Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
To je jasný, že zkomolit se dá každé jméno, já jen, že ta Králka je hodně častá ![]()
Martiku,nevím,jak děti ve školce,ale děti přátel říkají Klárko nebo Kláko,Králko snad nikdo.
Dobré jméno mám já,zkomolit snad ani moc nejde,ale přesto bych ho nedala.Prostě jsme i podruhé vybrali jméno s „r“.Klárka říká sestřičce Andejko,Andy,Ájo nebo Ajulko.
A třeba kámoška má Honzíka a jeho starší ségra mu dlouho říkala Onziku,neuměla „h“.
Taky bych se tak hezkého jména nebála. Člověk by řekl, že taková DANIELA je v pohodě a stejně jsem se musela učit to „…IE..“ a děti mi taky většinou říkaly Danila a hotovo. No a teď na to s úsměvem vzpomínám ![]()
A taky mám kamarádku, která má vadu řeči a neumí R a Ř a má tam ty písmena jak ve jméně tak v příjmení, tak si dovedeš představit, jak se představuje a nikdo to neřeší a ona si z toho dělá srandu
![]()
Mněla jsem v dětství kamarádku Kláru a nepamatuju se, že bych mněla problém to vyslovit!!!
No jo vybírání jmen s manželem to je kapitola sama o sobě ![]()
My se na holčičce shodli hned a bez domluv a já si říkala, v čem ti lidi mají problém se domlouvat, jenže jsem potom byla na genetice a zjistili jsme, že čekáme kluka a to teprve začlo, a byla to klasika manžel chtěl úplně jiný jména než já a naopak! Ale shodli jsme se !!!!
Tak přeji hlavně zdravé miminko a jméno vyberte pro spokojenost obou
![]()
Danny
Misicka - neboj, zas tak složité na výslovnost to není…
U nás se jméno vybíralo spíš podle toho, aby se hodilo k příjmení. Moje mamka učí na základce a někdy jsou to teda perly /chudáci děti/ ![]()
Klára ![]()
Petuna díky
jen aby to nakonec nebyl Gabriel nebo Patrik, tatínek by byl sice rád, ale já bych radši holčičku, tak uvidíme ![]()
OLLIVA - podle metříku je to ještě dost dlouho, třeba vymyslíte úplně něco jiného. Klárka je moc hezké jméno,vůbec bych se toho nebála. My máme Terezku a zpočátku to taky moc nešlo, ale naučili se to všichni. Náš malý soused jí teď oslovuje „telezta“ a jsem zvědavá, jak jí bude říkat Honzík. Prostě každé jméno má své záludnosti.
Přeji zdravé a spokojené miminko
.
Pati
Holky přidám se do diskuze, poraďte nebo napište mi prosím svůj názor.My s manžílkem máme urputný boj ohledně jména.
Ale jeto vážně boj!Už za pár týdnů se má mimís narodit a my jsme se stále nedokázali dohodnout.Pokud to bude holčička shodli jsme se na Simoně .Jenže chlapeček snad bude beze jména
.Máme již skoro 16měs. raubíře Tobiáše,to jméno se nám líbilo moc oběma a tak to bylo jednoduché,ale teď já bych chtěla Matyáše,no manžel je z toho na prášky.Prý jsou ta jména stejná,mě to nepřijde a líbí se mi ta kombinace Tobiáš Matyáš.
Co si o tom myslíte?
Andynka (Andrea)-taky dobrej hlavolam,ale jsem spokojená
Ahoj holky taky jsme vybírali jmeéno aby šlo dobře vyslovovat a nakonec jsme vybrali pro kluka Adam a holčičku Simona. Máme Adámka jsou mu skoro tři roky. Myslelea jsem si jak má lehké jméno na výslovnost a on si pořád říká Dadam:-) Takže si myslím že si člověk nevybere. Ale myslím že každé jméno je něčím krásné a však se ho ti naši drobečci naučí správně vyslovovat. I když u nás už o tom začínám pochybovat:-)
anni
Andynko - Andrejko
krásné jméno mám ho taky:-)) řešíme uplně stejný problém. čekáme druhé mimčo , sice až v listopadu ale bojujem už ted. Pro holčičku stále platí Simonka ale kluka se nemůžem shodnout nebo spíš ani nic vymyslet. Příjmení nám začíná na Š takže Tobiaš, Matyaš Tomáš u nás nepřiadá v úvahu a to jsou právě jéna co se mi líbí:-(
Anni- andrea:-)
Ahoj holky,
u nás byl taky velký boj o jméno (protože nás bylo doma na výběr pět). Nejstarší syn (v té době 15) chtěl Beatris psáno Beatrice, u nás v česku jsem to zavrhla, druhý syn (14) chtěl Valerii (ta by se mi líbila), já trvala na Viktorce-bohužel neprošla a nejmladší syn (v té době 12), byl asi od svých 5 let zamilován do princezny ze mlejna Elišky a taťka se k němu přidal. Musím podotknout, že do poslední vteřiny jsme nevěděli co to bude. U kluka to bylo jednoduché, tam jsme se shodli na Štěpánovi. tak se nám nakonec narodila holčička a je to Eliška
. No a stalo se, (chodíme na plavání), kde ve skupince 11 dětí bylo 6 Elišek-no děs. Zavolalo se Eli, Elinko a nevědělo se na koho. Ta představa, že to ve škole bude podobné a na holky se bude volat místo jména příjmením mě děsila, tak jsme to v necelém roce vyřešili, přidáním druhého jména (po babičce a po mě Anna). Teď zase mají někde s tím problémy, že píšou Eliška -Anna, EliškaAnna,prostě si s tím, tak jednoduchým neví rady, ale Eliška ví, že je Eliška Anička
.Tak správnou volbu a nezapomeňte, že každé jméno e krásné když se pěkně dotyčnému říká. U nás když někdo řekne Elišce ELUNO, tak se na něj podívá a řekne: „já jsem Eliška Anna a v kalendáři je napsáno Eliška a ne ELUNA“.
To koukám, jak je v oblibě Viktorka
My máme česky psanou Viktorii, líbí se mi to i anglicky, ale při představě, jak pokaždé hláskuje křestní jméno i příjmení (máme ho neobvyklé), jsme se rozhodli pro českou verzi.
Adka
Ahojte holky ![]()
Klárka je pěkné jméno a to vyslovování se časem každý naučí. A myslím si, že někdy zkomolením jména třeba i díky vadě řeči vznikne originální přezdívka ![]()
Add hledání jména pro holčičku tak, aby se dobře vyslovovalo a ještě sedělo k přijmení je taky pěkný oříšek, ale maminky mysleme na to, že je to na „pár“ let, povětšinou se holčinky vdají a příjmení se jim změní
Například od známé maminka jistě při výběru jména netušila, že se jednou provda a díky tomu vznikne skoro jazykolam, neb když se představí tak jak byla zvykla tak je to - Katka Tkačuková, ze začátku prý skončila u katkatka ![]()
Což mě tak napadá, ješivá naše skřítě bude blbě vyslovovat ř a šišlat tak se taky ani nepřestaví, ještě že už má od kamarádů přezdívku co se snad bude vyslovovat dobře ![]()
Ahoj,
kamarádka má dcerku Klárku a holčička s vyslovováním nemá problémy. Naopak si myslím, že to jméno jí tak trošku hned na začátku pomohlo s vyslovováním „R“.
My jsme chtěli pro holčičku krátké české jméno bez fíglů ( tedy manža ze začátku strašně toužil po Alexandře), tak jsme se rozhodli pro LENKU.
Ovšem naše milá tchýně to jméno tak rozžvatlala, že nikdo malý neřekne jinak než Něňuško. takže až začne mluvit, myslím, že jí její jméno bude ukradený a bude se titulovat Něňa.
Andynko - Matyáš a Tobiáš je krásný
!!!!To bojuj…
Já mám doma Matyáše a Adama…a jestli se někdy dočkám ještě jednoho kluka,tak bude Šimon
, s holčičkou raději už nepočítám… ![]()
Matyáš a Tobiáš je moc hezké!!
Mi je ještě moc líbí jména Sofie a Julie!