Je tohle ještě důstojný život v této zemi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
65468
21.8.19 10:29

Průměrná mzda kolem roku 1955 – 1 200,– Kčs měsíčně
Průměrná mzda kolem roku 1965 – 1 500,– Kčs měsíčně
Průměrná mzda kolem roku 1975 – 2 300,– Kčs měsíčně
Průměrná mzda kolem roku 1985 – 2 850,– Kčs měsíčně

Našla jsem tohle. Pokud byla průměrná mzda 2800, tak bych řekla, že většina to fakt neměla. To je jako teď, na průměrnou mzdu většina lidí kouká zespodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
21.8.19 10:33
@vokishka píše:
Průměrná mzda kolem roku 1955 – 1 200,– Kčs měsíčně
Průměrná mzda kolem roku 1965 – 1 500,– Kčs měsíčně
Průměrná mzda kolem roku 1975 – 2 300,– Kčs měsíčně
Průměrná mzda kolem roku 1985 – 2 850,– Kčs měsíčněNašla jsem tohle. Pokud byla průměrná mzda 2800, tak bych řekla, že většina to fakt neměla. To je jako teď, na průměrnou mzdu většina lidí kouká zespodu.

Jenže rozdíly tenkrát a dnes?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
21.8.19 10:34

Třeba šikovná švadlena v roce 1989 měla 2600kč. A dělnice třeba v továrně? měla víc!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15957
21.8.19 10:40
@Uslava píše:
Vy jste měli potravinové lístky? Nepleteš si dobu? Co jsi si za totáče pořídil za majetek? Naši si koupili velký dům s velkým pozemkem za padesát tisíc. Ve straně nebyli, vzali si půjčku od zaměstnavatele.

Ano, koupili si dům za 50tis - tím sis odpověděla na svojí otázku. Protože koupit dům nebylo tak o penězích, jako o známostech. Podobně to bylo s auty. A tím to za totáče končilo, to byl strop možností. Zbytek peněz se utratilo v krámech a hospodách. A bylo víceméně jedno, kdo kolik bral. Protože průměrný dělňas si vydělal 3tis, zemědělec v nějakém protěžovaném družstvu měl v sezóně 5-10tis, podobně na tom byli horníci, ale k čemu jim ty peníze byly? Jen k tomu, aby více prochlastali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
21.8.19 10:44
@Zumpa píše:
Ano, koupili si dům za 50tis - tím sis odpověděla na svojí otázku. Protože koupit dům nebylo tak o penězích, jako o známostech. Podobně to bylo s auty. A tím to za totáče končilo, to byl strop možností. Zbytek peněz se utratilo v krámech a hospodách. A bylo víceméně jedno, kdo kolik bral. Protože průměrný dělňas si vydělal 3tis, zemědělec v nějakém protěžovaném družstvu měl v sezóně 5-10tis, podobně na tom byli horníci, ale k čemu jim ty peníze byly? Jen k tomu, aby více prochlastali.

A co chaty a chalupy? Co nábytek, telka, televize? A co si pořídíš za dělnický plat dnes?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14010
21.8.19 10:49
@Božislava píše:
A co chaty a chalupy? Co nábytek, telka, televize? A co si pořídíš za dělnický plat dnes?
Řekla bych podstatně víc než predtim
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15957
21.8.19 10:58
@Božislava píše:
A co chaty a chalupy? Co nábytek, telka, televize? A co si pořídíš za dělnický plat dnes?

A k čemu to bylo? Naši si pořídili nábytek za nějakou nevratnou půjčku, za 12let otročení postavili chatu, táta po dvou letech opravování a shánění dílů dal dohromady pojízdné auta, tři roky mi sháněl kolo zn. favorit, jednou za dva, tři roky jsme jeli koupit boty a bundy do NDR, které se pak schovaly před celníky …. celkově prostě k h*vnu život, jo, za ušetřené peníze sis mohla koupit hromadu televizí, aby sis užila tři programy a ničem a na chatě pak německé ARD. Nebo sis koupila kazety v Tuzexu a nahrávala sis písníčky z rádia. Peníze navíc byly opravdu k ničemu. Úplatky nikdo nebral, protože větší benefit byly např. sýry z Rakouska, časopis Bravo, či jen obyčejná blbá igelitka ze západního německa se postarala o posunutí v pořadníku na nové auto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15957
21.8.19 10:59

@Božislava A srovnej to z dneškem - dnes si za peníze můžeš koupit téměř všechno. Je to jen o tom si je umět vydělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1502
21.8.19 11:16

A kde si asi tenkrát tu svíčkovou mohli koupit? Já ji teda na pultech tehdejších smradlavých krámů neviděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
21.8.19 11:21
@Uslava píše:
Jsi jen další z těch, co o té se do té doby strefují a nic o tom neví. Je to poněkud směšné. :D :D :D

A proč si myslíš, že o tom nic nevím?

Neznáš ani můj životopis ani co jsem v té době ještě stihl osobně zažít, takže jen stříliš od boku. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15957
21.8.19 12:45
@MP Krista píše:
A kde si asi tenkrát tu svíčkovou mohli koupit? Já ji teda na pultech tehdejších smradlavých krámů neviděla.
Ále prosim tě, svíčková byla mezi mangem a avokádem :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
21.8.19 12:49
@Zumpa píše:

Domů bylo dost. Tehdy lidé chtěli panelák, topení a teplou vodu. Proto nestáli o barák se suchým záchodem a s kamnama na kterých se ohřívala voda na koupání. :zed: Auta - to je jiná písnička. To byl přepych. Hospody byly v pracovní době napráskaný chlapama v motrérkách. Každá doba má něco. Nebyla svoboda a dneska je. Záleží na každém, jak s tím naloží. V každé době budou neschopní remcalové, co se ničeho nechytí nikdy a budou jen remcat v putyce.

• Citovat
  • Upravit
Uslava
21.8.19 12:50
@DustInTheWind píše:
A proč si myslíš, že o tom nic nevím?Neznáš ani můj životopis ani co jsem v té době ještě stihl osobně zažít, takže jen stříliš od boku. :mavam:

Ano, střílím. Můžeš mě opravit.

• Citovat
  • Upravit
Uslava
21.8.19 13:02
@Božislava píše:

Nábytek a elektronika nijak zvlášť nepodražily. Záleží na vzdělání i když ne úplně. Ale kdo má lepší vzdělání, může si lépe vybrat. Komunisti potřebovali se opřít o dělnickou třídu a proto si ji dobře platili. Nechci nikoho urazit, ale asi velká část dělníků nebyli raketoví inženýři, že ne.

• Citovat
  • Upravit
PaníKadrnožková
21.8.19 13:15

Jednim z duvodu, proc system stavici prosty lid na predni mista v zebricku spolecnosti je, ze proste byl nekonkurenceschopny. Proste parta nadsencu nebude zadarmo tahnout technologicky pokrok.

Slysela jsem o experimentu, jak dopadla trida, kde si byli vsichni rovni, tudiz vykon cele tridy se zprumeroval a vsichni pak z pisemky dostali stejnou známku. Behem nekolika pisemek se prumerna znamka posunula z 3 na 5, protoze jednickari pochopili, ze i kdyz se sedrou, nikdy nebudou mit lepsi znamku nez 3. No a nemakacenka na svem nevykonu zezacatku vydělala, ale nakonec stahla i ty dobry. Takze potlacit inteligenci se proste z podstaty veci nevyplati nikdy a hornici si muzou rubat sebelip :lol:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max