Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
mě se take libí dcera Libuška ale přitel chce první dceru Martinku a potom mi dovoli Libušku ještě aby se ta Martinka a potom Libuška podařila
Ano, na mě jméno dělá dojem, spíš staršího/zastaralého. Ale zase je velkou výhodou, že ho moc lidí nemá, ne? Si vem, kolik je třeba Terezek, Natálek apod.
(omlouvám se všem nositelkám těchto jmen, není to myšleno nijak zle, jen že se tak jmenuje každá druhá…). A oslovení Líba, Libunka je moc hezké (jen to Libuše je takové jako na starou…).
My teď třeba řešíme s manželem výběr jména pro druhého klučíka (a opět se pochopitelně nemůžeme shodnout
). V užším výběru je Jan/Honzíček/Jeníček a Antonín/Toníček/Tonda. Já bych byla spíš pro Toníčka (líbí se mi a má ho spíš méně lidí), i když Honza se mi také vždycky líbil. Ale na webu je statistika (viz zde: http://krestni-jmena.cz/), že toto jméno má v ČR skoro 300.000 lidí a je to nejčastější mužšké jméno(Toníčka slabých 60.000 lidí). To mě fakt odrazuje (btw, manželovi se Tonda nelíbí a chce spíš toho Honzu, když už jsem mu absolutně neschválila Alexandra
= příjmení máme typicky české, s významem (zvířecí)).
máme 5ti měsíční dvojčátka Johanku a Libušku…a když to tady čtu, jsem ráda, že ve školce budeme mezi Natálkama a Sofinama jedninečný a vyjímečný
Libušce říkáme všelijak…Libi, Libunko, Líbo…a ze srandy jí říkám Libundo
náhodou je to moc krásný, český jméno a já si s naším českým přijmením nedovedu představit, třeba Jennifer ![]()
Já jsem jednoznačně pro česká jména, Libušku bych dala tisíckrát raději, než spoustu mermomocí originálních jmen, které na mě ve většině případů působí v kombinaci s příjmením spíš směšně
Že jsem konzerva? Jsem ![]()
Tak já si myslím, že všechná jména jsou hezké, když se hezky řeknou…Libuška…ale jo, jde to! Lepší než Hildegarda, Sáva, apod.
Klidně dej. ![]()
Seal píše:
Já jsem jednoznačně pro česká jména, Libušku bych dala tisíckrát raději, než spoustu mermomocí originálních jmen, které na mě ve většině případů působí v kombinaci s příjmením spíš směšněŽe jsem konzerva? Jsem
Naprostý souhlas se vším cos napsala.Do puntíku. ![]()
Mně připadá, že se hodí spíše pro starší ženy, ale možná je to tím, že se tak jmenuje má teta… ale ošklivé jméno to není, a pokud se jméno hezky vysloví, tak je pěkné každé…
V naší rodině jsou všecky ženské kromě mě Libuše. Nejmladší má osm let.
Moje maminka se jmenuje Libuše, jméno dostala po své mamince. Přiznám se, že mě se tohle jméno spíše nelíbí, ale ona s ním nikdy neměla problém. Rodiče jí říkali Libunko, manžel (můj tatínek) ji oslovuje Libo, ale sourozenci (2, oba mladší) jí dodnes říkají Libuno, přestože mají mezi sebou hezký vztah a nemyslí to zle. Jí ani tohle oslovení nevadí, je na něj zvyklá.
Já bych tohle jméno tedy nedala, ale fandím vašemu přesvědčení. Myslím, že v dnešní době to lidé (a třeba i jednou dcerka sama) spíše ocení, že jste šli proti proudu
.
Jo, ještě oslovení - kromě těch, co už padla, ještě Šibule, Šibulenka - rodina je lingvisticky hravá
.
Mám dvě tety a pratetu. Pratetě nikdo neřekl jinak než Libuno, jedné tetě zas Libko a druhé Líbo, asi abysme to odlišili ![]()
Tak jako nositelka hodně podobného jména (Miluše) bych své holčičce v tomto tvaru toto jméno nedala. Vlastně jen pro to, že MILUNA jsem taky bývala hodně často a zdá se mi to až hanlivé oslovení.
Ale věřím, že kdyby nebylo hloupých lidí, tak by i toto jméno bylo hojně využívané pro spoustu malých princezen.
Já mám pocit, že ta přípona -UNA je nějaká častá… mně taky říkali Maruna, znám i jednu, které říkali Petruna… ![]()
MaryClementine píše:
Já mám pocit, že ta přípona -UNA je nějaká častá… mně taky říkali Maruna, znám i jednu, které říkali Petruna…
Mně to přijde takový hanlivý, ošklivý..někomu to třeba neva, ale mně někdo říct Libuno, tak mně teda fakt nepotěší. ![]()
Deminka píše:MaryClementine píše:Mně to přijde takový hanlivý, ošklivý..někomu to třeba neva, ale mně někdo říct Libuno, tak mně teda fakt nepotěší.
Já mám pocit, že ta přípona -UNA je nějaká častá… mně taky říkali Maruna, znám i jednu, které říkali Petruna…
jj, však jo. Maruna se mi taky vůbec nelíbí ![]()