Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Matt, také jsem před pěti lety začínala pracovat ve zdravotnictví. Jako sestra, které neuznali specializaci jsem brala zpočátku 12000kč čistého. Pracuji na ARU, kde je člověk též jednou nohou v kriminále stejně jako doktor. Možná, že je sestra ještě více ohrožena, protože pokud se něco stane tak jsou takový borci lékaři, že popřou situaci a hodí vše na sestru. Dennodenně se setkávám s alkoholiky, kteří tě ohrožují na životě. V tomto období jsou zase hodně žádáné prasečí chřipky, kde se musíš neustále chránit, aby si se nenakazila a nákazu nepřinesla i domů. Dokonce mám i díky mému zaměstnání doživotní újmu. Jelikož díky našim breberkám, které kolují všude jsem byla dvakrát na operaci s uchem a mám středně těžkou nedoslýchavost. Jako pracovní úraz ti to nikdo neuzná, ale i přesto svojí práci miluji. Platy se samozřejmě trochu zvedly, ale není to nic moc markantního.
Ono jde o to, že někteří lékaři si opravdu zaslouží třeba plat 100.000kč. Jsou to kapacity a těm to přeji. Ale pokud vidím, že lékaři chodí do práce pod vlivem alkoholu a ještě ho kryjí tak to je hnus!!!! Nebo lékaři, kteří jezdí na záchrance a že tam ty mzdy jsou hodně velké. A on když má těžký případ tak si neví
rady a udělá jen rychlý převoz do nemocnice. A jediné, co je schopný naordinovat je píchnout kanylu. Tak takový by si nezasloužili ani pětník!!!!
Tak, slyšely jste, jak zas dělaj cavyky kvůli Engelovi? Kdyby byl frajer, tak řekne: kašlete na to, sám si práci najdu, už konečně přestaňte blbnout. Ale on ne, asi je jako doktor pěkně levej, jinak se o něj porvou další přažské nemocnice a bylo by mu jedno, jestli jezdí do Vinohrad nebo třeba na Karlák, ne? Prostě je neschopnej, nikdo ho nechce a v politice taky moc neuspěl, tak se drží jak štěnice. ![]()
Ahoj všem,
velmi mne mrzí to negativní naladění proti lékařům. Někdy zde projevené velmi hrubě. Musím upozornit, že mezi námi lékaři jsou dobří i špatní - tak jako v každé jiné profesi.
Padl tady dotaz na realitu našeho skutečného příjmu - tak pro vaši zajímavost zde cituji svoji výplatní pásku za 1/2011.(proto anonym - i když mne asi některé odhalí
)
Mám 2 atestace, maximálně dosažitelné vzdělání v oboru, praxi 16 roků, pracuji ve velké FN, vedu specializovanou ambulanci, podílím se na výzkumu i výuce - jak mediků, tak budoucích sester.
Můlj základ ( tarifní třída 14) je 28 650. Měla jsem 3 služby - ve všední den ( t.zn. práce 24 hod v tahu, ráno domů). Takže i s částkou za služby mám celkovou hrubou mzdu 37070., Podle výplatní pásky mám průměr na hodinu ( včetně služeb) 213,0Kč. ˇBohužel jsem poslední roky neměla kornu navíc - t.zn. žádné osobní ohodnocení či odměny - údajně nemocnice na tom není finančně nejlépe, ale jistě se na tom podílí i přístup mého šéfa, že větší plat potřebují muži, protože ti přece živcí rodinu
. Jaká je realit u kolegů -nevím. Známe pouze své základní mzdy.
V čem je práce lékaře náročná? Asi tím, že dobrý doktro je až po mnoha letech zkušeností ( + roky studia), a vyžaduje sppoustu studia ve svém volnu navíc.
Taky je obtížně sdělitelné to, co akutní medicína obnáší - okamžiky, kdy máte sekundy na rozhodnutí, a chyba může znamenat i smrt.
A ještě na jednu věc bych ráda upozornila. Tady v diskusi opakovaně zaměňujete lékaře nemocniční ( to jsou ti co "odcházeli) a ambulantní - jejich finanční ohodnocení a stresová zátěž se liší.
Proto prosím o snahu pochopení i druhé strany.
To znamená, že souhlasím s formou protestu, tak jak byl veden - jen se snažím situaci vysvětlit
anonym P.
PS - kolegyně co brala těch 35 Kč za hodinu zřejmě pracovala na zkrácený úvazek - to je novodobé otrokářství, o kterém se ani teď mmoc nemluví. Mladí doktoři po škole, se nechají zaměstnat na úvazek 0,1 nebo 0,2 ( z nástupní mzdy cca 16 000!!!), ale v realitě pracují celých 8 hodin, až do atestace po 5-6 letech po nástupu. Proto je i nadále mnohdy živí rodiče.
Ahojky.Já teda nejsem proto doktorům naladěná zle.Sympatizuju s lidmi kteří si nenechají všechno líbit a to k čemu došlo je podle mě dost vina státu..Ten by si měl pohlídat aby skutečně důležití lidé měli zájem tu zůstat.Co se mi nelíbí je že se vše protahuje a to na ukor potřebných.Jediné co od státu skutečně čekám je že se postará o to aby zde nebyly běžné přepadení, a aby tu byla dostupná péče pokud bude třeba..Chápu že na důchody nebude, vysoké si člověk bude platit nebo i nějakou tu nastandartní péči..Souhlasím i s tím že si v nemocnici zaplatím nějakou korunu, i doma platím za jídlo..Nelíbí se mi takové to zdlouhvé váhání..To už fakt zavání vydíráním. ![]()
Pájinka25 píše:
přesně tak, nejvíc si stěžujou ty mladý. nejvíc mě vytočil jeden doktor v novinách. Bylo mu 31 let a neměl atestaci (!) a takovej si bude otvírat hubu, že chce přidat???? Požadoval kolem 40.000. Vždyť je to k smíchu. A pak vyhrožujou, že půjdou do zahraničí. Kdo by tam o něj stál? bez atestace?
Tak to tě vytočil kamarád, nejchytřejší doktor z oddělení a jeden z nejslušnějších lidí, které znám. O že mu nejde jen o prachy dokládá to, že odmítl nabídku na zvýšení platu o 8-12 tisíc.
Věř tomu nebo ne, stojí o něj v cizině i u nás. Kvůli sobě a dětem sobecky doufám, že tu zůstane.
A k platu. Nástupní je kolem 18 hrubého, po zapsání do atestačního oboru se zvýší asi o litr a pokud má člověk smůlu na oddělení, kde se slouží málo nebo až po delší praxi, tak má tenhle 13 čistýho klidně pár let (jako třeba moje kamarádka).
Anonymní,
to my nemáme ani zdaleka 28t ve dvou na měsíc, teď když jsem na mateřské. Dokud jsem pracovala tak jsem makala denně, víkend nevíkend, svátek nesvátek a 3 roky jen noční. A to můj největší plat byl 13t a já byla štastná jak blecha. Jak říkám, já bych lékařům neustoupila, ať se vemou diplomy lemplům a ožralům a peněz by bylo pro lékaře dost. Mě ani tak nevadí to, že jim přidali, teď když se na všem šetří a vždycky se začíná u nás, ale to jak to podali. Náš exodus-váš exitus. To jako by doktorovi hořel dům a hasiči by nepřijeli, protože jim ještě na platech krouhli. Bych pak chtěla vidět jejich reakci.
přesně tak, co mají dělat hasiči, policisti a jiní státní zaměstnanci, kterým od nového roku snížili platy o 10%. Hasiči si taky nedovolí říct: Od března nebudem hasit požáry. A fakt bych chtěla vidět, jak v zahraničí touží po někom, kdo nemá atestaci. A že si tu stěžujete, ja kjste museli studovat a tak..............proboha vybrali jste si to, tak si nestěžujte, vystudovali jste to zadarmo a teď si budete otvírat huby jo? Je to přeci každýho volba, co jde studovat. A když vám ta práce platově nevyhovuje, tak jděte dělat jinou. Já taky nedělám v oboru, protože bych se neuživila. ![]()
Souhlasím, pokud opravdu mají málo - nejsem mco v obraze kolik, tak proč ne, ale jakým stylem je to dělané je hnus…
Například mi dneska říkala známá, že její táta na onkologii má nádor, který mají operovat teď v březnu a protože je málo doktoru, tak až v květnu!!!!!!
Pro mě lékař ten, který si uvědomuje i riziko stávky a ne, že se prostě zavře ordinace a hotovo a vyžizují sestry..
Nedávná zkušenost.. Jezdíme dvě hodiny do Brna, takže docela dálka, jezdíme na kontroly,a očkování.. U našeho lékaře nám výsledky vyšetření pak zdělovala sestra s tím, že lékař už tam neni- 10 h.. a nebo si máme za týden zavolat, i když běžně výsledky řeknou hned na místě. Tak jdeme na očkování, kde jsme řádně objednaní a opět sestra, že se nemáme zlobit, že paní doktorka tu neni, že nám vezme krev a napíše nám dopis na naši adresu co a jak ![]()
A to je takový ch situací víc, co tak slyším, takže to odnesou obyčení lidi ![]()
kazdy si vybral svuj obor, chapu ze doktori to maji hodne tezke…ale na druhou stranu uz jich mam plny zuby tim jak davaji najevo ze jsou neco vic povysujou se a kazdej je u nich blbec, zkuste si ho na eco upozornit nebo zeptat na neco co se mu nelibi a je schopnej vas servat i u porodu (neni moje zkusenost), navic kdyz posloucham jak treba dr dela utz a rika jezisiiii co to je? ..tehotna zenska uz tam breci a dr ji nic nerekne ap ak se dovi ze je vse v poradku, meli by myslet jako lidi, nejsou to bohove…
Ja mam VS ekonomku a pokud si Dr mysli ze po tomhle oboru je jednodussi se vypracovat, najit praci v obrou tak sep lete zacinala jsem jako recepcni…moji seove nemli tak vysoke vzdelani jako ja ale to nikoho nezajima…taky sem usime ve svym volnu vzdelavat protoze jak si i dr ve svy vytizenosti mohli vsimnout vsechno se nesutale meni…Ted jsem na materske za 3 tydny cekam mimco a kdy pocitam ze budu mit nejakou slusnou karieru? asi az mi bude 40? 50? Mam prece deti a nebudu pro ne perspektivni navic jako top manazer v podniku je prece lepsi chlap? ne?
Ale vybrala jsem si to…
Rozepisovat se tu o policistech, bacharich ap ordobne asi ani nebud ne? KDyz svagrovy ubrali z platu 2000 ze stat musi strasne setrit a pak doktorum takhle pridaj? Aha spravedlnost, takze jednym vememe a druhym dame at je klid