Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U nas ve skole s tim teda byl celkem problem, kdyz si vzpomenu tri Petrove, hodina cestiny, cetli jsme nejaky pribeh, uryvek, ucitelka vyvolala Petra, ti tri se na sebe koukli, kdo z nich teda bude cist. Bylo to dost zmatecne. No a rikat zase Petr xy je taky blbe, pro me teda cetnost jmena hraje velkou roli.
Znám jich hodně… Jenom u nás v malé bytovce jsou dvě, bohužel se mi tímto tohle jméno zprotivilo.
Ja bych to tak neresila, nikdy neodhadnes, jak se trend bude vyvijet. znama dala jmeno, ktere bylo pomerne neobvykle a za 3 roky bylo jedno z velmi castych.
kdysi jsem znala jednu jedinou Josefinu a hrozne se mi to libilo, prislo mi to elegantni a „exoticke“. ted ji dal Klus a uz jsem slysela hned o nekolik Josefinach v okoli. ![]()
Ema je aspon klasika - existuje skoro vsude ve svete, jednoduse se cte i pise a existovala uz za prvni republiky.
@klafina123 píše:
@cabbiria dala bych jméno, které se nám rodičům líbí, bez ohledu na to, co kde kdo říká. jasně, jsou určitá jména, která v určitých vlnách převyšují jména jiná..,ale co jako? Ema..i Emma..jsou krásná jména, tedy nevidím důvod, proč nedat. Ono..,můžeš dát stokrát neobvyklé jméno a zrovna jak na potvoru, se k vám do okolí přistěhuje někdo, se stejně starým dítětem, které se bude jmenovat stejně..jak ovlivníš, aby tam nebyly 2? Jednou Tvoje berda vyroste a koho bude zajímat, že jich např. ve škole bylo víc stejného jména?
Neblázni, přeci si nebudeš vybírat jméno, které se Ti nelíbí, jen proto, že ho nikdo nemá
Ale jo, určitě máš pravdu, člověku by se to mělo hlavně líbit, měl by mít ke jménu citový vztah, aby se mu hezky dítěti říkalo…Mě to jen docela dost zamrzelo, negativní komentář od kamarádky, která sama má doma Elišku…Což je jméno, které se mi jednak nikdy nelíbilo a navíc jsou jich taky mraky, ale nikdy bych jí to neřekla, je to její dítě a její volba. No ![]()
@evill píše:
Já znám Ernu. Co je na Edne?
Asi mi hned naskoci, zla televize Edna'
, pro me je Erna moc hruby, treba Erin uz je mnohem lepsi, kazdej to vidi jinak, o tom to je, ne? ![]()
Aji my máme Emičku
, toto jméno si přál manžel..já proti němu nebyla a dneska je to pochopitelně nejkrásnější jméno naší holčičky
. Malá je už ve školce a má vě třídě ještě jednu Emičku, ale ani mně ani malé to vůbec nevadí ![]()
A to jsme chtěli vybírat jména, které jsou neobvyklé..a šup, Emička je dneska už takřka běžné jméno, tak jsme to zkusili u druhého, kdy se nám narodil chlapeček Vít (Vítek) a šli jsme na dětský den a najednou samý Vítek, Víteček apod., a do té doby jsme o žádnýho Vítka ani nezavadili, takže asi tak.. ono si nevybereš, kašli na to, jestli je nebo není to jméno populární, dejte co se Vám líbí
![]()
Příspěvek upraven 22.02.16 v 10:09
Taky jsem chtela Emu, ale mne k tomu sedelo i prijmeni, ktere zní nemecky. Odradilo vsak to, ze kdyz jsem byla v nasi okresní porodnici a bavila se s kamaradkou sestřičku, ze Ema je ted snad kazda treti holka. Je tedy pravda, ze si toho i všímá znama, co uci ve skolce. A osobne mam tri kamosky, co daly take Emu. Za dva mesice rodim, zase holka, ale zvažují jine jmeno, protoze i moje starsi jedenactileta dcera mi rekla, ze dobre, ze jsem nedala Emu, ze by se ji nelíbilo byt ve skole, ve tride, v krouzcich s vice Emama, protoze u nich na skole jich je dost.
Ema Kvačova mne osobne nesedi. Ale je to o tom, ze kazdemu se libi neco jineho…Ja se treba ted vic divam na to, aby to jmeno bylo schůdné, do zivota dobre použitelné pro dite, jak pro me
jestli chapes, co tim myslim…
Je to boj, sama jeste nemam uplne jasno, ktere jmeno dam:(
@cabbiria Mě se jméno Ema moc líbí. Vím, že je teď celkem dávané, no a co? Já měla jméno pro holčičku vymyšlené snad už od puberty, vždy jsem věděla, že jestli budu mít jednou holčičku, bude to Nela. Tenkrát to žádná masovka opravdu nebyla a teď je to holt jméno dávané dost často. Co s tím ale nadělám? Ani já ani manžel žádnou dospělou Nelu neznáme, tudíž to jméno ani nemáme s nikým „spojené“a oboum se nám prostě líbilo, tak jsme ho dali a nelituje. Známí vymýšleli jméno, aby bylo „originální“ a za rok to bylo taky jedno z těch hodně dávaných. To člověk neovlivní. ![]()
Takže jestli se Vám jméno líbí, vykašlala bych se na to a klidně ho dala. ![]()
Osobně se mi jméno Ema vůbec nelíbí, ale o to nejde. Pokud se ti líbí, dej ho, bez ohledu na trendy. Dvě z mých dětí mají taky statisticky hodně časté jméno a je mi to jedno. Btw. zrovna ve třídě jsou se svým jménem samy ![]()
U nás- vesnice cca 1000 obyvatel za poslední 2 roky 6× Ema, 5× Ela (v různých variantách). Nedala bych to jméno, ať by se mi líbilo sebevíc. Moje sestra má velmi frekventované jméno, a vždycky si stěžovala, že jich bylo 5 ve třídě. Zvláštní je, že ona sama dala svým dětem jména snad ještě častější- v letech jejich narození byla ta jména mezi top 5.
Já se třeba jmenuju Jana, kvůli četnosti mi jméno nikdy nevadilo, nikdy jsem nechodila do třídy ještě s další Janou a to jsem do škol chodila fakt dlouho
asi dobrá náhoda… my máme Alici a Lindu a těch Lindiček teď taky nějak víc přibývá
dokonce do školky, ale do jiné třídy chodí taky Alice a její sestra se jmenuje taky Linda
a to jsme chtěli být mírně originální ![]()
Děkuji vám všem za příspěvky, ale moudřejší stejně nejsem
Je mi jasný, že si to prostě musím rozhodnout sama, chtěla jsem si jen udělat takový průzkum. No a stejně mi to moc nepomohlo, Ema je pro mě stále nejkrásnější a nechce se mi jí vzdát, ale opravdu mě dost odradily příspěvky, ve kterých se píše, že jich máte ve svém okolí šest atd…No, ještě máme čas, tak mám aspoň nad čím přemýšlet ![]()
Ema je pěkné jméno, ale je jich hodně. V okolí mám dvě kamarádky a obě mají Emu. Na druhou stranu, já mám nepříliš časté jméno a když jsem v devadesátých letech chodila na základku, tak jsem strašně záviděla všem Janám, Petrám, kterých bylo hodně, že mají normální jméno. A zlobila se na mamku, že chtěla být originální
Takže tak ![]()
@cabbiria mam to stejne jako ty, taky to jmeno miluju uz hrozne dlouho a vzdycky jsem chtela mit emu, prvni dite byl kluk a pokud druhy bude holka tak to proste ta ema bude a je mi jedno kolik holcicek se tak jmenuje.. nechci tady sdelovat primo jmeno moje a pritelovo ale muzu rict ze svyho casu to vedli zebricek
jsou hooodne nahore i ted moje jak dlouhodobe tak kratkodobe, pritelovo uz se tolik nedava ale celkove je porad na vrcholu
no a me osobne nikdy nevadilo ze nas toho jmena bylo hodne a porad je.. ja moc nejsem na tu originalitu takze radsi jmeno ktery je casty tim padem i oblibeny nez jmeno ktery by melo jenom moje dite a lidi by si tukali na celo
jinak kdyz se podivas treba na nasejmena.cz nebo neco podobnyho a zadas treba emma a ema a sectes si kolik jich je a treba kolik se jich narodilo ze posledni rok tak zjistis ze to neni az tak casty.. treba emma a ema za rok 2015 se jich narodilo 1855.. kdyz to porovnas s jinyma jmenama ktery se davaj dlohodobe a vypada to ze jich neni tolik tak zjistis ze tech emicek vlastne neni az tak tolik.. akorat, ze se zacli poradne davat az poslednich letech tak kazdymu prijde ze jich je moc ![]()