Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak přece musí dospívající slečna vědet, že když bude kašlat na školu, tak si posejří život. A sama musí chtít to někam dotáhnout. To že bude někdo nad ní stát jako dráb, aby ji dokopal k tomu nutnému vzdělání.. To myslíte, že fakt něčemu pomůže? ![]()
@Anonymní píše:
a je to opravdu ta odpovědnost za své skutky, když ji
a) budíš telefonem
b)budíš hlukem
Presne tohle me napadlo taky. To je snad jeste horsi. Ve chvili, kdy dam diteti samostatnost a pak ho chranim pred prusvihem timto zpusobem, tak je to snad horsi, nez kdyz ho rovnou jdu vbudit.
@Anonymní píše:
a) budíš telefonem
b)budíš hlukem
No, to sice neni, ale to by ti asi nemelo vubec vadit, kdyz kontrolujes kazdy jeji krok a ze vseho nejvic ti vadi prave to, ze muze mit z unavy teplotu.
Jak to teda je? Opravdu je to kvuli teplote? Nebo je to zaskolak, se kterym si nevis rady, vse selhava a tak sbiras rady kde se da a pritom vlastne nic zmenit nechces?
Já teda mám kamarádku, jejíž dcera chodí na střední… a ta funguje v režimu: buď se mi ráno podaří vstanout, tak vstanu… a jak ne, volám mamce, že je 10:30 a dneska máme jen do 12, tak to asi nemá ani smysl tam jít ![]()
a pokud se jí povede vstanout, tak jak přijde ze školy, spí do 8 a pak se učí třeba do 2 do rána. okno jejího pokoje je naproti mojí ložnice, tak vidím, že svítí… to asi nebude ideální.
moc neví, co s ní, ona teda stále omlouvá ![]()
@Honza 12 píše:
Tak přece musí dospívající slečna vědet, že když bude kašlat na školu, tak si posejří život. A sama musí chtít to někam dotáhnout. To že bude někdo nad ní stát jako dráb, aby ji dokopal k tomu nutnému vzdělání.. To myslíte, že fakt něčemu pomůže?
předpokládáš, že by to měla vědět… no a asi to neví…
takže co bys dělal ty?
@Anonymní píše:
Ahojte všichni.Mám 2 dcery. Jedna je v pubertálním věku a toto téma se týká jí.
Je jí 14let, normální puboš, co jí zajímají hlavně hadry, FB, instagram…Má jasně stanovená pravidla, přes školní rok budíček, večerka, v kolik hodin bude telefon v obýváku(nechci, aby celou noc chatovala). Teď o prázdninách je to volnější, ale jelikož je to puboš, dokáže spát do oběda, což mi nevadí. Máme-li však nějaký program, normálně vstává. Ale je fakt, že pokud spí málo, je pak unavená, mívá teploty, když je přetažená.
Ve školní rok se mi musí telefonem hlásit, že je ve škole. Nedovolím jí lakovat nehty a malovat se. Ano, dělám výjimky, třeba na vízo se namalovala. Nedovolím jí melír, barevné laky na vlasy, podpatky. Prostě si myslím, že na tyhle věci má ještě čas. Pokud má nehty upravené(její spolužačky sem chodí, každý nehet jiný, ale nehty mají špinavé, olámané…), nemám problém s bezbarvým lakem a třeba nalepovací kytičkou. Podpatky jí prostě dovolit nechci vzhledem k tomu, že roste. Taky mi dost vadí, když je stále nalepená právě na telefonu, ona říká, že poslouchá písničky, ale když se podívám, vidím, že datluje a usmívá se do telef
.
Pokud poruší večerku, telefon dodá pozdě do kuchyně, neohlásí se ze školy, či z kroužku nebo ji načapám, že ve 21:00 dělá úkoly, které má mít dávno hotové, zuřím. A přichází trest. Obyčejně je to sebrání telefonu, zákaz PC, apod.
A teď tedy dotaz. jsem tak tvrdá, když důsledně vyžaduji, aby těch pár „blbostí“(tak to nazvala ona sama) dodržovala? Aby m nechodila domů namalovaná, volala, kdy volat má, vzala mi telefon(to je taky celkem problém
její argument: VŠECHNY spolužačky se mohou malovat, mohou si barvit vlasy, lakovat nehty, žádná nemusí volat, nebo se snad hlásit, kde je… tak jak to holky, maminy starších holek vlastně máte?)a dělala úkoly v době, kdy je dělat má?
Ano, dle mne jsi přísná. Podpatky jsem v té době už nosila, líčila jsem se běžně už ve třinácti, hlavu jsem si tedy začínala barvit až v patnácti. Hlásit se kam jdu ano, ale volat odtamtud ne. Úkoly jsem si dělala kdy jsem chtěla a ne ve stanovenou dobu, naše zajímaly výsledky a ne postup, jak jsem k nim došla. A ve 14 letech jsem běžně chodila na rockové zábavy. Přesto jsem o panenství přišla až o dost později a s mým nynějším manželem. Nemyslím si, že dát dítěti důvěru je vždy chybou. Pokud by to tak bylo, tak ta chyba mi přinesla chlapa, s kterým jsem už 12 let. Kdybych nechodila na zábavy, nikdy bychom se nepotkali.
@LucianS píše:
No, to sice neni, ale to by ti asi nemelo vubec vadit, kdyz kontrolujes kazdy jeji krok a ze vseho nejvic ti vadi prave to, ze muze mit z unavy teplotu.Jak to teda je? Opravdu je to kvuli teplote? Nebo je to zaskolak, se kterym si nevis rady, vse selhava a tak sbiras rady kde se da a pritom vlastne nic zmenit nechces?
opravdu to tak má, mívá prostě tepoloty a mdloby, když je přetažená
když málo spí a má hodně pohybu. nejsou to „střevní chřipky“ - potřebuje to dospat
jestli něco změnit chci jsem již uvedla. ale mě zajímají konkrétní řešení. ono je jedna věc je říct děláš to blbě a druhá třeba pomoci s řešením onoho problému.
Mě to tvrdé nepřijde, spíš normální.
Moje ségra je ve stejném věku a naši jsou benevolentní, vidím, jak to dopadá. na přelomu 12 a 13 měla kluka (spíš teda poloviční dítě, takovej ten typickej emo hubeňour), kterýmu v tý době bylo 21. Vodila se s ním venku, proběhly určitě líbačky a doufám, že nic dalšího. Zakročit musel až táta, protože její máma to omlouvala (chlapec ani nešel ven před dům, vyřizovala to za něj jeho máma). Ségra se nesrovnala a Nepoučila se. Má o rok starší kamarádku, jezdí spolu za klukama do jiných měst, vysvědčení samá čtyřka, vlasy totálně zničení, po ramena a jak chemlon (přes zákaz si je barvila, stříhala a te´d fňuká, že je chce prodloužit). oči jak panda, špinavý odrbaný, ale nalakovaný nehty… Když občas na facebooku vidím, jak a o čem si píšou - eroticky, sprostě a to už od těch třinácti… Vážně vám to přijde v pořádku?
Nevím, no. Čekám holčičku a už teď vím, že takovejhle volnej režim fakt mít nebude.
@Honza 12 Tak pokud to u nich doma funguje takto, tak neverim, ze to jsou takove cupr kamosky, jak to tady anonymni vykreslila.
Kdyz si s ditetem povidam, tak tomu diteti prece rikam, ze si pokaka zivot, kdyz bude nevzdelana, ze ZS je povinna a paklize tam ona nebude chodit, hrozi trest nejenom ji, ale i rodicum
A pokud to dcera vi a presto to dela, tak s tim nic neudelas, i kdyby ses na hlavu stavela, protoze ona nechce. Muj drahy sourozenec takovy byl a nepomohlo nic. Zaskolak, simulant, temer propadal. A vis co? Dneska se ma lepe nez ja, ktera vzdy poslechla, prospivala s vyznamenanim a ma vyssi vzdelani ![]()
Pokud nechce chodit do skoly, mozna k tomu ma duvod, o kterem nevis.
@LucianS píše:
@rea.sk Domu jsem ze skoly chodila sama od treti tridy spolu s mladsim sourozencem. Autobusem a pesky dvacetminut. Dva tri roky jsem se po prichodu domu musela hlasit. Musela jsem zavolat rodicum do prace. Doma me cekal vzkaz, co a jak mam uvarit. Pak jsem uklizela kuchyn, sla si ven hrat a pak jsem delala ukoly. Vecerka byla do mych 16ti let ve 20:00 a pak az do mych cca 18ti let ve 21:00. O vikendech byla NEKDY vyjimka, mohla jsem se divat i na nejaky mladezi pristupny film, ktery zacinal ve 20 a koncil ve 21:30
Je to dost dobry popis samostatnosti?
No měla si to podobné jako já…Měla jsem zakáz chodit po večerech ven
V tom byli naši docela hrozní…Moje kámošky v 15 uz měli diskotéky za sebou a ja nic..Pak jsem jim samo zdrhla na výšku a pak pryč a daleko od domova..Myslím si že taková ta drezura je jenom o tom že dítě rychleji zdrhne z baráku od rodiču protože potřebuji volnost a nemuže se dočkat až bude mít 18 aby svým rodičům mohl zamávat z prvního vlaku co pojede někam pryč…a tohle moc nechci..
@Anonymní píše:
předpokládáš, že by to měla vědět… no a asi to neví…
takže co bys dělal ty?
No nemohl bych dělat stejně jako každej nic. Protože v tomhle věku, už za sebe ten člověk rozhoduje sám. A stejně ho nikam nedotlačím. A čím víc budu tlačit. Tím víc si to on, ona bude dělat po svém. A pak se vzbouří a může to být katastrofa. Nezbude mě než doufat, že to co jsem do něj do teď vložil, má nějakej smysl.. ![]()
@Anonymní píše:
opravdu to tak má, mívá prostě tepoloty a mdloby, když je přetaženákdyž málo spí a má hodně pohybu. nejsou to „střevní chřipky“ - potřebuje to dospatjestli něco změnit chci jsem již uvedla. ale mě zajímají konkrétní řešení. ono je jedna věc je říct děláš to blbě a druhá třeba pomoci s řešením onoho problému.
1.) Hérečka je to. Pokud ma teplotu a je ji zle, jeji problem. Z toho, ze nekdo spi o neco kratsi dobu nez obvykle fakt mdloby mit nemuze. Jako kdyby nespala celou noc, tak mozna. Pockej par dnu a ji to prejde samo, vyspavani o vikendu bych pak ale netolerovala a zaprahla bych ji i do domacich praci. To spis z hladu nebo z psychickych problemu. Anebo ma jen nizky tlak jako ja ![]()
2.) jak uz jsem psala, bud mezi vami vazne dialog a ona z nejakeho duvodu nechce chodit do skoly a proto ten cirkus (sikana od spoluzaku, pomluvy, zasedla ucitelka, anebo je toho na ni proste moc) Pamatuji si spravne, ze je na viceletem gymnazium?
Nebo vazne dialog a ty jsi ji nevysvetlila dostatecne presvedcive, ze si timto pristupem znici zivot a ze v praci by ji nikdo pozdni prichody netoleroval. A ookud chce mit kde bydlet, mit na sminky, podpatky a provoz fejsbuku, tak svuj odpor holt hude muset prekonat
@rea.sk
Poradek musi byt, ale drezura nicemu nepomuze. Muj bratricek se vzpamatoval, az kdyz ho privedli domu policajti.
I co vidim u byvalych spoluzaku, ti, co meli uplne volnou vychovu jsou kriminalnici nebo slapaji. Ti, co meli drezuru, ac k tomu nebL duvod, utikali brzy z domu a par z nich se s rodinou vubec nestyka. Chronickych zaskolaku u nas bylo dost. Kourili, chlastali…byly to decka z rozvracenych rodin, ktere mely otcima/macechu despotu, nebo to byla rodina velice socialne slaba. Vzdycky za to mohly problemy v rodine.
@LucianS píše:
1.) Hérečka je to. Pokud ma teplotu a je ji zle, jeji problem. Z toho, ze nekdo spi o neco kratsi dobu nez obvykle fakt mdloby mit nemuze. Jako kdyby nespala celou noc, tak mozna. Pockej par dnu a ji to prejde samo, vyspavani o vikendu bych pak ale netolerovala a zaprahla bych ji i do domacich praci. To spis z hladu nebo z psychickych problemu. Anebo ma jen nizky tlak jako ja
2.) jak uz jsem psala, bud mezi vami vazne dialog a ona z nejakeho duvodu nechce chodit do skoly a proto ten cirkus (sikana od spoluzaku, pomluvy, zasedla ucitelka, anebo je toho na ni proste moc) Pamatuji si spravne, ze je na viceletem gymnazium?
Nebo vazne dialog a ty jsi ji nevysvetlila dostatecne presvedcive, ze si timto pristupem znici zivot a ze v praci by ji nikdo pozdni prichody netoleroval. A ookud chce mit kde bydlet, mit na sminky, podpatky a provoz fejsbuku, tak svuj odpor holt hude muset prekonat
ne, zatím je na zš.
nízký tlak nemá, loni byla na preventivce, vše ok. váha, tlak… normálka.
není hérečka, rozhodně nesimuluje. nebývá vůbec nemocná, jen tyto excesy, které jsou třeba po 2denním soustředění(kde mají záhul a prokecají noc), prostě to má z nevyspání. a nesovisí to ani s MS. fakt vyspí se a OK. vím, že to je srandovní, ale je to tak. a tím, že jsem pro ni jela, tak vím, že zelenou barvu obličeje fakt nenasimuluješ
z hladu možná, pokaždé jí dám suchý rohlík… tak možná rohlík pomáhá ![]()
psych problémy… poznám, když jí něco je - znám ji, vím, jak reaguje, samo, nemohu vědět vše, do hlavy jí nevidím.
vyspávat o víkendu ji vzhledem k pozdější večerce směle nechám, ať se vyspí, puboši to potřebujou. do domácích prácí je zapojena…

a) budíš telefonem
b)budíš hlukem