Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn ma zitra 11mesicu a zadne kousky ani nic do ruky mi nechce. Vetsinou varim doma, takze mixuji I kdyz se snazim uz trosku mene ale stejne si mi pri kazdem kousku nadavuje..
Kdyz mu dam nejakou sklenicku tak musim davt 7+ nebo 6+ jakmile mu dam 10+ nebo 8+ jsou tam kousky a to mi nechce nebo mi to pri vetsim kousku vse vyhodi
![]()
Rohlik do ruky, nebo cokoliv do ruky taky nechce. Jedine co vzal na milost jsou kukuricne krupky.
Takze je povetsinou na tekute strave, presnidavky, jogurt, kase, mliko a obed mixovany
![]()
To starsi v roce uz dokazal svuj dort jist lzickou sam ![]()
Kolem roku jsem krajela starsimu synovi rohlik na kolecka a to jeste na ctvrtiny namazane lucinou nebo s vysoce procentni sunkou a krasne mi to jedl… s mladsim to bude asi beh na delsi trat ![]()
Obnovuji diskuzi a ptám se zdejších zkušených matek: Nemáte někdo tip na dobrou knihu o zdravé výživě batolat? Mám jedenáctiměsíčního syna, doteď jsme jeli ráno UM (230ml), svačina: ovoce s jogurtem, oběd: masozelenina, odpoled. svačina: 230ml UM, večeře: kaše. Mezitím nic nedostával, akorát pití. Mám ale pocit, že mu to přestává stačit. Nechci ale zatím dávat piškoty ani žádné sladké tyčinky pro děti. Co jste dávaly vy? Příjde mi, že to odpoledne má na jídlo takové chudé a někdy po jídle pláče, jakože asi by si ještě něco dal. Nechci ho trápit hlady, ale zároveň ho nechci krmit sladkým, max. ovoce. Díky za tipy.
Tak mu namaž pečivo s lučinou máslem nebo něčím podobným. Nebo dej do ruky žužlat zeleninu nebo ovoce. Já to tak dělám mám tasemnici doma. A občas dávám kukuřičné křupky nesolené.
@dextera K obědu už zařaď k té masozelenině přílohu. Zvýšíš energetickou hodnotu.
A pak klasicky jídlo do ruky - křupky, kousek rohlíku, ovoce/zeleninu na kousky. Pokud Ti přijde hladový, netrvala bych striktně na 5 jídlech. Kluk mi v té době jedl 7× denně: do postele flašku mlíka, za hodinu snídani, pak svačinu, oběd, svačinu, kaši a za hodinu po kaši ještě UM do postele před spaním.
Nebo pokud Ti přijde, že po jídle pláče hlady, tak zvyš porci.
Díky za tipy. Porce jsem zvýšila, že už se všichni diví, že to všechno sní. Tak asi dám víc jídel, jídlo do ruky už zkouším, ale on si s tím hraje
, tak asi musím být trpělivá ![]()
Malý má 15m, ale už dost dlouho jedeme tuto sestavu a také jen minikousíčky nebo mix:
ráno 300 ml mléka
dopo ovocná přesnídavka s kaší (doma dělané) tak 300-350ml
oběd masozelenina také 300-350 ml
sváča bílý jogurt s ovocem také 300-350ml
véča málokdy rohlík z něčím, většinou také vařím polévku nebo masozel množství tak 250 ml
jinak sem tam přes den kousek rohlíku, domácí buchtu, křupky kukuřičné, pohankové, jáhlové
Nic nesladím, nesolím, dávám akorát trochu másla nebo olej do jídla.
Roste jak z vody a má 13,5 kg
Každé dítko je prostě jiné. Malá toho sní ještě víc. V roce měla 8,6 kg a 74 cm. Chodí od 11 měsíce. Připadá mi, že jí správně. Všichni tu psali, že místo tvaroháčku jogurt, s tím souhlasím. Ale jinak mi to připadá OK.