Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@matkabagristy píše:
my dvě to nedáme, to ví hluchý, slepý a blbý. Už jen proto, že vyžaduješ odpověď na 2 roky starou otázku
Však já ti jí už zopakovala tolikrát… naivní no
jen ty vždycky příjde s iniciační poznámkou a všechno ostatní ignoruješ.
@Anonymní píše: úvodní příspěvek byl prostě strohý a jak jsem psala, prostě vím, že je čas něco změnit. a jak jsme si tak četla ty hrůzy, co tu některé holky prožily a které nám prorokovaly, bylo mi jasné, že kdybych byla tak hrozná, tak by se moje dcera chovala jinak. protože právě třeba TA hranice opravdu není důležitá a opravdu s tím jde hnout. Nechtěla jsem ti nic podsouvat, něco píšu i zmateně, je to jiné než tváří v tvář. nejsem rozhodně ten, kdo chce útočit.
a možná to zní neuvěřitelně, tak opravdu máme s dcerou blízký vztah, je velmi inteligentní, a taky ona zná mě a ví, že jsem prostě svá a mám obyčejně jiný názor než většina, ne že bych šla schválně proti proudu, ale mám to jinak
a můžeš si být jistá, že tato diskuze, některé názory k zamyšlení opravdu jsou.
Pak je to supr a jsem ráda, že k tomu takhle přistupuješ
však hlavní je, aby tobě to něco dalo, pro nás jsi cizí člověk a vzhledem k tomu, že se nejedná o otázku života a smrti, tak je to jen a jen na tobě a ta diskuze je tu primárně pro tebe. Pokud ti to v něčem pomůže, bude to supr, pokud ne, tak aspoň třeba sis utřídila myšlenky. Věřím, že jsi fajn mamka a že se názory trochu liší přeci nutně neznamená, že jen jeden to dělá správně
jen teda jediné možná - hlavně nenech si vnutit myšlenku, že bys jí vzala ten tanec. Ať už by se výchova vydávala jakýmkoliv směrem, tak pokud je to něco, co miluje, tak i kdyby to měla třeba jen omezit, myslím, že je důležité, aby jí ta radost zůstala a časem ti za to bude hodně vděčná ![]()
@Nimie tak to vím, že by byl problém a jak jsem tu kdesi psala, radši by se vzdala všeho jiného. navíc by to bylo omezení sociálních vztahů, které si tam buduje a v tomto věku už některé vztahy mohou vydržet do budoucna. a tím bych jí ublížit fakt nechtěla. vím, jak to má ráda a tohle ji činí šťastnou.
takže to ti mohu slíbit
![]()
@Nimie podívej kudrlinko, jestli ještě jednou ve spojitosti semnou zmínis frází,,láska za zásluhu " tak si normálně prostrelim hlavu ![]()
@Anonymní píše:
@Nimie tak to vím, že by byl problém a jak jsem tu kdesi psala, radši by se vzdala všeho jiného. navíc by to bylo omezení sociálních vztahů, které si tam buduje a v tomto věku už některé vztahy mohou vydržet do budoucna. a tím bych jí ublížit fakt nechtěla. vím, jak to má ráda a tohle ji činí šťastnou.
takže to ti mohu slíbit![]()
@Jitusee píše:
@Nimie podívej kudrlinko, jestli ještě jednou ve spojitosti semnou zmínis frází,,láska za zásluhu " tak si normálně prostrelim hlavu
neeee!
P. S.: Já ti dám „kudrlinko“
![]()
Kdo je tady kudrlinka? Já jsem od neděle rezavá
jsem chtěla zesvětlit vlasy, že tmavá, jsem byla roky.
Tak v nedeli jednou, v pondělí znovu a teď to musím nechat odpočinout.
Ale furt to má nádech plave hnědé z rezavou. Ještě kousek to chce.
Si připadám, jak ty rebelky malé.
@Talitha píše: Ženský, ale to děvče je za rok trestně odpovědné, může mít sex, má občanku.
Zírám, kolika z vás se taková buzerace zdá normální.
Jediné, co tím vysílám směrem k dítěti, je: jsi neschopná si zavést režim, jsi neschopná si napsat úkoly, kdy chceš, jsi neschopná dojít sama do školy, vybrat si boty…všechno ti musím určovat já.Podle mého s tímto dojde jedině tam, že dítě bude vymýšlet, jak se čemu dobře vyhnout, jak to obejít, důvěra minimální, poněvadž bude čekat zákazy, příkazy a tak si vše raději nechá pro sebe.
A nakonec mi tahle přísnost přijde jen jako nedůvěra rodiče v sebe sama, sám sobě nevěří, že do dítěte vložit během dětství tolik, že je možné povolit otěže, a tak rozkazuje, přikazuje, aby…aby???
Jo, jiná věc je vyloženě problematické dítě, se kterým není domluva, tahá se s partou a hulí trávu.
Ale normální puberťák?
No, hodně štěstí.
Přesně.
Snažila jsem se dočíst většinu diskuse, jestli mi někde něco neuniklo, ale asi ne. Já bych takový režim zvolila jen v případě, že by dítě mělo nějaký průšvih, kterým by prokázalo, že se není o sebe schopné postarat samo. Třeba chronické záškoláctví - ano, tak se musí kontrolovat, jestli dorazila do školy, ale normálně mi to přijde už moc stíhačkovské.
Učit dítě nebrat si mobil do postele je správné, v noci má spát, taky se musí naučit nebýt pořád online, ale nevím, jestli se pak dcera nebude obávat, že když nechá mobil v kuchyni, bude jí ho matka lustrovat.
A ten režim - no ve 14 už by to měla mít zažité, jestli ne, tak si bude muset nabít ústa, aby pochopila.
Psala jsem, že sama mám děti ještě malé, ale věkovou kategorii 14+ jsem dlouhá léta učila. Začínala jsem vždycky seznamem výhod, které budou mít, když budou respektovat pravidla, a trestů, když ne. Začínala jsem těmi výhodami - prezentováno tak, že věřím, že už jsou zodpovědní a nezneužíjí to. Samozřejmě to občas nedopadlo, tak přišel ten trest + odebrání výhod, ale co si pamatuju, tak to stačilo vždy jen jednou jako demonstrace toho, že to myslím vážně a režim se vrátil brzo zase zpět. Pak jsem si klidně troufla jet na 3denní výlet v době, kdy kolegové odmítali pomalu i jednodenní exkurzi, aby se nestal průšvih. Dát puberťákům důvěru se mi nakonec vždycky vyplatilo.
Každý má radši, když se němu přistupuje jako ke svéprávnému a těm puberťákům to vždycky vyloženě lichotilo a většinou chtěli dokázat, že to tak je.
@Talitha píše:Člověče, to jsem ráda, že to píšeš jako matka skoro dospělých dětí. Já si to taky myslím a je dobré vědět, že to tak někomu funguje. Našim to u mě fungovalo vlastně taky, akorát by mi vyhovovalo, kdyby mi víc jako malému dítěti stanovili nějaký režim, který bych si mohla zažít, ovšem od nějakých 13 už bych si to šéfovala sama
Ad rodič = kamarád.Mi se právě zdá, že obdobím puberty už pomalu mizí ten vztah rodič = plná odpovědnost za dítě. Že teď se musí doufat, že všechno, co do dítěte za těch 13, 15 roků bylo vloženo, tam někde je a časem se to zúročí. Že ten přístup k dítěti jako k dítěti bez odpovědnosti se musí změnit a musí se mu nechat přebrat část odpovědnosti, až se mu za pár roků nechá celá.
S mou mámou už to několik desetiletí není vztah rodič = dítě, co poslouchá, už jsme dvě dospělý ženský, co povídají jako staré kamarádky.
Roky, lidi a vztahy s nimi se prostě mění.
@robínek hlavně ono asi nejde aby pubeťák byl na 100% hodný a bezchybný při jakémkoliv režimu. Možná se mýlím, ale příjde mi, že to je ten účel toho období - oddělit se od závislosti na rodiči a poznat sebe sama a to nejde jinak než jistou dávkou vzdoru vůči společnosti, rodičům, výchově,… úplný extrém je taky špatně, ale asi je potřeba počítat s tím, že tam průšvihy prostě budou a brát je jako nutnost pro správný následný vývoj dítěte
dítě fungující jako hodinky podle mě tuhle fázi úplně mine a může se stát, že pak zmagoří ve 30, což bude mít daleko horší následky.
Tak tak. Mozna jsem to prehlidla, ale neprijde mi, ze by zakladatelcina dcera mela nejaky zasadni prusvih. Nejake zaspani a ze sla ke kamosce kdyz mela byt jinde? Mela udelat nejakou praci do konce tydne a zacala s ni v nedeli po obede? Vypada jako normalni hodna holka. @Nimie
@robínek píše:
Tak tak. Mozna jsem to prehlidla, ale neprijde mi, ze by zakladatelcina dcera mela nejaky zasadni prusvih. Nejake zaspani a ze sla ke kamosce kdyz mela byt jinde? Mela udelat nejakou praci do konce tydne a zacala s ni v nedeli po obede? Vypada jako normalni hodna holka. @Nimie
No měla dělat to dřevo do neděle mělo být hotové a zacla s ním v neděli po obědě.
Termín, který měla stanoveny splnila, že až těsně před vypršením je její problém, o to víc si musela pak švihnout.
Za to by neměla být trestana.
O žádném zásadním průšvihu nepsala. Psala o zaspani a neomluvenych hodinách, 2× jsem se ptala kolikrát musela za ní žehlit zaspani a nebo neomluvene hodiny, ale odpověď nepřišla.
Tak jsem se to pokusila docist, uf ![]()
Rada bych navazala na ten tanec. Ja jsem nikde nepsala, ze ji ho mas zakazat, ale pohrozit ji tim. Pokud ji zatrhnes jedno soustredeni, tak se svet nezbori. Tancit muze i tak. Furt nechapu, jak chces vyresit to, ze je unavena z tance a proto s ni ma ucitelka (zrejme)problem, ma rano teploty anebo rovniu zaspi a ty ji to musis omlouvat. Nekde si tusim psala, ze teda omezis neco jineho. A jako co jineho?
Pokud je v tanci tak dobra, ze se tim uzivi (to snad asi ani nejde ne), tak budiz. Ale prece nemuze uprednostnovat sveho konicka nad vzdelani? Proste mi prijde hrozne zvlastni zatrhnout ji telefon, kdyz ji stejne posilas na soustredeni, ze ktereho je vycerpana. ![]()
P. S.: Znam lidi co tanci, ale nevim o zadnem, ktery by porad jezdil na nejake soustredeni. To snad delaji jen hokejisti, fotbalisti…a ti jezdi tak jednou, dvakrat do roka - to bych tak nehrotila.
Aktualne k tomu drevu. Prijde mi, s prominutim jako totalni ho adina, kdyz dam nekomu jasny termin a pak jsem nastvana, ze to neudelal driv. Nekdo je holt takovy, ze si udela vse hned a nekdo na to ma cas.
Ja osobne jsem ten druhy pripad a mnohokrat se mi tento pristup v praci vyplatil. Uplne me jako pubertacku vytacelo, kdyz mamka chtela, abych neco udelala hned ted. Kdyz tu vec muzu udelat i za 10 minut, kdezto to, co prace delam, nikoliv. (Pro rypaly: mamku jsem vzdy poslechla a nijak to nekomenovala. Pak me vzdy vytocila podruhe, kdyz chtela, abch tu vec delala s vetsim nadsenim
)