Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Koukla jsem na složení, tak přidávám jen pro info :
Prospan:
Léčivá látka:
Hederae helicis folii extractum siccum (5 - 7,5 : 1), extrahováno ethanolem 30% (m/m) 700 mg ve 100 ml sirupu.
Pomocné látky:
Kalium-sorbát, kyselina citrónová, krystalizující sorbitol 70%, xanthanová klovatina, třešňové aroma, čištěná voda.
Hedelix
sirup obsahuje:
Léčivou látkou je hederae helicis extractum (2,22,9 : 1) 0,8 g ve 100 ml
extrahováno směsí ethanolu 50% (v/v) a propylenglykolu (98:2)
Pomocné látky: makrogolglycerol hydroxystearát, badyánová silice, hydroxyethylcelulóza, sorbitol 70 %
(nekrystalizující), propylenglykol, glycerol, čištěná voda.
Pokud máš možnost, tak doktorovi zavolej. řešila jsem teď taky průjem u dítěte, začlo to v pátek a bála jsem se dehydratace, tak jsem se informovala, co mám dělat a koupila jsem probiotika, po kterých se to prakticky hned upravilo (enterol) často pít, pokud kojíš kojit. pokud nechce pít, tak bych se bála
Jestli je to třetí den bez lepšení, tak bych šla k dětské. Že nejí to tolik nevadí, ale je potřeba pít, dostatek tekutin jinak může dojít u dítěte k dehydrataci. A dala bych jí lactobacily
(moje dcera měla rotaviry, byla i na jip, po nich je náchylná na časté zvracení/průjem a pokaždé máme dát biopron, enterol na průjem/zvracení na týden nedávat mléčné, že to dráždí střeva ještě víc a máme dietní plán od dětské, nemáme ji nutit do jídla, ale pít musí hodně, taky chodím k doktorce až po 3tím dni, pokud nezabere tohle co píšu, tak raději jdeme)
Jestli máš Enterol tak jí ho dej zabírá bezvadně.
Ahoj, dcera má od pátku kašel, rýmu, je malátná, ospalá, včera se jí teplota pohybovala kolem 37,5. Nyní má už 38,3. Moc nepije a nejí. Jídlo mi nevadí, vadí mi, že nepije. Mám pocit, že se jí nemoc zhoršuje. Doma dáváme kapky na kašel a ted jsme dali nurofen na tu teplotu. Rýma jí z nosu teče samovolně. A já nevím, zda jí k dr a nebo ještě vydržet…Dcera bude mít za měsíc 2 roky.
@Vermun šla bych k dr nejlépe ještě dnes, dehydratace je u malých dětí nebezpečná.
@Sisi137 zatím mi dehydratovaná nepřijde. Včera vypila cca 100 ml mléka, pár lžiček polévky měla a tak 100 ml štávy. Dnes tak 100 ml štávy jinak nic. Má cca 14 kg.
Lékaři bych hned zavolala. protože v čekárnách to touhle dobou není žádná sláva. takže poradila bych se, co a jak a na základě toho příp. jela. s pitím je to blbé, to je fakt, co jí stříkat stříkačkou dozadu po straně jazyka? Možná ji vadí polykání, bolí ji v krku a proto nepije, těžko říct ![]()
@Saroya ona má averzi vůči všem stříkačkám, má z nich panickou hrůzu (dostává z nich léky).
A co udělat jí silný kuřecí nebo hovězí vývar? ten hodně posiluje a dětem většinou chutná. dalo by se jí to dát k pití nebo i se zeleninou a zavářkou k jídlu, pokud by chtěla.
taková slepičí polévka má údajně antibiotický účinek.
jinak na kašel, rýmu a zahlenění ještě doporučuji odvar z lotosového kořene, mazat na hrudník tymiánovou mast. z tymiánu lze udělat i domácí sirup s třtinovým cukrem a dávat na odkašlání a celkové posílení dýchacích cest. do místnosti dát nastrouhanou cibuli a třeba do aromalampičky, nebo jen do vody nechat volně odpařovat tea tree olejíček nebo eukalyptový nebo jiný dezinfekční. hodně větrat. přeju, ať se dá rychle do kupy. teplotu bych netlumila pokud by nedosáhla čtyřicítek, úzdrava se tím může zbrzdit a bacily dobře pochcípají, spálí se právě teplotou, jo a do jídla bych vůbec nenutila
Pročítám příspěvky a koukám jak blkázen. Původně jsem hledala info o rýmě. Malá má třetí den rýmu. Hustou a ještě se jí to vrazilo do očí. Tak kapeme do očí do nosu. Z nosánku třetí den už skoro neodsáváme, akorát ráno má pořád očička zalepený a u nosíku zelený soplík. Tak jsem nevěděla, jestli před víkendem letět k doktorce, nebo to ještě přes víkend nechat co to udělá. Dva dny na kapkách asi nic moc neukáží, ale po dvou dnech už se nedusí a vyspí se. Tak se to asi pomalinku zlepšuje. ALe koukám jak vermun píše, že jí dcera nepřipadne dehydratovaná a popisuje, jak vlastně vypije 200 ml za den + polívku. Není to trošku málo? Vím že každé dítě pije jinak, ale přeci. Naší malé je 14 měsíců a už od půl roku pije 500 ml + 210 mléka 2× denně. Teď mi vypije 700 ml až litr čaje + ráno a večer mléko 250 takže s mlíkem litr a půl. Možná je to oproti jiným dětem extrém. Ale ve dvou letech 200 ml mi přijde na hranici. Zkusila bych malou trochu rozpít. Když nae v létě nechtěla pít, tak jsme se rozpily na sladkých granulovaných čajích. Ty by pila po litrech… a pak jsem ubírala granulátu, až mi pila samotnou vodu…