Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Hlavně zvažte, jestli se to "netriska " s příjmením, aby to neznelo jak jméno z Harryho Pottera. Na rodinu bych nehledela - je to vaše dítě. My dostali čočku i za běžné jméno v první dvacitce, protože má svátek blízko Vánoc. Také zvažte různá oslovení a zdrobneliny. U Boniface si to nějak nedovedu představit.. Boník? Bony? To jméno je dlouhé na to aby bylo používáno (nejen vámi) v základním tvaru.
Noo, já když tady už poměrně dlouho, jen tak pro zajímavost, pročítám ty diskuze o volbě jména, tak si říkám, proč nebo co vede ty nastávající rodiče k tomu, dát svému dítěti za každou cenu nějaké neobvyklé jméno. ![]()
Proč?
Nechci se někoho nijak dotknout, ale opravdu to nechápu. Vždyť je stejně každé dítě naprosto originální už samo o sobě a to, jak vzhledem, tak i svojí povahou a samozřejmě i chováním.
Myslím si, že někdy takové neobvyklé jméno, může dítěti i v jeho pozdějším věku, spíš uškodit, než prospět… ![]()
Protože, pak tyto děti musí kolikrát na úkor svého jména, čelit úplně zbytečným posměškům.
A právě na to, by měli rodiče myslet, aby takovým neuváženým rozhodnutím, jednou neučinili své dítě nešťastným…
A mě se Bonifác líbí, vůbec bych se nepozastavila nad ním, že je divné. Není. Boni, Boník, Boníček, mě to přijde hezké. Žádného kocoura Bonifáce neznám- to je z pohádky? Líbí se mi i Vavřinec, Medard, Metoděj.
Mne se sice nelibi, ale nijak me nepohorsuje, nesokuje a nepovazuju ho za nejaky sileny ulet
Jak tady lidi pisou o tech zviratkach - je pravda, ze teta mivala psa Bonyho. Ale Max, Nela a Ben byvala vylozene psi jmena a jak dnes frci ![]()
@Karinkas píše: Více
já nevím, děti jsou děti a dokážou se posmívat jakémukoliv jménu - je jim jedno, jestli je zvláštní nebo tuctové, konečně, co je dnes zvláštní jméno,
u dcery ve třídě se nejvíc posmívají té milionté Sofince - říkají jí Žofinko, zatímco Timotej je pro ně naprosto v pohodě jméno
@stinga píše: Více
Tohle tady nekdo psal, ze u nich se deti posmivaji tusim Kristynce. Ono je to o osobnosti. Kdyz je nekdo treba introvert nebo se v necem odlisuje od ostatnich (a to muze vynikat i v pozitivnim slova smyslu!), tak dostane cocku kvuli jmenu, i kdyby to byla Ela.
@stinga píše: Více
V tom máš pravdu. Posmívat se děti dokážou za cokoliv. Ale i tak bych řekla, že jsou jména se kterými to člověk bude mít v životě prostě “těžší”. A zrovna Bonifác mi jako jedno takové připadá. Protože se podle mě vždy najde někdo kdo se bude mít potřebu zeptat. Já si to z té základky pamatuju. Jak se nového spolužáka postupně na původ jména zeptala každá učitelka a musel vysvětlovat proč a po kom se takto jmenuje. A nadšen z toho zrovna nebyl. Já vím, že dneska už se dávají jména různá. Ale stále si myslím, že Bonifác prostě vzbudí více rozruchu než třeba Nathaniel. Ale tak o to asi rodičům jde.
@Karinkas píše: Více
Ano, ano, urcite jsou jmena, se kterymi to clovek bude mit tezsi. A ja prave Boniface nepovazuju za jedno z tech jmen. A nekdo zase ano. A proto se na to zakladatelka pta, aby si udelala takovou malou statistiku.
Ja do te kategorie nepouzitelnych jmen radim treba jmeno Eliot, ktere tady na Emiminu byva opakovane vychvalovano a navrhovano. Je to subjektivni. Jinak Nathaniel mi pripada mnohem vice exoticky, nez Bonifac. A take dnes uz se urcite nebude ucitelka ptat, jak rodice prisli na takove jmeno. Ve tride ji sedi Voloďa vedle Nomin (syn ma spoluzacku Nomin), za nima Jessica (napr. Pupikova) s Josefem. ![]()
@p.Zv. píše: Více
To máš vlastně pravdu. Já jsem nad tím ještě dneska přemýšlela. A tohle je opravdu jenom o vkusu. Já třeba mám asi obecně problém se jmény, která jsou méně častá a zároveň k nim mám nějakou asociaci.
Jako právě kocour Bonifác, létající Čestmír, Medardova kápě. A nějak automaticky mi naskočí, že s tím budou dotyčného asi všichni otravovat. Protože je to hned musí napadnout taky. Ale vlastně to tak vůbec být nemusí. A i tady v diskuzi je znát.
@Kunikula Strhana píše: Více
Mně se moc nelíbí
ale dcerka má jednoho ve škole v 1. třídě, říkají mu Bony.
Čestmíra jsem měla kamaráda v partě. On je v rodině snad třetí Čestmír. Problém za nás neměl. Prostě Česťa. Vím, že má svého syna Čestmíra. Mi se na tom nelíbí jen dědění jmen po někom. To je trapné a bez nápadu všeobecně. Ale Čestmír nás nikdy a nijak nedráždil.
@Kelsey1 Přesně. Čestmír úplně normální jméno, Česťa, Čestík, máme v rodině, také jsem na něj zvyká odmala:)