Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Baaruu Tak my uz mixovat nemusime, ale nejake kousky jako u vas stale nehrozi. Nejak mu to vzdycky rozmackam mackadlem na brambory a on si pak vybere co sni a co vyplivne.
Jinak uz jsem zjistila proc mi neji ani ten namazany chleba na kousky-davala jsem mu to v zidlicce a on se se tam proste nudi. Zkousela jsem mu to dat kdyz pochodoval kolem stolu a uz se pan najednou nasnidal! Tak ted nevim jestli byt mekci a krmit ho takhle, v te zidli to je proste katastrofa, blbakuje a sni tak 3 sousta. Jak to delate vy ostatni?
A prestavam mit obavy, ze bude mit toho mlika denne moc, vzdycky byl jako divy po kasi a ted ji ze dne na den najednou nechce. A ja hloupa vychytala dobrou akci a ted jich mam doma snad 12 nenacatych ![]()
@zbrna Ja si pomaham televizi, kdyz zacne blbakovat u jidla v zidlicce, proste ji zapnu. Funguje to, syn kouka a otevira pusu a neblbakuje. U obeda teda jim s nim a bez televize. Kdyz jsme ve meste a zrovna vyjde cas na svacu, tak se taky v pohode zabavi jen tim, ze kouka po lidech, autech atd. U ty kase se syn obcas taky sprajcne, tak par dni vynecham, davam neco jinyho a za par dni znovu kasi a je to ok.
Ahojte, něco jsem si tady o jídle a režimu ročního přečetla, ale stejně bych měla pár dotazů. Mám pocit že malý (13m) jí stále to samé dokola… Pro ukázku toto jí většinou:
6h kojení
7-8h jogurt+ovoce, rohlík
10h kojení
11-12h zelenina+maso+příloha
15h přesnídávka, ovoce, nebo rohlík s lučinou
19h taky tak podobně
mezi jídly si dá občas křupku
Poslední dobou chce ale spíš jíst jen rohlík/chleba a jogurty, přesnídávky atd. moc nee ![]()
Máte prosím nějaký nápad jak mu zpestřit jídelníček?
A co s dětmi kolem roku děláte za činnosti, když je venku škaredě?
díky moc ![]()
@zuzkub :ahojky, ony ty deti sni vse co jim chutna, a je fakt ze my ve vasem veku papali hodne podobne ted uz malemu jde na 20ty mesic a uz teda ji vse krom smazeneho, a vajicka taky moc neji.ale ja myslim ze pomalu muzete davat vse, treba namazat syr na chleba nebo maslo a zkusit sunku.nebo s mlika uvarit pudink proste zkouset co malemu bude chutnat. zkusit uvarit maso ve stave a na zelenine s ryzi nebo testovinama to maly ma moc rad a vyvary s hodne zeleninou a masickem, zacinali jsme na sklenickach na obed ale ted uz ji vse co jime my doma.
V takovem pocasi se hodne tezko hleda doma zabava pro deti, kdyz prsi tak je to hodne zle kdyz nemuzem jit ven, pokud uz chodite tak je to zase o neco lepsi ze si prcek uz jde kam chce. nejlepsi mu udelat doma nejakou zabavu, jinak to nekdy nejde proste… ![]()
@30anet Díky moc za reakci
Takže zkusím vařit co mě napadne a zkoušet téměř všechno. Jen mám trochu problém s tím, že do teď jsem mu to vždy trochu rozmixovala jen to co mohl jíst rukou jedl vcelku a často mi ty kousky z jídla vyplivuje
Ještě by mě zajímalo od kdy si začala učit, aby jedl sám lžičkou?
@zuzkub no tak my sami lzickou jeste nejime.maly je hodne lenivy a vse zvlada hodne pomalu.jen pit sam z hrnicku se naucit snad az ted nekdy jestli je to mesic?? A kolik mate zoubku?? My uz vsechny krom zadnich petek a papa uz krasne kousky. i kdyz mu dam do ruky treba toust tak ho sni sam nebo okrajim jabko tak ji sam.to nato casem prijde i s tim kousanim tak klidne mixuj dal pokud ti kousky plive.my hodne papali i ty hami jogurtiky ty mu chutnaly a bily jogurt s presnidavkou. a pak najednou znicehonic to nechtel.tak se ted snazim hodne chleba a rohlik s necim.se syrem, pastiku, salamem proste co mu chutna tajk mu dam.jsme hodne drobni v roce a pul jsme meli 9,5kg a 81cm.ale nestresuju se tim moje laktacni poradkyne mi furt rika uspech je kdyz spapa par lzicek.
Malýmu lžičku dávám od roka, ale dá si do pusy pár lžiček a to mu kolikrát pomáhám. Pak ho dokrmím. To jen u oběda, který je trochu tužší, aby to trochu drželo na lžičce. Jinak bych ho měla učit pít z učícího hrníčku, ale občas na to zapomínám. Jsem líná.
S jídlem je to zajímavé. Nejradši by jedl to co my. Hlavně u oběda. Tak ho musím nakrmit dřív, než jíme my, jinak nechce jíst jeho jídlo. Jeho oblíbené byla uvařená brambora s různou zeleninou, trochu másla, mlíka buď rozmixované, rozmačkané nebo kousky. Ale někdy mi to nesní. ![]()
Posledně měla úspěch rýže se zeleninou ńa čínu. Byla to nouzovka, a jak si pomlaskával. Dnes měl těstoviny s pomletým telecím řízkem (byl tužší) a mrkev s pórkem rozmixovaná na omáčku. Nebo kousky brambory a kuřecí maso nakrájené na kousky…Taky nevím, co mu vařit.
Ještě zajímavost: tatínek ho naučil trhat rybíz z keře. Tak v zahradě chodil na rybíz, pak na maliny a pak na kanadské borůvky. Momentálně ujíždí na hroznovém víně.
Když prší tak je to na palici. Ráno, když ještě nepršelo, jsme šli na procházku (pěšky) a pak se ten den nějak přežil. Potom za deště v kočárku. Co mě napadá, tak chodit po návštěvách. Změna prostředí…
@30anet my máme zatím 7 zubů a to ty přední, takže mu to kousání asi ani moc nejde. Budu mu zkoušet dávat chleba s něčím. To teď chce nejvíc. Jogurty a kaše ani moc ne. A dnes měl na oběd těstoviny se sýrovou omáčkou a snědl skoro všechno. Mám pocit že to bylo tím, že už měl velký hlad. ![]()
@Lidym Díky za tipy na jídla
malý se právě taky lžičkou nenají…pomalu se ani netrefí do pusy. Tak mu ji moc dávat ještě nechci, nebo pak je jídlo všude jinde, ale ne v puse. Z hrníčku už pije aspoň pěkně.
Náš chce taky většinou to co máme my. Tak když to jde, dám mu to samé, jen míň ochucené (např. rajskou). U nás taky bodovaly ostružiny a švestky. To se aspoň najedl. ![]()
@zuzkub my taky jednu dobu hodne jedli ty jogurty od Hami ale pak se najednou utlo a uz to nechtel proste ze dne na den a nakonec jsem i byla rada nekdy koupim ty ovocne floriany a nekdy mu dam ale vyjimecne.ale ted jsme nejaci lajdaci na jidlo. vesmes moc nechce ani chleba ani rohlik a nebo to musi jist sam krmit nejak moc nechce.obed bud si da polivku a nebo druhe oboji nesni. hlavne ze neco sni.ale nenutim ho, uz parkrat jsem ho nutila a dopadlo to velmi spatne nechtel mi jist vubec, radeji lepsi par lzicek a dost nez to do nej cpat, to se ti pak bud poblije z toho a nebo si vytvori odpor.nas malej ma teda hodne rad polivky bud zeleninovy s bramborem a nebo vyvar s masem a nudlema.na druhe ma rad veprove ve stave a testoviny ty miluje ryzi ani tak ne. a to my zacnaly na sklenickach a domaci mi nechtel jist vubec…a ted uz mam jen parsklenicek na nejhorsi ale malo davam. z ovoce ma rad hodne jabka, banany jak kdy, nektarinky i hrusky ale ty ted taky moc nee zalezi proste jak ma chut a asi den nebo nevim. meloun taky miluje.no a tech krupek a polistirenu za ten den sni taky hodne jeste mu koupim piskotky ty nemame.tak vy teprve zacinate zkouset jidla takze mu treba ted bude chutnat vse pac je to pro nej nove u nas cim korenejsi a mastnejsi tim vic mu to chutna ale samozrejme nic z toho mu nedavam nebo treba jen ochutnat.on si casem prcek vybere co bude jist a co ne, brambory taky muzem ryzi uz je to horsi, sekanou taky ma rad a uzene maso to taky milujue a uzenou polivku s kroupama. muzes zkusit i cervenou cocku tuuz taky muze. treba uvaris se zeleninou. trochu zahustit.at to ma syte, ja hodne varila malymu i ovesne vlocky se zeleninou to mel taky rad.
No nevím…malej bude mít rok teď 13.12 a váží 12kg a doktorka taky nic neříkala, hlavně že je zdravej a chutná mu…a tlustě taky vůbec nevypada…myslím že je to dost vyhrocené…proč odpírat dětem piškoty a tak…vždyť to malá vyběhá…
Mala mi v roce spala od 20-6, pak od 9-10a 13-14 dnws dva roky spi jednou, ale ry dve hodiny, co se cukru tyce v roce neznala sladke piti, sladke kase, nic jsem ji nedoslazovala a dokonce myslim, ze jsem ji jeste varila bez soli. Jogurt jsem davala jen bily. Matyldu a pribinaky nedavam do ted ![]()
Ahoj, já bych si s tím hlavu nelámala, co se týče toho, že máš holčičku baculatou. Náš chlapeček má v roce 12kg a doktorka sama řekla, že to vyběhá a ať si s tím hlavu nelámu. My ráno máme um. mléko kolem 8h, 11 h bio bílý jogurt s kupovanou ovoc. přesnídávkou, 13h masozeleninový oběd, 15h lučinu s rohlíkem, nebo i přesnídávka a než bude večeře, tak strouhané malé jablíčko, nebo mu dám kukuřičné křupky a k večeři mléko na noc nebo kaši.