Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jméno Simona se mi líbí
Své dceři bych ho nedala, ale přijde mi, to pěkné jméno ![]()
Viki ![]()
Dlouho jsem to jméno neměla ráda. Krz „Simču“. Většina lidí je prostě líná ty 3 slabiky vyslovit.
Přitom Simona je fakt hezký jméno.
@p.Zv. píše:
Ahoj!Mne se moc libi jmeno Simona. Pripada mi vznesene, elegantni, nezne, s krasnym puvodem a hezkym vyznamem. Meli jsme ho ve vyberu. Okoli na to jmeno nijak zvlast pozitivne nereagovalo, ale to jsme neresili. Nedavno jsem tady nahodou objevila diskuzi, kde zakladatelka uvadela, ze se rodine to jmeno nelibi. Zajimalo by me, proc. Samostatna diskuze pouze na toto jmeno tady neni. Tak povidejte - nazory, pripominky, asociace[/cit
@p.Zv. píše:
Ahoj!Mne se moc libi jmeno Simona. Pripada mi vznesene, elegantni, nezne, s krasnym puvodem a hezkym vyznamem. Meli jsme ho ve vyberu. Okoli na to jmeno nijak zvlast pozitivne nereagovalo, ale to jsme neresili. Nedavno jsem tady nahodou objevila diskuzi, kde zakladatelka uvadela, ze se rodine to jmeno nelibi. Zajimalo by me, proc. Samostatna diskuze pouze na toto jmeno tady neni. Tak povidejte - nazory, pripominky, asociaceNaše prvorozená dcera se jmenuje Simona.Bylo to moje vysněné jméno snad už někdy od puberty. Teda těch jmen jsem měla za ta léta více, ale právě Simona byla ta naprostá stálice, tak ji prostě máme
Jinak tchýni se tenkrát to jméno taky úplně nezamlouvalo, ale nám tohle bylo fakt úplně jedno. Vždycky jsem jí říkala, že jako svoje prvorozený vnouče-a ještě k tomu vysněnou holčičku bude milovat, ať se jí jméno bude líbit nebo ne. A je to tak
@p.Zv. píše:
Ahoj!Mne se moc libi jmeno Simona. Pripada mi vznesene, elegantni, nezne, s krasnym puvodem a hezkym vyznamem. Meli jsme ho ve vyberu. Okoli na to jmeno nijak zvlast pozitivne nereagovalo, ale to jsme neresili. Nedavno jsem tady nahodou objevila diskuzi, kde zakladatelka uvadela, ze se rodine to jmeno nelibi. Zajimalo by me, proc. Samostatna diskuze pouze na toto jmeno tady neni. Tak povidejte - nazory, pripominky, asociace
Ještě dodam, že dceři je aktuálně 8 let a říkáme ji v rodině Simono, Simčo, Simonko, Símo, Simísku až po Simonečko-to ji říká její prababička ![]()
@Tofifea píše:
Dlouho jsem to jméno neměla ráda. Krz „Simču“. Většina lidí je prostě líná ty 3 slabiky vyslovit.Přitom Simona je fakt hezký jméno.
Ale to se týká většině jmen, jakmile lze vyslovit s ča, tak to každý využije.. Simča ještě ujde, ale taková Sofča (Sofie),to už je vyloženě děs.
@p.Zv. mně se taky nelíbí. Ale úplně hrozný jméno to pro mě není, jsou horší. ![]()
Simona je hezký jméno, není moc častý a žádná divočina to taky není.
Osobně znám jednu cca 40 letou a 6 letou.
@Alušáček píše:
Ale to se týká většině jmen, jakmile lze vyslovit s ča, tak to každý využije.. Simča ještě ujde, ale taková Sofča (Sofie),to už je vyloženě děs.
To je pravda
Taky me napada treba Julca… A ono nejen to ča, takhle to dopada snad s kazdym jmenem. Treba mi prijde skoda, ze Lucie je Lucka, Gabriela je Gabina. Cestina proste takhle se jmeny pracuje. Nechapu, proc se nezazilo Gabrielam rikat treba Gabriel. Vzdyt na pocet slabik by to bylo s Gabinou totez ![]()
Mně se Simona nelíbí. Ty jména na S mi celkově něčím vadí. Silvie, Soňa, Sára,… všechno mi to zní tvrdě a nesympaticky.
Já si teda představím Simonu z hospody U jezevce (Comeback). Jinak jméno dnešních přibližně čyřicátnic - Jana, Veronika, Lucka, Lenka, Martina, Simona.. 80.léta. V okolí se teď tahle jména začala oprašovat (Lucka, Lenka..), ale osobně bych ho nedala. I když je hezčí než Medy, Idy, Niny, Lary, Mii apod., proti tomu zní „Simonko“ úplně libozvučně.
Není špatné a hlavně není tolik dávané. Sestřenice má kluka jménem Simon (bez háčku), to se mi už tolik nelíbí, dala bych spíš Šimon. Ale proti gustu…
Příspěvek upraven 04.11.22 v 19:38
Mně se to osobně nelíbí, ale kdyby se mi nějaké jméno líbilo, neptala bych se xxx lidí, protože co člověk, to názor a jiná asociace a žádným jménem se nezavděčíte všem.
Mně to asociuje řekněme méně inteligentní Krainovou a jednu nepříjemnou kolegyni z práce.
Tak já mám Simonku doma a za nic na světě bych neměnila ![]()
Já osobně jsem nenechala své okolí zasahovat do výběru jména..
To vy budete doma s prckem 24h denně
a Simonka vám bude dělat radost ![]()
Na každý návrh jména okolí reagovalo všelijak a jasně, že kritika vašeho výběru zamrzí. Ber to tak, že sto lidí = sto chutí. Máme Simonku doma, líbilo se nám to jméno a nevidím jediný důvod, proč litovat. Za mě mnohem lepší, než nyní převeliký výskyt Sofinek. Ale zase, je to volba každého rodiče, co se komu líbí. Nenechali jsme si do jmen kecat a když si okolí nemohlo pomoct (jakože skoro každý měl potřebu zkritizovat navrhovaná jména), jednoduše jsme říkali, že ještě nemáte vybráno/ bude to překvapení. ![]()