Je to snad alergie?

3088
8.12.14 19:43

Je to snad alergie?

Dcerka (3,5 roku) je od září často zarýmovaná a ukašlaná. Přišel podzim, školka, takže se s tím dalo počítat, není to nic neobvyklého. Ovšem většinou měla klasickou zelenou rýmu a kašel. Doma to vyležela a hold to zase v MŠ chytla znovu. Šli jsme na ORL, kde nám hned bylo řečeno, že je to na vytrhnutí mandlí. To jsem zatrhla, že bych to ráda řešila jinak a měla to trhání jako nejhorší variantu.

Stále byla rýma, tak dětská dr napsala protialergenní sirup. Po pár dnech ale dcerka začala smrkat snad co minutu, teče jí nos (bez hlenů), kašle, kýchá,… Máme spíše podezření, zda nejde o alergii, protože je nám to až divné, že se jí to drží. Je pravda, že máme půl roku psa, mohla by to mít klidně i z něj…

Nemáte někdo něco takového taky za sebou? Přijde už mi až trapné pořád chodit za dr. Chtěla jsem na jiné ORL, tam nemůžeme, další žádanku nám nikdo nedá, tak asi zkusíme ještě žádanku na alergologii. Chudina je pořád doma, ze školky ji posílají domů a nám už je jí líto, když má pořád něco :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3796
8.12.14 19:55

@Maty1989

to ti bohužel takto asi nedokáže nikdo říct, jestli to je nebo není alergie… :nevim:

Větší nebo menší nemocností si musí projít každé dítě. Mladší synek byl nemocný šíleně, já na pokraji zoufalství, nebyl schopný dochodit vcelku ani jeden týden - tohle trvalo víc než rok. Pak byl nemocný i v létě - prostě pořád, nejenom v sezoně.

Taky nám na ORL radili vytrhnout nosní mandli - objednaní na zákrok jsme byli 4 měsíce, já věčně přemýšlela, jestli ano nebo ne. Šla jsem k jiné ORL doktorce - bez žádanky. Normálně jsem zavolala a synka objednala, žádanku po nás nechtěla. Taky byla pro vytržení, nicméně nasadila homeopatika - bez účinku. Potom lehnul pár dnů po nástupu do školky v září - a bylo rozhodnuto, už jsem neváhala a na vytržení šel. Zpětně NELITUJU - ustaly ty šílené nekonečné rýmy. Nemocnost sice zůstala - ale s delšími odstupy a bez těch hnusných rým a věčného „načatí“, že bude marod…

Kdo nezažil - nepochopí. U nás to bylo nejhorší právě od toho 3,5 roku do cca 5 let. Do školky chodil 4 roky - měl odklad kvůli té vysoké nemocnosti. Minulý čtvrtý poslední školkový rok byl SUPER - nonstop to odchodil celé zdravý, prodělal i plané neštovice a od těch dob byl právě celý rok zdravý.

Bohužel teď nastoupil do 1. třídy a od 23.10. s výjímkou 5 dnů marodí - nejdřív viroza, pak oboustranný hnisavý zánět středouší, obě uši píchané, pak opět viroza a nyní zápal plic - vše bez přestávky, že by třeba chvilku chodil do školy a zas. Všechno pěkně popořadě. Už mi někdy docházejí síly a trpělivost - ale co můžu dělat. Navíc dohánění u prvńáčka doma je taky dost náročné…

Pokud máte v rodině nově pejska - může to mít z něj, ale fakt těžko říct, chce to alespoň základní alergologické vyšetření (ty testy na kůži). Po vytržení té nosní mandle jsme taky skončili na alergo+imunologii - testy mu vyšly bez nálezu, dr. mu nasadila Bronchovaxon (bakteriální lyzát) - ten bere letos už čtvrtou sezonu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
8.12.14 20:04

@Gerberka Pejska máme už půl roku, tak to už by se třeba projevilo dříve, no. Zkusíme tu alergologii ještě a uvidíme. Já jen, jestli neměl někdo dítko se stejnými příznaky, tak co to nakonec bylo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1917
8.12.14 20:28

@Maty1989: zajdi na alergologii, dostanes poukaz na odber krve a do 14 dnu se dozvis jestli ej to alergie nebo ne ;) nekoukala jsem odkud jsi, pokud jsi prazska doporucuji alergolozku Sylvu Kynclovou, sidli u Podoli. Starsi, neuveritelne mila a citliva k detem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
8.12.14 20:35
@LinduleK píše:
@Maty1989: zajdi na alergologii, dostanes poukaz na odber krve a do 14 dnu se dozvis jestli ej to alergie nebo ne ;) nekoukala jsem odkud jsi, pokud jsi prazska doporucuji alergolozku Sylvu Kynclovou, sidli u Podoli. Starsi, neuveritelne mila a citliva k detem

To už se pozná z odběru? Já na tom nikdy nebyla, ale co vím, tak se něco kapalo na ruku. Jsem z MS kraje, takže to je dost z ruky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1917
8.12.14 20:42
@Maty1989 píše:
To už se pozná z odběru? Já na tom nikdy nebyla, ale co vím, tak se něco kapalo na ruku. Jsem z MS kraje, takže to je dost z ruky :mrgreen:

no syn na tom byl v 8 mesicich, takze z ruky by to neslo, vzali mu krev, v zadance mel zaskrtano co jsme chteli -psi srst a ruzne potraviny, ale po 2 letech veku je pry imunita mnohem vyvinutejsi, takze jdou zjsitit i ruzne pyly apod. My jdem na opakovani testu az za rok. Ted nam vyslo akorat vejce, na ktere jsme meli podezreni, ale to pry do priste muze zmizet a mohou se naopak objevit pyly apod

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
8.12.14 20:44
@LinduleK píše:
no syn na tom byl v 8 mesicich, takze z ruky by to neslo, vzali mu krev, v zadance mel zaskrtano co jsme chteli -psi srst a ruzne potraviny, ale po 2 letech veku je pry imunita mnohem vyvinutejsi, takze jdou zjsitit i ruzne pyly apod. My jdem na opakovani testu az za rok. Ted nam vyslo akorat vejce, na ktere jsme meli podezreni, ale to pry do priste muze zmizet a mohou se naopak objevit pyly apod

Tak to je super - myslím to, jak se dnes testuje. Zajdeme se ve středu objednat na to alergo a uvidíme. Je tam nutná žádanka od dětské dr, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1917
8.12.14 20:56
@Maty1989 píše:
Tak to je super - myslím to, jak se dnes testuje. Zajdeme se ve středu objednat na to alergo a uvidíme. Je tam nutná žádanka od dětské dr, že?

jj musela jsem ji mit…jinak tu krev mu brali normalne ze zily, ale kupodivu nebrecel, ale ty sestry v te laboratori byly strasne mile, zadne sadistky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
8.12.14 21:25
@Maty1989 píše:
@Gerberka Pejska máme už půl roku, tak to už by se třeba projevilo dříve, no. Zkusíme tu alergologii ještě a uvidíme. Já jen, jestli neměl někdo dítko se stejnými příznaky, tak co to nakonec bylo :)

NAopak, chvíli trvá, než se alergie vyvine (senzibilizuje se), ale to zjistíš lehce-dej jí pár dní ty antihistaminické kapky a pokud potíže přestanou je to alegie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
8.12.14 21:27
@Maty1989 píše:
To už se pozná z odběru? Já na tom nikdy nebyla, ale co vím, tak se něco kapalo na ruku. Jsem z MS kraje, takže to je dost z ruky :mrgreen:

Malým dětem se bere krev-kvůli spolupráci, ale výsledek je stejný, jenom ty kožní testy víš hned :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
8.12.14 21:29
@BaMaK píše:
NAopak, chvíli trvá, než se alergie vyvine (senzibilizuje se), ale to zjistíš lehce-dej jí pár dní ty antihistaminické kapky a pokud potíže přestanou je to alegie.

Právě že měla sirup 2 dny a začala být ještě horší :( Leda, že by to bylo pak zhoršení přes noc, že třeba spala více ve chladu, fakt nevím, no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
8.12.14 21:34

@Maty1989 Tak to alergie nebude, a jakou mandli máte trhat? Nosní msuí pryč, nemá tam co dělat, jenom se tam drží infekce, často ucpává „spojku“ do středního ucha a pak jsou záněty a uši se musí píchat, dítě chrápe, špatně spí, je unavené…
Pokud krční-tak to bych vážně brala jako poslední možnost. Ale nějdy je jen seříznou, aby nedělaly potíře např. při polykání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3796
9.12.14 11:29

@Maty1989

u krčních mandlí bych moc váhala, jestli odstranit a stejně mám pocit, že se nejdřív ani neodstraňují celé, jen se „seříznou“ či tak nějak…

nosní mandlička - to je fakt o něčem jiném a v dnešní době se nemusíš bát - dítě je v narkoze (asi 20 minut), doktor má čas a příležitost odstranit celou tu tkáň, pořádně zrevidovat atd…

To není jako za starých časů, když já byla malá a ve 2,5 letech mi to trhali - to bylo „zaživa“, bez umrtvení a dost nepříjemný zážítek - to teď tak už nedělají, dítě opravdu nic necítí…Spíš jestli nejsou po zákroku nějaké komplikace - ale v drtivě většině případů NEJSOU!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
10.12.14 10:55

@BaMaK @Gerberka Krční, naštěstí jen. Stejně na tom nejspíše skončí, má to zase čím dál horší a špatně se jí dýchá :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3796
10.12.14 12:51

@Maty1989

ahoj - teď jsem nepochopila - má jít na nosní mandličku nebo i na ty krční?? :nevim:

Pokud se jí špatně dýchá - tak by to pro mě byl už dost signál, že na zákrok jít…U synka to bylo pořád strašně nejisté - nechrápal, nezadýchával se, žádné ty typické příznaky zvětšené nosní mandle neměl, „jen“ tu příšernou nemocnost. Mandli teda zvětšenou měl - nějak II. - III. stupeň. Ale opravdu - zpětně NELITUJU.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek