Je to správné rozhodnutí - lékaři zpět?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2909
19.2.11 10:40

Matt, také jsem před pěti lety začínala pracovat ve zdravotnictví. Jako sestra, které neuznali specializaci jsem brala zpočátku 12000kč čistého. Pracuji na ARU, kde je člověk též jednou nohou v kriminále stejně jako doktor. Možná, že je sestra ještě více ohrožena, protože pokud se něco stane tak jsou takový borci lékaři, že popřou situaci a hodí vše na sestru. Dennodenně se setkávám s alkoholiky, kteří tě ohrožují na životě. V tomto období jsou zase hodně žádáné prasečí chřipky, kde se musíš neustále chránit, aby si se nenakazila a nákazu nepřinesla i domů. Dokonce mám i díky mému zaměstnání doživotní újmu. Jelikož díky našim breberkám, které kolují všude jsem byla dvakrát na operaci s uchem a mám středně těžkou nedoslýchavost. Jako pracovní úraz ti to nikdo neuzná, ale i přesto svojí práci miluji. Platy se samozřejmě trochu zvedly, ale není to nic moc markantního.

Ono jde o to, že někteří lékaři si opravdu zaslouží třeba plat 100.000kč. Jsou to kapacity a těm to přeji. Ale pokud vidím, že lékaři chodí do práce pod vlivem alkoholu a ještě ho kryjí tak to je hnus!!!! Nebo lékaři, kteří jezdí na záchrance a že tam ty mzdy jsou hodně velké. A on když má těžký případ tak si neví
rady a udělá jen rychlý převoz do nemocnice. A jediné, co je schopný naordinovat je píchnout kanylu. Tak takový by si nezasloužili ani pětník!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
19.2.11 18:16

Tak, slyšely jste, jak zas dělaj cavyky kvůli Engelovi? Kdyby byl frajer, tak řekne: kašlete na to, sám si práci najdu, už konečně přestaňte blbnout. Ale on ne, asi je jako doktor pěkně levej, jinak se o něj porvou další přažské nemocnice a bylo by mu jedno, jestli jezdí do Vinohrad nebo třeba na Karlák, ne? Prostě je neschopnej, nikdo ho nechce a v politice taky moc neuspěl, tak se drží jak štěnice. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.11 20:50

Ahoj všem,

velmi mne mrzí to negativní naladění proti lékařům. Někdy zde projevené velmi hrubě. Musím upozornit, že mezi námi lékaři jsou dobří i špatní - tak jako v každé jiné profesi.

Padl tady dotaz na realitu našeho skutečného příjmu - tak pro vaši zajímavost zde cituji svoji výplatní pásku za 1/2011.(proto anonym - i když mne asi některé odhalí :-) )
Mám 2 atestace, maximálně dosažitelné vzdělání v oboru, praxi 16 roků, pracuji ve velké FN, vedu specializovanou ambulanci, podílím se na výzkumu i výuce - jak mediků, tak budoucích sester.
Můlj základ ( tarifní třída 14) je 28 650. Měla jsem 3 služby - ve všední den ( t.zn. práce 24 hod v tahu, ráno domů). Takže i s částkou za služby mám celkovou hrubou mzdu 37070., Podle výplatní pásky mám průměr na hodinu ( včetně služeb) 213,0Kč. ˇBohužel jsem poslední roky neměla kornu navíc - t.zn. žádné osobní ohodnocení či odměny - údajně nemocnice na tom není finančně nejlépe, ale jistě se na tom podílí i přístup mého šéfa, že větší plat potřebují muži, protože ti přece živcí rodinu :-( . Jaká je realit u kolegů -nevím. Známe pouze své základní mzdy.

V čem je práce lékaře náročná? Asi tím, že dobrý doktro je až po mnoha letech zkušeností ( + roky studia), a vyžaduje sppoustu studia ve svém volnu navíc.
Taky je obtížně sdělitelné to, co akutní medicína obnáší - okamžiky, kdy máte sekundy na rozhodnutí, a chyba může znamenat i smrt.

A ještě na jednu věc bych ráda upozornila. Tady v diskusi opakovaně zaměňujete lékaře nemocniční ( to jsou ti co "odcházeli) a ambulantní - jejich finanční ohodnocení a stresová zátěž se liší.

Proto prosím o snahu pochopení i druhé strany.

To znamená, že souhlasím s formou protestu, tak jak byl veden - jen se snažím situaci vysvětlit

anonym P.

PS - kolegyně co brala těch 35 Kč za hodinu zřejmě pracovala na zkrácený úvazek - to je novodobé otrokářství, o kterém se ani teď mmoc nemluví. Mladí doktoři po škole, se nechají zaměstnat na úvazek 0,1 nebo 0,2 ( z nástupní mzdy cca 16 000!!!), ale v realitě pracují celých 8 hodin, až do atestace po 5-6 letech po nástupu. Proto je i nadále mnohdy živí rodiče.

• Citovat
  • Upravit
5331
19.2.11 21:08

Ahojky.Já teda nejsem proto doktorům naladěná zle.Sympatizuju s lidmi kteří si nenechají všechno líbit a to k čemu došlo je podle mě dost vina státu..Ten by si měl pohlídat aby skutečně důležití lidé měli zájem tu zůstat.Co se mi nelíbí je že se vše protahuje a to na ukor potřebných.Jediné co od státu skutečně čekám je že se postará o to aby zde nebyly běžné přepadení, a aby tu byla dostupná péče pokud bude třeba..Chápu že na důchody nebude, vysoké si člověk bude platit nebo i nějakou tu nastandartní péči..Souhlasím i s tím že si v nemocnici zaplatím nějakou korunu, i doma platím za jídlo..Nelíbí se mi takové to zdlouhvé váhání..To už fakt zavání vydíráním. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.11 21:20
Pájinka25 píše:
přesně tak, nejvíc si stěžujou ty mladý. nejvíc mě vytočil jeden doktor v novinách. Bylo mu 31 let a neměl atestaci (!) a takovej si bude otvírat hubu, že chce přidat???? Požadoval kolem 40.000. Vždyť je to k smíchu. A pak vyhrožujou, že půjdou do zahraničí. Kdo by tam o něj stál? bez atestace?

Tak to tě vytočil kamarád, nejchytřejší doktor z oddělení a jeden z nejslušnějších lidí, které znám. O že mu nejde jen o prachy dokládá to, že odmítl nabídku na zvýšení platu o 8-12 tisíc.
Věř tomu nebo ne, stojí o něj v cizině i u nás. Kvůli sobě a dětem sobecky doufám, že tu zůstane.

A k platu. Nástupní je kolem 18 hrubého, po zapsání do atestačního oboru se zvýší asi o litr a pokud má člověk smůlu na oddělení, kde se slouží málo nebo až po delší praxi, tak má tenhle 13 čistýho klidně pár let (jako třeba moje kamarádka).

• Citovat
  • Upravit
30420
20.2.11 14:21

Anonymní,
to my nemáme ani zdaleka 28t ve dvou na měsíc, teď když jsem na mateřské. Dokud jsem pracovala tak jsem makala denně, víkend nevíkend, svátek nesvátek a 3 roky jen noční. A to můj největší plat byl 13t a já byla štastná jak blecha. Jak říkám, já bych lékařům neustoupila, ať se vemou diplomy lemplům a ožralům a peněz by bylo pro lékaře dost. Mě ani tak nevadí to, že jim přidali, teď když se na všem šetří a vždycky se začíná u nás, ale to jak to podali. Náš exodus-váš exitus. To jako by doktorovi hořel dům a hasiči by nepřijeli, protože jim ještě na platech krouhli. Bych pak chtěla vidět jejich reakci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2891
20.2.11 16:42

přesně tak, co mají dělat hasiči, policisti a jiní státní zaměstnanci, kterým od nového roku snížili platy o 10%. Hasiči si taky nedovolí říct: Od března nebudem hasit požáry. A fakt bych chtěla vidět, jak v zahraničí touží po někom, kdo nemá atestaci. A že si tu stěžujete, ja kjste museli studovat a tak..............proboha vybrali jste si to, tak si nestěžujte, vystudovali jste to zadarmo a teď si budete otvírat huby jo? Je to přeci každýho volba, co jde studovat. A když vám ta práce platově nevyhovuje, tak jděte dělat jinou. Já taky nedělám v oboru, protože bych se neuživila. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.2.11 16:55

Souhlasím, pokud opravdu mají málo - nejsem mco v obraze kolik, tak proč ne, ale jakým stylem je to dělané je hnus…
Například mi dneska říkala známá, že její táta na onkologii má nádor, který mají operovat teď v březnu a protože je málo doktoru, tak až v květnu!!!!!!
Pro mě lékař ten, který si uvědomuje i riziko stávky a ne, že se prostě zavře ordinace a hotovo a vyžizují sestry..
Nedávná zkušenost.. Jezdíme dvě hodiny do Brna, takže docela dálka, jezdíme na kontroly,a očkování.. U našeho lékaře nám výsledky vyšetření pak zdělovala sestra s tím, že lékař už tam neni- 10 h.. a nebo si máme za týden zavolat, i když běžně výsledky řeknou hned na místě. Tak jdeme na očkování, kde jsme řádně objednaní a opět sestra, že se nemáme zlobit, že paní doktorka tu neni, že nám vezme krev a napíše nám dopis na naši adresu co a jak :nevim:
A to je takový ch situací víc, co tak slyším, takže to odnesou obyčení lidi :think:

• Citovat
  • Upravit
8384
20.2.11 18:03

kazdy si vybral svuj obor, chapu ze doktori to maji hodne tezke…ale na druhou stranu uz jich mam plny zuby tim jak davaji najevo ze jsou neco vic povysujou se a kazdej je u nich blbec, zkuste si ho na eco upozornit nebo zeptat na neco co se mu nelibi a je schopnej vas servat i u porodu (neni moje zkusenost), navic kdyz posloucham jak treba dr dela utz a rika jezisiiii co to je? ..tehotna zenska uz tam breci a dr ji nic nerekne ap ak se dovi ze je vse v poradku, meli by myslet jako lidi, nejsou to bohove…
Ja mam VS ekonomku a pokud si Dr mysli ze po tomhle oboru je jednodussi se vypracovat, najit praci v obrou tak sep lete zacinala jsem jako recepcni…moji seove nemli tak vysoke vzdelani jako ja ale to nikoho nezajima…taky sem usime ve svym volnu vzdelavat protoze jak si i dr ve svy vytizenosti mohli vsimnout vsechno se nesutale meni…Ted jsem na materske za 3 tydny cekam mimco a kdy pocitam ze budu mit nejakou slusnou karieru? asi az mi bude 40? 50? Mam prece deti a nebudu pro ne perspektivni navic jako top manazer v podniku je prece lepsi chlap? ne?
Ale vybrala jsem si to…

Rozepisovat se tu o policistech, bacharich ap ordobne asi ani nebud ne? KDyz svagrovy ubrali z platu 2000 ze stat musi strasne setrit a pak doktorum takhle pridaj? Aha spravedlnost, takze jednym vememe a druhym dame at je klid

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty