Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ještě mě napadá-Andys- když manža nechce Matyáše, že se mu to zdá podobné, napdl mě Matouš-to je krásné jméno, nikoho takového neznám narozdíl od Matyýšů a Matějů, a je podobné a hodí se k Tobiášovi:)K.
Ahoj,
tak já mám k vybírání jména následující:
mám české příjmení a nedovedu si představit, že bych holčičce vybrala sebehezčí exotické jméno. Vdát se nemusí, nebo naopak si vezme nějakýho Buřtíka či Vocáska a bude vymalováno;)
Vždycky se mi moc líbila dívčí jména od K - Klára, Kristýna, Kateřina.
Během těhotenství jsme si nenechali říct pohlaví miminka - na jménu pro kluka jsme se shodli celkem brzy (Ondřej). Holčičí jsem si zamilovala Lucii.
Manžel se pořád snažil vymyslet něco „lepšího“ a když se nám tři týdny před termínem narodila holčička, nechala jsem její pojmenování na něm. Ten vydechl „Lucie“… a když jsem se pak ptala, proč nedal jméno dle svého, tak mi s úžasem v očích oznámil, že poté, co jsem si prožila, nemá právo si vymýšlet. (Jen dodám, že na porod vzpomínám moc ráda)
Když na to teď vzpomínám, mám pocit, že si Lucinka svoje jméno prostě vybrala sama (s konečným přispěním tatínka;)
a toho, že je nějaké jméno časté bych se nebála, já jsem Jana a i když je nás všude spousta, jsem spokojená… šťastnou ruku při výběru jména přeje Jana + „ju“ (ještě neumí „L“…)
…nějak jsem se rozepsala… ![]()
Co se týče jaké jména jsou povolena - jsou povolena všechna u kterých je doložitelné, že jsou to jména. Máme kamaráda lingvistu (či co on že to je) a vyloženě se vyžívá v jménech zatím má Médeu, - tak a jméno te druhé cácory si ani teďka nevzpomenu
a to jsou momentálně v očekávání další ratolesti - jsem vážně zvědavá co to bude teď ![]()
Pamatuju si, že říkal, že musel jít na matriku a doložit původ jména, protože jej neobsahoval kalendář, ale doložil tak mu úřad povolil ![]()
Mno já jsem asi taky trhloun, ale mě se v těhu šíleně líbilo jméno Bartoloměj
![]()
Ahoj,
tak my jsme chteli pro deti originalni jmena. Mame Sarlotu a Zoe, protoze take patrime k tem, co nechteji na ulici potkavat dalsich deset deti se stejnym jmenem. Bohuzel Sarlotu ma i Gott, takze mame smulu. Uz vidim, jak se to jmeno dostava do mody. Zoe zadnou,krome te nasi nastesti neznam.
Pro kluka jsme meli Tobiase, ale zatim se nam nepodaril. Tak snad priste. Nastesti mame cizi jmeno, takze se to hodi…
Terik
Tobiáš mělo být naše první dítko
Ale máme holčičku Adlétu (staročeská verze Adély) no a druhá holčina je Josefka. A u obou holčičích jmen jsme se dohadovali až do porodu
Klučičí bylo pokaždé jasné - a u obou těhu jsme nevěděli, co to bude až to bude.
Máme příjmení, ke kterému se staročeská jména hodí a vyvarovali jsme se toho, že budou mít holky ve třídě pět spolužaček se stejným jméne. Já sama mám jméno, které není v kalendáři, manžel naopak má velmi časté jméno a shodli jsme se, že mít méně obvyklé jméno je lepší. Ale nemáme nic z telenovel - máme proste jména, která se v českých krajích dávala v minulosti, v době, kdy dnes obvykle používaná jména byla ultraextravagantní ![]()
Stejně je každé jméno krásné, když se vyslovuje s láskou. A ka každé jméno se dá vyrobit mindrák…
A také se přimlouvám za to, aby křestní jméno ladilo s příjmením a to i u holčiček. Argument, že se brzy vdají moc neberu, protože nejvíc si se svým jménem „užijí“ v dětství a v pubertě a pak při svatbě se dá příjmení vždy řesit.
Jo a k Tobiášovi se mi náhodou Matyáš celkem líbí, ale já vím, že bych klukům stejně říkala Toby a Maty. Ještě mě napadl Šimon, taky by nezněl spatně, ne? Moc se mi líbí Mojmír, ale ten nám nejde k příjmení, ve druhé slabice máme R a bije se to ![]()
Lucko, tak Bartoloměj se mi taky moc líbil v těhu., ale doma jsem nepochodila:) a ted s námi na plavčo chodí jedna mamča, co tohle jméno dali chlapečkovi. Říkají mu Bárty, či Bártíku a já jsem do toho úplně zamilovaná…bohužel manža názor nezměnil:)))) K.
Jo a líbil se mi vždy Jáchym, akorát jsem nenašla nakonec odvahu ho dát, manža už i souhlasil, ale nakonec jsem já couvla. Co vy na to?
charlieep , ty znáš opravdu tolik Jan
?
My jsme dali druhé holčičce Jana, protože se nám zdálo, že teď skoro žádné nejsou k mání. Je to jméno hezké, krátké, v generaci našich dětí ne moc frekventované, jednoduché a v jistých obměnách i mezinárodní. Ani já neznám moc Jan. A bylo to jediné jméno, na němž jsme se s mužem shodli.
První dcerka je Lucie, to jsme vymysleli cca v 8tt a už jí to zůstalo
.
Ahoj Evulko,
malou Janičku znám jen jednu. Nejspíš proto, že rodí právě mamky Jany;) My jsme byly vždycky v každé třídě 3-4 Jany a problém měli spíš učitelé než my…
On si člověk moc nevybere, já široko daleko neznala malou Lucinku a teď, když jdeme k doktorce vždycky tam alespoň jedna další je:)
Na druhou stranu mám švagrovou Radmilu a ta mi říkala, že až teď je ráda, že má neobvyklé jméno. Dřív jí to vadilo…
Ch.
Zase diskuze která mě mooooc pobavila, maxíku (co Ema Destinová?)díkec
![]()
Moje 3letá sestřenice nazvala mrně v mém bříšku Dvojtíškem. Dřív docela sranda, ale teď kdo ho chce oslovit mu říká Dvoukvítku, (což je jméno naší kočky). Jo nejraděj bycho jí naplácala, že vymyslela takovou kjavinu
![]()
A jiná moje sestřenice pojmenovala svého syna Sebastien… no docela pěkné, ale s příjmením Hnilička.....
![]()
A náš Vojtěch Martin? Martinů je milion, Vojtěchů je jistě míň a i kdyby bylo milion Vojtěchů Martinů, tak nikdy nebudu litovat, že se moje mrně takhle jmenuje
Jiné jméno by mu nesedělo tak jako Vojťas, Vojťásek, Vojtulín, Vojtíno
![]()
Jsem viděla kdysi ve Sluníčku anketu z mateřské školy a jeden z tázaných se jmenoval Max Máslo
![]()
Ahoj, dobrá diskuze. Tak my máme medvědy z večerníčků
nebo jak říká můj táta, proč jste jim místo jmen dali nadávky. U nás se to totiž docela používalo:ty jsi Kuba, ty jsi Matěj. Jestli bude třetí kluk, tak fakt nevím. Vojtu, abysme ten večerníček doplnili nechci, manžel chce Bartoloměje, ale já Toiáše, což by bylo k těm prvním dvěma bylo jak pěst na oko a k našemu příjmení taky ![]()
Snad se nám podaří holka, to bude Barborka, jako medvědice Barbora z Míši Kuličky
abysme u těch medvědů zůstali.
Jo a jinak se mi líbí jména, co jdou hezky zdrobnit.
Abaja
Ahojky,
Klárka je moc hezké jméno a malá se ho určitě naučí vyslovovat. Neboj se toho a to jméno jí klidně dejte. Kdyby jsme my měli holčičku, tak by se také jmenovala Klárka
.
Pa Zuza
jo a kamarádka má Matěje a teď se jí narodil druhý syn. Jen jsem si říkala Kubu ne Kubu ne..... tři medvědi je fakt síla
Abajo, tak by byla jako Vy
![]()