tady my dvě navzájem konfrontovaly s názory nemá valný smysl, ja vidíš každý to ma postavené jinak
Tak ono to je asi i přirozené, akorát mi šlo o to, že občas mají rodiče tendence dětem tu dospělost a zodpovědnost z ní plynoucí dost oddalovat a pak nastává překvapení, že dítě dosáhne dospělosti a není schopno samo smysluplně fungovat. V jejím věku už jsem si zkusila vydělat své první vlastní peníze a tam ta zodpovědnost byla o dost větší než jen nepřinesený úkol. ![]()
Zakladatelko a co zkusit stanovit ta pravidla spolecne s dcerou? Ty ji znas a vis, v cem by treba mela problemy kdybys to nechala na ni (treba ponocovani a delani ukolu vcas) a na tom trvat, zbytek by si mohla urcit sama, a kdyz uvidis, ze je na ni spoleh, tak nejakou odmenu (treba koupit spolu nejaka licidla a ty pak bude moct pouzivat). Nevim, jake ma povinnosti doma, ale zase dat ji neco ukolem treba na tyden, at si cas najde sama a kontrolovat jen namatkou a at vi, jake bude mit sankce, kdyz to nesplni i vthody, kdyz to bude zvladat sama bez tveho hlidani. Nechat proste vic veci na jejim rozhodovani. Muzete si spolu sednout, ty ji treba reknes, ze chces, aby byla poradne vyspala a mela ukoly vcas, tak na cem se teda dohodnete, a kdyz to pujde a uvidis, ze je zodpovedna, tak zrusis to aby se ti hlasila ze skoly a ze se bude moct decentne malovat, jestli ji na tom tak zalezi.
Příspěvek upraven 21.07.16 v 14:25
Treba me moji rodice nechali uz od 1.tridy, abuch delala pripravu do skoly, kdy jsem chtela, jim stacilo, ze mam vyznamenani a mela jsem volnost Jenze pro moji povahu to nebylo dobre, vsechno jsem nechavala na posledni chvili, na ZS to jeste slo, ale na gymplu uz jsem z toho byla bytecne ve stresu, ja bych potrebovala, abymi ty navyky nekdo pomohl vytvorit, takhle jsem si je musela vytvaret sama na VS a uz to bylo kolikrat na hrane, abych odevzdavala seminarky vcas. V tomhle jsem si rikala, ze svym detem musim pomoct driv, naivne si myslim, ze ve 14uz to budou mit zazite ![]()
@robínek píše:
Treba me moji rodice nechali uz od 1.tridy, abuch delala pripravu do skoly, kdy jsem chtela, jim stacilo, ze mam vyznamenani a mela jsem volnost Jenze pro moji povahu to nebylo dobre, vsechno jsem nechavala na posledni chvili, na ZS to jeste slo, ale na gymplu uz jsem z toho byla bytecne ve stresu, ja bych potrebovala, abymi ty navyky nekdo pomohl vytvorit, takhle jsem si je musela vytvaret sama na VS a uz to bylo kolikrat na hrane, abych odevzdavala seminarky vcas. V tomhle jsem si rikala, ze svym detem musim pomoct driv, naivne si myslim, ze ve 14uz to budou mit zazite
Ono dost záleží kdy začneš no… pokud s tím někdo začne od 13, tak ve 14 nemůže čekat zázraky, ale dávkovat zodpovědnost adevátně věku už od pár let je dobrým předpokladem pro to, aby pak ve 14 už to byl poměrně samostatný člověk. Na druhou stranu jsem na tom stejně jako ty až na to, že ve mě ty „správné“ návyky byly budovány od začátku relativně přísně, i v první třídě, když se všichni kolem flákali, tak to bylo přijít domů, učit se, učit se dodatečné úlohy na trénování, pak si můžu dělat co chci, pevná večerka, co jsem se naučila umět vysvětlit při náhodném zkoušení… prostě, relativně dost hustý. Úkoly musely být udělány v den zadávání nikoliv v průběhu. Časem to zvolnilo, to jsem se ještě držela, ale v dospělosti prostě převládla povaha a nějaké tyhle návyky šly stranou. Chodím pozdě a všechno dělám na poslední chvíli, i když jsem byla vedena dost dlouho k něčemu úplně jinému. Jsou věci, které zkrátka na člověku nezměníš, takže je dost možné, že bys na tom ve výsledku byla taky tak ![]()
Na druhou stranu mě reálně nejvíc naučilo si nabít vlastní čumák. Podělala jsem to? Tak jsem prostě musela dělat reparát a zabila jsem si tím celé prázdniny. Neuvěřitelná facka. Utratila jsem všechny svoje peníze a neměla jsem na jídlo? Blbý no
ale to jsou věci, které by člověk měl objevovat relativně brzo a ne když už je téměř dospělý nebo nedejbože už dospělý fakt je (i takové případy jsou).
No to by me taky zajimalo, nakolik se projevi povaha
@Nimie ale zas ty jsi mela nejaky mustr, ja na vsechno musela prijit sama, zbytecne objevovani Ameriky ![]()
@Nimie píše:já si neprotiřečím, to vy mi vládáte do „úst“ slova jako NIKDY, VŽDYCKY, ZAKAZUJI vše
Protože nechceš, aby vypadala starší a protože je ve vývinu, takže si nesmí vzít podpatky ani výjimečně. Co se změní s tím 15 rokem? Proč to nebrat postupně místo „do 15 ne, od 15 jo“, ty děti nejsou hloupé a vidí ten nesmysl v tom. Ty si v podstatě protiřečíš tímhle, protože v 15 bude úplně stejně ve vývinu a bude úplně stejně mladá na starší kluky. Jenže tys dala ultimátum (založené na věku, což je nesmysl), takže je více než pravděpodobné, že dcera už tunu líčidel na sobě vyzkoušela, vyzkoušela si i ty podpatky a nahrne se do toho o to víc, jakmile splní tvé požadavky. Takže místo abys měla možnost to nějak smysluplně kontrolovat, tak tu možnost nemáš a dceři jsi tím akorát přidala další uměle vytvořený důvod pro omezování
@Nimie píše:
Takový režim je fajn pro malé dítě, ne pro 14 letou, která už by měla začít zjišťovat jaké to je fungovat jako dospělá…
Ano, má začít zjišťovat, jaké to je, ne mít režim jako dospělá.
@BohunkaP také jsme to tak měly ve 3třídě, ale teď se taky nic neposouvá, jde spát prostě bez úkolu.
@robínek píše:
Zakladatelko a co zkusit stanovit ta pravidla spolecne s dcerou? Ty ji znas a vis, v cem by treba mela problemy kdybys to nechala na ni (treba ponocovani a delani ukolu vcas) a na tom trvat, zbytek by si mohla urcit sama, a kdyz uvidis, ze je na ni spoleh, tak nejakou odmenu (treba koupit spolu nejaka licidla a ty pak bude moct pouzivat). Nevim, jake ma povinnosti doma, ale zase dat ji neco ukolem treba na tyden, at si cas najde sama a kontrolovat jen namatkou a at vi, jake bude mit sankce, kdyz to nesplni i vthody, kdyz to bude zvladat sama bez tveho hlidani. Nechat proste vic veci na jejim rozhodovani. Muzete si spolu sednout, ty ji treba reknes, ze chces, aby byla poradne vyspala a mela ukoly vcas, tak na cem se teda dohodnete, a kdyz to pujde a uvidis, ze je zodpovedna, tak zrusis to aby se ti hlasila ze skoly a ze se bude moct decentne malovat, jestli ji na tom tak zalezi.Příspěvek upraven 21.07.16 v 14:25
Naše pravidla jsou nastavená ve spolupráci s dcerou, o všech pravidlech ví, proč jsou nastaveny tak a tak. Ano, má domácí práce, kterých se účastní, sama si je organizuje, jen ji upozorním, že moje práce navazuje na její, tak ať to já nemusím dělat v 8 večer - domluvíme se sama si to organizuje ![]()
kontrola namátkou nefunguje, vše nechává na poslední chvíli, je orientována na výsledek. takže pokud jí řeknu za tento týden přeneseš hromadu dřeva do neděle, v neděli po obědě se začne starat, jakože kam to má přenést. je taková ![]()
@Anonymní píše:
Naše pravidla jsou nastavená ve spolupráci s dcerou, o všech pravidlech ví, proč jsou nastaveny tak a tak. Ano, má domácí práce, kterých se účastní, sama si je organizuje, jen ji upozorním, že moje práce navazuje na její, tak ať to já nemusím dělat v 8 večer - domluvíme se sama si to organizujekontrola namátkou nefunguje, vše nechává na poslední chvíli, je orientována na výsledek. takže pokud jí řeknu za tento týden přeneseš hromadu dřeva do neděle, v neděli po obědě se začne starat, jakože kam to má přenést. je taková
Ale to je úplně normální, dnešní mládež je totiž jak z jiné planety. ![]()
@Anonymní píše:
Naše pravidla jsou nastavená ve spolupráci s dcerou, o všech pravidlech ví, proč jsou nastaveny tak a tak. Ano, má domácí práce, kterých se účastní, sama si je organizuje, jen ji upozorním, že moje práce navazuje na její, tak ať to já nemusím dělat v 8 večer - domluvíme se sama si to organizujekontrola namátkou nefunguje, vše nechává na poslední chvíli, je orientována na výsledek. takže pokud jí řeknu za tento týden přeneseš hromadu dřeva do neděle, v neděli po obědě se začne starat, jakože kam to má přenést. je taková
Flegmatik, nechává věci na poslední chvíli, ale termín splní viz. dřevo. Tak to není tak strašne ne. Hlavní je, že termín dodrží.
Můžeš se stavit na zadní, trestat ji jak chceš, takovou povahu asi nepredelas.
A jestli najdeš návod na preďelani, tak vydej knihu usnadní život spoustě lidem.
@Anonymní píše:
V tom případě jí nepředěláš a jediné co, tak jí můžeš naučit nést následky za své pochybení. Pokud to stihne, je to přeci její věc… a nebo ano, teď bude fungovat podle toho, jak ty pískáš, a pak ten styl života stejně změní a možná s o to horšími následky, protože netuší, co jí čeká když selže.