Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Všechny vás zdravím,
vždy jsem chtěla mít dvě děti, teď máme dvouletého klučíka a přemýšlím zda mu pořídíme parťáka nebo ne? Nějak se to ve mě pere, mám z toho smíšené pocity.Ano nebo Ne? Okolo nás máme dost maminek s jedním dítětem a o druhém už neuvažují. Názory proč druhé nechtějí se u nich liší každá to má jinak. Já stále váhám? Ani nevím proč váhám nikdy jsem nechtěla jedináčka Ale?
Jak to máte vy maminky?
Možná je ještě brzo, třeba znovu zatoužíš až později.
@Anonymní píše:
Všechny vás zdravím,
vždy jsem chtěla mít dvě děti, teď máme dvouletého klučíka a přemýšlím zda mu pořídíme parťáka nebo ne? Nějak se to ve mě pere, mám z toho smíšené pocity.Ano nebo Ne? Okolo nás máme dost maminek s jedním dítětem a o druhém už neuvažují. Názory proč druhé nechtějí se u nich liší každá to má jinak. Já stále váhám? Ani nevím proč váhám nikdy jsem nechtěla jedináčka Ale?
Jak to máte vy maminky?
když jsem chtěla parťáka pro kluka, tak to nešlo. Když se smířila s tim, že to bude jedináček a podle toho ho i vychovávala tak to vypadá, že se objeví ten parťák
ono těžko říct.. já si to se 2ma taky neumím představit ![]()
Já jsem do druhého těhotenství spadla ani nevím jak. Teda vím, ale když někdo tvrdí, že spont. neotěhotním, nečekala jsem to. Ale jsem ráda, že to tak bylo. Asi bych se dlouho rozhoupávála, nevěděla kdy je vhodný čas… Já jsem chtěla od mala 3 děti. Ani nevím proč. Po prvním porodu mě ta chuť na chvilku přešla ale už je zase.
@Anonymní píše:
Všechny vás zdravím,
Jak to máte vy maminky?
Taky mám tědka obdobé úvah, bohužel v okolí nemám maminku s jedináčkem a každý nás do druhého tlačí a neustále slyšíme, že prostě musíme mít druhé, protože je to normální apod.
Ahoj,
přidám se..máme teď ctyřletou holčinu.. druhé jsem chtěla než se malá narodila.. po porodu a první dva roky jsem tvrdila že druhé už v životě nechci
doma mě to ubíjelo.. a teď? ani nevim jak to přišlo ale mam šílené mateřské pudy
takže nejspíš tomu necháme letos volný průběh a uvidíme co nám příroda nadělí či ne.. Pokud by se zadařilo, chtěla bych být doma jen dva roky.. a pak zpátky do práce. Ale bůhví co bude a jak to všechno dopadne..
@Anonymní píše:
Ahoj,
přidám se..máme teď ctyřletou holčinu.. druhé jsem chtěla než se malá narodila.. po porodu a první dva roky jsem tvrdila že druhé už v životě nechcidoma mě to ubíjelo.. a teď? ani nevim jak to přišlo ale mam šílené mateřské pudy
takže nejspíš tomu necháme letos volný průběh a uvidíme co nám příroda nadělí či ne.. Pokud by se zadařilo, chtěla bych být doma jen dva roky.. a pak zpátky do práce. Ale bůhví co bude a jak to všechno dopadne..
Jsem moc ráda že v tom nejsem sama, moc vám děkuji za vaše názory ![]()
Mě by třeba zajímal názor maminek které už mají starší dítě jestli jim třeba to druhé nechybí nebo bych i chtěla znát další názory proč mít jen jedno? Maminy okolo mě(druhé dítě je luxus, další si nechce kazit postavu podruhé když už jí zase cvičením dala dohromady, další měla hrozný porod a to jí odradilo, a ta poslední říká že nechce aby je musela šidit jedno bude mít vše co potřebuje dvě by asi neměli) zatím mají děti do 3 let. Mě osobně přijdou jejich názory malicherné. Ráda bych nějaký asi rozumný názor ale je takový?
@pavlinka77 to je věc druhá také to dost často slýcháme že už je čas na druhé ať nemeškáme a pod.
@Anonymní píše:
Jsem moc ráda že v tom nejsem sama, moc vám děkuji za vaše názory
Mě by třeba zajímal názor maminek které už mají starší dítě jestli jim třeba to druhé nechybí nebo bych i chtěla znát další názory proč mít jen jedno? Maminy okolo mě(druhé dítě je luxus, další si nechce kazit postavu podruhé když už jí zase cvičením dala dohromady, další měla hrozný porod a to jí odradilo, a ta poslední říká že nechce aby je musela šidit jedno bude mít vše co potřebuje dvě by asi neměli) zatím mají děti do 3 let. Mě osobně přijdou jejich názory malicherné. Ráda bych nějaký asi rozumný názor ale je takový?
@pavlinka77 to je věc druhá také to dost často slýcháme že už je čas na druhé ať nemeškáme a pod.
Já bych ti ráda napsala svoje důvody proč druhé ano a proč druhé ne, ale nechce se mi to tady moc veřejně rozebírat, chodí jsem hodně známých. Pokud chceš napiš osobku nebo na email.
monickaji@seznam.cz
Pokud chceš. Zatím u mě převažujou ty důvody druhé ne ![]()
@Anonymní píše:
Jsem moc ráda že v tom nejsem sama, moc vám děkuji za vaše názory
Já jsem si pořídila druhé po 11 letech. A kupodivu, jak to má někdo tendenci tvrdit, ani bych neřekla, že jsou to dva jedináčci. Nejsou, jsou to parťáci
Druhé dítě už jsem neplánovala, ale přišel nový partner, kterého jsem mimochodem také neplánovala a bylo to ![]()
Mám to teď podobně jako ty a je to takový malý osobní boj. S tím rozdílem, že jsme se o druhé dítě snažili, snažíme a vypadá to, že bez zásahu lékařů to nepůjde. A pravda je, že takové to prvotní nadšení do dvou dětí me pomalu opouští
Hlavně mateřská mě opravdu nebavila, žádné hlídání bohužel nemám, manžel chodí domů v půl sedmé. Takže jsem byla (a byla bych znovu) taková ta máma co je pořád uvázaná nonstop na prcka a to mě ničilo. Navíc po 4 letech doma hrozně toužím jít mezi lidi a zase normálně fungovat. Taky je mi líto, že malej bude pravděpodobně jedináček. Nicméně já jsem taky vyrostla bez sourozenců a s klidem můžu říct, že jsem to nikdy (kromě takových těch blbých řečí jedináčci jsou rozmazlení bla bla) nepocítila jako křivdu. Narozdíl od kamarádek, které se povětšinou tísnily v pokoji s bráchou kterého obvykle nesnášely
No uvidíme jak se to vyvine, ale pomalu se přikláním k řešení mít jen malou rodinku a užívat si luxusu pohodlného života ![]()
Ahoj, přidám svoji zkušenost. Mám dvě děti dva roky od sebe. Starší dcera, mladší syn. Do dvou let dcerka všechno v pohodě. Jak se narodil syn, začala mít období vzdoru a to hodně dlouhé. Bylo to vyčerpávající. Pomalu začaly dcerce tyto záchvaty vzteku přestávat, začal syn a ještě byl mnohem výkonnější. Teď je jim 5 a 3 a je to paráda. Období vzdoru mají oba za sebou a jsou to parťáci. Hrají si i půl dne a vůbec o nich nevím.
Mám kamarádku a ta má jedináčka a druhé dítko už nechce. Její syn má hodně kamarádů, takže mu sourozenec nechybí.
Já už druhé nechtěla
pak jsem si uvědomila, ž
e bych byla sobecká a po 8 letech jsme si pořídily druhé dítko
já hlavně nechtěla přijít o dobré zaměstnání ![]()
Jj ten tlak na 2.dite je hrozny. Vzdyt este v porodnici zarucene uslysite otazku a co 2?Bude? Vzhledek k nasemu prvnimu dablikovi jsem uz pomalu zacala uvazovat, ze mi vlastne 1 staci a ejhle je zadelano a vyreseno. Popravde porad sem z toho na prasky, ale delat s tim nic nechci, prezili jsme jedno, snad druhe bude hodne (prosim prosim
)
A ja bych ty matky na piskovistich neodsuzovala, my se tesne pred porodem prestehovali o 300km a tudiz ja tady nikoho neznam.Cely den sem sama s malym a vite co? HRABE MI Z TOHO! Dikybohu za materska centra a jine aktivity bo nejen ja ale i maly potrebuje preci kontakt s okolim! ![]()
My máme tříleťáka a taky jsme jeden čas říkali a byli přesvědčení, že budeme mít jen jedno, ale už je tomu nějaký pátek a už mám jen měsíc do druhého porodu
Názory člověk časem někdy mění ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.