Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Maxíku a Tvůj syn Bartoloměj má u nás v Plzni kostel, tak jdi do toho
bude bohatej ![]()
Taky se mi moc líbí jméno Vítek (omlouvám se Brojlerovi), ale nedala jsem to kvůli tanci sv. Víta, i když bychom měli taky chrám. Jo a Martin nechtěl - Zpěvák Vítek homosexuál......
![]()
Ahojky holky,
Kristýnek a Klárek je teď opravdu hodně, ale udivilo mě, kolik je teď Sofií. Protože naše miminko bylo překvapení, měli jsme vybranou Sofii, ačkoliv se potom neuplatnila. Ale teď se mi často stává na píškovištích, že maminky volají na holčičky Sofie. A to jsem myslela, že je to málo používané. Nakonec se nám narodil Andrýsek (Andreas). Máme německé příjmení, takže to nebije do očí, i když to v našich krajích není obvyklé jméno. Mrňousek sám se označuje jako Ady.
Jinak k té knížce o jménech od Knappové - vám se, holky, zdá, že je tam jmen málo? Přišlo mi, že je tam naopak možné kde co. Mne spíš připadá, že jsou použitelnější jména pro holky než pro kluky. Těch zastaralých a různě jinak nepoužitelných jmen pro kluky je tam tak dvě třetiny. Zrovna jsem dneska tuhle knížku ukořistila v knihovně, abych obhlídla jméno pro našeho dalšího potomka. Sice se narodí až v lednu, ale kouknout se můžu už teď.
Tak páček shledáček!
Ulrika
Tanísku, máš v tom hokej
- Bartoloměje chtěla LucieN, my budem mít Mojmíra nebo Věru nebo oba nebo nic (no to doufám ne
).
A jako Eva se po Emě Destinové určo nejmenuju
(navíc by se obracela v hrobě, kdyby mě slyšela zpívat
)
tak my máme VOJTU - musela jsem kvůli tomu žádat u Dr.Knappové o zvláštní povolení - je to prý domácká podoba Vojtěcha a to nejde. Ale nakonec se zdařilo a za 400 Kč máme co jsme chtěli
akorát mi stejně všude malého přejmenovávají na Vojtěcha, ale já se tvrdě bráním!! ![]()
ahoj holky,já teda hlasuju i pro Klárku i pro Matyáše,jsou to krásná jména.myslím,že jméno má hlavně ladit s příjmením,aby se dobře vyslovovalo,i když se holky vdají,tak nějakou dobu se budou podepisovat,jak jim rodiče stanovili.ale nechápu,jak někdo tady psal,aby se dávaly hlavně normální jména,já si myslím,že krásná jména jsou všechna,která jdou s příjmením dohromady,proč nedat i méně obvyklá,vždyť nemusí být extravagantní a přesto jsou krásná.doufám,že se neurazíte,ale proč má být ve třídě 10 Jakubů a 12 Terezek,když je tolik hezkých jiných jmen.jasně že jsou to nádherný jména,ale momentálně je přeterezkováno,tak proč nedat jméno jiný?mě to trochu zavání komunismem,když se propagovalo aby byli všichni stejní a kdo takzvaně vybočil z řady,tak byl špatný a stíhaný.my teda máme Alžbětu a Hynečka a nikdy jsem nelitovala a volila bych stejně.navíc dneska je taková doba,že naše děti se budou stýkat s různýma cizíma jménama a zvyknou si na jakákoliv,protože to bude NORMÁLNÍ.tak dobře vyberte a nebojte se i jiných jmen než Jakub a Terezka,i když jsou to jména nádherná.
Zajímavé názory. My máme doma LIndu. Pak Barborku a Marii. Tu jsem si vymyslela právě pro podobnost Baruška- Maruška, Báří - Máří. No už v porodnici jsem zjistila, že Marušce nemůžeme říkat Maruško, protože z toho bylo vždycky Baruško. Takže jsem to vyřešili tím, že jí říkáme Marjánko.
Ještě mne zaujala, Anulka to tuším byla, s tím přidáním druhého jména. Je to problematické?? A kolik jste za to platili.
Já s tím také koketuji, právě u Marjánky, protože když jsme vybírali jméno pro ni, padlo i jméno Iboya. Je to jméno maďarské, jako můj muž. Ale nějak jsem to zvrhla, že tady na to přeci jen nejsou lidé ještě tolik zvyklí, na cizí navíc zvláštní jména. Tak dostala české. Aby se rýmovalo a nakonec i po nějakých prababičkách. Nikdy mne nenapadlo dát jí jména dvě Marie Iboya. Máme i maďarské příjmení, takže nic křiklavého. Celé by to vypadalo Marie Iboya Kisová. Myslíte, že by to bylo hodně praštěné? Jí ho tam nechat přidat?
Díky za Vaše názory.
Hamina
Ahoj holky,
my jsme dali jmeno po babicce, za prve, protoze se nam libi a za druhe, jako vyraz vdeku, protoze mam nejlepsi maminku na svete.Helenka…a kupodivu se to vsem moc libi.Jo jeste neco, myslim, ze chytra rada pri vyberu jmena je, ze si musite umet to jmeno predstavit jak pro male miminko, tak pro dospelou osobu…predstavit si, ze tu holcicku (chlapecka) jednou bude vnouce predstavovat…„toto je moje babicka Helena“......nebo taky.....„toto je moje babicka Esmeralda“
![]()
Hamina - ne, proč praštěné, bylo by to krásné ![]()
Monys - Dalis se jmenuje taky po mém dědovi, protože to byl skvěl¨ý chlap, dokonce vyšla i hodně fyzická podoba
Babička Esmeralda z Dětmarovic (třeba) by byla fakt dobrá
![]()
Ahoj holky, zajimava diskuse.
My jsme dali holcicce jmeno Linda, protoze se nam uz nekolik let libi, i kdyz prarodicum se moc nelibilo. Ale prijde mi, ze je ted Linda taky docela oblibena. Taky jsme si rikali, ze se bude dobre vyslovovat, ale muj 3,5 lety synovec ji zatim rika Jinda. ![]()
Klarka se nam taky libila, ale bohuzel by se to spatne vyslovovalo s nasim prijmenim.
Jinak se nam pro holcicku libila Ema (ale maji ji kamaradi), Anna (tech je ted hodne), Valerie (ta se libila mne).
S klukem bychom meli problemy, asi by byl Honzik. Jinak mi prijde, ze Tadeasu je ted fakt hodne.
Ahoj, tak já se taky přidám.
Když jsme vybírali jména pro děti, snažili jsme se , aby hezky ladilo s příjmením. Pak jsem taky zkoušeli věty typu : „Běž přebalit Gábinku“, „Lenička se počůrala“, „A na nové místo ředitele je jmenován pan Lubomír…“ ![]()
Proto jsme nakonec zvolili u kluků jméno Lubomír a ne Luboš - zdá se nám, že pro dospělého muže se to bude hodit líp a u druhého Vít a ne Vítek .
MMCH - myslela jsem, že Vít je méně časté jméno a teď na emiminu jich je tady hned několik podobného stáří. ![]()
Snažili jsme se vybírat jména česká, ale méně obvyklá, protože jsem zažila na gymplu 6 Jan
, sedmá byla třídní. Všem se říkalo přezdívkami.
Zajímavé je, že Lubošek dělá dětem problémy - vyslovují Jubošet, Vuvošet. Lubik sám si říkal asi v 1,5 roce Motěk, pak Kmbotěk a pak Ubošek a pak Lubošek, ale s tím valašským " l „.
Jsem zvědavá, jak se se svým jménem popere Vítek.
Ještě ke jménům s "r“. Myslím, že obecně nemusí mít rodiče obavy o výslovnost, ale v rodinách, kde se dědí ráčkování, bych to přece jen zvážila ![]()
Tak my máme pro našeho mimiška vybraná jména Sára a Lukáš. Ale Klárka určitě není špatný výběr. Mě se třeba strašně líbíl Matyáš, ale ten bohužel neprošel. Takže Lukášek. Já jsem Silvie. Když jsem byla menší tak se mi mé jméno moc nelíbilo, ale čím jsem starší, tím víc se mi líbí. Líbí se mi až tak, že přemýšlím, kdybych měla mít druhou holčičku tak jí dám jméno Silvie anebo Bára. Takže holky hodně štěstí při výběru.
Ulriko!!!
Náhodou čtu tuhle diskusi a moc gratuluju k těhu!!! To mi uniklo!!! ![]()
ANAVI-taky koukám, co je tu Vítků
jak jsem psala výše-u nás v okolí ho nikdo neměl, a loni se tu narodili ještě další 3:(
HAMINO-to druhé jméno je super!!! jen jestli to nebude starším holkám líto? tak vyberta i pro ně něco takového:)
MUMIS-Silvie se mi taky moc líbí
WINGEC-naprostý souhlas co se Terezek a Kubíků týče-krásná jména, ale moc:( jinak, co okolí říkalo na Hynka? mě se to nikdy moc nelíbilo, ale ted už tomu přicházím na chuť… Navíc Vítek a Hynek by docela znělo, ne?
A co ten Jáchym, jak se vám líbí? Mě docela bere i Štěpán, ale už je jich také dost.
K.
Ješte ke komolení jmen - máme malého kamaráda Josífka a naše Ada mu neřekne jinak nez JOVIČEK, stene tak naše Pepi (Josefka) je pro ni JOVIČKA - fakt nechapu, kde to vzala
Jo a Pepi řkame zdrobnelě Pepi - a v podani Ady to je PAPI. Přitom mluví docela hezky…
L.
Ahojky všem!
My máme španělské příjmení, tatínek je z Jižní Ameriky, takže jsme vybírali nejen jména, která se nám budou líbit, ale také jména, která dokáž vyslovit prarodiče a příbuzní na obou stranách oceánu. Nejstarší je Sofía (pokud si vezme Vopajšlíka, může užívat českou variantu Žofie), druhý je Mateo (manžel mu říká Mateo, já Matýsek) a před šesti týdny se nám narodila Nuria (ta tedy českou variantu nemá, ale moc se mi líbila). Sofinka (4r.) ji vyslovuje dobře, Matýsek (2 a 3/4) říká Nulia nebo Nulinka, ale vpodstatě žádný problém. Jinak ani lidé z okolí se nad trošku netypickými jmény nijak nepozastavují, spíš se jim líbí. Takže pokud jde nevšední jméno dobře k příjmení, tak proč ne, třeba Jan je krásné jméno, ale ve třídě jsme jich měli myslím 5, tak proč repertoár trochu neoživit, že? Hezký výběr přeje,
Jindra + šelmičky