Jídelníček pro 10 měsíční miminko

828
3.1.19 11:45

ahoj, tak ono záleží jak jste daleko s příkrmy a jestli je na um nebo na mm :) syn má 10m a je na um. jídlo u nás, čas orientační +-:
6hod - 180-210ml um
9hod - 220ml ovoce nebo 150ml um a ovoce se přesouvá po odpoledním um (večer víc jí)
12hod - 220ml oběd - zatím jen zelenina (kromě česneku vše), sem tam žloutek, maso, červená čočka, mozzarella + přílohy (rýže, pohanka, jáhly, kuskus, brambory)
15hod - 150ml um
17hod - 220ml večeře - buď dojídá oběd nebo má velkou skleničku
19hod - 150-210ml um
23-01hod - 210-240ml um

mezitím kukuřičné křupky, kus rohlíku atd..má 3 zuby. v brzké době chci zavést bílý jogurt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
945
3.1.19 12:52

Ahoj, čas orientační:
5 h - 180 ml UM
9 h - bílý jogurt s povařeným a rozmixovaným ovocem někdy kaše, případně ovocné pyré
12 h - oběd maso 5× týdně, 1× týdně žloutek, k tomu zelenina (zatím jsem nedávala rajčata, papriky, červenou řepu, petržel, česnek) - většinou má hokkaido, květák, brokolici, mrkev, brambor, rýži, červenou čočku, už měl i jednou houskový knedlík
15:30 h - 180 ml UM
18:30 kaše
2 h - 180 ml UM
Malý má 9,5 měsíce a skoro 4 zuby :-)
edit: během dne ještě pojídá kukuřičné křupky nebo občas piškoty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
465
3.1.19 15:44

Ahojky, tak náš je na UM, jinak ráno snídaně - kaše, na svačinu buďto naškrábu banán, bílý jogurt (hollandii), případně mám domácí ovocné pohárky, na oběd maso, zelenina, příloha, jindy vege - brambory, brokolice, květák… Svačina je obvykle buďto mandarinka nebo jiné ovoce a na večeři znovu kaše, perfektně se zaplácne na noc a je docela dlouho v klidu (mám vždy načlé 3, točíme je).. jinak co se tyče pamlsků, tomu se zatím vyhýbáme, když už, dostane ovocnou kapsičku (samozřejmě bez cukru)… Jinak co se rohlíků tyče, to by se snad ani nemělo dětem dávat ne? Vždyť se loupe a snadno se ním může začít dusit, toho tady už bylo… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.1.19 10:49

Dekujii vsem za odpovedi..dcera je na um od 7 mesicu a kolem 6 mesicu jsen zacala davat prikrmy.. takze uz ji skoro vse co nam ,,nezuby'' :lol: a atopak dovoleji..ale jde mi hlavne o to ze se v noci stale budi 2-3krat na mlicko.. je ti normalni? Take se vam budi mimca v noci na mleko?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8283
10.1.19 21:08

@Petulaaaa94 ahoj, mám 11 měsíční miminko a chodí spát v 8, to dostane 6 odmerek tj. Asi 180ml um pak se vzbudí kolem půlnoci až 1, dostane 5 odmerek a pak kolem 5 taky. Taky se budí často, první syn už spal celou noc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22934
13.1.19 21:13

@Petulaaaa94 ahoj, pridej se do skupinky vaříme pro kojence a batolata , najdeš tam spoustu receptu a inspirace.
Ja jsem obe holky kojila,tak se kojily a jedna jeste koji dle potreby.
Ale rano kase, na svacinu jogurt, obed masozelenina,svacina ovoce a vecer zeleninova polevka..ale mensi porce,nikdy mi nesnedla plnou davku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.1.19 11:09

Dekuji pridam se :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
22.7.19 22:02

jídelníček 10.měsíců

Zdravím, přidávám se k diskuzi ohledně jídla malých prcků..
máme holčičku, 10měsíců a týden. Jedla krásně obědy, cca 140g ale teď, to abych se na hlavu stavěla..
teď jídlo přes den vypadá takhle:
7-8h vstává a má UM 100-140ml, ale pije ho na etapy.. někdy až do 9h, pak si mezi 10-11 na půlhodiny schrupne
12-12:30 masozeleninový příkrm ze skleničky, smíchávám ho s trochou zeleniny-batát, dýně, mrkev. Jedla 140g a ted sotva 80g za revu
pak jde spát, spí od 13h a jak kdy, nekdy do 16h, jindy je už o pul 3 vzhůru
16-16:30 svačina pudink uvařený ze sunaru s ovocem, holandia s ovocem, tvaroh, nekdy pribinak, lipanek, termix..
19:30 kase z flasky, když málo spí, už u toho večer usíná
ted momentalne mezi pulnoci a 1h 220ml UM a spi do rana

je dost problém do ní dostat ovoce, chleba, cokoli.. požmoula to v ruce a zahodi, do pusy neda. Ted ji rostly naraz 4 zuby a poslednich 14 dni bojkotuje obedy. Bud sni sotva 80g, nebo jakmile je tam vetsi kousek, okamzite to z pusy plive.. Nekdy se zadari a cast obeda doji o svacine a jako nasup si da pudink.
Na konci cervna bez problemu jedla vetsi kousky v jidle, ale jen sklenicka.. co uvarim, neji.. a ted nechce ani to. Nekdy sni, ale vetsinou nechce jist a ani spat. Ze by temi zuby? Uz je ma prorizle, ale asi ji boli dasne
Dopoledni svacinu jsme zrusili, nejedla obed, vubec tak jakoby malo ji dopoledne a k veceru by snedla vsechny
Mate nekdo takove zkusenosti? Je lepsi ji nechat at ji co ji, nebo ji nutit? Cpat chleba?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
22.7.19 22:06

@janulka007 Desetiměsíční dítě bych nenutila spíš nabízela. Jinak já nikdy nevážila, kolik malá snědla. S většími kousky neporadím :( Já skleničky nedávala a mixovala jsem snad jen dvakrát. Jinak vše pasírované a potom už jedla kousky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2011
22.7.19 22:21

Mám to ted se synem stejně, pres poledne vůbec nechce jist, tak ho jen treba nakojim nebo dam par lzicek domácí ovocné presnidavky. Také mu vylezly zuby, ale připsala bych to spis těm vedrum. Když se ochladí, tak jí lépe. Večer jí nejvíce :) Nenutila bych, když by měli opravdu hlad, tak by to jídlo snedli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.7.19 22:23

Mně malý dělal to samé, dokonce se z jediného kousku totálně zeblil, klidně celý oběd. Takže jsem mixovala a neřešila to, pribiral málo. Takto to bylo do roka. Teď má 17m, ji papriku, jablko, sušenky, chleba, rohlíky, opeceny toust a čímkoliv, maso na kousky, ale má rád mokré jídla. Takže obědy ji klidně kusy, ale s hodně omáčkou (zeleninovou s masem, kaši s masem a kousky zeleniny, rybu atd. ) a různou přílohu. Jinak bych řekla, že jí trápí zuby, malý měl období, kdy nevypil ani deci mléka za, den a snědl 2 lžičky příkrmu. Byl v nemocnici kvůli tomu. Vím, co to jsou za nervy, nepribiral. Bohužel jsem ho i nutila, byl hubený. Nakonec to nějak ustalo a Teda az po půl roce odmítání zas začal pít mléko, ráno dá 350 ml, pak k snídani celý toust nebo chleba, pak ovoce, nebo presnidavku, oběd cca 250 g, pak jogurt, nebo matyldu, k tomu krupky, další svačina chleba s necim a zelenina a ještě večer kaše, polévka atd. Ji za dva až po tom roce. Do té doby katastrofa!! Neboj, může se to zlomit. Držím pěsti!

• Citovat
  • Upravit
4488
22.7.19 22:58

V deseti měsících to vůbec neřeš. Jsou tepla a různě rostou zuby.
Akorát teda má tvé dítě šílené množství saharidů, obzvláště ty termixy a podobné slaďoury bych úplně vyřadila. K čemu potřebuje takové miminko sladkosti? Já nejsem nijak ortodoxní, ale tohle je dost brzy. Zaděláš mu tím akorát na kazy, na ekzémy a hlavně na závislost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
23.7.19 09:03

Diky za odpovědi. Vedry to asi nebude, jak bylo teplo v cervnu, jedla bez problemu, lip nez ted, spala lip.. doufam, ze je to temi zuby. Na kontrole u doktora rekli, ze pribira, je nekde uprostred jejich grafu… takze jim to prislo OK a ze neji, tomu se zasmali..
K snidani sme dneska zkusili chleba s maslem, no, jeden kousek ozuzlala, ale jinak vsechno jen osahala a vic nic. Jak si cpe cokoli hned do pusy, s jidlem to nedela.
Navic v noci kolem 11-12h zacina nejaka rvaci akce, kdy se neda utisit, odhani me rukou, napit nechce a jen breci, ale je to jak kdyby ji nekdo snad rezal nohu.. pak usne. Mozna ji tlaci kase, co ma k veceri. Jinak prave usina po kasi v 8 a spi do te rvaci prestavky, pak se napije, nekdy vypije vsechno, nekdy trochu a zbytek pozdeji a spi do pul 8
A pribinak nebo termix nema kazdy den, vim, ze je to sladke, ale od zacatku klasicky bily jogurt s ovocem cerstvym, nebo holandii s ovocem nechce. Driv sme davali presnidavku jablko-hruska-banan, ale to taky nechce. Cerstve ovoce vubec nedava

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
23.7.19 09:04

Jinak vazi 8,38kg a ma 75cm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
23.7.19 09:07
@janulka007 píše:
Diky za odpovědi. Vedry to asi nebude, jak bylo teplo v cervnu, jedla bez problemu, lip nez ted, spala lip.. doufam, ze je to temi zuby. Na kontrole u doktora rekli, ze pribira, je nekde uprostred jejich grafu… takze jim to prislo OK a ze neji, tomu se zasmali..
K snidani sme dneska zkusili chleba s maslem, no, jeden kousek ozuzlala, ale jinak vsechno jen osahala a vic nic. Jak si cpe cokoli hned do pusy, s jidlem to nedela.
Navic v noci kolem 11-12h zacina nejaka rvaci akce, kdy se neda utisit, odhani me rukou, napit nechce a jen breci, ale je to jak kdyby ji nekdo snad rezal nohu.. pak usne. Mozna ji tlaci kase, co ma k veceri. Jinak prave usina po kasi v 8 a spi do te rvaci prestavky, pak se napije, nekdy vypije vsechno, nekdy trochu a zbytek pozdeji a spi do pul 8
A pribinak nebo termix nema kazdy den, vim, ze je to sladke, ale od zacatku klasicky bily jogurt s ovocem cerstvym, nebo holandii s ovocem nechce. Driv sme davali presnidavku jablko-hruska-banan, ale to taky nechce. Cerstve ovoce vubec nedava

Tak pokud nechce jogurt (ono kravské mléko obecně je pro děti těžké na trávení, někdo ho doporučuje až od roka), tak jí ho nedávej, nenahrazuj to tím keklem termixem. Kaše na noc je taky totální zabiják. Dovedeš si představit si dát k večeři mísu cereálií? Dej jí na noc s předstihem před usnutím to samé, co měla k obědu a jinak klidně mléko, vždyť je to ještě mimino. V jejím věku byl můj syn na 120 g masozeleniny a dvou lžičkách ovocné přesnídávky, jinak mléko. Víc jsem do něj nedostala ani za nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí