Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lagherta aha, to jsem potěšena
. Jinak s formováním sebevědomí to sedí, u nás doma stala výchova za prd a u manžela vše ok.
![]()
@Mari5 : dite mam jedno, ale jsem ze 3…nejvic sebevedomi ma nejmladsi, nejmene asi ja jako prostredni a nejstarsi je nekde mezi…jako malo sebevedoma asi neumim odpovedet na druhou cast ![]()
Tak já jsem ze tří dětí a je fakt, že nejvíc sebevědomí má ta nejmladší a nejstarší nejmíň. Ale já si myslím, že k tomu přispívá i znamení ve kterém se dítě narodí. Nejmíň sebevědomí má ryba, tak půl na půl má u nás váha a nejvíc vodnář.
@Taky jedna píše:
Tahle teorie by neplatila ani na jednovaječné dvojkyInteligent pozná co jsem tím chtěla říct
Pudoslava je MUDr. neuroložka, takže si myslím, že ví o čem píše.
Sebevědomí dědičné není ani z mála. Formují ho rodiče a sociální okolí. Přestože mají děti stejné rodiče a tedy i „stejnou výchovu“, jak tu mnozí píší a domnívají se - není tomu tak, byť se rodiče snaží sebevíc. Není to možné už jen z toho důvodu, že se děti již rodí do odlišné rodinné situace (což měla na mysli pudloslava), a z mnoha dalších.
@Whitedog píše:
Sebevědomí dědičné není ani z mála. Formují ho rodiče a sociální okolí. Přestože mají děti stejné rodiče a tedy i „stejnou výchovu“, jak tu mnozí píší a domnívají se - není tomu tak, byť se rodiče snaží sebevíc. Není to možné už jen z toho důvodu, že se děti již rodí do odlišné rodinné situace (což měla na mysli pudloslava), a z mnoha dalších.
Tak u nás byla mamka tyranka, jak psychická, tak fyzická. Já byla ta hodnější, ségra ta zlobivá, takže na ni byla ještě horší než na mě. Přesto já mám sebevědomí hodně nízké, ale ségra zdravě vysoké (nechápu, kde ho vzala, při tom neustálém ponižování. Prostě jí to muselo být dáno, jinak nevím
).
Jsem anonymka z minulé stránky.
@Anonymní píše:
Tak u nás byla mamka tyranka, jak psychická, tak fyzická. Já byla ta hodnější, ségra ta zlobivá, takže na ni byla ještě horší než na mě. Přesto já mám sebevědomí hodně nízké, ale ségra zdravě vysoké (nechápu, kde ho vzala, při tom neustálém ponižování. Prostě jí to muselo být dáno, jinak nevím).
Jsem anonymka z minulé stránky.
To je mi moc líto, ale je to zvláštní, viď? Zajímalo by mě, co by na to řekl expert. Neovlivnilo třeba ségru víc prostředí ve škole (uznání kvalit atd)?
@beruska9 To chápu…moje sebevědomí je tak malé, že je takřka neměřitelné, asi spíš v mínusových hodnotách ![]()
Nezapomínejte na temperament. Zivejsi a zlobivější dite take muze znamenat to, ze si z tech vytek od matky tolik nevezme jako dite, které je citlive a introvertni…
Jsou deti, na které staci zvýšit hlas, rozpláčou se a jednu vytku si budou pamatovat jako celozivotni krivdu… Jsou deti, kterym nestaci ani vareka a nic si z toho nedelaji…
@Anonymní píše:
Podle mě je to z větší míry dané, z menší ovlivněné výchovou.
Já mám sebevědomí dost nízké, ségra zdravě vysoké. A přitom já byla vždy ve všem lepší, úspěšnější, ona průměr.
Též stejní rodiče a stejná výchova.Ale podle výzkumů mívá nejnižší sebevědomí nejstarší sourozenec. Další v pořadí jsou na tom líp
Raději anonymně, pardon(z důvodu nízkého sebevědomí
)
to je zajímavé! A proč tomu tak u starších je?
@Mari5 píše:Ne ne, to bych neřekla, ona měla dost špatné výsledky, v ničem nevynikala. Mezi spolužáky byla oblíbená, to ano, ale to já také.
To je mi moc líto, ale je to zvláštní, viď? Zajímalo by mě, co by na to řekl expert. Neovlivnilo třeba ségru víc prostředí ve škole (uznání kvalit atd)?
@Whitedog píše:
Nezapomínejte na temperament. Zivejsi a zlobivější dite take muze znamenat to, ze si z tech vytek od matky tolik nevezme jako dite, které je citlive a introvertni…Jsou deti, na které staci zvýšit hlas, rozpláčou se a jednu vytku si budou pamatovat jako celozivotni krivdu… Jsou deti, kterym nestaci ani vareka a nic si z toho nedelaji…
A to jsme přesně já a ségra.
Takže u nás to skutečně není výchovou, ale našimi vrozenými vlastnostmi.
@Anonymní píše:
Pudoslava je MUDr. neuroložka, takže si myslím, že ví o čem píše.
ale ne, ona ma pravdu - akorat u tech dvojek je sance na stejnou peci preci jen o poznani vetsi. Nikdy se nechovame ke svym detem stejne. I u dvojek casem vykrystalizuje jedno sikovnejsi dite.
Tak my jsme se ségrou dvojčata (dvouvaječná). Ségra je živější, trošku hajzlík, ale v dobrém
Takže s ní to bylo ve výchově těžší. Byli na ní přísnější. Sebevědomí máme, řekla bych, stejné. Tak střední až vyšší ![]()