Je moje výchova příliš tvrdá?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
22.7.16 09:16

Dřevo bylo jen příklad. A souhlasím s @Kelsey, že pokud by úkol splnila trestána by být neměla. Díky těm nastaveným pravidlům, které se nastavovaly postupně od jejích 7-8let jsme prostě některé věci odbouraly. Ale je jí 14, je čas to změnit a právě jí tu možnost dát si rozhodovat sama. Je to součást vývoje. Ale na to jsem se, upřímně, neptala.

Holky, hodně věcí, které se tu propralo z diskuze vyplynulo. Nemyslím si, že dcera je špatná, je normální puberťák. Ve škole je jedna z nejlepších, je inteligentní, šikovná na sporty, hezká holka, žádné neomluvené hodiny nemá a nezaspává. Mám o ni prostě strach. A UVĚDOMUJI si, že můj strach nemůže brzdit její vývoj. Moje obavy nejsou o nedůvěře k ní nebo v ní, je to v nedůvěře v okolí. Vidím někdy zbytečně „za roh“.
Ona ta diskuze trochu jinak začala a trochu jinak skončila. Pro hodně holek je to co jsem napsala připomínkou jejich ne příliš hezkého dětství a dospívání - nejspíš proto některé komentáře. Díky nim jsem si uvědomila, že asi nebudu taková despotická zrůda, protože to by se dcera opravdu chovala jinak.

nicméně musím říct, že i toto založení diskuze mi přínosem bylo, protože na některých věcech zapracovat rozhodně chci - ale to už jsem psala předevčírem.
a také jsem si to vyzkoušela, jaké to je být pod palbou kritiky - to se hodí :mrgreen:

jsem ráda, že se to nezvrhlo v nějaké nadávky a vyhrocení. za to vám dík.

• Citovat
  • Upravit
307
22.7.16 09:24

@robínek přesně souhlasím. Myslím, že vše má mít své pravidla a v to zohlednit i věk. Telefon bych plně nechala i v noci, puboš nebude spát i kvůli tomu, že bude mít dojem lustrováním od matky a už jen jejich pocit, že ho nemá u sebe…to je prostě dané. Tancování…moje dcera dělá aerobic 10 let, má ho jako koníčka, tréninky 3× týdně, soustředění, od března do června skoro každý víkend závosy, do toho si dala brigády, má kluka, výborné výsledky ve škole. Teď bude maturovat. Mým heslem je to, že pokud člověk chce a na něčem mu záleží, vše jde. A vidím to, co mám doma. Rozumná mladá dáma, ale vždy jsem jí důvěřovala, nechala na ní rozhodování, jen jsem jí tzv. nenápadně směřovala a popostrčila, co si myslím, že by bylo pro ni dobré. Pamatuji se, jednou přišla asi v 15ti z pokojíčku zmalovaná…já vyprskla smíchy a řekla jsem jí, no to snad ne…stačilo to, ihned byla odlíčená :lol: Ví, že může kdykoliv přijít a pokud udělá něco špatně, je možné se tomu i zasmát a pak začít společně něco řešit. Vše jde nenásilnou formou. Kdybych jí řekla např. v deset spát, asi by se na mě podívala, jeslti to myslím vážně. Má to nastavené tak, že pokud je unavená, vím, že potřebuje načerpat sílu a spí odpoledne a jen se nají a zase jde spát, další večer jde spát třebe ve 23h.Pro mě žádný problém, ráno stejně musí vstávat…doma je klid, pohoda a spokojenost a vím, že se ráda vrací domů. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.7.16 09:29
@LucianS píše:
Aktualne k tomu drevu. Prijde mi, s prominutim jako totalni ho adina, kdyz dam nekomu jasny termin a pak jsem nastvana, ze to neudelal driv. Nekdo je holt takovy, ze si udela vse hned a nekdo na to ma cas.Ja osobne jsem ten druhy pripad a mnohokrat se mi tento pristup v praci vyplatil. Uplne me jako pubertacku vytacelo, kdyz mamka chtela, abych neco udelala hned ted. Kdyz tu vec muzu udelat i za 10 minut, kdezto to, co prace delam, nikoliv. (Pro rypaly: mamku jsem vzdy poslechla a nijak to nekomenovala. Pak me vzdy vytocila podruhe, kdyz chtela, abch tu vec delala s vetsim nadsenim :cert: )

nejde o tanec jako takový. stačí, když spí v pátek u kamarádky nebo kamarádka u nás(obzvlášť jedna nemá velkou potřebu spánku, na rozdíl od mé dcery, což je normální, každý jsme jiný). holky kecají do noci. V sobotu máme třeba nějaký výšlap, kde se unavíme všichni, byť jsme spali :lol: a pokud ji prostě nenechám vyspat ani v tu sobotu( a nechím ji třeba koukat na nějaký film) a v neděli třeba pokračujem v podobném duchu(jsme aktivní - třeba kolo..), tak je prostě přetažená… proto ta večerka, která se spoustě lidí prostě nelíbila. dcera už to ví, takže neprotestuje. ví, že bude v pondělí unavená, pokud se o víkendu prostě nevyspí a proklajdá třeba 2 noci za sebou. pokud se tu večerka pohlídá, je OK. takže to není jen o tanci.

není to obhajoba, pokuším se vysvětlit to.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.7.16 09:33

@LucianS označila jsem špatný příspěvek, omlouvám se, snad to neva

telefon má dcera zaheslovaný a já opravdu netoužím lustrovat její smsky - to už jsem také psala. protože kdyby to hrozilo mi, že mi je někdo lustruje, všechny bych mazala :jazyk: ale to asi každý :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.7.16 09:39

@fashion_victim83 nezavrhovala jsem názory osobní. taky jsem prošla pubertou. taky mám zkušenost. jen puberta je z pohledu rodiče a dítěte prostě jiná. jinak přemýšlí 14letý člověk, jinak 30letý, který má za toho puboše zodpovědnost :nevim:

a zase dokola… dcera toto chápe. protože zkušenosti máme takové. nemá potřebu simulovat nevolnost. taky právě proto, že má tréningy ;)
@fashion_victim83 píše:
Me to přijde strasny, ji mluvit do nějakých biologických hodin. Pubertak ma vetsi potřebu se scházet a pokecat s kamarádkou nez naspat deset hodin do zasoby. A i kdyby, tak bude na výletě unavená a co?
  • Citovat
  • Upravit
74217
22.7.16 09:41

No tak vidíš nezaspava do skoly, prestan ji teda budit.
Ať tu zodpovědnost za to, že musí vstát už převezme.
Místo volání, že dorazila tam a tam. Když už to musí být, tak ať napíše jen obcas sms. Vecerku ji posun. Zeptej se jak by ji vyhovovalo chodit spát.
Neříkám ať do 23h. někde trajda přes školní rok. Ale co když se ji třeba až večer lip učí nebo funguje a přitom musí ležet už v 21h. Spousta lidí raději funguje večer, v noci.
Já jsem zas raní pták, klidně vstanu ve 4h. a jdu něco dělat, abych měla co potřebuju, někdo to má opacne.
Holcici záležitostí už si připustila, že je třeba trošku povolit.
Zachvilku už bude chodit na jinou školu zas bude už jiná, holka to zvládne, otázka je jak se s tím poperes ty, že už bude chtít mit zas ještě podstatne volnější režim :-D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
631
22.7.16 09:46
@Anonymní píše:
nejde o tanec jako takový. stačí, když spí v pátek u kamarádky nebo kamarádka u nás(obzvlášť jedna nemá velkou potřebu spánku, na rozdíl od mé dcery, což je normální, každý jsme jiný). holky kecají do noci. V sobotu máme třeba nějaký výšlap, kde se unavíme všichni, byť jsme spali :lol: a pokud ji prostě nenechám vyspat ani v tu sobotu( a nechím ji třeba koukat na nějaký film) a v neděli třeba pokračujem v podobném duchu(jsme aktivní - třeba kolo..), tak je prostě přetažená… proto ta večerka, která se spoustě lidí prostě nelíbila. dcera už to ví, takže neprotestuje. ví, že bude v pondělí unavená, pokud se o víkendu prostě nevyspí a proklajdá třeba 2 noci za sebou. pokud se tu večerka pohlídá, je OK. takže to není jen o tanci.není to obhajoba, pokuším se vysvětlit to.

Dekuji za vysvetleni.
Kdyz mate tak narocny vikend, tak se nemuzes divit. Spani (u) kamaradky(mimochodem, to je fajn, ze ji to povolis) ani hory jsi predtim nijak zvlast nezminovala. Pokud by ten vikend byl v poradi, jak pises ty, tak si odpustte ten nedelni vylet a je to. A pokud je vecne v pondelky utahana, protoze se takovy vikend strida se soustredenim, tak holt musite ubrat.

@fashion_victim83 píše:
Blby je, ze jsi zavrhovala osobní zkušenosti. Psala jsi neco ve smyslu, ze ti nepomůže osobní nazor, ze lepsi jsou nazory rodicu, které maji stejne stare deti jak ty a muzou ti dat konkrétní srovnání a tipy na výchovu. Blbe je, ze u tehle lidi nejde o dokončeny proces a mas nazor jen rodice. Podle me mnohem vypovídající jsou prave nazory deti (ted uz dospělých),kteri zažili různé typy výchovy a ten proces uz je ukončeny a jde z toho lépe poznat, co melo lepsi vysledky. V tomhle připade je to skoro ve vetsine případu mnohem min zákazu a delší řetěz nez ma v současné dobe tvá dcera.

No, ja jsem se tim nazorem nenechala urazit a zapalene jsem diskutovala dal :lol:
A zarazilo me to stejne jako tebe, mam na to podobn nazor @fashion_victim83

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10206
22.7.16 09:49

Ja myslim, ze je super ze tady je možnost založit takovou diskuzi a ze se tady slezly rozumne baby :pankac: Ze zakladatelka si opravdu muze odnést spoustu konstruktivních rad z různých úhlu pohledu :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.7.16 09:50

@LucianS toto není KAŽDÉ pondělí, toto se nám stávalo, pokud byla prostě přetažená. proto jsme zavedli večerku a začali přizpůsobovat program ;) ta večerka je důsledek, nikoli nástroj moci, jak je to zde chápáno. ale jak jsem psala, je dost těžké napsat vše v několika větách. evidentně se to mi nepovedlo.

• Citovat
  • Upravit
19874
22.7.16 09:51

Jezis, tak kdyz nezaspava a nema neomluvenw hodiny, tak problemy nemate :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.7.16 09:52

@Jitusee ano, prosím. a ač to tak nevypadá o ty úhly pohledu mi šlo ;)

• Citovat
  • Upravit
631
22.7.16 09:55
@Anonymní píše:
jen puberta je z pohledu rodiče a dítěte prostě jiná. jinak přemýšlí 14letý člověk, jinak 30letý, který má za toho puboše zodpovědnost

Tak na vychovu ctrnactilete holky se bude divat jinak:
1. Ta holka samotna
2. Jeji rodice
3. Rodice, ktere maji male deti
4. Rodice, kteri maji stejne stare deti
5. Temer 30ti lety dospely, ktery prosel tvrdou vychovou a uz je z nej hotovy clovek. A navic ma male dite, ktere se chysta vychovavat urcitym zpusobem.
6. A jeste je jina vChova holek a kluku. Mnohokrat jsem se setkala s tim, ze co nedovoli holce, to dovoli o mnoho mladsimu synovi;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
22.7.16 09:58
@Anonymní píše:
@LucianS toto není KAŽDÉ pondělí, toto se nám stávalo, pokud byla prostě přetažená. proto jsme zavedli večerku a začali přizpůsobovat program ;) ta večerka je důsledek, nikoli nástroj moci, jak je to zde chápáno. ale jak jsem psala, je dost těžké napsat vše v několika větách. evidentně se to mi nepovedlo.

Ucila jsem na SS holku, co taky zavodne tancovala, do skoly dojizdela, nemela temer adnw absence, znamky mela dobre, akorat proste kolegovi na odpolednim vyucovani pravidelne usnula :mrgreen: Ta potreba spanku je fakt ruzna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
631
22.7.16 09:59
@Anonymní píše:

Tak ja jsem si z tvych odpovedi vydedukovala, ze je to chronicky zaskolak, pac si hrozne tajnustkarila a hrozne ty (ne)omluvene hodiny zvelicovala :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
22.7.16 09:59
@Anonymní píše:

Toz, ale v neděli večer, v pondělí ráno jsem taky extrémně unavená, už jen s té představy sakrá víkend končí další v nedohlednu.
V pondělí chytnu slinu, rozjedu se, do středy to utíká, ve středu klapka, božeruzo to je teprve středa? Ctvrtek, pátek se vleče otravne, jak smrad.
Hurá patek odpoledne, někam zajdem, pomotame se a už je hned zas ta otravná neděle večer, že ten čas se o víkendu vždycky zrychlí.
Jak te tvé dceři rozumím a to jsem starší a za p.deli mám tři skuty ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí