Ježíšek a další zvyky

Billi
22.12.11 17:35

Ježíšek a další zvyky

Ahoj holky (kluci),
dnes přišla kamarádky dcera ze školy s tím, že jim paní učitelka řekla (čtvrtá třída), že Ježíšek není :roll: Kámoška z toho samozřejmě nemá radost, protože doufala, že letos ještě bude Ježíšek. Mně to teda zas tak velká tragedie už nepřijde, holce je dost let. Učitelka si sice měla dát pozor na pusu, ale ve čtvrté třídě už asi nečekala, že bude ještě někdo věřit.
Tak mě napadlo, jak to je s Ježíškem u Vás? Věří/věřily Vaše děti? No a když už je tak před Vánoci, jaké dodržujete zvyky, obyčeje a tradice. Nebo se řídíte podle nějakých pověr?

My dřív házeli papučí, teď už jen krájíme jablíčko a pouštíme lodičky. Odpoledne chodíme na procházku. Když jsem byla menší, tak jsem i půst držela, ale to mě v průběhu let opustilo :lol: Jinak se u nás dodržuje, že se nemá prát a viset prádlo.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101681
22.12.11 17:44

Jak dlouho jsem věřila na Ježíška, to už si nepamatuju :mrgreen: ale jinak jsme žádné zvyky nedrželi, pouze k večeři kapr se salátem, stromeček, dárečky, cukroví. Jo a ještě koledy ze starého páskové magneťáku, než přestal hrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2171
22.12.11 17:45

Já jsem věřila až do páté třídy ZŠ - naši měli Ježíška tak vymakaného, že prostě nešlo nevěřit :) Jinak co se týká dalších zvyků, tak teprve loni jsme poprvé lili olovo a pokud si dobře pamatuju, tak jako menší jsme se ségrou pouštěly skořápky v umyvadle :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3234
22.12.11 17:48

já věřila asi taky do té 5.třídy,už si to moc nepamatuju. Taky by se mi nelíbilo že jim to učitelka vyžvanila, spíš by to měli říct rodiče :nevim: jinak vánoční zvyky teda nedržíme žádné,ani půst ne, furt něco užírám, hlavně cukroví :mrgreen: JInak klasika jako u většiny - stromeček,dárečky,pohádky, k večeři hrachová polívka, salát a kapr (nebo řízek)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
22.12.11 17:55

Holky, kde se dá sehnat olovo? Přece za těch pár kousků nedám 200,– :nevim:

U nás se tradiční zvyky nějak nedodržují. Snažíme se být hlavně spolu. Loni jsme byli a letos zas půjdeme dopoledne plavčit do bazénu. No a zpíváme tak nějak pořád koledy. V úterý jsem jednu slyšela a teď jí mám pořád v hlavě. :lol:
Večer máme naše rodiiné slavnostní jídlo. Ne kapra ani řízek ani klobásy. To si užijeme druhý a třetí den u babiček.
Kluci jsou ještě malí a na Ježíška samosebou věří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2203
22.12.11 17:58

Našemu synovi to takhle vyžvanila učitelka už v první třídě a dost mě teda naštvala v té době ještě věřil a bylo to kouzelné. Navíc jsem byla připravená mu to časem říct sama i se správným zdůvodněním, ale v podání učitelky to vyznělo, jako, že rodiče lžou, když vykládají o ježíškovi. No popravdě lžou, ale já bych to vysvětlila tak, že je to kvůli tomu, aby děti měli to překvapení, atmosféru atak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
22.12.11 18:16

Takovou učitelku bych poslala někam :cert: :cert: vím, že každý na to má jiný názor, ale říct dětem, že Ježíšek neexistuje a dárky si dáváme sami je podle mého výsadní právo rodičů, případně je na každém dítěti, kdy samo dospěje k tomu, že se rovnou zeptá jak to je.
Naše děti zatím věří, ale synovi plánuju už příští rok říct, že Ježíšek nenosí vše, ale že něco si můžeme dát pod stromek navzájem i my sami - ostatně stejně to už teď zažívá na besídce ve škole a skautu. My máme Ježíška taky vymakanýho, takže když zvoní nikdo podezřele nechybí nebo tak :mrgreen: tudíž syn případné rýpavé spolužáky zatím dost suveréně odpálkovává, že u nás teda nikdo dospělý ty dárky nechystá tajně, bo jsme pořád všichni spolu a nikdo ani neodchází podezřele na záchod, když už čekáme na zvoneček :mrgreen:

Zvyky - my chodíme na hřbitov a zdobit stromečky zvířátkům. Odpoledne jdou starší děti s tatínkem na dětskou mši a já doma s nejmladší usmažím kapra, aby přišli k hotovýmu a mohlo se hned jíst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
22.12.11 18:21

Dori- a kdo vám tam ty dárečky teda dává? :D Jak to děláte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1209
22.12.11 18:22

Ahoj, na Ježíška jsem věřila tak do 8 let. Když jsem zjistila, že Ježíšek není, nechápala jsem, jak mi mohly rodiče tak lhát a smát se mi za zády, jak jsem na to skočila (samozřejmě to tak nebylo, ale já to tak brala). Takže od té doby jsem byla rozhodnutá říct svým dětem, že dárky si dávají lidi, kteří se mají rádi. Loni to dcera ještě neřešila, prostě byly pod stromečkem dárky. Ale letos (zřejmě vliv školky :D ) přišla s tím, že se těší, až jí Ježíšek přinese dárky a psaly jsme mu dopis. Takže hrajeme na Ježíška :mrgreen: Snad pak taky nebude naštvaná, jak jsme jí mohli tak lhát :roll:

Tradici máme - každé Vánoce je dcera nemocná (letos opět) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
22.12.11 18:24

Doriang a jaký na to máte trik? Že bysme to vylepšili. :D
Jinak by se mi taky nelíbilo, kdyby to prozradila zrovna učitelka, ale fakt je, že starší je teprve v první třídě, tak nevím, co si budu myslet, až bude ve čtvrté. :mrgreen:
Pouštíme lodičky (skořápky se svíčkou), plovoucí svíčky, pouštíme si koledy, rozkrojíme jablíčka, ale to je asi tak všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
22.12.11 18:35

On to trik ani není, prostě se najíme, uklidíme nádobí a jdeme všichni do pokoje. Manžel ještě vždycky zavelí všichni povinně vyčůrat ať necourají potom a neruší Ježíška a on jde poslední - každej vyčůranej jde do pokoje(to nikdy děcka neřešily, prostě kdo je hotovej jde si hrát a čekat). Muž rychlostí blesku vytahá dárky(nechápu jak, ale stačí mu na to cca 60 sekund) a pak ještě na už nachystaným počítači jen spustí mp3 se zvonečkama. Ona má asi 10 min. ticha na začátku a pak teprve jsou zvonečky. Takže manžel se vlastně taky „vyčurá“(ve standartním čase, nic podezřelého pro děti) a pak je s námi celou dobu v zavřeným pokoji :mrgreen: a jak začne zvonit, čekáme Ježíšek až dozvoní (aby se nás nelekl a neutekl než vyskládá všechny dárky :lol: ) a tak minutku po zvonečkách jdeme do obýváku :mrgreen: Ani u nejstaršího zatím neregistruju sebemenší pochybnosti :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1957
22.12.11 18:36

doma děti ještě nemám, ale ve škole ano. a vždycky jim říkám, že je mají rodiče rádi a tak jim kupují nějaké dárečky oni a něco nosí zase ježíšek. je to podle mě ideální varianta tvrzení, protože dost dětí už chodí s tím, že ježíšek není a že to kupují rodiče a přesvědčují o tom ostatní (jedná se o 1. až 5. třídu)
navíc ještě přidávám, že i teď když jsem dospělá a vím od koho co dostávám, tak se pod stromečkem vždycky najde alepoň jeden dárek, který nikdo z rodiny nekoupil. no a těch bezvěrců, co třeba i schválně kazí představy ostatním, se ptám, jak je to teda možný. jsou z toho vždycky tak mile vykolejení a někteří zas začnou nad ježíškem přemýšlet :)
je škoda, že se najdou učitelky, které to ježíškovo snažení tahle kazí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30314
22.12.11 18:39
Aladina píše:
Holky, kde se dá sehnat olovo? Přece za těch pár kousků nedám 200,– :nevim:

Zkus nějakou střelnici. My sbíráme olovo ve svahu, ale manžel ho využívá zase na střílení, ale až budou děti chtít lít olovo, tak mu něco ukradnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
22.12.11 19:14
Bubu25 píše:
Taky my trebas nemame zadny vanocni zvyky jako jasny kapr a stromecek jj ale malej - 2,5 roku nerikame, ze je nosi jezisek ale ze je dostava od nas k vanocum za to, ze byla cely rok hodna :kytka: vi co je to jezisek ale nespojuje si to s darkama spis s betlemkem a kostelem atd. :andel: chteli jsme ji usetrit toho pripadnyho zklamani - ja to jako mala nesla hodne tezce jak sjem byla jeste jedninacek coz je ona zatim taky kdyz jsem se dozvedela ze neni :,(

Já to beru, když někdo od mala dítě vede, že Ježíšek dárky nenosí… co mi vadí jsou bezohlední lidi, kteří si nedají pozor na hubu ani před dětma o kterých ví, že na Ježíška věří :cert: My to dětem hodláme říct jak jim bude kolem těch 8 let a to postupně - nejdřív, že si dárky můžeme dávat i navzájem a až budou sami chtít tak celou pravdu.
Taky si pamatuju jak mi asi v 9 letech došlo, že Ježíšek není, jenže mě to nikdy nikdo vlastně „oficiálně“ neřekl a já pak měla několik let pocit, že zklamu, když nebudu mít pro každýho tajně dárek a nepovede se mi ho propašovat pod stromek :zed: toho bych chtěla své děti ušetřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
544
22.12.11 19:40

Ahoj,
našemu je něco málo přes 8 let..a ještě před pár dny byl přesvědčenej na 99% že ježíšek je.Jenže jel autobusem odpoledním se stejně starým kamarádem a toho doma rodiče -néé,že nevedou ,ale prostě u nich ježíšek nechodí.Tak synátor došel ,že mu šíleně lžeme a že dárky kupujeme my a žádný ježíšek vůbec není. :roll: :(

Nicméně jsem to sním probírala asi 30 minut.A doufám,že se mi to podařilo ještě oddálit aspon na letošek,že ježíškovi s nákupem pomáháme i my.. :mrgreen:

K tradicím-nemáme žádné,jen klasika kapr,rybí polévka,a chodilo se na procházku.Ted spíš dřepíme doma a sledujeme tv.Ty staročeské zvyky,jsme nedodržovali ani my doma.Jako je lití olova,házení pantoflem,apod..
Ale obdivuju každého ,kdo to dokáže i přes dnešní hektickou dobu ustát a zvyky dodržuje.

POKOJNÉ VÁNOCE VŠEM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová