Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Maiiia
jistě to je normální funkce jazyka, právě že nejde „arbitrárně“ stanovit že všechna jména jsou stejně „hezká“ a „dobová“…jazyk se vyvíjí a tak jméno které bylo v roce 1134 pěkné, může znít v roce 2017 divně – a obráceně
je to sice jméno, ale…
@Maiiia píše:
S krátkým i je pěkné, modernější, než s dlouhým. Ono přece každé jméno je hezké, záleží jen na tom, jak se vyslovíA pro ty, co argumentují dětmi, jak se budou posmívat apod. Pro děti je jméno jen slovo. Neznají tradiční, netradiční jména, zahraniční jména ani směšná jména. Ale pokud se před nimi budete posměšně vyjadřovat o něčím jméně, tak se začnou posmívat taky. Děti jsou naším odrazem, opakují vše, co vidí a slyší (i to, co by radši vidět a slyšet neměly). Zkuste se nad tím zamyslet, než před drobkem utrousíte: No, to je jméno, chudák dítě, co mu to ti rodiče provedli, takové blbé jméno…
To je naprosto přesný, tyhle předsudky o jménech dělají rodiče dětí, jim na tom nic zvláštního nepřijde
Děti se spíš posmívají, že má někdo velký uši, nebo se něčím odlišuje, ale jméno jim nepřijde směšný
Dělala jsem si jednou test s neteří a již zmiňovaným jménem Kunhuta a dodnes se jmenuje jedna její panenka Kunhutka a nepřijde jí to vůbec směšný ![]()
@peta81 píše:
Zakl., ervín mi prisel dost desne jmeno. ale to zkraceni na ervin je super. zajimave, co udela jedna carka
neprozradis prijmeni? jak by to ladilo k sobe.
a jinak, ja taky nezdrobnuji. mame treba sousedy, ti maji dite viktora a rikaji mu vikousku a vikisku
Příjmení neprozradím, nemáme úplně běžné, je měkčí
Ale pocitově mi k tomu příjmení Ervin ladí, jak už jsem psala, pro holku máme Karin a ta se k tomu moc hodí a ten Ervin je hodně podobné jméno ![]()
Jmeno kamil mi taky nesedi. par jich znam a vlastne mi to prijde smesne a zzenstile
vzdycky se mi vybavi hermanek a ten krem na ruce
![]()
@peta81 píše:
Jmeno kamil mi taky nesedi. par jich znam a vlastne mi to prijde smesne a zzenstilevzdycky se mi vybavi hermanek a ten krem na ruce
![]()
Mně spíš vadí, když mu říkají „Kamčo“, to mi úplně trhá uši ![]()
Je to tak, jméno mi zní hrozně zzženštile a opravdu nemužně, představa…jde proti mě hezký vysoký chlap, ostré rysy…pěkný…podá ruku a představí se " Kamil"…ne, nějak to nejde
…to jméno je pro chlapa celé špatně
Kordula, Kunhuta – jsou velmi tvrdá, „těžká“…nositelce ubírají ženskost a…každej to nějak vnímáme…
je normální jména vnímat v kontextu daného jazyka, toho co jsme viděli, zažili a načetli…malé dítě nemá načteno, zažito a naposloucháno a tak logicky jména vnímá jinak než jako někdo kdo již zažil a slyšel to i tamto… to je normálka
taky nevidím smysl argumentovat tím že se děti „budou smát“, ale říci kdo jak které jméno vnímá je normální argument, ne předsudek, to že se někomu jméno Kamil nelíbí a považuje jej za zženštilé není předsudek ale názor na to jméno, je legitimní mít názor na jméno
![]()
@Borrealis píše:
Je to tak, jméno mi zní hrozně zzženštile a opravdu nemužně, představa…jde proti mě hezký vysoký chlap, ostré rysy…pěkný…podá ruku a představí se " Kamil"…ne, nějak to nejde…to jméno je pro chlapa celé špatně
Kordula, Kunhuta – jsou velmi tvrdá, „těžká“…nositelce ubírají ženskost a…každej to nějak vnímáme…
je normální jména vnímat v kontextu daného jazyka, toho co jsme viděli, zažili a načetli…malé dítě nemá načteno, zažito a naposloucháno a tak logicky jména vnímá jinak než jako někdo kdo již zažil a slyšel to i tamto… to je normálka
taky nevidím smysl argumentovat tím že se děti „budou smát“, ale říci kdo jak které jméno vnímá je normální argument, ne předsudek, to že se někomu jméno Kamil nelíbí a považuje jej za zženštilé není předsudek ale názor na to jméno, je legitimní mít názor na jméno
A je po lásce
Teda, nad Kamilem jsem nikdy takhle hodně nepřemýšlela, prostě se mi nelíbí, škrtám a hledám dál ![]()
@Borrealis Tamara je taky tvrdé jméno, ale neměnila bych ani za nic ![]()
Tamara je nádherná,
… jooo chtěla bych se tak jmenovat ![]()
má i hezký význam, poetické, krásné jméno
@Tamtama píše:
@Borrealis Tamara je taky tvrdé jméno, ale neměnila bych ani za nic
Ty jsi Tamara? Tu máme hned druhou za Karin ![]()
Ervín nebo Ervin, mě teda nepřipadá, že by ta čárka se jménem něco podstatného udělala. Stále je to neobvyklé jméno se kterým bude mít dítě problémy. Ono to jméno Hurvínka, nebo červíka jednoznačně evokuje. Mě se třeba docela líbí, ale pokud bych nechtěla dítě vystavovat narážkám hloupých lidí tak bych je nedala, a že se těch škarolídů najde. Když dítě bude silná osobnost, nebudou mu narážky vadit a může ho to i posílit. Ale také to může být velmi citlivé dítě kterému jméno zkomplikuje zbytečně život
Mně se teda Ervin i Ervín líbí. A Karin je krásné jméno ![]()
Pro mne mnohem lepší než nějaký Kevin, Denis, Patrik, Dominik nebo Vanessa, Mia, Zoe, Sandra.
A souhlasím s tím, že na každé jméno jde vytvořit výsměšná rýmovačka, a když rodiče začnou doma „vtipně“ pronášet Ervínek - Hurvínek, je pravděpodobné, že jejich dítě to s radostí přenese dál.
Ale nemyslím si, že v dnešní době všelijakých (ne)možných jmen bude někdo Ervínem až tak překvapen.
@Anonymní píše:
Ty jsi Tamara? Tu máme hned druhou za Karin
jé, to je hezký
![]()
Souhlasím s Borrealis. „Každé jméno je pěkné, když se hezky vysloví“… to je pro mě jen fráze. Některá jména mi připadají hrozná, ať se řeknou jakkoliv.
A ještě k těm dětem a k tomu, že nemají předsudky… není to tak úplně pravda. Děti umí být kruté. I bez komentářů ze strany dospělých poznají, když někdo výrazně vybočuje. Např. moje sestřenice… co ta si jako dítě užila kvůli svým zrzavým vlasům. Pochybuji, že její spolužáci na toto téma slyšeli doma nějaké narážky, protože dospělým se zrzečky většinou líbí. Když taková zrzka dospěje, ženské jí závidí a mužským připadá sexy.