Jméno Libuše - vaše názory

Napsat příspěvek
Velikost písma:
752
9.3.11 16:11

mě se take libí dcera Libuška ale přitel chce první dceru Martinku a potom mi dovoli Libušku ještě aby se ta Martinka a potom Libuška podařila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
9.3.11 16:15

Ano, na mě jméno dělá dojem, spíš staršího/zastaralého. Ale zase je velkou výhodou, že ho moc lidí nemá, ne? Si vem, kolik je třeba Terezek, Natálek apod. :roll: (omlouvám se všem nositelkám těchto jmen, není to myšleno nijak zle, jen že se tak jmenuje každá druhá…). A oslovení Líba, Libunka je moc hezké (jen to Libuše je takové jako na starou…).

My teď třeba řešíme s manželem výběr jména pro druhého klučíka (a opět se pochopitelně nemůžeme shodnout :roll: :mrgreen: ). V užším výběru je Jan/Honzíček/Jeníček a Antonín/Toníček/Tonda. Já bych byla spíš pro Toníčka (líbí se mi a má ho spíš méně lidí), i když Honza se mi také vždycky líbil. Ale na webu je statistika (viz zde: http://krestni-jmena.cz/), že toto jméno má v ČR skoro 300.000 lidí a je to nejčastější mužšké jméno(Toníčka slabých 60.000 lidí). To mě fakt odrazuje (btw, manželovi se Tonda nelíbí a chce spíš toho Honzu, když už jsem mu absolutně neschválila Alexandra :roll: :zed: = příjmení máme typicky české, s významem (zvířecí)).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5278
9.3.11 16:16

máme 5ti měsíční dvojčátka Johanku a Libušku…a když to tady čtu, jsem ráda, že ve školce budeme mezi Natálkama a Sofinama jedninečný a vyjímečný :mrgreen: Libušce říkáme všelijak…Libi, Libunko, Líbo…a ze srandy jí říkám Libundo :mrgreen: náhodou je to moc krásný, český jméno a já si s naším českým přijmením nedovedu představit, třeba Jennifer :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1144
9.3.11 16:19

Já jsem jednoznačně pro česká jména, Libušku bych dala tisíckrát raději, než spoustu mermomocí originálních jmen, které na mě ve většině případů působí v kombinaci s příjmením spíš směšně :roll: Že jsem konzerva? Jsem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3278
9.3.11 16:22

Tak já si myslím, že všechná jména jsou hezké, když se hezky řeknou…Libuška…ale jo, jde to! Lepší než Hildegarda, Sáva, apod. :lol: Klidně dej. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
9.3.11 16:24
Seal píše:
Já jsem jednoznačně pro česká jména, Libušku bych dala tisíckrát raději, než spoustu mermomocí originálních jmen, které na mě ve většině případů působí v kombinaci s příjmením spíš směšně :roll: Že jsem konzerva? Jsem :mrgreen:

Naprostý souhlas se vším cos napsala.Do puntíku. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1274
9.3.11 16:33

Mně připadá, že se hodí spíše pro starší ženy, ale možná je to tím, že se tak jmenuje má teta… ale ošklivé jméno to není, a pokud se jméno hezky vysloví, tak je pěkné každé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
9.3.11 16:41

V naší rodině jsou všecky ženské kromě mě Libuše. Nejmladší má osm let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
9.3.11 16:41

Moje maminka se jmenuje Libuše, jméno dostala po své mamince. Přiznám se, že mě se tohle jméno spíše nelíbí, ale ona s ním nikdy neměla problém. Rodiče jí říkali Libunko, manžel (můj tatínek) ji oslovuje Libo, ale sourozenci (2, oba mladší) jí dodnes říkají Libuno, přestože mají mezi sebou hezký vztah a nemyslí to zle. Jí ani tohle oslovení nevadí, je na něj zvyklá.
Já bych tohle jméno tedy nedala, ale fandím vašemu přesvědčení. Myslím, že v dnešní době to lidé (a třeba i jednou dcerka sama) spíše ocení, že jste šli proti proudu :-) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
9.3.11 16:49

Jo, ještě oslovení - kromě těch, co už padla, ještě Šibule, Šibulenka - rodina je lingvisticky hravá 8-) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
9.3.11 16:53

Mám dvě tety a pratetu. Pratetě nikdo neřekl jinak než Libuno, jedné tetě zas Libko a druhé Líbo, asi abysme to odlišili :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1821
9.3.11 16:57

Tak jako nositelka hodně podobného jména (Miluše) bych své holčičce v tomto tvaru toto jméno nedala. Vlastně jen pro to, že MILUNA jsem taky bývala hodně často a zdá se mi to až hanlivé oslovení.
Ale věřím, že kdyby nebylo hloupých lidí, tak by i toto jméno bylo hojně využívané pro spoustu malých princezen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
9.3.11 17:01

Já mám pocit, že ta přípona -UNA je nějaká častá… mně taky říkali Maruna, znám i jednu, které říkali Petruna… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
9.3.11 17:04
MaryClementine píše:
Já mám pocit, že ta přípona -UNA je nějaká častá… mně taky říkali Maruna, znám i jednu, které říkali Petruna… :nevim:

Mně to přijde takový hanlivý, ošklivý..někomu to třeba neva, ale mně někdo říct Libuno, tak mně teda fakt nepotěší. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
9.3.11 17:19
Deminka píše:
MaryClementine píše:
Já mám pocit, že ta přípona -UNA je nějaká častá… mně taky říkali Maruna, znám i jednu, které říkali Petruna… :nevim:
Mně to přijde takový hanlivý, ošklivý..někomu to třeba neva, ale mně někdo říct Libuno, tak mně teda fakt nepotěší. :think:

jj, však jo. Maruna se mi taky vůbec nelíbí :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko