Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak jsem se dostala na konec diskuse.
Dle mého je to celé o tobě. Nevěříš sobě, že jsi dceři zvládla předat to nejlepší a tak máš potřebu ji neustále hlídat a řídit. Není to dobře a nepřinese to ani jedné z vás nic dobrého. Už je prostě čas, aby dcera převzala zodpovědnost za sebe do svých rukou.
Nedovolíš jí, aby se líčila dle svého, protože pak vypadá starší a pak? Bude přitahovat muže. Ano, je to žena a bude přitahovat muže. Od teď už napořád. A ty musíš věřit, že tvá dcera bude vždy vědět, co má dělat. A když si nebude vědět rady, že za tebou přijde a svěří se.
Nařizuješ jí, kdy má dělat úkoly, protože si je buď dělá pozdě večer nebo vůbec. No a? Tak si je udělá večer nebo ráno nebo ve škole nebo vůbec. Následky musí nést sama, už je čas.
Mobil na noc vypnutý. Tak málo jí věříš? Tak málo si věříš?
Večerka ano, ale posunula bych ji. Dohodněte se spolu, na jakou hodinu, kolik ona by ráda.
A že tě tak děsí její únava, to chápu, každá tady máme strach o zdraví svého dítěte. Ale. Už je prostě ve věku, kdy k tomu musí dojít sama. Musí si vybrat, jestli chce ponocovat a pak jí bude špatně, nebo si program a večerku sama uzpůsobí. No a když se to prostě semele a jí bude špatně, tak pro ní pojedeš. I když to máš na dlouho, jednou je to tvé dítě. Chtěla jsi ji a už jsi pro ní udělala toli, že tohle je opravdová maličkost. V bolestech jsi ji porodila, vstávala k ní několikrát za noc, prožívala s ní neutichající pláč, zažívala nepředstavitelný strach o ni. Tak teď pro ni prostě dojedeš do školy, když je jí zle. Nebo v pátek v jedenáct večer do města po kině.
Hlavně začni věřit vám oběma.
@Karleon píše:
Tak jsem se dostala na konec diskuse.Dle mého je to celé o tobě. Nevěříš sobě, že jsi dceři zvládla předat to nejlepší a tak máš potřebu ji neustále hlídat a řídit. Není to dobře a nepřinese to ani jedné z vás nic dobrého. Už je prostě čas, aby dcera převzala zodpovědnost za sebe do svých rukou.
Nedovolíš jí, aby se líčila dle svého, protože pak vypadá starší a pak? Bude přitahovat muže. Ano, je to žena a bude přitahovat muže. Od teď už napořád. A ty musíš věřit, že tvá dcera bude vždy vědět, co má dělat. A když si nebude vědět rady, že za tebou přijde a svěří se.
Nařizuješ jí, kdy má dělat úkoly, protože si je buď dělá pozdě večer nebo vůbec. No a? Tak si je udělá večer nebo ráno nebo ve škole nebo vůbec. Následky musí nést sama, už je čas.
Mobil na noc vypnutý. Tak málo jí věříš? Tak málo si věříš?
Večerka ano, ale posunula bych ji. Dohodněte se spolu, na jakou hodinu, kolik ona by ráda.
A že tě tak děsí její únava, to chápu, každá tady máme strach o zdraví svého dítěte. Ale. Už je prostě ve věku, kdy k tomu musí dojít sama. Musí si vybrat, jestli chce ponocovat a pak jí bude špatně, nebo si program a večerku sama uzpůsobí. No a když se to prostě semele a jí bude špatně, tak pro ní pojedeš. I když to máš na dlouho, jednou je to tvé dítě. Chtěla jsi ji a už jsi pro ní udělala toli, že tohle je opravdová maličkost. V bolestech jsi ji porodila, vstávala k ní několikrát za noc, prožívala s ní neutichající pláč, zažívala nepředstavitelný strach o ni. Tak teď pro ni prostě dojedeš do školy, když je jí zle. Nebo v pátek v jedenáct večer do města po kině.
Hlavně začni věřit vám oběma.
no, moc nevím, jestli jsi napsala něco, co tu už nepadlo několikrát ![]()
nicméně dobře, dovolím si reagovat.
důvěra v sebe a v ní - já věřím jí a věřím i sobě, kdybych měla takovou potřebu ji kontrolovat a řídit, to by asi z mého pohledu vypadalo jinak, ale pro tebe to takto samozřejmě vypadat může a nejspíš i vypadá. to bych stála nad ní, dokud by si neudělala úkol/neuklidila pokoj/nenachystala věci do školy/ doplň si cokoli. a to jaksi nelze už jen tím, že chodím do práce, nejsem velkou část dne doma. a taky občas odcházím, když ještě spí a přicházím, když už spí.
má se hlásit mimo jiné i proto, že je OK, ne proto, že jí nevěřím, že by to nezvládla, ale abych věděla, že v pořádku došla
já se taky rodičům hlásím, i oni mi, když někam jedou - to, že to tak máme v rodině zaběhnuté, no prostě máme, nejspíš jsme jediná rodina na světě.
večerka, mobil v kuchyni(nikoli vypnutý) - taky jsem psala mockrát - pokud jí dáš na výběr vybere si tanec, dále radši půjde spát, aby mohla na tréningy(pokud má teplotu, nejde do školy ani na tréning). potřeba spánku je individuální a moje dcera je prostě větší spáč, navíc vstává ve školní rok v 6. a nevím, pracuješ-li, ale nelze pro ni jezdit stále(byť by to bylo 2×měsíčně), to by mě zaměstnavatel asi hnal. jezdím často na služební cesty, a pokud jsem na opačné straně republiky, nemůžu pro ni jet. a trochu mě překvapuje, že je to pro tebe taková samozřejmost. pokud jí mám třeba ten tanec dovolit(zafinancovat), musím vydělávat. navíc mám i druhé dítě a opravdu nechci přizpůsobit vše jednomu dítěti na úkor druhého(to má také své potřeby, kroužky), mě a manžela. jo a večerka je o víkendech v podstatě na ní, mívá soutěže a jiné akce, někdy musí vstát ve 4, protože jedou daleko a chce jít spát, aby podala výkon.
neřídím jí, kdy si má dělat úkoly - pokud si četla poctivě, určitě jsi se dočetla, že jí hrozila horší známka, protože nenosí úkoly - takže odpovědnost JE na ní. má celé odpoledne, aby si je udělala. pokud si je neudělá do večerky, má smůlu. nikdo jí nebrání dopsat si ho ráno nebo ve škole, nebo kdykoli ona potřebuje
opravdu mi toto jako NAŘIZOVÁNÍ nepřipadá. opět chápu, že tohle pro tebe NAŘIZOVÁNÍ je.
kino bylo v úplně jiném kontextu, nicméně to zmiňuješ. když má sezonu, jezdím pro ni v kteroukoli hodinu. na kteroukoli hodinu ji vezu někam. neřekla jsem, že bych pro ni do kina nejela
je opravdu rozdíl, bydlíš-li ve městě, kde je mhd a kino/nákupní centra/tančírny/kavárny jsou dostupná v normálních časech nebo na vsi, kde jezdí linkové autobusy 5×denně přes týden a 2× denně o víkendu
A ještě pro všechny
s dcerou jsme o hodně věcech, které tu padly mluvily, opravdu jsem jí nesvítila lampou do obličeje, pekly jsme si u toho buřta, pouštěla mi muziku, která se jí líbí a bylo dost po 10 ![]()
mobil v kuchyni jí neva, večerku chápe vzhledem ke svým aktivitám, taneční sezoně. líčit se může, nalakovala si nehty na nohou modrým lakem ![]()
další věci přinese školní rok, dle tréningů a jiných aktivit to stejně budeme muset přizpůsobit, takže jsme se dohodly, že jak se vše v září utřepe, provedeme změny. ono se možná změní i spoje, kterými jezdí
škola je čistě v její kompetenci, jen pokud bude potřebovat pomoci s matikou, fyzikou - musí říct včas, ne v 9 večer, to už má smůlu, večerku mám já i manžel, pokud je doma - ale to tak bylo i doteď.
@Anonymní píše:
A ještě pro všechnys dcerou jsme o hodně věcech, které tu padly mluvily, opravdu jsem jí nesvítila lampou do obličeje, pekly jsme si u toho buřta, pouštěla mi muziku, která se jí líbí a bylo dost po 10
mobil v kuchyni jí neva, večerku chápe vzhledem ke svým aktivitám, taneční sezoně. líčit se může, nalakovala si nehty na nohou modrým lakem
další věci přinese školní rok, dle tréningů a jiných aktivit to stejně budeme muset přizpůsobit, takže jsme se dohodly, že jak se vše v září utřepe, provedeme změny. ono se možná změní i spoje, kterými jezdíškola je čistě v její kompetenci, jen pokud bude potřebovat pomoci s matikou, fyzikou - musí říct včas, ne v 9 večer, to už má smůlu, večerku mám já i manžel, pokud je doma - ale to tak bylo i doteď.
super ![]()
@Anonymní píše:
A ještě pro všechnys dcerou jsme o hodně věcech, které tu padly mluvily, opravdu jsem jí nesvítila lampou do obličeje, pekly jsme si u toho buřta, pouštěla mi muziku, která se jí líbí a bylo dost po 10
mobil v kuchyni jí neva, večerku chápe vzhledem ke svým aktivitám, taneční sezoně. líčit se může, nalakovala si nehty na nohou modrým lakem
další věci přinese školní rok, dle tréningů a jiných aktivit to stejně budeme muset přizpůsobit, takže jsme se dohodly, že jak se vše v září utřepe, provedeme změny. ono se možná změní i spoje, kterými jezdíškola je čistě v její kompetenci, jen pokud bude potřebovat pomoci s matikou, fyzikou - musí říct včas, ne v 9 večer, to už má smůlu, večerku mám já i manžel, pokud je doma - ale to tak bylo i doteď.
To vypada rozumne
Sakra, ale mam chut na burta ![]()
Ahoj, sice ještě nemám tak velkou dceru, naproti tomu je mi 23 a svou pubrtu si pamatuju ještě docela živě. Názor, že jsi tvrdá, nesdilim. Podle mě je v pořádku, že jsi dceři stanovila pravidla. Není o na škodu, ba naopak. Naši mi dopřávali volnost až s věkem okolo 16, ale bylo to tím, že mi věřili. Věděli, že nejsem nijak chtivá alkoholu a jiných vymoženosti dnešní moderní adolescenske doby. Na první diskotéku jsem mohla v 16 a o nic jsem nepřišla, ba naopak. Měla jsem to za křivdu, kdyz kamarádky chodily od 14 a chlubily se co všechno vyváděly. Je to o toleranci a respektu. Dnešní svět je hrozně uspěchaný a já se ti nedivim, že máš strach. Stačí potkat nějakého blbečka na FB, bude to považovat za super vzruso, ale nakonec může být jen nešťastná. Dej jí důvod si myslet, že to, že jsou její kamarádky oproti ní napřed, ještě neznamená výhru a je to o starostlivosti rodičů. Na mé to fungovalo 100% a to jsem fakt svatoušek nebyla. Ken jsem se naučila dodržovat pravidla tak, aby byli všichni spokojeni…
@Janasas píše:
Já nemám holku natož tak dospívající, ale můžu říct, že je 14 mi to přijde tvrdé..
S tou upravou… já neříká, že by měla chodit s rudou pusou, a nebo rudýma lakama, nebo černýma stínama, ale ve 14 letech - 9 třída, i když já jsem byla - jsem ročník 81 tak polovina holek se sem tam zkrášilala..
Třeba růžový lak na nehty a nebo řesenku, nebo prostě si zakryla některá akne tonovacím kremem..
Já bych ji povolila jemné upravy.. Je to přece holka už se chce líbit..
Jinak když můžou posoudit v rodině tak od těch 14 mohly holy mít aspoň řasenku, nebo třeba dva proužky ve vlasech, jemný lak
Nějak se mi nechce věřit, jsem ročník 83 a na naší základní škole (ZŠ 28. října v Neratovicích) byl tehdy absolutní zákaz líčidel, laků na nehty i barvených vlasů. Při nedodržení zákazu následovala třídní důtka, ředitelská důtka a následně snížená známka z chování. V devítce na škole v přírodě jsme si všichni nechali na protest odbarvit proužek vlasů a byli jsme po zásluze potrestáni ![]()
@LindenSkyHope píše:
Nějak se mi nechce věřit, jsem ročník 83 a na naší základní škole (ZŠ 28. října v Neratovicích) byl tehdy absolutní zákaz líčidel, laků na nehty i barvených vlasů. Při nedodržení zákazu následovala třídní důtka, ředitelská důtka a následně snížená známka z chování. V devítce na škole v přírodě jsme si všichni nechali na protest odbarvit proužek vlasů a byli jsme po zásluze potrestáni
Jsem taky r.83 a nikdo nám na základce líčení ani barevný nehty nezakazoval ![]()
Jsem take rocnik 83,ale rozhodne nam na zakladce nikdo do liceni a barveni vlasu nemluvil.Tomu se snad ani nechce verit, aby ve skole zakazovali kor na druhem stupni liceni ci barveni vlasu.Moje spoluzacka v 8.tride otehotnela.To bylo teprve halo
. A v devitce jsem byla skoro posledni panna ve tride
.
@Anonymní píše:
Ahojte všichni.Mám 2 dcery. Jedna je v pubertálním věku a toto téma se týká jí.
Je jí 14let, normální puboš, co jí zajímají hlavně hadry, FB, instagram…Má jasně stanovená pravidla, přes školní rok budíček, večerka, v kolik hodin bude telefon v obýváku(nechci, aby celou noc chatovala). Teď o prázdninách je to volnější, ale jelikož je to puboš, dokáže spát do oběda, což mi nevadí. Máme-li však nějaký program, normálně vstává. Ale je fakt, že pokud spí málo, je pak unavená, mívá teploty, když je přetažená.
Ve školní rok se mi musí telefonem hlásit, že je ve škole. Nedovolím jí lakovat nehty a malovat se. Ano, dělám výjimky, třeba na vízo se namalovala. Nedovolím jí melír, barevné laky na vlasy, podpatky. Prostě si myslím, že na tyhle věci má ještě čas. Pokud má nehty upravené(její spolužačky sem chodí, každý nehet jiný, ale nehty mají špinavé, olámané…), nemám problém s bezbarvým lakem a třeba nalepovací kytičkou. Podpatky jí prostě dovolit nechci vzhledem k tomu, že roste. Taky mi dost vadí, když je stále nalepená právě na telefonu, ona říká, že poslouchá písničky, ale když se podívám, vidím, že datluje a usmívá se do telef
.
Pokud poruší večerku, telefon dodá pozdě do kuchyně, neohlásí se ze školy, či z kroužku nebo ji načapám, že ve 21:00 dělá úkoly, které má mít dávno hotové, zuřím. A přichází trest. Obyčejně je to sebrání telefonu, zákaz PC, apod.
A teď tedy dotaz. jsem tak tvrdá, když důsledně vyžaduji, aby těch pár „blbostí“(tak to nazvala ona sama) dodržovala? Aby m nechodila domů namalovaná, volala, kdy volat má, vzala mi telefon(to je taky celkem problém
její argument: VŠECHNY spolužačky se mohou malovat, mohou si barvit vlasy, lakovat nehty, žádná nemusí volat, nebo se snad hlásit, kde je… tak jak to holky, maminy starších holek vlastně máte?)a dělala úkoly v době, kdy je dělat má?
hlavne, aby se pa holka neutrhla a nechtela jednoho dnes zkusit vse, co ji bylo „odepreno“.. ne omylem, jsou nejhorsi deti z rodin lekaru, pravniku a tech konzerativnejsich skupin v " ".. Povolila bych lehce..
@Anonymní píše:
Jsem take rocnik 83,ale rozhodne nam na zakladce nikdo do liceni a barveni vlasu nemluvil.Tomu se snad ani nechce verit, aby ve skole zakazovali kor na druhem stupni liceni ci barveni vlasu.Moje spoluzacka v 8.tride otehotnela.To bylo teprve halo. A v devitce jsem byla skoro posledni panna ve tride
.
Já jsem sice ročník 92, ale co si pamatuju, tak na zakladce se málokterá holka z naší třídy nějak extra malovala. Byly jsme ještě děti. Moje mamka roč. 70 měla přísný zákaz se malovat od své maminky, ale mě to nikdy nezakazovala. Ba naopak. Vždycky mi říkávala: měla by sis dat aspoň rasenku, jsi jak bledule! Jelikož jsem od přírody světlý typ s blond vlasy. Ale me to nijak nelákalo. Na střední jsem si teprve začala dávat aspoň rasenku, ale dneska Kašlu i na to
na mateřské mi to přijde zbytečné:)