Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Souhlasím, že Filip a Libuše ani Filip a Zbyněk (chcete-li to ladit dohromady) není žádná super kombinace, ale ani se to echt netluče. Čili, jak píše @apanda, pokud máte jeden vysněné pro holku a jeden pro kluka, tak si to oba nechce a uvidíte, co se narodí.
Jinak za sebe: já bych Libuše nedala, protože Líba se mi nelíbí. Jinak tento typ starších jmen mám ráda (na shortlistu pro dceru jsme měli Ludmilu - Lidušku), ale s tímto konkrétním mám problém. A teda Zbyňka bych taky nedala. Ale to je můj oobní názor. Pokud vám vyhovují, tak směle do toho.
Libuse dejte tomu, ale v zivote ji tak nikdo nerekne. Pozdeji to bude Líba nebo Libuna
. Takze za me velke ne. Nelibi se mi Zvynek ani Filip. Je to jen na Vas, ale meli byste najit kompromis.
Dejte to, co se líbí vám, já bych taková jména nevybrala, ale to je každého názor, co se mu líbí. Zase vyloženě špatná jména to nejsou a nebude je mít každý druhý. Nejlepší je se o tom s nikým nebavit, protože spousta lidí ti zoškliví i pěkná jména. Naopak když jim řeknete jméno miminka až se narodí, budou to muset přijmout jako fakt a nikdo ti už nebude říkat, že se mu to nelíbí. Je to i o zvyku.
Nevím, jestli děti křtíte, ale já bych vybrala jiná kompromisní jména a jmény po prarodičích bych pokřtila
Každopádně Zbyněk a Filip jde k sobě líp jak Filip a Libuše (tam se to tluče ve smuslu staročeské/moderní a ještě ve smyslu tvrdé/měkké jméno… Kdežto Zbyněk podobně jako Filip je měkčí jméno
Ale sama jste si odpověděla, že je to na Vás… Než Libuši bych radši dala Ludmilu… Tož můj názor
PS: taky záleží na příjmení… Ale Filip a Libuše to je teda opravdu jak pěst na oko…
@Anonymní píše:
Ahojky, holky vedeme diskuse o jménu miminka.. Umřela mi babička a já řekla že chci aby se dcera jmenovala po ní.. - Libuše. Jenže polovina lidí totální odpor k tomu jméni.. že je to tvrdé a tak.. ano vím že je to naše vec ale tak jaký máte názor vy? A manžel chce po svém milovaném dedovi jméno- Zbyněk. Teď máme syna Filipa.. A prostě Zbyněk se mi k tomu nehodí.. Názory?
Tak Filip je ze soudku modernějších jmen, Libuše a Zbyněk se posouváme pár generací zpět. Ale tím bych se asi neřídila, spíš srdcem. Nedávej(te) jméno, které ti nesedí, nejde přes pusu. At už je jakékoli. Takže pokud se to nelíbí Zbyněk (mě taky ne) a dítě bude chlapec, hledejte dál. Libuše rozhodně není tvrdé jméno, naopak. L i B jsou měkce znějící souhlásky. Tvrdá je Gertruda, Hildegarda a pod
Ale že bych to jméno dala, to taky ne.
Spíš jednejte pocitově - líbí, nelíbí. A okolí at si myslí co chce, je to vaše dítě.
Za mě pomsta pro dítě, jedna skrz to jak je to jméno nemoderní, starý, druhak jak už tu padlo, na pietu babičce. Takže za mě ne, ale jestli se vám líbí tak dejte třeba Hildegardu
Zbyněk není pro mě tak šílený jak ta Libuše, ale k Filipovi mi nejde vůbec ani jedno.
@Anonymní píše:
Ahojky, holky vedeme diskuse o jménu miminka.. Umřela mi babička a já řekla že chci aby se dcera jmenovala po ní.. - Libuše. Jenže polovina lidí totální odpor k tomu jméni.. že je to tvrdé a tak.. ano vím že je to naše vec ale tak jaký máte názor vy? A manžel chce po svém milovaném dedovi jméno- Zbyněk. Teď máme syna Filipa.. A prostě Zbyněk se mi k tomu nehodí.. Názory?
Libuše je krásné jméno. Zbyněk se mě osobně nelíbí, ale není to tak, že kdyby mi někdo řekl, že se jmenuje Zbyněk, tak řeším, že má hnusné jméno:-) Každého volba. Nebudou děti křtěné? Že byste jim ho dali jako křestní jméno a civilní nechal něco, co se bude víc hodit k Filipovi?
Libuše je opravdu hrůza. Jak se na ní bude volat či oslovovat běžně? Líbo? Libko? Ošklivé. Ještě navíc to dávat po zemřelé babičce. K Filipovi se nehodí ani jedno, ale tomu Zbyňkovi se dá říkat Zbynďo, což ještě poměrně ujde. Libuše fakt absolutně neee. ![]()
@Sova Klára píše:
Nevím, jestli děti křtíte, ale já bych vybrala jiná kompromisní jména a jmény po prarodičích bych pokřtilaKaždopádně Zbyněk a Filip jde k sobě líp jak Filip a Libuše (tam se to tluče ve smuslu staročeské/moderní a ještě ve smyslu tvrdé/měkké jméno… Kdežto Zbyněk podobně jako Filip je měkčí jméno
Ale sama jste si odpověděla, že je to na Vás… Než Libuši bych radši dala Ludmilu… Tož můj názor
PS: taky záleží na příjmení… Ale Filip a Libuše to je teda opravdu jak pěst na oko…
jenže svatá Libuše neexistuje, takže to asi nepůjde..
Mně teda Libuše přijde jako hrozné jméno pro malé dítě, možná i proto, že se tak jmenuje moje babička, tak to mám celý život zažité jako jméno pro starého člověka. Zbyněk se mi také nijak zvlášť nelíbí, ale ani mi nevadí.
@pazitka píše:
jenže svatá Libuše neexistuje, takže to asi nepůjde..
Pravda…to mi nedošlo…
@pazitka Máte pravdu, omlouvám se! Tím jak je to „staročeské“ jméno pro mě, tak jsem to nějak blíže nezkloumala… Každopádně moje rada zní hledat jména, se kterými budou oba souhlasit a oboum se bude líbit…
Zbyňďa je hezké jméno, máme v příbuzenstvu a nikdo s ním nemá u klučíka problém. Filda a Zbyňďa, pro by to k sobě nešlo? Libuší bych též neměla problém, říkala bych malé holčičce Libi. Dejte na svůj vlastní instinkt, možná může mít s vaší volbou jmen někdo problém, ale na lidi bych se vykašlala, jsou to vaše děti, vaše rodina. A za mě tedy mnohem lepší jméno staršího původu, spojeno s generačním symbolem, než jméno, kterých je na každém dětském hřišti spousty.