Jesle v šesti měsících mimča

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29730
9.10.12 22:04
@Anonymní píše:
Není to kvůli tomu, že bych se styděla za svůj názor, ale jsem ta, která napsala ty první anonymní příspěvky na poslední stránce a je tam dost soukromých informací. Prostě ne všichni to musí vědět…

Jinak den má 24 hodin, v práci jsi ideálně 4-6 hodin (i v zahraničí začínají s nižším počtem hodin), takže na budliky zbývá poměrně dost hodin. Budliky byl jenom příklad (napsala jsem lepší budliky než nic), sama jsem dost nosila :)

Já bych také byla doma víc, než jsem ve skutečnosti byla (určitě by jsem jen doma 3 roky nevydržela), ale takový radikalismus, o němž se tady hovoří se mi zdá poněkud přehnaný…

On to ale neni radikalismus, to jsou proste fakta. Bohuzel neodpovidaji dnesnim trendum, ale to se holt neda nic delat. Ja s tim nemam problem, pro mne je to jako jidlo, dobre vim, co je v tom kterym za s..ky, ale to mne nezabrani v tom, abych si to dala :mrgreen: Nemam rada ohybani faktu podle toho, jak se to prave hodi :nevim: (u jidla je to treba: Ale prosimte, jednou za cas ti to nic neudela… Nebo: Prosimte nejaka zdrava vyziva, stejne je v tom buhvico, to si nepomuzes.. atd.)

Proste vim, ze to tak je, ale srovnam se s tim, ze to tak udelam: Musim do prace, dite musi do jesli, ale je mi jasny, ze to pro nej zadny blaho neni. A ne: Musim do prace a dite jde do jesli, no a co, dneska se vsechno prehani, my jsme sli do jesli v pul roce a zadny nasledky to na nas nezanechalo. I kdyz chapu, ze popreni nebo nepripusteni faktu znamena urcitou obranu, aby z toho treba jeden nezcvoknul nebo se to aspon lip snaselo ;)
A je mi jasny, ze jsou i zensky, co si mysli, ze pro dite jsou jesle prospesny, lidi si mysli spoustu ruznych veci :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
9.10.12 22:10
@Anonymní píše:
Nesouhlasím. Je prokázáno, že děti, které sice žijí vedle svých rodičů, ale rodidče se jim nevěnují, jsou opožděné, citově povrchní až labilní, necílevědomí… Mluvím o dětech, které vnímají, reagují, takže dětech vě věku řekněme 2-3m+… JE TO O KVALITĚ NE MNOŽSTVÍ STRÁVENÉHO ČASU, I KDYŽ NA NĚJ DĚLÁTE JEN BLUDLIKY, BUDLIKY, TRÁVÍTE S NÍM ČAS KVALITNĚJI, NĚŽ KDYŽ CELÝ DEN LEŽÍ SAMO V POSTÝLCE NEBO NĚKDE JINDE A MATKA/OTEC JE DOMA… Můj adoptovaný (nyní už dospělý) bratr je toho živým důkazem… ;)

To je ale extrém a spíše vyjímka, většina normálních rodičů se dětem věnuje. Pokud někdo na děti prdí, tak to je špatný, ale tohle je o selhání rodičů, ne o tom, že jesle jsou pro kojence ok.

• Citovat
  • Upravit
35366
9.10.12 22:11
@Jaja87 píše:
No tak ja se nejak nepidim kde a co jak chodi jinde, nezajima me to …Tak se omlouvam no. A kde ziju v CR a jsem i rada ze muzu byt s prcek do jeho tri let. :) Nedokazu si to predstavit aby sel brzo do jesli, a jeste treba s plinama .No holt je to teda v kazdym state jiny .No beru to!! :mavam:

Jenze tim je pak zpusobeno to, ze matky a zeny v produktivnim veku nikdo nechce zamestnat - kdyz je MD a RD tak dlouha, a jeste ti musi drzet misto. Kez by aspon ty castecne a sdilene uvazky konecne dostaly sanci…

Jenze ja se vsadim, ze ani to by spoustu zen nepresvedcilo vyrazit treba ve dvou letech ditete zpatky na kratsi uvazek do prace…ano vim, nejsou jesle a tak…ale kdo chce, najde nejakou moznost.

Ale ja mam pocit, ze i u nas uz je to lepsi, aspon nekde… ja mam v okoli spoustu znamych, ktere ho maji, nebo maji moznost pracovat z domova…Ja vlastne mam v okoli minimum matek, ktere pri RD nepracuji nebo nepracovaly… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
9.10.12 22:16
@Mišanila píše:
To je ale extrém a spíše vyjímka, většina normálních rodičů se dětem věnuje. Pokud někdo na děti prdí, tak to je špatný, ale tohle je o selhání rodičů, ne o tom, že jesle jsou pro kojence ok.

Jo, to jsem ted chtela napsat taky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.10.12 22:21
@asha píše:
A je mi jasny, ze jsou i zensky, co si mysli, ze pro dite jsou jesle prospesny, lidi si mysli spoustu ruznych veci :)

Však také neříkám, že jsou jesle ideál. Pokud se vrátíte k mým příspěvkům z předchozí strany, zjistíte, že syn měl tetu na hlídání (u nás doma) a do jeslí šel až ve 2 letech. Nedohaduji se o prospěchu jeslí, ale o tom, zda může či nemůže jít ženská do práce o dost dříve, než je u nás zvykem, aniž by to zanechalo na dítěti trvalé následky…

• Citovat
  • Upravit
Klementýnka
9.10.12 22:22

Tak koukám, že se ta diskuse ubírá úplně jiným směrem, než jsem zamýšlela.

Neřeším, jestli do jeslí ano či ne. Prostě žiju v systému, kde to tak je, a věděla jsem to od samého začátku. Máme 20 týdnů mateřské, 4 týdny jsem si vybrala před porodem, protože jsem byla na neschopence, takže po porodu mám jen 16 týdnů, čili malá by měla jít do jeslí v 16 týdnech věku. Našetřila jsem si dovolenou za letošní rok, domluvila jsem se s mamkou, že přijede hlídat, a tak se mi povedlo odsunout nástup malé do jeslí na šestý měsíc. JInak to nejde, do práce musím, máme hypotéku, aupair je 2× dražší než jesle.

Spíš mě zajímalo, jak mimča jesle snášejí, a zejména pak jak vypadá v českých jeslích denní režím. Včera při návštěvě jesliček mě zarazilo, že leží většinu času na žíněnkách na zádíčkách, pokud zrovna nepapají nebo nespí nebo nejsou přebalovaný. Překvapilo mě, že tam například nejsou taková ta houpací lehátka s hrazdičkama na hračky. Nějak si nedovedu představit, že by moje malá vydržela tak dlouho ležet na zádech, je dost akční, raději má pozici na bříšku, protože lépe vidí a pak lehátko, protože zase vidí, pozoruje vše kolem sebe a hračky na hrazdičce, které rozhoupává…

JInak mám pocit, že jesle v Čechách nebyly zrušeny kvůli Matějíčkovi, ale bylo to politické rozhodnutí z důvodu nedostatku financí. Někdo vypočítal, že pro stát bude levnější nechat matky doma, zřízování jeslí by prý bylo dražší. Ostatně já jsem taky chodila do jeslí a nemyslím si, že by to na mě zanechalo nějaké negativní stopy.

• Citovat
  • Upravit
29730
9.10.12 22:25
@Anonymní píše:
Však také neříkám, že jsou jesle ideál. Pokud se vrátíte k mým příspěvkům z předchozí strany, zjistíte, že syn měl tetu na hlídání (u nás doma) a do jeslí šel až ve 2 letech. Nedohaduji se o prospěchu jeslí, ale o tom, zda může či nemůže jít ženská do práce o dost dříve, než je u nás zvykem, aniž by to zanechalo na dítěti trvalé následky…

Asi takhle: na nekterym zanecha, na nekterym nezanecha. Dopredu to ale nikdo nepozna ;) A tak je to v zivote uplne se vsim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
9.10.12 22:27

@mroe Každý systém má svá pro a proti, u nás je to horší s hledáním práce a částečnými úvazky, jinde zase musejí do jeslí párměsíční mimina. Teď jde o to, co je lepší a co horší, mně víc vyhovuje možnost tříleté mateřské, opravdu bych nechtěla řešit problém jako zakladatelka. Každopádě částečný úvazek bych brala, to je asi nevětší bolest českého systému. Školky se snad po opadnutí babyboomu zase uvolní.

Já teda musím říct, že v mém okolí nemám žádnou kamarádku, známou, příbuznou, která by po mateřské neměla práci. Jedna sehnala už druhou práci po cca 9 letech doma (má 3 děti), ta první práce jí nevyhovovala, ségra našla práci se 2 malýma dětma po 5 letech mateřské taky skoro hned. Kamarádky taky všechny pracují. Je to malý vzorek a ne všechny ženy mají takové štěstí, někdo práci asi hledá dlouho a momentálně je to s prací horší a bez práce jsou i jiní. Každopádně by mě docela zajímalo, co na to říká statistika a kolik žen po mateřské s malými dětmi práci dlouhodobě nemá.

• Citovat
  • Upravit
29730
9.10.12 22:28

@Klementýnka Ja myslim, ze nejaky odpovedi se tu nasly :) Nektery mimina to prorvou, nez si zvyknou, jiny tolik ne. Spis bych se psychicky pripravila na tu horsi variantu a pak byla prijemne prekvapena, nez naopak…ale dala bych si bacha na to, co ze mne vyzaruje, deti jsou celkem citlivy a nervozita matky jim neprida. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.10.12 22:30

Já také zkoumala jesle v době, kdy jsem se rozhodovala, zda půjde syn do jeslí nebo ne. Naštěstí velké město nabízí hodně alternativ. Prošla jsem jich několik. Někde to bylo, jak píšeš, někde se jim fakt věnovali. Píšeš, že leží na žíněnkách. Nemyslím si, že to bude tak horké. Malá už se v 6m určitě umí sama přetáčet, popř. plazit/lézt. Určitě jí v tom nebudou nijak omezovat, když bude chtít pohyb, tedy pokud jsou jesle normální. Já našla paní za 60 Kč na hodinu netto (resp. vybírala jsem z 10 zájemkyň, v inzerátu byl plat uveden). Vybrala jsem dobře. Máme spolu dosud hezký vztah… A byla nakonec nelvnější než soukromé jesle, které jako jediné braly mimina (mětské až od 1 roku).

• Citovat
  • Upravit
17124
9.10.12 22:31

@Klementýnka No jak popisuješ ty jesličky, tak bych z nich taky nebyla nijak nadšená :think: Člověk je zvyklej mít pro dětičky doma různý udělátka, vychytávky atd(když neřeším fakt jako většina žen v čr, že miminko by nemělo být tak brzy v kolektivu)na druhou stranu-i bez nich můžou být spokojení. Tvoje malá se už určitě sama přetáčí ne? Brzy poleze, bude sedět atd-tak jen na zádech ležet nebude.Ty žínenky mi přijdou dobrý, děti se při pokusech o nějaký pohyb nezraní :pankac: Můj mrnous je půlroční a hodně času tráví na zemi na puzzlích, pokouší se lézt, pozoruje bráchu a je spokojenej.Na druhou stranu, chápu, že každý dítko je jiný a některé holt vyžaduje jiné věci :nevim: Ale určitě bych být tebou bud omrkla jiné jesle a srovnala dojmy a nebo bych zkusila promluvit s učitelkami, jak se řeší nespokojené mimčo. Zda neni možnost mu sebou to lehátko brát atd :nevim: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35366
9.10.12 22:38

No me osobne, prijde zinenka o dost vhodnejsi nez lehatko. Aspon se dite nauci driv pretacet, plazit a lezt. V tom bych teda problem nevidela. Navic je to asi nejbezpecnejsi varianta. Pokud si s nimi budou hrat a budou je motivovat, nevidela bych na zinenkach absolutne nic spatneho. Nejkae hracky pro mimina tam predpokadam maji( i kdyz tak male dite jich zas tak moc nepotrebuje, vystaci si s malem). Ony ty vychytavky jsou v mnohem spis pro matku nez pro dite a o jejich vhodnosti by se kolikrat dalo s uspechem polemizovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.10.12 22:40

Ještě dodám, že se hlsáš většinou studentky, paní na rodičovské/mateřské nebo důchodkyně (jak jinak za to, co jsem nabízela). A přesto bylo z čho vybírat… Teď mi jiná teta (ta první potřebovala mnohem víc hodin, než jsem byla schopna po nástupu syna do jeslí nabídnout) syna vyzvedává z jeslí 2× týdně po spaní, aby tam nebyl od nevidím do nevidím. Je to důchodkyně, je u mě zase skoro rok a za stejnou cenu. :) Sehnat se dá… Co mi ze začátku vadilo, že v mém bytě je cizí člověk bez mého dozoru, ale člověk si zvykne na všechno. Jinak syn měl v jeslích těžký nástup, po pár měsících už z něho byl mazák :). A trvalé následky si dovolím říci zatím nemá… :) Ultrasociální mazel, který ale neodejde s každým :), podle tety - dětské psycholožky nadprůměrně inteligentní… Ale podle ČR babyteorie mě domov důchodců čeká a nemine :). Nu což, už jsem se jala se s tím smířit…

• Citovat
  • Upravit
29730
9.10.12 22:40

@mroe Hm, taky myslim, ze zinenky jsou lepsi. I z toho duvodu, ze jsou tam i vetsi deti a lehatko zas tak stabilni neni, vim, co s tim dokazaly moje deti. To by ty ucitelky nemusely uhlidat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.10.12 22:41

Oprava ne hlsáš, ale hlásí :)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin