Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Romburg186 No tak pokud mu tolik casu zabere priprava do skoly, tak je treba taky docela mozne, ze na tu skolu bud nema, nebo ma, ale musi tomu proste venovat tolik casu. A bohuzel obcas to nevyjde tak, jak mel clovek nalajnovane. Ja jsem taky dneska prisla do prace s jasnou predstavou, ze tolik casu mi zabere tohle, tolik tohle, a ejhle - do toho mi prislo nahle nekolik dalsich pozadavku na neco, neco mi trvalo dele a uplne se mi ten casovy plan rozbil. Co se da delat, i to je zivot.
@Afrikana No dobre, ale bola si za to sankcionovaná? Typujem, že nie.
A jak to teda vypracovali spoluzaci? Kdyz to nebylo mozne vypracovat.
Áno, a tej prípravy je proste moc. Ale tak ja by som bola rada, keby aj učitelia si boli tohto vedomí a nesypali žiakom toľko úloh s pocitom, akoby ich predmet bol jediný
@Jemako Proste to všelijako pospajali a podopĺňali, no správnosť tam nebola určite garantovaná
Lebo je to fúru moc a učitelia sa díva, že si žiaci vôbec „dovolili“ mať nejakú úlohu v paži. Ach jaj. A pochopenie nikde.
@Romburg186 píše:
@Jemako Proste to všelijako pospajali a podopĺňali, no správnosť tam nebola určite garantovaná
jak můžeš vědět, že to nikdo z nich neměl? ![]()
@Romburg186 píše: Áno, a tej prípravy je proste moc. Ale tak ja by som bola rada, keby aj učitelia si boli tohto vedomí a nesypali žiakom toľko úloh s pocitom, akoby ich predmet bol jediný
a nenapadlo tě, že na to syn třeba nemá? podle hodin těch příprav na vyučování se mi to zdá děsné, a popřemýšlela bych, proč mu to tak trvá
co z toho života takto má? ![]()
@mamule42 píše:
Sice má synáčka levého na úkoly, ale dokázal přebrat frajárku 18 letému bratranci.
Jo to je tahle rodinka! Tak to jooo!
![]()
@Keyllah Viem to, lebo syn mi to povedal a tí jeho spolužiaci to povedali pred ostatnými na plné ústa.
@Keyllah Ver mi, že kvantita informacií a zbesilé tempo, ktoré u syna na škole panuje, by nezvládol lepšie nikto.
@Romburg186 píše:
@Afrikana No dobre, ale bola si za to sankcionovaná? Typujem, že nie.
Prosím tě, kolik mu je??
@Keyllah píše:
a nenapadlo tě, že na to syn třeba nemá? podle hodin těch příprav na vyučování se mi to zdá děsné, a popřemýšlela bych, proč mu to tak trváco z toho života takto má?
No nevim, kamaradka ma dceru ve druhe tride a popisuje, ze denne maji ukoly, ze to je tak na 1-1.5 hod. Ukoly prece nesouvisi s tim, jestli na to „zak ma“. Pokud dostanou ukoly z kazdeho predmetu, tak to proste nejaky cas zabere.
Naopak bych zakladatelko otevrela diskuzi, ze proste trvate na ukolech jen tam, kde je zak slabsi a potrebuje neco procvicit. Doted mam nocni muru ze studia na SŠ, kdy jsem prisla ve ctyri domu, hodinu ukoly, pak se ucit na pisemku a nejlip jeste priprava na prijimacky. Kde je nejaky cas na odpocinek, na rodinu, na zajmy? Deti jsou silene pretizene a maji jen psychicke problemy. U vas ani tak nejde o jeden ukol, spis citim nastvani nad celkovym mnozstvim ukolu.
Já bych za učitelkou šla, ale nedělala bych žádné scény, slušně bych požádala o vysvětlení, jak měl úlohu syn splnit, pokud byla poslechová a byla takového typu, že bez nahrávky ji zkrátka nebylo možné vyplnit. Pokud tam ostatní doplňovali něco stylem hokus pokus, tak je to kontraproduktivní. ![]()
Oni někteří neumí přiznat svou chybu. Moje matikářka na základce kdysi udělala podobný zásek, kdy mi při zkoušení zadala jiné cvičení, než si myslela, že mi zadala - sama si to špatně přečetla. Podle učebnice jsem měla vypočítat povrch válce a ona byla přesvědčená, že mi zadala obsah válce. Na základě toho mi dala pětku a odmítala se mnou debatovat. Vysmívala se mi před celou třídou, že se nemám dohadovat, že se mám naučit pozorně číst, a pak nebude dostávat koule. Po hodině za mnou přišla, že známku mi opraví, že si to ona špatně přečetla a já to měla dobře. Tehdy u mě hrozně klesla, protože shazovat mě před celou třídou jí šlo, ale uznat svou chybu i před ostatními už neuměla.
@Romburg186 Sankcionovala jsem se za to sama a ty ukoly si dodelam dneska vecer. Protoze jinak budu kolegy zitra zdrzovat. U nas to neni o tom, ze po nas dupe manazer a kontroluje nas, ale o zodpovednosti a sebereflexi jednotlivych clenu tymu. Kdyby to u nas takhle nefungovalo, tak by nas manazer musel kontrolovat a sankcionovat.