Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ono to je jednoduché, úkoly nejsou povinnosti žáka, měl by si procvičit doma sám, to co mu nejde. Takže to že to neměl, nic neznamená
@Romburg186 píše:
Ahojte, taká jsem nahněvaná na učitelku… protože se zachovala vůči synovi neférově. Chodí do druhého ročníka středního bilingválu. Měli domácí úkol, na který měli jeden večer. Jedna strana z pracovního sešita a k tomu jedno cvičení z učebnice. Ok. Syn spravil tu stranu, no problém nastal při tom jedném cvičení. Ono bolo těžké zistit, co tam vlastně je potřebné udělat. Byla to taková spáječka, no plus tam byla i následná doplňovačka. Zadání komplikované. A navíc tam byla ikonka zvuku, jakože to bylo poslechové cvičení. Syn si nevěděl rady, ještě si psal s takisto bezradným spolužákem, no nakonec se na to vybodl. Má hodně, hodně učení a nemůže si dovolit se ondit s jedným cvičením více jak 5 minut. No a tedy dnes se to kontrolovalo. No ale jak blbě, s prominutím. Jakože žáci měli zdvihnout knihy do vzduchu. Jěště předtím se však omluvili dva kluky, s tím, že to nemají vůbec. Ani čárku, v podstatě ty knihy ani neotevřeli, jeden ani před hodinou netušil, že nejaké domácí úkoly byli. Potom se to tedy kontrolovalo, nejprve pracovní sešit, tam OK, no a následně ťa nešťestní učebnica. Synovmu spolusedícímu odkontrolovala na základě toho, že do toho cvičení něco napsal, no obsah uż nekontrolovala. Syn pomaly otevřel učebnici, s tím, že si vyslechl komentář, že je pomalý. No a teda když tam nič pochopitelně neměl, tak mu učitelka sucho skonštatovala, že to nemá. Když jej to chtěl vysvětlit, že dala zadání úplně mimo, aj ho poslala tam, že nechce poslouchat výmluvy. No a jako trest pro trojicu nepoctivců jim vymyslela, že na další hodinu mají vymyslet nějakou aktivitu a zadala jim tému. Takže skvěle bude můj syn zabíjet čas a to zcela neférově a na jeho úkor. Lebo úžasná učitelka ho zaradila do skupiny s dvěma dalšími, co ty knihy vůbec neotevřeli. Můj syn tomu fakt ten čas věnoval, a ůkol měl na 80 percent hotovej. No učitelka to jak poslední slepá ignoratka nezohladnila. Ani nechcela nic slyšet. No není to drzo nespravodlivé. Já zvažuju, že jí přijdu udělat výplach žaludku. Jako by jste to rešili vy?
když nemůže, tak nemůže, no
faktem je, že ten úkol neměl a neomluvil se, že to nemá. Zas bych z toho nedělala kovbojku a učitelce nenasazovala psí hlavu. Svými komentáři o slepé ignorantce tomu taky moc nepomůžeš…
@Romburg186 píše:
Ahojte, taká jsem nahněvaná na učitelku… protože se zachovala vůči synovi neférově. Chodí do druhého ročníka středního bilingválu. Měli domácí úkol, na který měli jeden večer. Jedna strana z pracovního sešita a k tomu jedno cvičení z učebnice. Ok. Syn spravil tu stranu, no problém nastal při tom jedném cvičení. Ono bolo těžké zistit, co tam vlastně je potřebné udělat. Byla to taková spáječka, no plus tam byla i následná doplňovačka. Zadání komplikované. A navíc tam byla ikonka zvuku, jakože to bylo poslechové cvičení. Syn si nevěděl rady, ještě si psal s takisto bezradným spolužákem, no nakonec se na to vybodl. Má hodně, hodně učení a nemůže si dovolit se ondit s jedným cvičením více jak 5 minut. No a tedy dnes se to kontrolovalo. No ale jak blbě, s prominutím. Jakože žáci měli zdvihnout knihy do vzduchu. Jěště předtím se však omluvili dva kluky, s tím, že to nemají vůbec. Ani čárku, v podstatě ty knihy ani neotevřeli, jeden ani před hodinou netušil, že nejaké domácí úkoly byli. Potom se to tedy kontrolovalo, nejprve pracovní sešit, tam OK, no a následně ťa nešťestní učebnica. Synovmu spolusedícímu odkontrolovala na základě toho, že do toho cvičení něco napsal, no obsah uż nekontrolovala. Syn pomaly otevřel učebnici, s tím, že si vyslechl komentář, že je pomalý. No a teda když tam nič pochopitelně neměl, tak mu učitelka sucho skonštatovala, že to nemá. Když jej to chtěl vysvětlit, že dala zadání úplně mimo, aj ho poslala tam, že nechce poslouchat výmluvy. No a jako trest pro trojicu nepoctivců jim vymyslela, že na další hodinu mají vymyslet nějakou aktivitu a zadala jim tému. Takže skvěle bude můj syn zabíjet čas a to zcela neférově a na jeho úkor. Lebo úžasná učitelka ho zaradila do skupiny s dvěma dalšími, co ty knihy vůbec neotevřeli.Můj syn tomu fakt ten čas věnoval, a ůkol měl na 80 percent hotovej. No učitelka to jak poslední slepá ignoratka nezohladnila. Ani nechcela nic slyšet. No není to drzo nespravodlivé. Já zvažuju, že jí přijdu udělat výplach žaludku. Jako by jste to rešili vy?
fakt? a kolik? 3-4minuty? tak asi bude muset trochu víc máknout, už asi budou ty úkoly těžší a složitější a 5 minut nemusí stačit…
@nuklear90 syn má veľa učenia, nemá čas riešiť úlohu, ktorej nechápe, vykašľaľ sa na ňu a neurobil ju. Učiteľka to kontrolovala, traja, čo ju nemali urobenú, majú trest. Ostatným len skontrolovala, že tam niečo majú, ale nekontrolovala, či správne. Takže je to nespravodlivé, že jej syn čo nič nenapísal je potrestaný ako tí dvaja, čo nič nenapísali. Nezohľadňuje, že druhú úlohu má.
Ukoly povinne nejsou - to byste meli mit ale s uciteli a skolou vyjasnene dopredu.
Mne vymysleni aktivity zas tak hrozne neprijde a byt to ja, asi bych jako aktivitu naschval navrhla „jak formulovat sve pozadavky, aby je druha strana pochopila“ ![]()
@nuklear90 syn neměl část úkolu, protože nerozuměl co se po něm chce (pokoušel se úkol vypracovat), ale učitelka ho potrestala stejně jako jiné žáky, kteří neměli z úkolů vůbec nic a ani to doma neotevřeli.
@Romburg186 píše:
Ahojte, taká jsem nahněvaná na učitelku… protože se zachovala vůči synovi neférově. Chodí do druhého ročníka středního bilingválu. Měli domácí úkol, na který měli jeden večer. Jedna strana z pracovního sešita a k tomu jedno cvičení z učebnice. Ok. Syn spravil tu stranu, no problém nastal při tom jedném cvičení. Ono bolo těžké zistit, co tam vlastně je potřebné udělat. Byla to taková spáječka, no plus tam byla i následná doplňovačka. Zadání komplikované. A navíc tam byla ikonka zvuku, jakože to bylo poslechové cvičení. Syn si nevěděl rady, ještě si psal s takisto bezradným spolužákem, no nakonec se na to vybodl. Má hodně, hodně učení a nemůže si dovolit se ondit s jedným cvičením více jak 5 minut. No a tedy dnes se to kontrolovalo. No ale jak blbě, s prominutím. Jakože žáci měli zdvihnout knihy do vzduchu. Jěště předtím se však omluvili dva kluky, s tím, že to nemají vůbec. Ani čárku, v podstatě ty knihy ani neotevřeli, jeden ani před hodinou netušil, že nejaké domácí úkoly byli. Potom se to tedy kontrolovalo, nejprve pracovní sešit, tam OK, no a následně ťa nešťestní učebnica. Synovmu spolusedícímu odkontrolovala na základě toho, že do toho cvičení něco napsal, no obsah uż nekontrolovala. Syn pomaly otevřel učebnici, s tím, že si vyslechl komentář, že je pomalý. No a teda když tam nič pochopitelně neměl, tak mu učitelka sucho skonštatovala, že to nemá. Když jej to chtěl vysvětlit, že dala zadání úplně mimo, aj ho poslala tam, že nechce poslouchat výmluvy. No a jako trest pro trojicu nepoctivců jim vymyslela, že na další hodinu mají vymyslet nějakou aktivitu a zadala jim tému. Takže skvěle bude můj syn zabíjet čas a to zcela neférově a na jeho úkor. Lebo úžasná učitelka ho zaradila do skupiny s dvěma dalšími, co ty knihy vůbec neotevřeli. Můj syn tomu fakt ten čas věnoval, a ůkol měl na 80 percent hotovej. No učitelka to jak poslední slepá ignoratka nezohladnila. Ani nechcela nic slyšet. No není to drzo nespravodlivé. Já zvažuju, že jí přijdu udělat výplach žaludku. Jako by jste to rešili vy?
No když to zbytek třídy měl hotové, tak to asi tak neproveditelné nebylo ![]()
Příspěvek upraven 21.11.23 v 15:43
@ivašot. píše:
No když to zbytek třídy měl hotové, tak to asi tak neproveditelné nebylo
Hlavne odkiaľ môže vedieť, že tí dvaja ani zošit neotvorili ![]()
@Noku píše:
@nuklear90 syn neměl část úkolu, protože nerozuměl co se po něm chce (pokoušel se úkol vypracovat), ale učitelka ho potrestala stejně jako jiné žáky, kteří neměli z úkolů vůbec nic a ani to doma neotevřeli.
Jak ví, že to ani neotevřeli? Třeba otevřeli, nechápali, a mají hodně hodně učení.
@Romburg186 píše:
Netuším v jakém ročníku syn je, zda střední nebo druhý stupeň, ale pokud nemá čas na úkol víc, než pět minut, tak to chyba učitelky nebude. Netuším, jak z prázdného místa měla učitelka pochopit, že tu knihu otevřel a celé 3 minuty se snažil pochopit zadání.
Mám vzdělanostně cílevědomé a svědomité dítě, které školu zvládá v pohodě. V případě, že se ale dostalo k něčemu, co mu nešlo nebo nechápalo, tak to v žádném případě po 5 minutách nevzdávalo.
@ekira5 píše:
@nuklear90 syn má veľa učenia, nemá čas riešiť úlohu, ktorej nechápe, vykašľaľ sa na ňu a neurobil ju. Učiteľka to kontrolovala, traja, čo ju nemali urobenú, majú trest. Ostatným len skontrolovala, že tam niečo majú, ale nekontrolovala, či správne. Takže je to nespravodlivé, že jej syn čo nič nenapísal je potrestaný ako tí dvaja, čo nič nenapísali. Nezohľadňuje, že druhú úlohu má.
Omyl
Bud jsi ucitelce mela napsat vzkaz predem (nepochopili jsme zadani, proto syn nevypracoval ukol) nebo bych ji napsala ted (syn ukol navic delat nebude, puvodni ukol nevypracoval protoze nepochopil zadani, s trestem tedy nesouhlasim). Podpis rodice a hotovo, do skoly bych kvuli toho nebezela.