Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
zdravím. Chtěla bych znát Váš názor. Mám 3 týdny starou holčičku. Chce pořád chovat, jinak pláče. Chápu, že byla devět měsíců v bříšku a tak je zvyklá, ale.. vařim, chodim na záchod atd s ní v náručí..pořádně najíst se nemůžu a čekáme na tatínka, abych něco udělala. Mám ji nechat třeba chvilku v postýlce i když pláče? Nebo je ještě maličká a zvykat by si měla až dýl?
je to naše zlato, ale narada bych byla časem její otrok
![]()
chovat ano, mazlit ano ale tahat cely den na rukach ne..
jak pises, budes otrok, ani na WC si nedojdes v klidu.. je pravda ze ted je jeste hodne malicka, ale spatne se odhaduje, kdyz uz je toho moc ![]()
par kamaradek si takhle deti naucilo - nebo spis tatinkove, kdyz pijdou nateseni z prace, a pak byly holky nestastny, ono pak tahat 10ti kilove ditko x hodin denne je zahul i pro kulturistu
)
spis bych ji polozila na chvilku, mluvila na ni, dala nad ni hrazdicku, za chvilku ji zase vzala - aby vedela ze jsi tam, pochovas ale porad to nejde ![]()
ony si mrsky rychle zvyknou ![]()
Souhlasím s reakcí přede mnou!
Polož ji a povídej si s ní, ukazuj hračky nebo pusť kolotoč, ale samozřejmě ji i chovej. Ale celodenní tahání na rukou nic neřeší. Moje sestřenice si pěkně zavařila. Myslela, že to vyřeší klokankou (klasickou, ne ergo
). Nakonec s malou na břiše i vařila, což mi nepřijde příjemný a ani bezpečný. Nehledě na záda obou…
Tak já v tomhle věku taky nosila a nosila jinak byl řev. Ve 3 týdnech jsou ještě malí a moje děti chtěli mou blízkost. Hodně mi pomáhá šátek, i kdyby byl hysterák sebevětší, pěkně se tam během 3 minut zklidní a usne a já udělám spoustu věcí. Malá má teď 8 týdnů a postupně už toho nošení ubývá, nějakou dobu už se dívá kolem sebe, zabaví ji pak hračky a nošení je jen na závěr před usnutím. Takže za mě - nenechat miminko zbytečně se trápit a raději uklidnit nošením i za cenu zanedbaného úklidu.
Ahoj, já osobně bych takhle malé miminko plakat nenechala, malou jsem chovala kdykoliv chtěla a nemyslím, že bych ji nějak rozmazlila, jakmile se začala sama trochu pohybovat tak už chovat ani moc nepotřebovala, co zkusit nějaký šátek nebo nosítko aby ses tolik nenadřela a měla volné ruce na práci ?
A jak ti je, když řve?
Trhá ti to srdce ne?
Já zastávám teorii, že potřeba matčiny blízkosti je pro dítě stejná potřeba jako pít a jíst. Takže já chovala. A hodně jsem nosila v šátku. Ono vařit nebo žehlit se s dítětem na břiše moc nedalo, ale na běžné poklízení (uklidit ze stolu, něco ošmudlat) to stačilo.
Jak šel čas, dceřina potřeba být mi nablízku se snižovala (úměrně její hmotnosti
)
Další věc je, že dítě snad nechováš pořád, ve třech týdnech ještě dost spí ne? ![]()
To jsme jí ještě koupili cestovní postýlku do obýváku, ale v ní být nechtěla, tak jsme si mysleli, že se jí tam nelíbí (je rudě červená, tak jsem myslela, že je to na ní moc ostrý) tak jsme ještě pořídili koš na mimi a NIC!!
Tam se jí taky nelíbí
A obojí bylo dost drahé ![]()
Zkusim tedy pomazlit, položit a znova, jak řikáte, aby veděl, že jesem s ní.. a snad se to upraví..jinak přijdu o záda a o nervy ![]()
chuanitka píše:
A jak ti je, když řve?Trhá ti to srdce ne?
Já zastávám teorii, že potřeba matčiny blízkosti je pro dítě stejná potřeba jako pít a jíst. Takže já chovala. A hodně jsem nosila v šátku. Ono vařit nebo žehlit se s dítětem na břiše moc nedalo, ale na běžné poklízení (uklidit ze stolu, něco ošmudlat) to stačilo.
Jak šel čas, dceřina potřeba být mi nablízku se snižovala (úměrně její hmotnosti
Další věc je, že dítě snad nechováš pořád, ve třech týdnech ještě dost spí ne?)
no srdce mi to trhá, tak běžim a chovám.. Hezky spí v noci. Uspim v náručí a pak dám do postýlky a spinká. Přes den je to už horší. jkoby pořád kontrouje, kde je a nespí jinde než u mě v náručí. Tvrdě spí tak 3hod a to od 15 do 18 hod a to je jí jedno, že je v postýlce..
zkus ji polozit, lehnou si vedle ni, hladit ji - pak chvilku poodejit a mluvit na ni… proste byt porad v kontaktu ale nehojdat ![]()
a tak porad dokola a prodluzovat.. ![]()
beruska2× píše:
zkus ji polozit, lehnou si vedle ni, hladit ji - pak chvilku poodejit a mluvit na ni… proste byt porad v kontaktu ale nehojdat
a tak porad dokola a prodluzovat..
Mám stejný názor.
Nemyslím, že neustálým chováním se dítě rozmazlí, ale je to bič na matku. A být s dítětem v kontaktu jde i jinak, než neustálým nošením. Lehnout si k sobě, hladit, vyprávět…
A jistě to malou přejde, až začne víc vnímat okolí a hračky!
jinak pak to polohovaci kresilko je fajn, ma tam pak hracky na hrazdicce, nam i vibrace pomahaly na prdiky.. neni to na dlouho ale zmena - na chvilku pak na deku, pak pochovat, kocarek at se to prostrida ![]()