Jesle v šesti měsících mimča

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1234
9.10.12 18:53

No tak když zakladatelka píše, že aupair stojí 1500 eur a jesle 750 eur, tak ať mi neříká, když můžou tyto peníze dát pryč, že nemůže být doma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
9.10.12 18:56

Třeba si potřebuje udržet práci, protože pak by ji už zaměstnavatel zpět nevzal.

Zajímalo by mě, jestli zakladatelko nastupuješ na plný úvazek? Všude slyším, jak je to na „západě“ bezva, že mají skoro všechny mámy tak maximálně půlúvazky, nebo i menší úvazky, což je s dětma výhoda…

• Citovat
  • Upravit
1139
9.10.12 19:03

Ahoj, tak já zkušenost mám, v ČR, začala jsem malou dávat do soukromých jesliček (spíš dětského koutku) když měla přesně 7 měsíců. Chodí tam děti různého věku, od 6M do cca 4 let většinou je tam 1 teta na průměrně 5 dětí, ono je to jak kdy, někdy je jich tam 8, jindy 2. Malá dokud nelezla, tak byla v postýlce, koukala na děti a hrála si, pak jí začali pomalu dávat na zem na koberec. Skoro vůbec tam neplakala, akorát když měla kolem 1 roku tak vždycky chvilku když jsem odcházela, ale jak už jsem byla ze dveří, tak se hned uklidnila a šla si hrát, teď má 20M a chodí tam jak do druhého pokojíčku, jde hned za dětma a udělá papa ať už jdu.
Myslím, že trauma nemá a i já jsem spokojenější, než být na „plný úvazek“ doma, cítím se užitečnější. Loni jsem pracovala 2-3 x týdně 4hodiny, teď už 3-4× týdně 4 hodiny. Plánuju druhé dítě, až malá bude v klasické školce a opět předpokládám, že se vrátím v 6M do práce. Takže za mě, ničeho se neboj
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35366
9.10.12 19:04

Ano, ale proc nejsou jesle? Protoze nikdo netlaci na zastupitele, ze jsou potreba, nikdo si nestezuje, ze nema kam dat dite… znam spoustu mist, kde to tak bylo a uz maji mist dost…i u nas snad konecne bude dalsi skolka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
9.10.12 19:05

Vůbec nezávidím, že musíš dát tak malé miminko do kolektivu, ale jestli není zbytí, tak se nedá nic dělat. Třeba to dítě zvládne dobře.

Mně by nevadilo tak 3× týdně půl den, pokud bych věděla, že to dítě dobře snáší, tak proč ne. Ale nějaké dlouhé pobyty v jeslích každý den myslím nejsou pro ty děti nic extra přínosného, kojenec nepotřebuje sociální kontakty, to nastává až tak v období okolo 2 let.

No každopádně mně to nastavení společnosti připadá celé divné, pokud matky musí pracovat na nějaké větší úvazky a o malá miminka se jim stará někdo jiný, tak nějak cítím, že je to celé postavené na hlavu a proti instinktům.
Ale to není nic proti zakladatelce, chápu, že pokud pracovat musí, protože jinak by třeba nepoplatili hypotéku, tak to budou muset zvládnout.

• Citovat
  • Upravit
Any11
9.10.12 19:06
@mroe píše:
Ano, ale proc nejsou jesle? Protoze nikdo netlaci na zastupitele, ze jsou potreba, nikdo si nestezuje, ze nema kam dat dite… znam spoustu mist, kde to tak bylo a uz maji mist dost…i u nas snad konecne bude dalsi skolka…

Ja treba obepsala radnici, pak jsem si i stezovala u zastupitelu… a jediny, co mi porad mleli, ze o jesle neni zajem, ze jsem jedina, kdo o ne projevil zajem. (Praha)

Nevim, co vic mam udelat.

EDIT: zalozila jsem kvuli tomu tady i diskuzi, kde doufam, ze si to nekde precte a treba na ten urad taky napise.

• Citovat
  • Upravit
35366
9.10.12 19:08

Jinak ja zkusenost mam, ale ne tak casnou. U nas jsou jesle az pro deti od 1 roku, moje dcera chodi od 15 mesicu. Adaptovala se uplne bez problemu, stejne jako starsi( ve dvou letech ve stejnych jeslich). Tedy starsi parkrat brecela, mladsi nikdy, takze kokretne ja muzu potvrdit, ze mensi dite se adaptuje lepe( totez mi rekli i v jeslich). Obe holky presly naprosto bey jakychkoli problemu do skolky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
9.10.12 19:10

@sisovka51 Tak pochopitelne, kdyz das trimesicni dite do jesli, zas tak pevnou vazbu si na matku neudela :nevim: Ovsem podle jednoho prikladu bych nesoudila.
Je to kazdyho vec, at si to udela po svym, jenom on si pak muze odnest pozitiva nebo negativa…i kdyz tady je v tom i to dite, coz uz je trosku horsi.
Mne je blizky prof. Matejcek, a s Belgicany rozhodne nesouhlasim ;)

My se z veci kolem deti muzem podelat, uz jen ty knizky, co vychazi, moderni vychovny metody, co jsou v nich popisovany, vybirame to nejlepsi, co muzem a na druhou stranu je v klidu poslem v par mesicich mezi cizi lidi, aby je vychovavali misto nas… Ted myslim lidi obecne, na nikoho nenarazim, je to jen uvaha. Lidi jsou fakt divny zvirata :roll: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35366
9.10.12 19:10
@Anielkha píše:
Ja treba obepsala radnici, pak jsem si i stezovala u zastupitelu… a jediny, co mi porad mleli, ze o jesle neni zajem, ze jsem jedina, kdo o ne projevil zajem. (Praha)

Nevim, co vic mam udelat.

EDIT: zalozila jsem kvuli tomu tady i diskuzi, kde doufam, ze si to nekde precte a treba na ten urad taky napise.

No vidis, a byla jsi jedina, to fakt nikdo jiny zajem nemel? Tak to se ale nikdo nemuze divit, ze tu skolku nepostavi, kdyz jsou u vas skoro vsichni spokojeni ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
9.10.12 19:12

NEčetla jsem úplně celou diskusi, ale tady zakladatelko asi moc spřízněných duší nenajdeš, resp. neznám nikoho ani takhle po netu, kdo by dával do jesliček takhle malé dítě. I když v zahraničí je to běžné, moje kamarádka žije na Novém Zélandu a tam mají mateřskou jen 6 týdnů a pak jdou do práce :nevim: Ona si teda může dovolit zůstat doma s malou.
Já nevím, mě se tenhle systém postupného zapojování matky do práce, částečných úvazků, přesně to co je ve Francii a i jinde ve světě, líbí mnohem víc než to, co máme tady!! Ano sice jsme tři roky s dětmi doma, jenže co potom? Mimo Prahu třeba na malém městě je pro matku na mateřské s malým dítětem ve školce téměř nemožné sehnat slušnou práci, 99% zaměstnavatelů životopis odkládá a dává přednost radši bezdětným či s velkými dětmi :cert:

• Citovat
  • Upravit
Any11
9.10.12 19:16
@mroe píše:
No vidis, a byla jsi jedina, to fakt nikdo jiny zajem nemel? Tak to se ale nikdo nemuze divit, ze tu skolku nepostavi, kdyz jsou u vas skoro vsichni spokojeni ;)

Ne, nebyla.. Zezacatku mi rikali, ze jsem jedina, pak par zajemcu. Postupne jsem se dovidala dalsi a dalsi veci. Jako posuzovat zajem podle toho, kolik maminek zavola na urad, zda maji jesle. (Jeste v dobe internetu.) Treba, ze na to maji i budovu, kterou jim prepsala Praha 10 atd. Ale naprosty nezajem od zastupitelu. (To jsem umyslne psala i opozici.) Nakonec mi opozicni zastupitelka napsala, ze ostatni MČ, ktere jesle maji, jsou černé ovce. :zed:

Ja jsem se s tim narozcilovala dost. A casu jsem tomu obetovala taky dost, ale kdyz neni vubec zajem, tezko s tim clovek neco udela.

Mmch napsala jsem a zacala si zjistovat informace jen z toho duvodu, ze mne na to upozornila reditelka jesli jine MČ. Popravde jsem ji ani neverila, co mi rika. Realita byla jeste horsi.

• Citovat
  • Upravit
35366
9.10.12 19:31

Dobre, tak mozna ze ty ses opravdu snazila, ale ja mam zkusenost, ze u nas o tom vsichni jen mluvili a stezoval si malokdo a to byla situace fakt dost katastrofalni. Navic stezovat si je potreba pisemne. Ze maminky volaly je k nicemu… Stejne tak si stezovat, pokud jsou nejake nesrovnalosti ve skolce - a pisemne, pak se tim nekdo zabyvat musi a uz to muze byt aspon do budoucna duvodem k tomu, ze tam priste takovy bordel nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
9.10.12 19:46

Zajimava diskuze, Klementynko asi taky neporadim, pul roku mi prijde fakt malo. Tady v Nemecku jdou deti do skolky tak po roce, ted jsou u nas ve skolce asi tri takovy deti, co je vidam, tak jsou celkem v pohode, jen jeden chlapecek je furt uplakanej a takovej opustenej, byt jeho maminkou, tak trpim jak pes.

tady je jsou cca na 18 deti 4, jsou dve skupiny, ale vicemene nektere veci delaji spolecne.

Neboj, to zvladnete, jdes na celej uvazek?

Jinak k diskuzi, ja myslim, ze ceska materska je moc dlouha. Videla bych to tak na rok az dva. Ctyrlete dite na skolku mi prijde uz stare a kdyz se nekdo vraci po 4 letech do prace, tak uz taky docela vypadl (mno i kdyz me to po dvou detech hned po sobe ceka taky). Ale chce to prekopat celej system.

dcera nastoupila ve dvou a krom vetsi nemocnosti si to nemuzu vynachvalit, ohromne se posunula vpred a je tam spokojena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9749
9.10.12 19:48

Klementynka, ja som musela dat dceru do jasli v piatich mesiacoch a to som bola rada, ze som bola o mesiac navyse doma. materska so vsim vsudy 16 tyzdnov. myslim, ze tazsie to bolo pre mna ako pre malu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Betty03
9.10.12 20:06

Jesle se u nás zrušily proto, že psychologové dost jasně prokázali, v čem jsou škodlivé /a to nejen Matějček/. Vznikly nikoli z potřeby dítěte, ale z potřeby režimu dostat matky do práce. Co to tak asi udělá s půlročním dítětem, když bude odlučováno od matky na několik hodin do cizího prostředí vám snadno objasní jakákoli učebnice vývojové psychologie. Že se dítě v tomto věku „ještě“ směje na cizí je normální, je to totiž před nástupem separační úzkosti, kdy právě je nutná matčina blízkost. V tomto věku odloučit dítě je to nejhorší, co lze udělat, a neomlouvá to, že to „někde“ matky dělají. Já co máme přátele v zahraničí, tak sice netvrdí, že by brali peníze (to že stát něco platí přece neznamená, že tak dlouho je ideální s dítětem být proboha), ale takhle malé děti do jeslí nedal nikdo.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin