Jméno Ema

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3910
26.10.10 13:54
Angua píše:
Ještě jsem zapomněla napsat, že bych určitě nedávala Emma - celý život bude zdůrazňovat, že je Emma s dvěma :lol: :lol: :lol: Ale mně se vůbec to bezdůvodné zdvojování písmenek nelíbí - přijde mi to ujeté, že se asi někdo snažil být světový. I když byl třeba důvod jiný :mrgreen: :nevim: :lol:

Mě zase přijde ujeté, dávat dvě jména :roll:
My máme kvůli příjmení dvě L. Má krátké přjmení, tak ať nemá až tak kratinké jméno. Ale jiné se nám nelíbilo. Chtěli jsme, aby měla EE :oops: :lol: Ale třeba jsme měli ve výběru Elisabeth, ale je to až zbytečně dlouhé a stejně by ji všichni říkali Bětko :roll: Eliška se nám nelíbila. Elen bychom stejně dali se dvěma L, neboť se nám to více líbí.
Myslím, že nebude muset nikde zdůrazňovat, že je Ella se dvěma L. Při vyslovování je to stejně jedno a když se vypisují nějaké papíry, člověk si je stejně většinou vypisuje sám nebo předkládá OP, kde je správné znění jména.
Spíš si myslím, že chudák dítě, které má dvě jména někdo mu říká tak a tak. Stejně se většinou stane, že se mu nakonec říká jménem jedním. Ale pak nechápu pointu s tím druhým jménem :nevim:
Tím, že máme dvě L, rozhodně nejsem světový :roll: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17745
26.10.10 13:55
helmitka píše:
stejně mě baví, jak si každý hájí to svoje a jak se vkus každé z nás liší :-)

Mě taky, to by byla nuda, kdyby se každému líbilo to, co druhému :lol: !

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2787
26.10.10 14:13

Mně se Ema moc líbí, ale spíš psaná Emma, právě proto, že je to jméno o písmenko delší, ne kvůli světovosti.
Nakonec ale jsme se rozhodli pro Karolinu, a ted řeším, že se mi víc líbí Karolina s krátkým i než Karolína..tak to ještě musíme prodiskutovat.
Justýna se mi taky líbí moc, ale já bych zase radši Justinu a to je pak podobné Kristině, naší prvorozené. Mně se moc právě nelíbí ty počeštěně varianty jako je právě Kristýna. Jo zatím musíme všude říkat, jak se píše, ale nevadí mi to a myslím, že si i dcerka zvykne. Takže říkat píšu se s dvěma L nebo M určitě taky nebude žádný problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2081
26.10.10 14:18

Heleďte!!! Koukejte si zošklivit Justinu nebo Justýnu!! Nechci, aby z toho byla zasejc móda a každej se tak jmenoval!! :zed: :zed: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2787
26.10.10 14:26
:mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
cher
26.10.10 14:28

Justýnky znám dvě a je to moc hezké jméno. Já si odmala přála Juditu, ale nehodila se nám k příjmení.

• Citovat
  • Upravit
2081
26.10.10 14:29

Judita je pěkná :palec: , taky jsem jí chtěla dát, ale z nějakého mně záhadného důvodu manžel schválil Justinu a Juditu zamítl jako „je to divný“ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xzuzkax
26.10.10 15:47
MadGirlNancy píše:
Heleďte!!! Koukejte si zošklivit Justinu nebo Justýnu!! Nechci, aby z toho byla zasejc móda a každej se tak jmenoval!! :zed: :zed: :mrgreen:

Tak já myslím že už je pozdě :mrgreen: Kamarádce se nedávno narodila holčička a jmenuje se Justýna :lol:

• Citovat
  • Upravit
13338
26.10.10 15:50

Ema se mi strašně líbí, bohužel doma mi to neprošlo :-( :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
26.10.10 15:51

Tak mě se líbí i Ema a Eliška, ale ani jedno bych nedala, protože se tak v mém okolí jmenuje opravdu dost holčiček.
Asi tak jako, že máme Jonáše a teď jich je taky jako hub po dešti.

Takže bych šla raději do Sofie nebo Justiny. Já spíš do Sofie. Ale Justýn je zatím méně. Manžel touží po Josefíně. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
26.10.10 16:16
Alice19761 píše:
RyBANA píše:
Proč je vůbec Anna s dvěma N? :-D
Ano :mrgreen: !

Nevím, ale to jméno prostě tak je - to je jak kdybyste se ptaly, proč je Petra s T a ne s D :lol: :lol: :lol: Prostě Ema má u nás tradici s jedním M, čeština není jazyk, který takto zdvojuje souhlásky, to je třeba angličtina. Něco jiného je, když má to jméno pak jiný zvuk (teď mě napadají blbosti, třeba Žofie a Sofie, Karolína a Karla, Tereza a Terezie…), to chápu, že někomu se líbí jedno a druhé ne. Jednou jsme Češi a pokud jeden z rodičů není cizinec nebo v cizině nežijeme, nevidím důvod, proč psát jméno cizojazyčným způsobem :nevim: Ale neberte si to osobně, stejně alergická jsem i na Nicolky a Nicolásky - jako prooooč??? to jim někdo říká NiColko? :lol: :lol: :lol: Pak mi to trošku zavání Esmeraldou Kandráčovou a Kevinem Žigou :wink: :mrgreen:

Asi jsem konzerva, ale respektuju v těchto případech český jazyk. Nechápu, proč psát Vanesu s dvěma S, když existuje s jedním. Taky neříkám „náš Semjuel“ a přitom se to jméno takhle v některých jazycích čte :nevim: :lol: :lol: :lol: Nebo nedám dítěti jméno John, když u nás je ekvivalent tohoto jména Jan - přijde mi to naprosto totéž, jako Ema a Emma, akorát to tak nebije do očí.

Důvod, že šak já taky vysvětluju a žiju mi přijde takový… :nevim: Nemůžu najít správný výraz - ale nevím, proč to dělat i svému dítěti :lol: K nám do knihovny chodí kluk, který své příjmení prezentuje jako „Gabryš s tvrdým“ :lol: :lol: :lol: Ten si vybrat nemohl, je to příjmení, ale myslím, že se jmenuje Nikola. Aspoň v tomto jeho rodiče zažili rozum, protože kdyby byl ještě k tomu Nicolas, tak se chudák uvysvětluje. Už takto ho to chudáka zdržuje, mohl by být o 10 sekund dřív na internetu :lol: :lol: :lol: Kámoška se jmenuje Schaedlbauerová (čte se to pochopitelně Šedlbauerová) - díky jménu Dagmar se nevejde do skoro žádné kolonky a příjmení musí každému hláskovat. Kdyby k tomu měla hláskovat ještě jméno, tak už se podle mě dávno nechala přejmenovat :lol: :lol: :lol:

Fuj, to jsem se zas rozepsala :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3910
26.10.10 16:26

Angu, Zbyněk taky hlásí „Zbyněk s tvrdým Y“ :mrgreen:
A mě se třeba nelíbí, když někdo dává opravdu cizí jméno a k tomu „typicky“ české příjmení…Jako třeba Jennifer Hrůzová, ona je vlastně Jennifer Anna Hrůzová :roll:
Ale když si to vezmeš, tak Samuel též není „české“ (teď už možná ano) a vy máte české příjmení. A dali jste to jméno.
Líbí se vám, nepříjde vám to blbé, tak OK :wink:
To samé nám se líbí Ella se dvěma L a myslím, že světový zrovna tímto rozhodně nebudeme (NIKDY) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17745
26.10.10 16:47
Angua píše:
Nevím, ale to jméno prostě tak je - to je jak kdybyste se ptaly, proč je Petra s T a ne s D :lol: :lol: :lol:

Jsi se trefila do černého!
Jsem Petra 8-) !
A s „d“ to nemůže být proto, že nejsem nějaká Pedra ze Španělska!

Každému co jeho jest!
Nevidím vůbec nic výstředního na Emmě s dvěma m!
Fakt, ne? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
26.10.10 17:00

Zuzu, ale Zbiněk, to snad ani není, ne? Fuj, to vypadá hrozně :lol: :lol: :lol: To zas kdo by napsal Zbiněk, je u mě idiot a dobře mu tak :mrgreen:

Samuel české není, ale to zas málokteré jméno. Zuzana je taky hebrejské, Petra je řecké… :nevim: Ale jasně, je neobvyklé (nebo bývalo), určitě by se víc hodilo k cizímu příjmení (nebo nám nějaké tradičnější), ale mně spíš „vadí“ (to je asi silné slovo, ale pozastavím se) to, když jméno v daném jazyce existuje a já přesto zvolím cizí formu…

Myslím, že dát za našich babiček třeba jméno Petra, když každá byla Fanka, Božena nebo Vlasta, tak by si taky ťukali na čelo, co si to vymýšlím za exotiku - přitom dneska je to považováno za normální české jméno.

Stejně, člověk se snaží, myslí si, jak to nevybral a na plavání se mě ptali, jestli je malý Roman nebo Samuel :roll: :zed: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
26.10.10 17:07
Angua píše:
Ještě jsem zapomněla napsat, že bych určitě nedávala Emma - celý život bude zdůrazňovat, že je Emma s dvěma :lol: :lol: :lol: Ale mně se vůbec to bezdůvodné zdvojování písmenek nelíbí - přijde mi to ujeté, že se asi někdo snažil být světový. I když byl třeba důvod jiný :mrgreen: :nevim: :lol:

Hehehe, Emma s dvěma, to je taky dobrý :mrgreen: :mrgreen:  :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky