Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
já se přiznávám, že mě docela překvapuje, jak se to, že je dítě levák, pořád řeší. Máme doma leváčka, viděla jsem to u něho od malička, od té doby, co začal používat ruce, vždycky vyhrála levá. Všichni tvrdili, že je to brzo dělat soudy, ale prostě to vidět bylo. Nikdy by mě nenapadlo říkat mu, že si má dát tu tužku do pravé ruku ![]()
prostě beru to tak že máme leváka a vůbec neřeším ![]()
Já i manžel jsme například opravdu vyhranění pravácí - levačku máme skutečně hodně levou ![]()
Vzpomněla jsem si taky na genetické úlohy typu: Modrooký pravák měl dítě s hnědookou levačkou. Jaká je pravděpodobnost, že bude dítě levák atd…A tam myslím bylo, že leváctví má recesivní dědičnost. To znamená, že levák musí mít genotyp aa, zatímco pravák může mít Aa nebo AA. Takže bychom levandu z genetického hlediska mohli mít, pokud jsme oba „Aa“. Já v rodině lautr žádného leváka nemám široko daleko a manžel jen toho dědu (možná)…tak teda nevím, kde se to malé „a“ vzalo ![]()
No prostě asi nějaký zázrak přírody ![]()
A nebo se ta dědičnost v příkladech hodně zjednodušuje a ve skutečnosti je to mnohem složitější…Podrobněji jsem to nikdy nezkoumala.
Mně ze všech testů vychází ambidextrie, manžel, jeho sestra a otec jsou levaci. Jeden syn je pravak, druhý vypadá, že bude levak. Má jen 2 roky, takže to není jisté, ale od narození zcela jasně preferuje levou ruku, takže s pravactvim už víceméně nepočítáme. A je to úplně jedno, dnes už se děti kvůli tomu do zvláštní školy opravdu nedávají, tak není potřeba to řešit.
@Pam12 Já to taky neřeším ve smyslu, že bych jí cpala používání pravé ruky. To v žádném případě ne! Ale prostě jsem si všimla, že když jí neco podám do pravé ruky, hned si to přendá do levé. Není to tak, že by si něco vzala do levé a já ji opravím, aby to dávala do pravé. To je samozřejmě hloupost, i když ještě za našich rodičů se to běžně dělalo.
Taky jsem to u dcery neřešila, tuším u ní leváctví od malička, i když mi taky všichni říkali, že je ještě brzy - teď už jsem si celkem jistá.
Překvapilo mě jen to, že je to buď zděděné nebo patologické. A my v rodině leváky nemáme, tak přemýšlím nad tou „patologií“. Jinak vypadá, že ji mozek funguje jak má ![]()
@Linduš91 píše:
@Pam12 Já to taky neřeším ve smyslu, že bych jí cpala používání pravé ruky. To v žádném případě ne! Ale prostě jsem si všimla, že když jí neco podám do pravé ruky, hned si to přendá do levé. Není to tak, že by si něco vzala do levé a já ji opravím, aby to dávala do pravé. To je samozřejmě hloupost, i když ještě za našich rodičů se to běžně dělalo.
Taky jsem to u dcery neřešila, tuším u ní leváctví od malička, i když mi taky všichni říkali, že je ještě brzy - teď už jsem si celkem jistá.
Překvapilo mě jen to, že je to buď zděděné nebo patologické. A my v rodině leváky nemáme, tak přemýšlím nad tou „patologií“. Jinak vypadá, že ji mozek funguje jak má
já třeba umím psát levou i pravou, ale v pravé se mi tužka drží líp, levák je u nás švagr, ale přeučenej. Ale ve třídě u syna je polovina dětí leváků, což mě fakt překvapilo hodně
1. Mozek umí přešaltrovat z leváka na praváka celkem rychle.
2. Například užívám tabletu oblast mozku ovládající palec vzrostla 5× - plasticita mozku je tedy celkem velká.
3. Levák je sice trochu méněcenný, ale levačka je pro adolescenty zajímavá, například může hrát na křídle.
4. Motorky mají dvě kola.
@Linduš91 dcera byla také do předškolního věku skoro jasný levák, potom nastal zlom a začala používat více pravou. V první třídě už začala psát, kreslit, pouze pravou. Vše přirozeně. Docela jsem koukala, jak se z ní stal pravák.
@Linduš91 ahoj, me teda manzeluv dedecek prijde jeste jako dost blizky pribuzny, aby se levactvi dalo zdedit. A je super, ze dceru podporujete a nedelate ji ve vnimani gulas nejakou snahou „hlavne, aby psala pravou“. Ale pro jistotu bych se na tvem miste ujistila, ze holka vidi dobre na prave oko, protoze levactvi nelevactvi, oko by bylo potreba v cas resit, aby se ji nerozvinula tupozrakost . Moje zkusenost je takova, ze syn se zretelne projevoval jako levak kolem 1 roku, coz je teda nestadardne brzo, takhle male deti proste jeste maji byt nevyhranene, pak se prislo na to, ze na prave oko hur vidi, zacali jsme to oko pod dohledem cvicit, ted jsou mu 3 u kresleni a strihani preferuje pravou, i kdyz me je to fuk a nijak ho nenavadim. Takze si myslim, ze si proste jeho mozek rekl kolem toho roku (s trochou nadsazky): " Prave oko stoji za houby, leve je lepsi, a protoze zkrizena laterarita je na pytel, vezmu si k tomu rovnou i levou ruku." tolik moje zkusenost.
@Linduš91 píše:
Ahojte maminky, jak je to s dědičností laterality? Může se v rodině čistých praváků objevit vyhraněný levák? Vypadá to, že dcera (necelé 4 roky) bude s nejvyšší pravděpodobností levačka. Všechno dělá levou rukou, i ten zmíněný test (se zavřenýma očima dát prst na nos) udělala VŽDY levou rukou. Všechno bere do levé ruky a když jí to dám do pravé, ihned to přendá. Už jsem jí i koupila levácké nůžky a konečně pěkně stříhá![]()
Teď jsem si na wiki přečetla (z úplně jiného důvodu - seminárky do školy) toto:
"V novější době se rozlišuje geneticky přirozený levák (leváctví je v rodině dědičné) a patologický levák (příčinou obrácené laterality je dysfunkce části mozku). "
Nejbližší (možná) levák v rodině je manželův dědeček, který vždycky říkal, že škaredě píše, protože je přeučený levák. Jinak nikdo.
Jak je to s dědičností laterality?
Jo, může to mít po pradědovi. U nás v rodině byla přeučená levačka babička. Máma i táta jsou praváci, já se ségrou praváci a brácha je levák. Navíc ségra se vdala za praváka, její manžel leváky v rodině nemá a obě děti jsou leváci. Takže to vypadá, že za vše může babička a její gen
Já mám zatím dceru praváka, u syna to chvíli vypadalo, že možná bude levák, ale je mu 2,5, takže se to může upravit. Já asi do první třídy byla nevyhraněná, ale začala jsem psát pravou a jsem převážně pravačka ![]()
V naší rodině široko daleko jediný levák já (akorát že mám lateralitu zkříženou a kombinovanou) Můj chlap má oba rodiče leváky (tchýně přeučená na praváka, holt středověk na Slovači
), sám je levák a švagrová pravák. Naše cena starší dítě pravák (5 let), mladší (2 roky) asi spíš levák, ale času ještě dost. Někde jsem četla, že dva leváci budou mít leváka jen z 26% pravděpodobností ![]()
Asi to není tak snadné jako s děděním krevní skupiny.
Příspěvek upraven 19.03.19 v 13:01
@Linduš91 píše:
Ahojte maminky, jak je to s dědičností laterality? Může se v rodině čistých praváků objevit vyhraněný levák? Vypadá to, že dcera (necelé 4 roky) bude s nejvyšší pravděpodobností levačka. Všechno dělá levou rukou, i ten zmíněný test (se zavřenýma očima dát prst na nos) udělala VŽDY levou rukou. Všechno bere do levé ruky a když jí to dám do pravé, ihned to přendá. Už jsem jí i koupila levácké nůžky a konečně pěkně stříhá![]()
Teď jsem si na wiki přečetla (z úplně jiného důvodu - seminárky do školy) toto:
"V novější době se rozlišuje geneticky přirozený levák (leváctví je v rodině dědičné) a patologický levák (příčinou obrácené laterality je dysfunkce části mozku). "
Nejbližší (možná) levák v rodině je manželův dědeček, který vždycky říkal, že škaredě píše, protože je přeučený levák. Jinak nikdo.
Jak je to s dědičností laterality?
nevím přesně na co se ptáš.. lateralita je dědičná, u praváků může být levák, tak jako mezi pěti blonďatými dětmi může být jeden zrzek i když nebyl zrzek v pěti generacích zpátky (za to se ve středověku upalovalo
naštěstí Mendel to rozsekl)
buď má lateralitu stejnou jako rodiče, nebo může mít zkříženou lateralitu (píšeš že VŠE dělá levou, zamysli se nad tím a víc sleduj, je možné že NĚCO dělá pravou a NĚCO LEVOU, a ty se jen nesoustředíš na to co dělá levou), nebo může mít obrácenou jak píšeš „patologický levák“ .. to druhé a třetí je způsobeno disfunkcí mozku, ale to neznamená že je deb.il
jen jsou dráhy v mozku jinak zkřížené a může víc škrabat, někdy koukat do blba než odpoví a podobně protože impuls nejde rovnou ale objížďkou.. důležitý ale je test oko-ruka, né jen do které ruky bere tužku
načti si o zkřížené lateralitě a obrácené, a ty i manžel se zamyslete, možná zjistíte že některé takové věci se děly vám jako dětem, jen jste to neřešili protože se o tom nevědělo
tak do roka až dvou běžte do PPP na předškolní zralost (vyšetření), před zápisem do školy, ve čtyřech letech na to ještě může být brzo a nemusí mít ustálené nebo zralé to co potom bude … i když prý pravolevorukost se vyvíjí snad až do osmého nebo desátého roku, ale řeší a zkoumá se to dřív kvůli nástupu do ZŠ a případným obtížím s tím spojeným
a hlavně se vyvaruj dávání jí čehokoliv do jedné či druhé ruky či mluvení o tom, co je správné, ty jsi levák tak to zkus levou nebo naopak.. to jí uděláš v hlavě velký bordýlek a testování a zjišťování půjde hůř
dost dobrý je ukazatel kresba, pokud ti začne psát čísla či písmena zrcadlově tak jste otočení.. taky ukazatel přetahování či jemnost kresby oproti tlačení na ružku a čmáranici.. příbor taky, ale né do které ruky co bere ale s čím je šikovnější a úspěšnější.. ale jak říkám, nejvíc se toho pozná před tím šestým rokem, ve čtyřech letech je brzo určovat a řešit
Ne každá mozková dysfunkce se dědí, takže neklesejte na mysli.
![]()
@Linduš91 Máme to přesně takto. Ze tří dětí je dcera jediná levačka, jinak jsme všichni praváci. Manželův děda byl také preučený levák, tudíž nejspíš zděděné až takto přes tři generace