Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@dalmati píše:
S těma úkolama - zeptej se jí, jak by si to představovala. Aby měly domácí úkoly nějaký smysl, měla by přijít domů, tak hodinu nebo dvě se věnovat volnočasové aktivitě a pak na to sednout. (takto je ideální stav, aby si z těch úkolů odnesla i vědomosti).Pokud jsem dobře pochopila, tak jestliže ji nekontroluješ, tak na ty úkoly dlabe? Tohle si bude chtít promluvit a vysvětlit, že jí od teď úkoly kontrolovat nebudeš. Že ona ponese zodpovědnost. U studentů co mi prošli rukama mohu říct, že výchovná rána přes ústa v podobě špatné známky na vysvědčení, či dokonce reparátu, je nenahraditelná. Můžou se jí zhoršit známky - na to se připrav.
jo, tohle jsme taky řešily. odpověď zní nevím, asi jak přijdu ze školy… to není obhajoba, ale realita. přesně to, co píšeš jsem jí říkala, dej si pauzu(i když ta probíhá, když čeká na bus, než dojede) a pak se do toho dej. a věř nebo ne, měla mít horší známku právě proto, že se jí nakupily 5 za nedonesené úkoly. sama jsem té učitelce říkala, ať jí tu známku dá, ať si to uvědomí, ale nakonec vyměkla.
Asi nikdo nemyslí, že ty šminky jsou z tvých zákazů nejdůležitější, spíš je to nejvíce věku neúměrný zákaz z těch vypsaných či jak to říct, proto se toho všichni chytli. Sice píšeš, že někdy se namalovat může, ale to už je zase předpokládám pod tvým diktátem- kdy může. Já si prostě myslím, že je naprosto v pořádku, že 14leté dítě má mít mantinely a pravidla, ale taky si myslím, že by měla být v tomto věku jaksi volněji ložena, tedy jak už jsem psala dřív, např. malovat ano, ale decentně, nebo úkoly ať má pod svou kontrolou, ale pokud budou ze školy stížnosti na neplnění, budou sankce. Večerka ve 21 mi přijde taky drsná, ale zas nevím, jestli je to ve formě, že ve 21,00 se zhasíná a bude hrobové ticho, nebo jestli si třeba může v posteli něco číst apod. Co se týče toho nechávání domácích prací na poslední chvíli, tak počítám, že takto to má alespoň 50% puberťáků a vlastně i dospělých (já osobně závidím lidem, co si umí poručit, udělat nutnou věc hned a pak odpočívat, já odjakživa nehorázně prokrastinuju a štve mě to).
… tak jak to holky, maminy starších holek vlastně máte?
Nejsem matka starší dcery, ale naprosto tě chápu, tvoje představy o životě náctileté dcery nejsou nijak mimo, bohužel si ale musíš vybrat, jestli chceš mít takovou a takovou dceru (tedy bohužel jen navenek, uvnitř si stejně bude dělat, co chce) anebo jestli chcete mít spolu dobrý vztah a jestli bude mít dobrý vztah ona sama k sobě. Já jsem si vybrala to druhé a učím se.
Doporučuji knihu Výchova bez poražených, dost mi v tomhle otevřela oči a taky si člověk vzpomene, jak to sám v tom věku prožíval. Autor metody zjistil, že revolta v pubertě není zákonitá, ale že ji my „autority“ vyvoláme svým předchozím chováním ![]()
Po pravdě řečeno kdybych si měla vybrat mezi spokojenou dcerou s olámanými duhovými nehty a melírem, která se mi přijde svěřit, když má malér a navenek slušnou slečnou, která dělá maléry za mými zády, tak beru možnost a).
Jsou samozřejmě submisivní děti, které se přizpůsobí, ale ve prospěch sebevědomí to asi nehraje ![]()
@Samamama píše:maluje se, když jí to dovolím - je to tedy pod mým diktátem? a opět píšu, toto mám v plánu změnit, hlavně díky této diskuzi
Asi nikdo nemyslí, že ty šminky jsou z tvých zákazů nejdůležitější, spíš je to nejvíce věku neúměrný zákaz z těch vypsaných či jak to říct, proto se toho všichni chytli. Sice píšeš, že někdy se namalovat může, ale to už je zase předpokládám pod tvým diktátem- kdy může. Já si prostě myslím, že je naprosto v pořádku, že 14leté dítě má mít mantinely a pravidla, ale taky si myslím, že by měla být v tomto věku jaksi volněji ložena, tedy jak už jsem psala dřív, např. malovat ano, ale decentně, nebo úkoly ať má pod svou kontrolou, ale pokud budou ze školy stížnosti na neplnění, budou sankce. Večerka ve 21 mi přijde taky drsná, ale zas nevím, jestli je to ve formě, že ve 21,00 se zhasíná a bude hrobové ticho, nebo jestli si třeba může v posteli něco číst apod. Co se týče toho nechávání domácích prací na poslední chvíli, tak počítám, že takto to má alespoň 50% puberťáků a vlastně i dospělých (já osobně závidím lidem, co si umí poručit, udělat nutnou věc hned a pak odpočívat, já odjakživa nehorázně prokrastinuju a štve mě to).
@Anonymní píše:
maluje se, když jí to dovolím - je to tedy pod mým diktátem? a opět píšu, toto mám v plánu změnit, hlavně díky této diskuzi
No je to pod diktátem, když smí něco jen na povolení.
@Jitusee píše:
@Kelsey tvoje děti doma snad žiji v Anarchii?
Ne nežijí, neboj.
I když teď jsou na prázdninách u prarodicu, tak těžko soudit co se tam deje.
Zrovna s toho líceni v tom věku kolem 13r. kovbojku dělat nebudu.
Nějaké pravidlo jako ne zlicena, jak kukuruku to ano, ale od toho jsem tu, abych to své holky naučila. Já tu možnost neměla, že v té době kdy jsem já se zacla líčit mamka ležela na aru, pak na jip. Plavala jsem se v tech holcicich věcech sama.
@Jitusee píše:
@Kelsey tvoje děti doma snad žiji v Anarchii?
tak v anarchii ne, ale abych jim ve čtrnácti diktovala běžnou úpravu zevnějšku? tomu je učím od mala, nenapadlo by mě jim stát ještě v tomhle věku za zadkem a diktovat, jak upravené smí či nesmí vylézt z domu
jako neříkám, že se dokáží stoprocentně upravit či nalíčit (ta mladší, patnáctiletá si líčením prošla někdy ve třetí-čtvrté třídě a od té doby jí nezajímá) dobře, občas holky prostě upozorním, že dotyčný kus oblečení není z nějakého konkrétního důvodu k dané akci zrovna vhodný, nicméně jestli v něm vyrazí nebo nevyrazí je na nich.
@Kelsey Jasny,tomu rozumím. Ale ze dítěti stanovis pravidla a dokážeš rict,,NE" nemusí nutne znamenat zit pod diktátem ![]()
Zrovna to líčení bych taky nějak nezavrhla, neni to zas tak dlouho co mi 14 bylo a pamatuji jak důležité to pro me bylo
samozrejme vseho s mirou. Ale zakladatelka psala, ze tady ubere což je super ![]()
@sagina Ja sem třeba ve 14 chtela nosit zelenou rasenku a sem poměrně rada, ze moje mama mi nadiktovala, ze zrovna tohle ne ![]()
@Jitusee píše:
@Kelsey Jasny,tomu rozumím. Ale ze dítěti stanovis pravidla a dokážeš rict,,NE" nemusí nutne znamenat zit pod diktátem
Zrovna to líčení bych taky nějak nezavrhla, neni to zas tak dlouho co mi 14 bylo a pamatuji jak důležité to pro me bylosamozrejme vseho s mirou. Ale zakladatelka psala, ze tady ubere což je super
Jo obrat dobrým směrem.
@Jitusee píše:
@sagina Ja sem třeba ve 14 chtela nosit zelenou rasenku a sem poměrně rada, ze moje mama mi nadiktovala, ze zrovna tohle ne
proč?
jako líčení vůbec neřeším - když vypadá blbě, dá se z ksichtu umejt… a pokud chce mladá slečna vypadat jako blbec, je to její svaté právo
na druhou stranu tedy musím říct, že holka nechodí zmalovaná jak plakát a konečně, jak jinak se má naučit, co je a co není v pohodě, když si to nevyzkouší a nezjistí, co jí sluší a přpadně jaká je reakce okolí?
experimentování se šminkama nebo s tím, co si nechají vytvořit na hlavě mi přijde jako neškodné hledání sama sebe, které nezanechává trvalé následky. děsím se okamžiku, až zatouží po tetování nebo po pírcingu, to už následky zanechává.
@sagina a co potom, das ji stopku? Neber to jako rypani, fakt me to zajímá kam az benevolence maminky s jinou vizi sahá ![]()
Já nemám holku natož tak dospívající, ale můžu říct, že je 14 mi to přijde tvrdé..
S tou upravou… já neříká, že by měla chodit s rudou pusou, a nebo rudýma lakama, nebo černýma stínama, ale ve 14 letech - 9 třída, i když já jsem byla - jsem ročník 81 tak polovina holek se sem tam zkrášilala..
Třeba růžový lak na nehty a nebo řesenku, nebo prostě si zakryla některá akne tonovacím kremem..
Já bych ji povolila jemné upravy.. Je to přece holka už se chce líbit..
Jinak když můžou posoudit v rodině tak od těch 14 mohly holy mít aspoň řasenku, nebo třeba dva proužky ve vlasech, jemný lak
tak to je celkem zajímavé, musela jsem si vygůglit, co to znamená
ale jsem opět chytřejší
na tohle se budu snažit zaměřit, tohle nemám vysledované, nenapadlo mě, že „nerozhodnost“ může být třeba i tohle. možná máš pravdu, uvidíme jak v novém školním roce, teď těch povinností tolik nemá